Yea berjaya gak buat laman web pakai notepad.

kaiba910

Newbie
Joined
Oct 29, 2006
Messages
3,558
Points
36
Alhamdulillah,lepas dua jam baca sikit2 psl html saya dah berjaya buat satu laman web gune notepad.Xdelah susah sgt.Cume mls sket psl byk sgt code kene taruk.

P/S:Byk code2 html ni susah nak ingat la.Macam mane korang bleh hafal arh?Pastu nak buat satu page je dah byk code kene taruk.Leceh gak.Baik gune wysiwyg editor je.
 

Syed_Ikhwan

Senior
Joined
Sep 23, 2006
Messages
1,883
Points
38
Kekekeke.. best kan cara guna notepad? :)

Kengkadang saya melayari
Code:
http://www.dynamicdrive.com/
untuk belajar coding HTML.
 

kaiba910

Newbie
Joined
Oct 29, 2006
Messages
3,558
Points
36
Moderator.Computer saya lag sikit so terdouble posting.Please delete the other post that doesn't contain any reply.
 

kaiba910

Newbie
Joined
Oct 29, 2006
Messages
3,558
Points
36
Insyaallah dalam minggu ni saya akan cube2 untuk kuasai basic php.Skarang ni dah pandai la sket2 psl html.Cume mls sket la nak buat website pakai notepad.Lame sgt
 

zinedine

Senior
Joined
May 3, 2006
Messages
1,002
Points
18
Boleh terfikir tak ekk, macamana tulisan2 yg ditulis kat notepad tu boleh jadi gambr2 yg cantik, grafik yg menarik, warna warni, bentuk2, jenis, saiz tulisan? macamana boleh jadi sebegitu rupa? dari mana dtgnya grafik, warna, garis2, kotak dan apa2 tu semua? sedangkan itu cuma tulisan je kan.
 

safwanhussin

Newbie
Joined
Jul 16, 2006
Messages
394
Points
18
Ops.. Grafik2 tu bukannya datang dari tulisan tu. Yang teks tu hanya 'memanggil' grafik tu dari sumbernya yang asal..

Itu yang bestnya programming ni. Boleh main panggil-panggil sesuka hati je..
 

pusak82

freshman
Joined
Sep 25, 2006
Messages
162
Points
16
Insyaallah dalam minggu ni saya akan cube2 untuk kuasai basic php.Skarang ni dah pandai la sket2 psl html.Cume mls sket la nak buat website pakai notepad.Lame sgt
Ingin belajar php?? Kenali dulu CMS ... insya Allah, lepas tu senang ckit blaja php ...
 

kodin

Senior
Joined
Jul 6, 2006
Messages
968
Points
18
Ingin belajar php?? Kenali dulu CMS ... insya Allah, lepas tu senang ckit blaja php ...
hohoh.. CMS dah libatkan bnyk coding php yg hebat2.. bukan basic dah tuh! heheh... tp nak gune CMS, mmg senang. nak code die, pening skit. heheh..

mdpai punye blog ade ajar cammane nak blajar php. tanye die.

aku ade koleksi website php & asp dr student2 U dulu.. pm me klau mau!!
 

kaiba910

Newbie
Joined
Oct 29, 2006
Messages
3,558
Points
36
Ape URL ke blog Mdpai?

Saya ade buku "teach yourself php in 10 minutes".Isi kandungan die ok gak.
 

kaiba910

Newbie
Joined
Oct 29, 2006
Messages
3,558
Points
36
Saya dah check dah.Die ajar basic kan?So saya rasa senang sket nak paham pasal penah baca sblm ni kan
 

bunnyrich

Newbie
Joined
Jul 13, 2006
Messages
357
Points
16
Insyaallah dalam minggu ni saya akan cube2 untuk kuasai basic php.Skarang ni dah pandai la sket2 psl html.Cume mls sket la nak buat website pakai notepad.Lame sgt
wah..hebat nk kuasai basic php lak..hehe saya pon terkial2 lagi php ni..html alhamdulillah..neway selamat berjaya..teruskan usaha anda..
 

kaiba910

Newbie
Joined
Oct 29, 2006
Messages
3,558
Points
36
Ade sape2 bleh ajar saya pasal wordpress x?Nak buat blog sendiri ni.
 

myname

freshman
Joined
Jan 24, 2006
Messages
259
Points
18
nak share pengalama...

saya mula belajar html pd thn 1996 guna notepad.. dalam 2 hari basic dah ok baru guna aplikasi Web Page Creator... sambil2 tu guna juga Netscape Composer...(sama fungsi mcm Ms Frontpage)... kefahaman mengenai html diperlukan supaya mudah untuk kita membuat editing atau penambahan menggunakan bahasa programming spt java, perl, xml dll...

Sekarang saya guna Dreamweaver MX.. walaupun agak kompleks ttp ia sangat powerfull... :)

PS. Adobe Golive juga best utk bina web bergrafik...
 

aad_lfcfn

freshman
Joined
Jul 31, 2006
Messages
48
Points
6
hampir semua bende kita leh belajar kt internet..tp kalau nk cara mudah. beli buku kt bookstore, pasa html, css , dan php. kalau tk nk code guna komputer, code guna pensel atas kertas dulu untuk memudahkan hafal sesuatu benda.

software, direkomenkan dreamweaver mx.. dia leh betulkan kod yg salah dengan automatik..cepat sikit buat kerja..
 

percuma

Newbie
Joined
Sep 12, 2006
Messages
801
Points
16
Saya belajar HTML tahun 1997/98..masa tu mana ada orang nak ajar..komputer pun pakai Windows 95 je... belajar buat website dengan cara save website orang lepas tu edit di komputer sendiri.... bila ubah coding je,save lepas tu reload untuk tengok hasilnya..takde buku pun..tapi ambik masa sikit la nak belajar tu.. sebab belajar tu try n error.. :)
 

kaiba910

Newbie
Joined
Oct 29, 2006
Messages
3,558
Points
36
aik.. bukan ke ko da ade blog sendiri sebelum ni?? hehe..
jg marah..gurau je kaiba.. BTW, mlm ni Man Utd akan juare EPL.. peace!
Ni ko reply thread tahun brape ni???:confused:
 
Top