[yang mereka x nak anda tahu] Rahsia Story Telling Dalam Pemasaran

Insight Master

freshman
Joined
Jan 25, 2010
Messages
121
Points
0
Ya banyak sangat bende yang "mereka" tak nak anda tahu... kan?

Rasa terpanggil pula untuk "mendedahkan" satu lagi rahsia pemasaran di sini.

:)

tujuan saya buat ni, adalah sebab baru2 ini saya
ada membeli satu buku mengenai internet marketing
baru, dan ade dikongsikan satu teknik yang KURANG
diceritakan..

bukan kerana ianya tidak penting, tapi kerana RAMAI
yang kurang/gagal memahami KUASA SEBENAR teknik ni.


Begini...

==================================
Semuanya berlaku dua minggu lepas apabila saya
pergi ke kedai buku POPULAR dekat dengan tempat
tinggal saya.

Pada masa itu, saya ingin mencari buku berkaitan
"perlembagaan malaysia" (tak de kaitan dengan IM,
saya tahu) sebab nak mendalami bidang politik ahah!

pastu, sambil2 belek2 buku di kedai buku POPULAR tu,
saya terlintas di satu seksyen, sales and marketing,
dan terlihat sebuah buku dengan tajuk yang
sangat2 menarik (nak tahu??? heehhehe saje dengki
tak nk bitau :p) buku ni mengenai bagaimana nak tulis
web copy atau email copy yang MENJUAL!

so, nak dijadikan cerita, semasa membaca testimonial2
di kulit belakang buku tu, mata saya terbuka 50%
lebih besar
bila ternampak nama ALEX MANDOSSIAN
menulis testimonial macam ni:

"the info in chapter 5 alone worth 1000 times the money you pay for this book"

atau lebih kurang mcm tu.

Tanpa berfikir sesaat pun, dengan semangat yang
meluap2, akhirnya saya terus berlari (erm, berjalan
dengan pantas la) ke arah cashier dan bayar.

Puppp RM87.25.
Bagi cashier RM100
Baki: RM12.75.

Cashier senyum ucap terima kasih.
dan saya rasa happy dan excited :D

Selesai.

Tak sabar nak baca buku ni, saya terus balik rumah,
pecut kereta laju2. Sampai rumah, terus ddk dalam
bilik dan cepat2 buka chapter 5

dannnnnnnnnnnnnnnnnnnnn.....................




======================================




Begitulah ceritanya bagaimana saya menemui satu
buku hebat yang menceritakan mengenai apa yang
ingin saya kongsikan dengan anda sekarang...

iaitu, kuasa STORYTELLING di dalam pemasaran,
lebih2 lagi di dalam pemasaran internet.


+++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Ok, antara intipati storytelling adalah (memandangkan
saya kesuntukan masa ni so bg ringkas saja) :
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++


1. Orang membeli melalui emosi, dan cuba yakinkan
diri (selepas beli) melalui logik (people buy with
emotion, justify with logic. pernah dgr???)

2. dengan menggunakan story telling kita
dapat memberikan kepuasan emosi
WALAUPUN sebelum prospek membeli
produk kita.

3. sebelum anda menjual produk sebenar kepada
prospek, anda perlu menjual secara emosi dahulu.
HANYA SELEPAS prospek menerima produk tersebut
secara emosi, iaitu "menyukai, menaruh harapan
dan percaya kepada"
produk tersebut, barulah
prospek akan lebih bersedia untuk membeli secara
real, iaitu tak sabar2 nak bayar untuk dapatkan
produk tu.

4. Cara paling berkesan MENJUAL secara EMOSI
adalah melalui STORYTELLING yang betul2 TARGET
kat EMOSI MEMBARA sesuatu niche itu. (so ini
melibatkan sedikit research untuk mengenalpasti
keperluan emosi yang MEMBARA di dalam sesuatu
niche tersebut...)


++++++++++++++++++++++++++++++++++
Action Plan Bagaimana Menggunakan Story Telling
Dalam Internet Marketing
++++++++++++++++++++++++++++++++++++


1. Kaji EMOSI MEMBARA bagi niche anda

2. Lepas tu dapatkan 10 - 15 atau lebih keyword

3. dan berdasarkan keyword2 ni, buatkan satu
"storyline" yang bercerita berkisar tentang emosi membara niche anda tadi

4. then ape lagi tulislah post blog bersiri atau email
follow up bersiri.

5. Pastu cari trafik ke blog/ optin ke email series
tutorial anda.

6. Tengok sendiri macam mana orang tertarik dengan
storyline anda dan berebut2 untuk bagi duit kat anda
untuk BELI produk yang anda jual.



disclaimer: action plan ini adalah simplified version
hasil idea saya sendiri. Ramai orang telah gunakan
variasi action plan seperti ini dan berjaya. Tapi, kalau
anda nak cuba, boleh. tapi atas risiko sendiri ye.




ok stakat ini dahulu ye. harap ini dapat membantu
anda di dalam usaha pemasaran internet anda :)

(tau perkongsian ni serba kekurangan... tapi harap
ia dapat membantu....)

Berbalik kepada "mereka" (yang saya sebut awal2 tadi)...

Dengan kelebihan "storytelling" atau "bercerita" ini,
tidak hairanlah kenapa "mereka" dapat menjual
produk dengan mudah, buat duit dengan banyak
di internet... dan cuba MERAHSIAKAN perkara ini daripada anda!

Sama2lah kita bergabung dalam satu "keluarga"
untuk menguatkan diri kita pulak, dan sama2
menjana duit yang RIBAN2 di internet! Tunjukkan
kepada "mereka", kita juga boleh!

JOMMMMMMM!!!

- Insight Master -

p.s. nak jadi "ahli keluarga Insight Master Group"?
Keluarga kita ni baru lagi... tp kalau nak lihat2 boleh la datang Sini.
 

tenteraangin

Senior
Joined
Oct 10, 2009
Messages
1,264
Points
38
yup.. dalam FLB Pro da cite da kalo sesiapa beli buku FLB. Pasal sorang mamat orang putih ni, kuarkan tajuk luar bese, dalam buku dia pun ayat mendayu2...

New bie yang beli FLB mesti akan terpesona...

Teknik Story Telling memang berkesan..

P/S = Sampai sekarang suka baca buku FLB... thnx cikgu nizam atas karya yang best ni
 
Top