Wujudkah perniagaan AUTOPILOT ? Meh saya kongsi tips $2,000 sebulan automatik.

Akmal Adios

Newbie
Joined
Nov 3, 2011
Messages
227
Points
0
Salam.


Mungkin saya seorang member yang baru di WC,
namun ia tak pernah menghalang seseorang untuk
berkongsi ilmu & pengalaman.


Sesuatu yang membuatkan saya terkedu bahawa
sebenarnya di luar sana ada beberapa model buat duit
yang berfungsi secara AUTOPILOT dan sememangnya
memberikan boleh memberikan anda keuntungan
secara konsisten tanpa kerja.


>>> Tapi Bagaimana Bermula Sebelum Memiliki Perniagaan AUTOPILOT?


Oklah, sekarang saya cuba memberikan beberapa model yang
memberikan kita pendapatan AUTOPILOT, pendapatan konsisten
setiap bulan.


Pertama, membership site. Ia adalah website di mana ramai
akan membayar anda setiap bulan secara AUTOMATIK
untuk produk, servis atau software yang anda berikan
kepada mereka.


Kelemahan : Memaksa pembeli untuk membeli adalah sukar.
Dan selalunya membership (berdasarkan kajian & pengalaman sebenar),
seseorang member akan membayar selama 4-5 bulan sahaja
(dan itu sudah dianggap satu pencapaian yang HEBAT!).


Kedua, jual ebook. Ya, menjual ebook adalah satu
perniagaan yang memberikan anda jualan setiap bulan.


Kelemahan : khabarnya ia hanya akan konsisten ketika waktu
pelancaran dan ia jualan akan jatuh mendadak selepas
itu. Kadangkala nak dapat 2,3 sales sebulan pun susah.
Malah, mendapatkan pembeli juga sesuatu yang sukar
kerana pelawat yang keluarkan duit sahaja adalah
sumber pendapatan kita.


Ketiga, sewa iklan / PPC / Facebook Ads. Ya, ini juga cara yang
memberikan pendapatan secara automatik, hanya dengan
membuat setting pada kempen iklan tersebut.


Kelemahan : Ia memerlukan kos bagi setiap kempen.
Ada kemungkinan kempen-kempen yang anda cuba akan
berakhir dengan kerugian. Tapi once dah dapat kempen
yang power, anda akan untung sampai bila-bila, walaupun
kebiasaannya untung marginnya agak / amat kecil.


Keempat, blogging. Apabila website anda telah konsisten
dari segi trafik, anda perlu maintain isi kandungan .
Tricknya, anda kena pastikan yang artikel anda tidak
terlalu panjang yang mana sudah cukup memberikan
value kepada pelawat, dan dalam masa yang sama
ianya mestilah dalam niche hiburan? (di Malaysia lah).


Kelima, ebay. Suatu bidang yang sangat lumayan.
Bila dah jumpa kempen yang memberikan pulangan
dengan jualan yang mencanak-canak (vero dan apa2 je),
anda hanya perlu maintain dengan kempen2 tersebut.
Kemudian tunggu ke duit masyuk.


Keenam, buat satu website yang sasarkan pada
long tail keyword, buyer keyword, produk review dan
apa saja. Kemudian, buat review berkualiti dalam 5 -25 artikel,
& buat SEO berterusan, anda akan mula dapat hasil automatik,
samada Amazon, Adsense atau apa saja setiap bulan.


>>> Apa Yang Saya Cuba Utarakan Di Sini? PERLU baca ini


Maksudnya, ada banyak pilihan untuk menjana pendapatan yang
AUTOPILOT.



Yang pasti, anda kena pilih mana satu dan konsisten dengan
mana-mana cara buat duit di atas yang anda mahu.


Yang menjadi masalah (termasuk saya sendiri), semua benda
kita nak cuba. Tapi bila dah jadi masalah sikit, terus putus-asa.


>>> Adakah WAJIB Memiliki Perniagaan Autopilot Sendiri ?


Ya, bagi saya, WAJIB bagi anda memiliki pendapatan autopilot sendiri
jika anda bekerja secara FULL TIME. Anda boleh pilih samada membuat
simpanan 12- 24 bulan dalam bank anda sebelum bekerja full time,
atau anda boleh pilih memiliki perniagaan autopilot, di mana jika
anda jatuh sakit, wang masih masyuk untuk sara keluarga anda.




>>> Kisah Benar $2,000 Sebulan Dengan Blog Sahaja


Baiklah. Saya ada berkenalan dengan seorang mamat ni di Flippa.
Saya telah lihat sendiri sendiri beliau menjual DUA website beliau.


1 blog menjana $1,900 sebulan konsistenHANYA melalui Adsense.
1 lagi blog menjana $2,200 setiap bulan secara konsisten (maknanya income tak pernah jatuh),
hanya melalui Adsense walaupun dalam niche IM!


Jadi saya cubalah korek rahsia dan apa yang beliau buat. Beliau bagitau,
bahawa sebenarnya beliau ada 100 website yang tengah run, dan
yang terbaik adalah yang menjana sekitar $2,000 - $3,000 (tak tahulah berapa).


Ia membuatkan saya tersentak, bahawa sebenarnya banyak pendapatan
yang beliau telah buat setiap bulan. Bila nak duit banyak je, beliau
jual salah satu website.


Salah satu website beliau terjual $17,500 (dalam USD).



>>> Apa Rahsia Beliau Menjana $20,000 Sebulan Secara Autopilot?


Jumlah pendapatan beliau $20,000 sebulan hanyalah anggaran saya
berdasarkan apa yang beliau cerita pada saya.


Alhamdulillah, saya berjaya korek sedikit rahsia beliau, bagaimana beliau
menjana $20,000 sebulan secara autopilot.


(1), buat blog dalam apa jua niche. Kalau umum pun takde masalah sebenarnya.


(2), artikel kena unik. Beliau upah 2-3 artikel setiap minggu dengan kos $50 sebulan.


(3), ajak guest blogger hantar artikel. Apabila dah banyak sangat guest blogger
yang hantar artikel, anda seolah-olah dah boleh relaks dan tak perlu fikir
pasal upah writer lagi dah. kalau blog anda dah ada banyak trafik dan anda
berjaya buktikan, ramai guest blogger berminat bagi artikel berkualiti
untuk dipapar di blog anda secara PERCUMA!


(4), SEO jangan buat sendiri. Baik upah orang je sebab kerja2nya rumit.
Laburkan dalam $50 - $100 sebulan.


(5), Sabar, sabar dan sabar. Kadangkala kena tunggu 6 bulan - 12 bulan
untuk sampai ke tahap yang anda idamkan.


(6), Gandakan formula yang sama untuk blog-blog lain yang baru.


Kalau beliau boleh, kenapa kita tidak? :)
 
Last edited:

abutalib

Senior
Joined
Dec 29, 2010
Messages
4,058
Points
0
Terima kasih atas perkongsian TT...

Insya Allah akan terokai satu persatu... :)
 

rajaotai

Newbie
Joined
Sep 8, 2008
Messages
168
Points
16
sangat menarik. ada perancangan juga nak terlibat dengan perniagaan autopilot ni. tak larat juga kalau asyik kena kerah tenaga. hehe
 

re3ze

freshman
Joined
Dec 22, 2011
Messages
31
Points
0
Salam.


Mungkin saya seorang member yang baru di WC,
namun ia tak pernah menghalang seseorang untuk
berkongsi ilmu & pengalaman.


Sesuatu yang membuatkan saya terkedu bahawa
sebenarnya di luar sana ada beberapa model buat duit
yang berfungsi secara AUTOPILOT dan sememangnya
memberikan boleh memberikan anda keuntungan
secara konsisten tanpa kerja.


>>> Tapi Bagaimana Bermula Sebelum Memiliki Perniagaan AUTOPILOT?


Oklah, sekarang saya cuba memberikan beberapa model yang
memberikan kita pendapatan AUTOPILOT, pendapatan konsisten
setiap bulan.


Pertama, membership site. Ia adalah website di mana ramai
akan membayar anda setiap bulan secara AUTOMATIK
untuk produk, servis atau software yang anda berikan
kepada mereka.


Kelemahan : Memaksa pembeli untuk membeli adalah sukar.
Dan selalunya membership (berdasarkan kajian & pengalaman sebenar),
seseorang member akan membayar selama 4-5 bulan sahaja
(dan itu sudah dianggap satu pencapaian yang HEBAT!).


Kedua, jual ebook. Ya, menjual ebook adalah satu
perniagaan yang memberikan anda jualan setiap bulan.


Kelemahan : khabarnya ia hanya akan konsisten ketika waktu
pelancaran dan ia jualan akan jatuh mendadak selepas
itu. Kadangkala nak dapat 2,3 sales sebulan pun susah.
Malah, mendapatkan pembeli juga sesuatu yang sukar
kerana pelawat yang keluarkan duit sahaja adalah
sumber pendapatan kita.


Ketiga, sewa iklan / PPC / Facebook Ads. Ya, ini juga cara yang
memberikan pendapatan secara automatik, hanya dengan
membuat setting pada kempen iklan tersebut.


Kelemahan : Ia memerlukan kos bagi setiap kempen.
Ada kemungkinan kempen-kempen yang anda cuba akan
berakhir dengan kerugian. Tapi once dah dapat kempen
yang power, anda akan untung sampai bila-bila, walaupun
kebiasaannya untung marginnya agak / amat kecil.


Keempat, blogging. Apabila website anda telah konsisten
dari segi trafik, anda perlu maintain isi kandungan .
Tricknya, anda kena pastikan yang artikel anda tidak
terlalu panjang yang mana sudah cukup memberikan
value kepada pelawat, dan dalam masa yang sama
ianya mestilah dalam niche hiburan? (di Malaysia lah).


Kelima, ebay. Suatu bidang yang sangat lumayan.
Bila dah jumpa kempen yang memberikan pulangan
dengan jualan yang mencanak-canak (vero dan apa2 je),
anda hanya perlu maintain dengan kempen2 tersebut.
Kemudian tunggu ke duit masyuk.


Keenam, buat satu website yang sasarkan pada
long tail keyword, buyer keyword, produk review dan
apa saja. Kemudian, buat review berkualiti dalam 5 -25 artikel,
& buat SEO berterusan, anda akan mula dapat hasil automatik,
samada Amazon, Adsense atau apa saja setiap bulan.


>>> Apa Yang Saya Cuba Utarakan Di Sini? PERLU baca ini


Maksudnya, ada banyak pilihan untuk menjana pendapatan yang
AUTOPILOT.



Yang pasti, anda kena pilih mana satu dan konsisten dengan
mana-mana cara buat duit di atas yang anda mahu.


Yang menjadi masalah (termasuk saya sendiri), semua benda
kita nak cuba. Tapi bila dah jadi masalah sikit, terus putus-asa.


>>> Adakah WAJIB Memiliki Perniagaan Autopilot Sendiri ?


Ya, bagi saya, WAJIB bagi anda memiliki pendapatan autopilot sendiri
jika anda bekerja secara FULL TIME. Anda boleh pilih samada membuat
simpanan 12- 24 bulan dalam bank anda sebelum bekerja full time,
atau anda boleh pilih memiliki perniagaan autopilot, di mana jika
anda jatuh sakit, wang masih masyuk untuk sara keluarga anda.




>>> Kisah Benar $2,000 Sebulan Dengan Blog Sahaja


Baiklah. Saya ada berkenalan dengan seorang mamat ni di Flippa.
Saya telah lihat sendiri sendiri beliau menjual DUA website beliau.


1 blog menjana $1,900 sebulan konsistenHANYA melalui Adsense.
1 lagi blog menjana $2,200 setiap bulan secara konsisten (maknanya income tak pernah jatuh),
hanya melalui Adsense walaupun dalam niche IM!


Jadi saya cubalah korek rahsia dan apa yang beliau buat. Beliau bagitau,
bahawa sebenarnya beliau ada 100 website yang tengah run, dan
yang terbaik adalah yang menjana sekitar $2,000 - $3,000 (tak tahulah berapa).


Ia membuatkan saya tersentak, bahawa sebenarnya banyak pendapatan
yang beliau telah buat setiap bulan. Bila nak duit banyak je, beliau
jual salah satu website.


Salah satu website beliau terjual $17,500 (dalam USD).



>>> Apa Rahsia Beliau Menjana $20,000 Sebulan Secara Autopilot?


Jumlah pendapatan beliau $20,000 sebulan hanyalah anggaran saya
berdasarkan apa yang beliau cerita pada saya.


Alhamdulillah, saya berjaya korek sedikit rahsia beliau, bagaimana beliau
menjana $20,000 sebulan secara autopilot.


(1), buat blog dalam apa jua niche. Kalau umum pun takde masalah sebenarnya.


(2), artikel kena unik. Beliau upah 2-3 artikel setiap minggu dengan kos $50 sebulan.


(3), ajak guest blogger hantar artikel. Apabila dah banyak sangat guest blogger
yang hantar artikel, anda seolah-olah dah boleh relaks dan tak perlu fikir
pasal upah writer lagi dah. kalau blog anda dah ada banyak trafik dan anda
berjaya buktikan, ramai guest blogger berminat bagi artikel berkualiti
untuk dipapar di blog anda secara PERCUMA!


(4), SEO jangan buat sendiri. Baik upah orang je sebab kerja2nya rumit.
Laburkan dalam $50 - $100 sebulan.


(5), Sabar, sabar dan sabar. Kadangkala kena tunggu 6 bulan - 12 bulan
untuk sampai ke tahap yang anda idamkan.


(6), Gandakan formula yang sama untuk blog-blog lain yang baru.


Kalau beliau boleh, kenapa kita tidak? :)


info yg pnjg lebar dan berguna untuk org newbie mcm sy ni..rmi org yg nkkn bisnes autopilot ni, spe yg xnk kn..=)
 

NasirBP

freshman
Joined
Jun 23, 2010
Messages
1,186
Points
0
thn depan plan nk buat byk blog utk amazon & adsense (dlm 1 blog ) .. i like autopilot :)
 

abgsabah

freshman
Joined
Jun 27, 2007
Messages
725
Points
16
Ari tu sy ada buat blog guna shared hosting yg katanya unlimited segala2nya...
tp sempat bertahan setahun lebih je sbab dh kena block, alasannya terlebih 'usage space'. dia rekemen kpd dedicated server. blog tu update cara manual je dan bukan hari2 pun..

jadi nk tnya la sape2 yg biasa buat blog ni, apa jenis hosting yg sesuai..??
 

NikHisyam

freshman
Joined
Oct 10, 2010
Messages
621
Points
16
daripada 6 model perniagaan kat atas ni, sebenarnya nak kasi autopilot tu bukan dalam sekelip mata je..

contohnya ebay.. nak kasi autopilot tu bukan senang.. kena tahu selok belok dulu, cari niche.. sy sendiri ada 3 akaun ebay yang sekarang ni boleh dikatakan bergerak secara autopilot.. autopilot untuk ebay ni bagi sy, listing item, terima order, buat order.. cari niche yang tak vero, dan jangan buat hal dengan akaun tu.. maknanya jangan sampai kena banned.. untung kecil takpe asalkan berterusan.. 3 akaun boleh kasi konsisten $1000 sebulan, okey la kan..

ni sy nak bukan nak jatuhkan semangat sape2, tapi nak bagitahu realiti bisnes.. kena usaha keras dulu sebelum boleh jadi autopilot..

insyaAllah 2012 akan jadi tahun sy bina bisnes autopilot.. mungkin adsense/amazon jadi pilihan.. sebabnya dah setahun (2011) sy jana active income.. 'letih' jugak la..

so, gud luck semua! :)
 

cikgudee

freshman
Joined
Dec 31, 2011
Messages
1
Points
0
Saya ni buat blog guna blogspot.com saje.. Boleh ke jana wang ? Saya tak cuba lagi hosting yang berbayar..
 

farhansyah

Newbie
Joined
Dec 11, 2011
Messages
227
Points
0
Saya ni buat blog guna blogspot.com saje.. Boleh ke jana wang ? Saya tak cuba lagi hosting yang berbayar..

Boleh jer, x kira platform apa guna, facebook (Free) twitter (free), blogspot (Free)

tapi sangat digalakkan guna hosting sdr, sbb org (dan google) akan nampak kita ni lg professional...
 

JohanHarris

freshman
Joined
Jul 7, 2009
Messages
5
Points
0
Boleh jer kalau guna platform free. Selain Blogspot, boleh jugak gunakan youtube, squidoo, Facebook, forum dan banyak lagi platform percuma yang boleh digunakan. Yang penting, kene konsisten dan sentiasa belajar untuk "IMPROVE" dan jangan mudah patah semangat.

Tapi, kalau ada modal lebih, lebih baik laburkan untuk dapatkan hosting/website, autoresponder sendiri supaya lebih nampak professional (bak kata bro farhansyah). Selalunya, kalau hanya depend pada yang free je perlukan lebih banyak masa untuk suksess.
 

frubo

freshman
Joined
Feb 24, 2010
Messages
98
Points
0
teknik2 yg bagus untk di praktikan..
 

roozaimee

freshman
Joined
Jun 1, 2009
Messages
1
Points
1
huish.............. menarik........... sampai la ni tak ngerti2 camno la demo buat duit macam tu ja...
kena kaji semula ni........................................................................................................
 
Top