Website Pertama Aku!!!

ali

freshman
Joined
Sep 11, 2007
Messages
800
Likes
1
Points
18
Offline
#41
aku bermula dengan web..blog sampai skrg tak reti buat...dah beli panduan asas wordpress smartzul...cuma takde masa nak buat, bz tahap cipan kehidupan aku skang..tido sehari 3-4 jam jer...demi mengejar impian
website pertama saya tipmlm.com, blog jugaklah tu. saya buat lepas baca panduan asas wordpress smartzul tu. setahun je berblog, lepas tu berenti sebab tak ada masa sangat nak update isu. kadang2 kering isu. last sekali, guna website free je macam dalam signature di bawah. website tu just untuk intro diri dengan sesiapa yang ingin berkenalan.

tapi kesimpulannya kalau nak website nampak cantik, hebat dan berkesan perlukan usaha jugak tu.
 

abg_x

freshman
Joined
Dec 14, 2006
Messages
1,987
Likes
1
Points
38
Offline
#42
Aku just browse tadi.. rupa-rupanya website pertama aku ada lagi.. Ni kira-kira dalam 11 tahun dulu la.. Balja dari zero, dalam seminggu dapat website ni. Hehehe.. Ada lagi, banner keadilan supporter dalam website tu, tapi sekarang no more.. :)



Ni URL nya: http://www.get.to/aridz
 
Last edited:
Joined
Feb 23, 2009
Messages
162
Likes
0
Points
0
Offline
#47
hm aku sekarang guna blog percuma lagi... baca gak buku ammarzahar supaya guna blog berbayar. tapi umur pun baru 14 hari dalam IM, elok aku start ngan menda2 mudah dulu...
 
Joined
Jan 22, 2009
Messages
1,765
Likes
5
Points
0
Offline
#48
hm aku sekarang guna blog percuma lagi... baca gak buku ammarzahar supaya guna blog berbayar. tapi umur pun baru 14 hari dalam IM, elok aku start ngan menda2 mudah dulu...
aku sokong tu,tapi jgn lah lama2 sangat,kalau nk maju kena bertindak cepat
 
Joined
Dec 20, 2008
Messages
1,121
Likes
0
Points
36
Offline
#49
aku dulu guna mcm2 platform..jnji free..
First: blogspot
2nd: smallbusiness.officelive.com
3rd: WP
4th: Joomla

last2.. aku sangkut ngn WP je..
dan skrg guna selfhost trus... puas ht...
 
Joined
Jan 22, 2009
Messages
1,765
Likes
5
Points
0
Offline
#50
aku dulu guna mcm2 platform..jnji free..
First: blogspot
2nd: smallbusiness.officelive.com
3rd: WP
4th: Joomla

last2.. aku sangkut ngn WP je..
dan skrg guna selfhost trus... puas ht...
bro,boleh terangkan selfhost tu apa?tq
 
Joined
Sep 30, 2007
Messages
2,510
Likes
3
Points
38
Offline
#52
wah... mcm2 citer pasal mula berweb / blog ni yer....
terutama yg mula im nih....
cerita aku buhsan sikit...
haku dulu2 memula tau guna email jer dan surf menda2 internet nih masa umur 17 jer... and then sambung belajar pasal sains komputer. sambil2 tuh belajar sendiri godek2 dan repair komputer.
walaupun dah abis belajar aku nih masih takler pandai sgt pasal web walaupun blajo programming masa tuh sbb minat aku pada tenikal komputer jer...
bila aku dpt keje sbg technician dan tmpt aku keje ada cybercafe barulah aku rajin meluangkan lbh byk masa kat internet nih...
aku pun blajo2 ler lbh sikit psl web dan blog nih.... tu pun xberapa sgt pasal minat main game jer....
pada 2003, aku dpt keje kerajaan (kuli cabok jer..) dan lagi byklah masa terluang aku.... dan hasil dr meluangkan masa dpn pc akhirnya aku pun terus membeli domain dan hosting walaupun aku tatau apa2 pun masa tuh psl menda nih (sbb aku tak suka kekangan penggunaan free host percuma nih). sbb aku byk baca kat forum sbb lagi senang dan mudah kalau ada domain dan hosting sendiri (lagi pun aku beli yg murah2 jer...)
so try & errorlah psl web nih. Akhirnya web pertama aku yg wujud yg aku buat ialah jual iklan. akhirnya, dapatlah aku duit internet pertama aku. adalah laku gak tp tak byk jual slot. and then aku buat ebook pasal bela kambing dan adalah juga income dr ebook pertama aku tuh...
skrg nih web2 tuh dah berkubur tapi yg penting aku dpt ilmu psl semua2 nih...
skrg ni oklah sikit, ada produk sendiri yg lain cuma lom ada masa nak expand biz nih....
lps pindah umah this month barulah ok sbb ada internet sendiri.. ;)


sekian...
 
Joined
Dec 20, 2008
Messages
1,121
Likes
0
Points
36
Offline
#53
maybe maksudnya host kat hosting... guna paid hosting utk host WP dia...


p/s: sape nak webhosting free, angkat tangan!
tq krne tlg jwbkan...

errr..yg hosting tu bpe GB? dan cPanel or admin panel? jika ianya cPanel aku nak!! :D
 
Joined
May 15, 2008
Messages
1,930
Likes
5
Points
38
Offline
#56
klo bg free pun aku ttp nk yg cpanel..ok aku cop... aku nak.. so ape yg seterusnye?
haha... ok, bagi la domain yg nk dihost tu...

tp ingat tau, apa2 yg jadi spt hilang ke down ke etc, saya x brtanggjwb... so far ok x de masalah... :D maklum la free, hehe...
 
Joined
Dec 20, 2008
Messages
1,121
Likes
0
Points
36
Offline
#57
haha... ok, bagi la domain yg nk dihost tu...

tp ingat tau, apa2 yg jadi spt hilang ke down ke etc, saya x brtanggjwb... so far ok x de masalah... :D maklum la free, hehe...
ok..sape yg manage DNS die.. ko ke or 3rd party punye? jgn 000webhost.com sudah.. :)
 
Joined
May 15, 2008
Messages
1,930
Likes
5
Points
38
Offline
#58
ok..sape yg manage DNS die.. ko ke or 3rd party punye? jgn 000webhost.com sudah.. :)
manage DNS? maksud kamu? itu domain la...

klau hosting perlu point NS je, nati saya bg NS yg kamu kne pointkan...

owh mesti, bukan 000webhost...
 
Joined
Dec 20, 2008
Messages
1,121
Likes
0
Points
36
Offline
#59
manage DNS? maksud kamu? itu domain la...

klau hosting perlu point NS je, nati saya bg NS yg kamu kne pointkan...

owh mesti, bukan 000webhost...
ok.. mpaiz.. PM aku no.tipon ko.. aku nk bincang lagi..hehe atau add YM syafileman [@] yahoo.com
 
Joined
May 15, 2008
Messages
1,930
Likes
5
Points
38
Offline
#60
ok.. mpaiz.. PM aku no.tipon ko.. aku nk bincang lagi..hehe atau add YM syafileman [@] yahoo.com
knape? nk call saya ke...? haha... :D

alaaa... saya dah add la... ari tu duk chatting wat x ingat plak... sekeh kang... haha... :D
 
Top