Website Pertama Aku!!!

Joined
Jan 22, 2009
Messages
1,765
Likes
5
Points
0
Offline
#21
tapi camner aku nak bagi kat ko yer? ko pegi kursus seminar ebook shuth tak? boleh aku bagi kat sana
aku kerja ari tu malam br aku abis kerja,ko dok mana?aku dok usj subang jaya
 
Joined
Dec 20, 2008
Messages
1,121
Likes
0
Points
36
Offline
#22
tak ingat aku brapa...kalo aku beli dapat diskaun 10% rasanya..nak guna duit aku dulu takpe juga..tarak hal kawan2 pya pasal
Aku ok je..tp nk kene tahu harga die dulu..nk bajed..hehe..
Dlm lingkungn bape tu?
 
Joined
Jan 14, 2009
Messages
5,530
Likes
12
Points
38
Offline
#23
aku dok bandar tasik selatan...opis aku depan DBKL. mana2 ko nak datang tarak hal punyer...
 
Joined
Oct 29, 2008
Messages
1,366
Likes
0
Points
36
Offline
#25
oitt..
bertiga je nampak.. buleh join ke?
aku punye cite korang da bosan dengar
aku mula2 dulu tak terlintas pun nak ada web sendiri
tp sebab aku beli ebook WebJualan Evolusi oleh sdr Amirol, aku angkut la dia punya domain/hosting sekali (profithoster)
bila dah abis baca, rasa bengong dlm bab cpanel pulak
beli la ebook panduan cpanel (jebat punya)
dlm lebih kurang 3-4bulan jugak aku tak layan hosting tu
tp dia punya server lembab sgt setiap kali aku guna
so aku tukar pada yg ada skarang ni
lama jugak la nak kluar kat search engine
hari2 aku cek
bila terpampang 1st time, wah.. buruknya website aku
ke..ke..ke
tp aku adjust la sket2
sampai la yg ada skarang ni..
 
Joined
Jan 14, 2009
Messages
5,530
Likes
12
Points
38
Offline
#26
lawa la web ko bro...ko orang keempat mmasuk dalam thread ni...semalam 3 orang jer kitorang...

p/s:bini marah lagi ker berforum?
 
Joined
May 21, 2007
Messages
2,519
Likes
7
Points
38
Offline
#28
website pertama aku guna blogspot je dengan target pendapatan adsense..
terus guna blogspot sampai wujud 20 blog dengan blogspot..
masa tu aku cuma buat blog dan lepas tu submit ke search engine..
yang tu blogspot, cerita wordpress pulak
blog wordpress aku terhasil dengan aku pengalaman zero
aku usik semua benda sampai error pastu aku baiki pastu error baiki balik..
dah akhirnya blog wordpress pertama aku dapat visitor average 2k sehari sekarang blog tu dah berkubur sebab xde sponser..
 
Joined
Jul 31, 2008
Messages
3,347
Likes
5
Points
38
Offline
#29
aku pertama kali buat blog masa aku form 3.
memang just berbekalkan sedikit kemahiran html & css yang aku belajar dari Friendster. Haha.
lepastu, aku dapat tumpang hosting bawah bro XeroXaven.
dari situlah mula-mula aku blogging secara serius.

dah last year aku dah ada blog sendiri dah. hehe.
memang gila gembira bila dapat beli hosting & domain name untuk blog sendiri first time.
lepas tu dah kira biasa dah beli hosting, domain name ni semua. hehe

dari blog pertama tu jugak aku berjaya dapat income yg membantu aku survive dalam dunia maya ni :)
 
Joined
Dec 20, 2008
Messages
1,121
Likes
0
Points
36
Offline
#30
website pertama aku guna blogspot je dengan target pendapatan adsense..
terus guna blogspot sampai wujud 20 blog dengan blogspot..
masa tu aku cuma buat blog dan lepas tu submit ke search engine..
yang tu blogspot, cerita wordpress pulak
blog wordpress aku terhasil dengan aku pengalaman zero
aku usik semua benda sampai error pastu aku baiki pastu error baiki balik..
dah akhirnya blog wordpress pertama aku dapat visitor average 2k sehari sekarang blog tu dah berkubur sebab xde sponser..
wau..kagum aku.. ni penah jd jgk pada member aq..web die punye visitor unic dlm 100 sehari dan online vstor x penah kurang 50 org.. vsitr ttp dan unic shri x yh ckplah..last2 blog die hmpir2 berkubur sbb da x dpt tmpung banwidth..nsib baik la ade org nk sponsor pd saat da nazak.. hehe
 

olskool

freshman
Joined
Nov 30, 2008
Messages
1,750
Likes
0
Points
36
Offline
#31
sy pertama kali buat website adalah untuk skool
tu la pertama kali dlm dunia web developer
dr situ jgak sy sentiasa berusaha untuk menjd yg terbaik dlm web development.
hasilnya amatlah membanggakn
website yg sy bina ngan kekawan layak mewakili malaysia dlm satu pertandingan international
 
Joined
Jan 14, 2009
Messages
5,530
Likes
12
Points
38
Offline
#32
syuxx

aku pertama kali buat blog masa aku form 3.
memang just berbekalkan sedikit kemahiran html & css yang aku belajar dari Friendster. Haha.
lepastu, aku dapat tumpang hosting bawah bro XeroXaven.
dari situlah mula-mula aku blogging secara serius.

dah last year aku dah ada blog sendiri dah. hehe.
memang gila gembira bila dapat beli hosting & domain name untuk blog sendiri first time.
lepas tu dah kira biasa dah beli hosting, domain name ni semua. hehe

dari blog pertama tu jugak aku berjaya dapat income yg membantu aku survive dalam dunia maya ni
ganas la ko dari form 3 dah mula...aku masa form 3 tak reti pon bukaka komputer...hahahhaha
 
Joined
Jan 14, 2009
Messages
5,530
Likes
12
Points
38
Offline
#33
y pertama kali buat website adalah untuk skool
tu la pertama kali dlm dunia web developer
dr situ jgak sy sentiasa berusaha untuk menjd yg terbaik dlm web development.
hasilnya amatlah membanggakn
website yg sy bina ngan kekawan layak mewakili malaysia dlm satu pertandingan international
__________________
cayalah olskool..wakil malaysia tu..nanti aku nak suh ko plak buat web aku boleh?
 
Joined
Jan 14, 2009
Messages
5,530
Likes
12
Points
38
Offline
#34
syafiqzainal taknak kirim kat aku ke nak beli buku motivasi irfan khairi tu..
 
Joined
Jan 25, 2008
Messages
2,718
Likes
6
Points
38
Offline
#35
Website pertama ku adalah sebuah friendster profile...

Friendster profile aku aku redirect ke website tu...
Dalam website tu sumanya benda-benda pasal friendster... :D
Masa tu tak tau bahawa website boleh kasi wang...

Dan website tu dihostkan di fileave.com

Rasa gembira dan hebat bila nampak website pertama kita...
Terus show off ngan kawan lain...
Masa tu umur aku 15~17 tahun... Lupa... :p
 
Joined
Jan 22, 2009
Messages
1,765
Likes
5
Points
0
Offline
#36
macam2 cerita......nampak nya rata2 bermula dgn blog..mmm mcm aku jgk..skrg ni tgh terkial2 nk buat website sdri ni..tk dapat2 lg nih..
 
Joined
Jan 14, 2009
Messages
5,530
Likes
12
Points
38
Offline
#37
macam2 cerita......nampak nya rata2 bermula dgn blog..mmm mcm aku jgk..skrg ni tgh terkial2 nk buat website sdri ni..tk dapat2 lg nih..
aku bermula dengan web..blog sampai skrg tak reti buat...dah beli panduan asas wordpress smartzul...cuma takde masa nak buat, bz tahap cipan kehidupan aku skang..tido sehari 3-4 jam jer...demi mengejar impian
 
Joined
Dec 20, 2008
Messages
1,121
Likes
0
Points
36
Offline
#38
aku bermula dengan web..blog sampai skrg tak reti buat...dah beli panduan asas wordpress smartzul...cuma takde masa nak buat, bz tahap cipan kehidupan aku skang..tido sehari 3-4 jam jer...demi mengejar impian
khidupn ko sme ngn aku daa..kdg2 x tdo pun.. yg psl buku tu aq x psti lg sbb aq nk surekn dulu smnr ni aq gi or not..
 
Joined
May 15, 2008
Messages
1,930
Likes
5
Points
38
Offline
#39
wahh... bermacam-macam kisah korang smua...

klau gitu saya pun nak cite jgak la... :D

sebenarnya saya prefer bab troubleshooting & maintenance komputer... klau bab web ni x brape sangat...

ringkasnya, pada suatu hari saya tertarik dgn blog-blog personal seseorang, baca crite diorg, luahan hati diorg & sbgnya... akhirnya saya daftar blogger utk blog pertama saya yg diberi nama al-faizun.blogspot.com :D

kemudian buat blog lain lagi, psal maintenance komputer, adsense & sbgnya...

pd pertengahan tahun lepas, saya mula serius dgn blog, dan akhirnya saya berjaya mendapatkan domain .com saya sendrik yg diberi nama al-faizun.com :D

blogspot saya tu saya tinggalkan dan teruskan di al-faizun.com dgn platform joomla. WP saya dah try, tp x best & x user friendly bg saya...

yg bestnyer, saya x perlu kluarkan duit sesen pun utk beli domain & hosting trsebut cuma kene lakukan sesuatu je... hosting trsebut mengalami masalah & trpaksa saya movekan ke hosting berbayar... adoiya, pindah ke hosting berbayar tp x bayar... haha... kemudian nyer, pindah ke hosting sendrik, x yah risau psal sewaan lagi...

blog al-faizun.com saya tu mmg membosankan, tp saya ttp berbangga sbb dpt PR2... :D

kini mnjd freelance sbg joomla developer pula... smakin hari smakin brminat dlm dunia pembikinan website...
 
Top