Wajib bayar hutang.

limtape

junior
Joined
May 28, 2013
Messages
141
Points
18
saya setuju,kadang2 ada yang buat skaligus utang untuk langsaikan utang yg kecik2. so focus bayar kat satu tempat je. mustahil la kan benda harga puluh ribu nk pakai duit sendiri.
 

papala

freshman
Joined
Apr 22, 2014
Messages
76
Points
8
kadang2 permohonan tu amik masa berbulan jgk. tgk apa jnis pnjmn yg kita buat. procedure trllu byk
Post automatically merged:

saya setuju,kadang2 ada yang buat skaligus utang untuk langsaikan utang yg kecik2. so focus bayar kat satu tempat je. mustahil la kan benda harga puluh ribu nk pakai duit sendiri.
kdg tu nak guna utk emergency.mintak bantuan pun mcm2 nk lalui.
 

yewtff

freshman
Joined
May 23, 2013
Messages
13
Points
1

papala

freshman
Joined
Apr 22, 2014
Messages
76
Points
8
ada kawan saya kata "ko beli keta tak payah htg, bayar cash lg jimata. ibu aku dh settle suma." saya mmpu gelak je bila ada ibu tlong bayar.
mana ada,org kaya pun banyak hutang kereta,takdenya cash.tambah kerja biasa2 gaji culup2 ni lagi la banyak hutang.
 

BBphire

junior
Joined
Apr 11, 2011
Messages
111
Points
18
kadang2 permohonan tu amik masa berbulan jgk. tgk apa jnis pnjmn yg kita buat. procedure trllu byk
Post automatically merged:


kdg tu nak guna utk emergency.mintak bantuan pun mcm2 nk lalui.

ni saya setuju. even bank pun bukan senang nk lepas taw kalau emergency.banyak gila dokumen diorang minta.aku cakap brdsarkan pengalaman.+Bertakafur+
 

limtape

junior
Joined
May 28, 2013
Messages
141
Points
18
ada kawan saya kata "ko beli keta tak payah htg, bayar cash lg jimata. ibu aku dh settle suma." saya mmpu gelak je bila ada ibu tlong bayar.

wah,anak orang kaya boleh la. mcm sy semua hutang. yang penting bulan2 mampu bayar tu je. duit yg ada simpan utk urgent ke sakit tengah malam ke.kereta pon dah nk abis bayar. tinggal personal **** je byk lg sbb baru buat
Post automatically merged:

ni saya setuju. even bank pun bukan senang nk lepas taw kalau emergency.banyak gila dokumen diorang minta.aku cakap brdsarkan pengalaman.+Bertakafur+

susah bro,dia ikot tangga gaji dan komitment .sy rumah dgn kereta lepas,nk buat utk rumah second tak lepas.ingt nk buat homestay second house ni,kecik je
 

minzi123

freshman
Joined
Oct 7, 2011
Messages
9
Points
1
saya setuju,kadang2 ada yang buat skaligus utang untuk langsaikan utang yg kecik2. so focus bayar kat satu tempat je. mustahil la kan benda harga puluh ribu nk pakai duit sendiri.
aah betul la kalau banyak tempat banyak faedahnya kena bayar tempat lain2
 

yewtff

freshman
Joined
May 23, 2013
Messages
13
Points
1
mana ada,org kaya pun banyak hutang kereta,takdenya cash.tambah kerja biasa2 gaji culup2 ni lagi la banyak hutang.
ya ada ja org kaya hutang sbb bila dh gaji besar ada tanggungan yg besar so mcm mana pun tak cukup nak harap gaji.
 

limtape

junior
Joined
May 28, 2013
Messages
141
Points
18
aah betul la kalau banyak tempat banyak faedahnya kena bayar tempat lain2

yes,sbb tu ada yang amik personal **** utk cover loan2 yang lain tu.so focus kat 1 je.mcm aku pon pnh buat skli utk lumpsum pnjmn study mara. sbb lagi dapat potongan kalau lumpsum
 

papala

freshman
Joined
Apr 22, 2014
Messages
76
Points
8
ya ada ja org kaya hutang sbb bila dh gaji besar ada tanggungan yg besar so mcm mana pun tak cukup nak harap gaji.
setju.makin besar gaji makin banyak pulak expenses. kereta mewah,rumah mahal.so tak kira kaya ke miskin hutang tu macam jadi lumrah dah.bayar tu paling penting xkira even pinjam seringgit pun
 

minzi123

freshman
Joined
Oct 7, 2011
Messages
9
Points
1
yes,sbb tu ada yang amik personal **** utk cover loan2 yang lain tu.so focus kat 1 je.mcm aku pon pnh buat skli utk lumpsum pnjmn study mara. sbb lagi dapat potongan kalau lumpsum
kalau dah nama ada banyak **** still boleh ka buat **** lain sbb nama kita mesti tunjuk ******** yg dibuat sebelum ni kan.
 

limtape

junior
Joined
May 28, 2013
Messages
141
Points
18
kalau dah nama ada banyak ** still boleh ka buat ** lain sbb nama kita mesti tunjuk ******** yg dibuat sebelum ni kan.
boleh je.kena pandai cari la yg syarikat pminjam ni.saya buat okay je,tapi dia akan tgk financial kita jugak la mcm apa lg ptong semua,kalau gji jadi negatif mmg susah la nk dapat.sbb sy ambil yg terus tolak dari gaji
 

BBphire

junior
Joined
Apr 11, 2011
Messages
111
Points
18
boleh je.kena pandai cari la yg syarikat pminjam ni.saya buat okay je,tapi dia akan tgk financial kita jugak la mcm apa lg ptong semua,kalau gji jadi negatif mmg susah la nk dapat.sbb sy ambil yg terus tolak dari gaji
bro buat dgn company ape tu? sy mcm nk buat,tapi msih tak berani lagi.hahhaa
 

limtape

junior
Joined
May 28, 2013
Messages
141
Points
18
bro buat dgn company ape tu? sy mcm nk buat,tapi msih tak berani lagi.hahhaa
yayasan ihsan rakyat..ko kena pilih yg betul je.mcm sy berani ambil ni sbb guna syariah ****. profit rate mmg fix.lagi tak pening mcm bank nk itu ini.
 

BBphire

junior
Joined
Apr 11, 2011
Messages
111
Points
18
yayasan ihsan rakyat..ko kena pilih yg betul je.mcm sy berani ambil ni sbb guna syariah ****. profit rate mmg fix.lagi tak pening mcm bank nk itu ini.
dokumen mcm mn?penjamin? tak pernah nama,mgkin aku tak pernah check kot. kwn aku byk amik Aeon,tapi tu la,tak tenteram hidup.
 

limtape

junior
Joined
May 28, 2013
Messages
141
Points
18
dokumen mcm mn?penjamin? tak pernah nama,mgkin aku tak pernah check kot. kwn aku byk amik Aeon,tapi tu la,tak tenteram hidup.
dokumen mcm bank,cuma proses lg cepat la,plg lama brapa hari je..klu bank ni amik masa lama sbb check itu ini. yg aku pilih ni sbb profit lg rendah aku dpt dri bank.tp kna ingt ni utk goverment staff je la.
 

limtape

junior
Joined
May 28, 2013
Messages
141
Points
18
sama nak buat juga? tapi takut lah sebab mcm tak layak ja. saya mmg kerja gomen tapi yg biasa2 ja.

kenapa tak layak pulak?gaji 1500 pun dah boleh apply,diorang open utk yg kena blacklist jugak.sdgkn blacklist pon boleh dapat takkan gaji rendah xleh dapat kan.jnji ckup syarat semua je dah ok.try send dokumen dlu,takpun contact diorg tanya,so diorang boleh checkkan.
 
Top