wajarkah pinjam **** utk kahwin?

ronlim1990

freshman
Joined
Oct 7, 2011
Messages
34
Points
8
Rasa mmg lebih sgt kalao pinjam personal **** untuk kahwin...baru saje baca article tadi...
bagi saya..x perlu "berlagak" kaya kalao bukan...akhinye letih pun sendiri saje.

Mcm doktor ni...lepas kahwin sudah kena bayar hutang....dasyhat betul!
Tengok berita ni

themalaymailonline.com/malaysia/article/till-debt-do-us-part
 

umarzuki

freshman
Joined
Sep 8, 2009
Messages
45
Points
0
Aku tak kawin lagi dah bayar macam2 hutang.

Sent from my Lenovo S920_ROW using Tapatalk
 

carriefire

freshman
Joined
Jun 9, 2013
Messages
18
Points
0
i jugak terkejut bila baca ni. mmg giler betul, i nak bayar lagi car ****, nak bayar lagi ptptn, nak bagi ibu bapak...... jika utk i, i nak bayar **** "PERKAHWINAN"... seksa betullllll....
 

paparich90

freshman
Joined
Apr 28, 2011
Messages
16
Points
3
ku mmg x setuju pinjam duit utk kahwin
tgk klo pinjam nanti kena bayar balik stress btol la...
kawan ni ada yg pinjam skrg asyik sungut nak bayar installment slps kahwin
 

Ad Muhammad

Newbie
Joined
Jan 4, 2009
Messages
153
Points
16
kalau boleh biarla kawen pakai duit sendiri..tak payah buat majlis besar2 sgt..cukup sekadar termampu..:)
 

faezil

Newbie
Joined
Oct 2, 2007
Messages
7,061
Points
38
tak perlu....

pertama... rakyat malaysia sudah dibebani dengan kepelbagaian hutang
kedua....wang ni sifatnya 'berhantu'... kerana wang keluarga boleh berpecah.... kerana wang suami isteri bercerai.... maka jangan ditambah lagi masalah kewangan

lagipun dalam islam, proses perkahwinan bukanlah sesuatu yang membebankan
 

batkoo88

freshman
Joined
Mar 28, 2013
Messages
28
Points
1
Suami saya amat sayang saya....bagi jamuan perkahwinan saya..dia telah pinjam RM50ribu dgn Citibank untuk buat jamuan ni sgt glam dan guest saya pun suka sgt.
sebab cuma satu kali saja seumur hidup...hutang boleh bayar nanti...suami saya pun memohon pakai online saja..mudah dpt approval.
citibank.com.my/english/forms/personal-****-kana-form.html?lid=MYENCBGOLMITLCitibankPersonalLoan
 

myroadtax.com

Newbie
Joined
Feb 13, 2014
Messages
310
Points
18
Toksah lah pinjam2 ni kalau nak kahwin. Kalau tak mampu jangan kahwin lagi.

Kalau dah tahap wajib kena kahwin takut terlanjur, buat jer akad nikah dan doa selamat panggil 30 sahaja cukup. Yang penting jiran2 tahu dah kahwin, tu jer wajib. Tak perlu kad jemputan bagai... tak perlu kompang dan bunga manggar... lagi2 bersanding tu.

Kenapa perlu buat kenduri kendara besar2an.... itu bukan cara islam pun.

Kawan aku yang kahwin cara doa selamat ni dah beranak pinak pun. Pendapatan dia tak seberapa kerana dia dan isteri dua2 kerja dan belajar part time pakai duit sendiri. Sekarang income dah ok, honeymoon tiap tahun tu.
 

faezil

Newbie
Joined
Oct 2, 2007
Messages
7,061
Points
38
kalau nak diikutkan mmg tak wajar lah.. tapi kalau dah bertahun2 kerja, saving tak cukup2 juga, umur makin lanjut nak cecah 30 dah..buat je la **** utk kahwin. tapi jgn lupa bayar balik dengan teratur. kalau tak nnti..tak pasal2 nama blacklisted pasal **** tak bayar.
nama blacklist satu hal... kot2 bank tarik isteri kita tak ? hehehehe :p
 

avdnowhere

freshman
Joined
Feb 14, 2012
Messages
121
Points
16
memang sepatutnya tak wajar ambik **** untuk kahwin.. tapi kalau kita boleh bayar balik, saya rasa tak pe..

dalam islam kita di ajar jangan terlalu banyak berhutang, nanti banyak beban di bawa sampai tua..
 

suremudah

freshman
Joined
Mar 17, 2014
Messages
17
Points
0
Wajar... Kalau dah terdesak.
Tapi wat lah **** yg berpada2, jgn smpai membazir dah ler :)
 

pakmasam

junior
Joined
Apr 16, 2014
Messages
112
Points
18
haha kalau macam tu buat jamuan kecil sudah la
asalkan gembira tak payah la
 
Top