wajarkah pinjam loan utk kahwin?

Joined
Oct 7, 2011
Messages
31
Likes
2
Points
8
Offline
#1
Rasa mmg lebih sgt kalao pinjam personal loan untuk kahwin...baru saje baca article tadi...
bagi saya..x perlu "berlagak" kaya kalao bukan...akhinye letih pun sendiri saje.

Mcm doktor ni...lepas kahwin sudah kena bayar hutang....dasyhat betul!
Tengok berita ni

themalaymailonline.com/malaysia/article/till-debt-do-us-part
 
Joined
Sep 8, 2009
Messages
44
Likes
0
Points
0
Offline
#2
Aku tak kawin lagi dah bayar macam2 hutang.

Sent from my Lenovo S920_ROW using Tapatalk
 
Joined
Jun 9, 2013
Messages
16
Likes
0
Points
0
Offline
#4
i jugak terkejut bila baca ni. mmg giler betul, i nak bayar lagi car loan, nak bayar lagi ptptn, nak bagi ibu bapak...... jika utk i, i nak bayar loan "PERKAHWINAN"... seksa betullllll....
 
Joined
Apr 28, 2011
Messages
11
Likes
1
Points
3
Offline
#5
ku mmg x setuju pinjam duit utk kahwin
tgk klo pinjam nanti kena bayar balik stress btol la...
kawan ni ada yg pinjam skrg asyik sungut nak bayar installment slps kahwin
 
Joined
Jan 4, 2009
Messages
153
Likes
0
Points
16
Offline
#6
kalau boleh biarla kawen pakai duit sendiri..tak payah buat majlis besar2 sgt..cukup sekadar termampu..:)
 
Joined
Oct 2, 2007
Messages
6,951
Likes
0
Points
38
Offline
#7
tak perlu....

pertama... rakyat malaysia sudah dibebani dengan kepelbagaian hutang
kedua....wang ni sifatnya 'berhantu'... kerana wang keluarga boleh berpecah.... kerana wang suami isteri bercerai.... maka jangan ditambah lagi masalah kewangan

lagipun dalam islam, proses perkahwinan bukanlah sesuatu yang membebankan
 
Joined
Mar 28, 2013
Messages
22
Likes
0
Points
1
Offline
#8
Suami saya amat sayang saya....bagi jamuan perkahwinan saya..dia telah pinjam RM50ribu dgn Citibank untuk buat jamuan ni sgt glam dan guest saya pun suka sgt.
sebab cuma satu kali saja seumur hidup...hutang boleh bayar nanti...suami saya pun memohon pakai online saja..mudah dpt approval.
citibank.com.my/english/forms/personal-loan-kana-form.html?lid=MYENCBGOLMITLCitibankPersonalLoan
 
Joined
Jul 30, 2011
Messages
657
Likes
0
Points
16
Offline
#9
kalau nak diikutkan mmg tak wajar lah.. tapi kalau dah bertahun2 kerja, saving tak cukup2 juga, umur makin lanjut nak cecah 30 dah..buat je la loan utk kahwin. tapi jgn lupa bayar balik dengan teratur. kalau tak nnti..tak pasal2 nama blacklisted pasal loan tak bayar.
 
Joined
Feb 13, 2014
Messages
309
Likes
0
Points
18
Offline
#11
Toksah lah pinjam2 ni kalau nak kahwin. Kalau tak mampu jangan kahwin lagi.

Kalau dah tahap wajib kena kahwin takut terlanjur, buat jer akad nikah dan doa selamat panggil 30 sahaja cukup. Yang penting jiran2 tahu dah kahwin, tu jer wajib. Tak perlu kad jemputan bagai... tak perlu kompang dan bunga manggar... lagi2 bersanding tu.

Kenapa perlu buat kenduri kendara besar2an.... itu bukan cara islam pun.

Kawan aku yang kahwin cara doa selamat ni dah beranak pinak pun. Pendapatan dia tak seberapa kerana dia dan isteri dua2 kerja dan belajar part time pakai duit sendiri. Sekarang income dah ok, honeymoon tiap tahun tu.
 
Joined
Oct 2, 2007
Messages
6,951
Likes
0
Points
38
Offline
#12
kalau nak diikutkan mmg tak wajar lah.. tapi kalau dah bertahun2 kerja, saving tak cukup2 juga, umur makin lanjut nak cecah 30 dah..buat je la loan utk kahwin. tapi jgn lupa bayar balik dengan teratur. kalau tak nnti..tak pasal2 nama blacklisted pasal loan tak bayar.
nama blacklist satu hal... kot2 bank tarik isteri kita tak ? hehehehe :p
 
Joined
Feb 14, 2012
Messages
119
Likes
0
Points
16
Offline
#13
memang sepatutnya tak wajar ambik loan untuk kahwin.. tapi kalau kita boleh bayar balik, saya rasa tak pe..

dalam islam kita di ajar jangan terlalu banyak berhutang, nanti banyak beban di bawa sampai tua..
 
Joined
Aug 31, 2008
Messages
5,360
Likes
7
Points
38
Age
33
Offline
#14
hurm, sama kes cam saya gak rasanya..
terpaksa pinjam loan, kalo nak kumpul memang lama makan masa..
umur dah meningkat nih, kalo pihak perempuan bantu kumpul duit xpe,
ni semua RM dtg dari lelaki..memang kena wajib buat loan la..
 
Joined
Mar 17, 2014
Messages
15
Likes
0
Points
0
Offline
#15
Wajar... Kalau dah terdesak.
Tapi wat lah Loan yg berpada2, jgn smpai membazir dah ler :)
 
Joined
May 28, 2009
Messages
374
Likes
2
Points
18
Offline
#17
Tak wajar.. kumpul duit dulu.. buat bisnes sikit2.. kumpul duit bulan2 bila dah cukup baru boleh kawin dengan anak orang
 
Top