Wahai Para Designer, Jangan Rendahkan Bakat Anda.

Joined
Feb 3, 2010
Messages
355
Likes
0
Points
16
Offline
#1
Saya menyanjung tinggi para designer tak kira design offline atau online. kebelakangan ini semakin banyak para designer yg mnampilkan diri tawarkan bakat merekabentuk banner,header,blog,facebook timeline dll..pelbagai tawaran harga...

Saya tak kisah..bakat kurniaan tuhan...tp yg jd topiknya (saya saje tau)..ada dikalangan para desiner yg terlalu merendah diri terutama yg baru tamat belajar hinggakan smpai letak harga terlalu rendah tp bila tengok hasil rekaan...wow, ada jugak designer yg mendakwa berpengalaman smpai 10 thun tp rekaan...aduhai..anak sdara sya yg umur 12 thun pun pandai buat.


Saya pernah tempah satu rekaan dgn ssorg yg glamor..byk tempahan yg dia dpt..tp saya tak berkenan dgn hasil rekaannya...2-3 hari lepas tu sya buat tempahan plak dgn ssorg yg tak brapa glamor sangat,dia buat kerja pun secara sambilan..tp rekaan ssuai dgn citarasa saya.Saya bukan nak menyalah ssiapa atau kata dia ni tak berbakat langsung...pada pendapat saya...apa kata para designer seantero malaysia berpakat harga...cthnya harga minimum bagi banner:

125x125-RM10
250x250-RM15
banner animasi 125x125-RM20
banner animasi 250x250-RM20

ini pendapat saya aje...terpulanglah pd korang utk letak brapa...ssiapa yg berminat dgn hasil rekaan korang dptlah tempahan...ini kerana citarasa ssorg lain2 & hasil rekaan ssorg designer pun lain2...

Saya minta maaf kalau pendapat saya ni menyinggung ssiapa yg berkenaan...:D
 
Joined
Dec 31, 2007
Messages
4,279
Likes
0
Points
36
Offline
#2
para designer perlu berpakat meletakkan harga yang setara............
 
Joined
Apr 17, 2012
Messages
2,623
Likes
0
Points
38
Offline
#4
Harga patut setimpal dgn hasil kerja :)
betul tu . :) semlam sy ada upah sorang designer . dia tawar harga murah jek .. $1 .
Sangat la sesuai harga tu dengan design yg dia buat . x jadik ambik. :p .. . hha

p/s : designer luar .. bukan local ..
 
Last edited:
Joined
Jan 20, 2013
Messages
12
Likes
0
Points
0
Offline
#5
saalam...kekadang bila kuantiti tempahan banyak sangat & masa dijanjikan siap pula nak dekat itu yg buat kelam kabut,so jadinya kurangnya kualiti....dan ada juga sesetengah designer yang pas kat member2 sebab terlalu banyak job...so kekadang hasil dari tangan yg lain =)
 
Joined
Aug 29, 2012
Messages
1,635
Likes
3
Points
38
Offline
#6
saalam...kekadang bila kuantiti tempahan banyak sangat & masa dijanjikan siap pula nak dekat itu yg buat kelam kabut,so jadinya kurangnya kualiti....dan ada juga sesetengah designer yang pas kat member2 sebab terlalu banyak job...so kekadang hasil dari tangan yg lain =)
btul sgt2 la tu, :)
lg byk tempahan,akan berkurang la kualitinye, :)
 
Top