VCC Masih Boleh Guna Kat Ebay?? :D :D

alamniaga

Senior
Joined
May 4, 2009
Messages
674
Points
18
Sepertimana umum yang di ketahui, kebanyakan vcc yang di gunakan adalah datangnya dari entropay...

Sepertimana yang di terangkan dalam noorizamshah.com juga membincangkan mengenai vcc yang datangnya dari entropay semata2...

Seperti yang sedia maklum, vcc yang saya jual ini bukanya daripada entropay...

Perbezaan yang terdapat pada kad saya dengan entropay adalah jelas berdasarkan provider card yang dapat di kenali melalui no pangkalnya iaitu bagi entropay ialah : 4101 xxxx xxxx xxxx manakala vcc yang saya jual berpangkal 4788 xxxx xxxx xxxx.
Memang ada sedikit kepincangan yang berlaku mengenai vcc ni. Dan sebenarnya saya dah lama dapat menghidu masalah ini akan berlaku.

Masa mula2 saya jual vcc dulu, saya dah slalu ingatkan (kalo yang biasa berurusan mesti ingat) sehingga saya mengeluarkan ebook bertajuk " VCC Alamniaga Vs VCC Entropay".

Masa tu ada seller entropay yang ban saya dan ckp kat saya mcm2...Namun bagi mereka yang biasa guna vcc sy, dia lebih kenal dan paham apa maksud saya...
Apa yang saya nampak sebenarnya? Saya nampak penggunaan vcc entropay akan menimbulkan masalah kerana pengguna nya adalah tidak di kawal...sehinggakan sesiapa sahaja dapat melakukan dan memiliki akaun tersebut tanpa menyatakan identiti sebenar dengan sah dan boleh di reka2 sedangkan akaun tersebut melibatkan penggunaan wang!!

Setelah masalah ini timbul, maka ramailah peng'ebay'2 yang ber ‘meeting’ di forum2 dan menyatakan bahawa vcc dah tak dapat di gunakan tak kurang juga pada mereka yang cakap "saya boleh guna mcm biasa je??"...pelik, tapi benar...sebenarnya vcc yang boleh gunakan bukan dari entropay...

Maaf sekiranya saya lambat mengepost mengenai masalah ini...ni kerana saya agak sibuk dengan kerja seharian sebagai anggota PDRM dan untuk makluman juga, saya baru sahaja mendapat result daripada kajian mengenai vcc saya ini setelah melakukan experimen vcc ni bersama salah seorang otai ebay malaysia, Son Karin...Keputusannya, VCC saya masih boleh di terima oleh ebay manakala hanya VCC entropay sahaja tak bleh guna...

Sekiranya ada masalah mengenai VCC saya ini, saya akan terus memaklumkan kerana saya pun tak sanggup nk kena maki…TQ...

-VCC Seller 2tahun 8bulan-

ada pe2 problem bleh contact ym atau sms saya...TQ...:D:D
 

afnan145

freshman
Joined
Jun 20, 2009
Messages
725
Points
18
Mcmana plak dgn paypal bro? Skrg pun masalah paypal limit lbh kurg je dgn ebay yg suspend tu
aku pernah guna vvc alam niaga untuk verify paypal...
bila paypal limit, aku submit document yg dah di photoshopkan...alhamdulillah, lepas..
tp bila paypal yg verify pakai vcc entropay limit...submit document je confirm x lepas...
mgkin ebay+paypal dah dapat detect vcc dr entropay...
 

siti_nasrul

freshman
Joined
Apr 7, 2010
Messages
1,189
Points
0
1) dengar kata vcc dari alamniaga paypal charge rm10. betul ker? kalo entropay nyer pp charge 1.5euro..

2) lagi satu pasal apa kat TT selalu org kata vcc dari alam niaga sangkut bila link kat paypal?

3) satu vcc dari alamniaga leh pakai utk paypal+ebay tak macam entropay?

Maaf, sekadar bertanya untuk kepastian. At least kalo x betul inilah masanya utk bersihkan nama kan.. :D
 

alamniaga

Senior
Joined
May 4, 2009
Messages
674
Points
18
1) dengar kata vcc dari alamniaga paypal charge rm10. betul ker? kalo entropay nyer pp charge 1.5euro..

2) lagi satu pasal apa kat TT selalu org kata vcc dari alam niaga sangkut bila link kat paypal?

3) satu vcc dari alamniaga leh pakai utk paypal+ebay tak macam entropay?

Maaf, sekadar bertanya untuk kepastian. At least kalo x betul inilah masanya utk bersihkan nama kan.. :D


jawapan:

1) bukan charge rm10...tapi refund rm10...jadi untung ler... :d

2) TT tu skolah tak tinggi...suka2 je kata sangkut sebab vcc alamniaga...hehehe...(mungkin silap sendiri sebab feedback 99.99% xde problem stakat hari ni...)

3) ni lah kekurangan & kelebihan vcc alamniaga. lebihnya = secure. kurangnya=onetimeuse only... (sebab tu la ebay ngan paypal still trima lagi kut....)

Thanks dengan pertnyaan saudari a.k.a saudara...sebenarnya faktor2 akaun seseorang tu kena limit banyak...bukan takat vcc je...apa2 pun, sy selaku penjual vcc yg tegar dan antara penjual yang tertua di malaysia, sy sedia membantu customer saya kalo ada problem...siap bagi no tel,alamat,tempat kerja...mcm2 lagi...sebab saya punya stail senang...kalo vcc sy jual tu memang tak bleh guna, sy akan kembalikan duit...bukan banyak pun...rm25 je...huhuhu...

anyway,thanks for your good questions!!
:D
 

alamniaga

Senior
Joined
May 4, 2009
Messages
674
Points
18
aku pernah guna vvc alam niaga untuk verify paypal...
bila paypal limit, aku submit document yg dah di photoshopkan...alhamdulillah, lepas..
tp bila paypal yg verify pakai vcc entropay limit...submit document je confirm x lepas...
mgkin ebay+paypal dah dapat detect vcc dr entropay...
jangan kata paypal, kita sdiri pun boleh beza vcc tu dari mana...refer pada google...search BIN Lookup...
TQ...
 

lutfee

Senior
Joined
Sep 30, 2007
Messages
2,578
Points
38
jawapan:

1) bukan charge rm10...tapi refund rm10...jadi untung ler... :d

2) TT tu skolah tak tinggi...suka2 je kata sangkut sebab vcc alamniaga...hehehe...(mungkin silap sendiri sebab feedback 99.99% xde problem stakat hari ni...)

3) ni lah kekurangan & kelebihan vcc alamniaga. lebihnya = secure. kurangnya=onetimeuse only... (sebab tu la ebay ngan paypal still trima lagi kut....)

Thanks dengan pertnyaan saudari a.k.a saudara...sebenarnya faktor2 akaun seseorang tu kena limit banyak...bukan takat vcc je...apa2 pun, sy selaku penjual vcc yg tegar dan antara penjual yang tertua di malaysia, sy sedia membantu customer saya kalo ada problem...siap bagi no tel,alamat,tempat kerja...mcm2 lagi...sebab saya punya stail senang...kalo vcc sy jual tu memang tak bleh guna, sy akan kembalikan duit...bukan banyak pun...rm25 je...huhuhu...

anyway,thanks for your good questions!!
:D

ok bro thanks for your really good answer!
maknanya sy kena limit paypal guna vcc bro sbb aku xsekolah tinggi yer?
bro kena terima kalo ada org bg tau kalo ada problem...
lg pun selama ni aku xreport sbb malas nk bising2... mana tau aku sorg jer kena...
tp bila tgk statement bro konfiden jer ckp xde problem so nak tanya gak pasal paypal...
yelakan, aku bkn sekolah tinggi tp at least ada gak acc entropay bg aku riban2...

p/s: sori kalo terasa sbb aku ni xsekolah tinggi...:(
 

kokogegem

freshman
Joined
Nov 28, 2010
Messages
21
Points
0
ok bro thanks for your really good answer!
maknanya sy kena limit paypal guna vcc bro sbb aku xsekolah tinggi yer?
bro kena terima kalo ada org bg tau kalo ada problem...
lg pun selama ni aku xreport sbb malas nk bising2... mana tau aku sorg jer kena...
tp bila tgk statement bro konfiden jer ckp xde problem so nak tanya gak pasal paypal...
yelakan, aku bkn sekolah tinggi tp at least ada gak acc entropay bg aku riban2...

p/s: sori kalo terasa sbb aku ni xsekolah tinggi...:(


uih..bro lutfee jgn la terasa smpi mcm tu skali..sadis aje dgr..
 
Joined
Dec 8, 2008
Messages
1,276
Points
36
sian korang sekolah x tinggi. meh sini den yg sekolah tinggi setingkat nak komen sikit

2-3 bulan lepas den ada beli vcc alamniaga lebih kurang 10 vcc utk link ngan paypal

tak pastilah samaada TT ingat ataupon tak. tgk avatar den yg ensem nie mungkin ko ingat kot :D

yg bestnya SEMUA AKAUN KENA LIMIT! x list barang pon lagi. mula2 ingatkan mungkin kebetulan @ nasib den tak baik

tapi kalau dah sampai 10 akaun kena limit den pon syak vcc alamniaga yg problem. so den guna semula vcc entropay

hasilnya boleh dikatakan 50% drp semua akaun tue kompem selamat utk list sekurang2nya 2-3x sebelum kena limit.

dan ada yg masih selamat belum kena limit lagi walapon dah list 2-3x
 
Last edited:

aWe 9

Senior
Joined
Sep 22, 2008
Messages
1,959
Points
38
Age
33
Vcc bro alamniaga bukan dari entropay tp dari salah sebuah bank di selatan asia kalau x silap.

Teruskan perbincangan dengan berhenah.Dengan adanya tokei2 vcc dan pengguna tegar vcc sama2 kita cari penyelesaian untuk masalah yg kita hadapi ni.
 

selopak

freshman
Joined
Jan 15, 2010
Messages
154
Points
0
Dzoolhelmi™;690682 said:
sian korang sekolah x tinggi. meh sini den yg sekolah tinggi setingkat nak komen sikit

2-3 bulan lepas den ada beli vcc alamniaga lebih kurang 10 vcc utk link ngan paypal

tak pastilah samaada TT ingat ataupon tak. tgk avatar den yg ensem nie mungkin ko ingat kot :D

yg bestnya SEMUA AKAUN KENA LIMIT! x list barang pon lagi. mula2 ingatkan mungkin kebetulan @ nasib den tak baik

tapi kalau dah sampai 10 akaun kena limit den pon syak vcc alamniaga yg problem. so den guna semula vcc entropay

hasilnya boleh dikatakan 50% drp semua akaun tue kompem selamat utk list sekurang2nya 2-3x sebelum kena limit.

dan ada yg masih selamat belum kena limit lagi walapon dah list 2-3x
aku dulu pun pnh beli vcc dari alamniaga...byk kali juga beli, (kdg beli dari adk dia, kdg2 dari dia) ada lepas ada yg x lepas... dan ada lg 2 3 akaun yg aku guna dari vcc alam niaga masih selamat sampai hari ini.... sama juga seperti entropay... byk lg acc ebay dan paypal aku dari entropay masih selamat (ni akaun peram blum pnh list)...
 

qrodat

Senior
Joined
Feb 28, 2008
Messages
1,868
Points
38
aku dulu pun pnh beli vcc dari alamniaga...byk kali juga beli, (kdg beli dari adk dia, kdg2 dari dia) ada lepas ada yg x lepas... dan ada lg 2 3 akaun yg aku guna dari vcc alam niaga masih selamat sampai hari ini.... sama juga seperti entropay... byk lg acc ebay dan paypal aku dari entropay masih selamat (ni akaun peram blum pnh list)...
tp ada x yg ko actve kn bln 11 @ 12 nie..
sbb most problem berlaku bln 12..
acc lm2 sure xde hal kot.. melainkn byk prob..
 

siti_nasrul

freshman
Joined
Apr 7, 2010
Messages
1,189
Points
0
aku dulu pun pnh beli vcc dari alamniaga...byk kali juga beli, (kdg beli dari adk dia, kdg2 dari dia) ada lepas ada yg x lepas... dan ada lg 2 3 akaun yg aku guna dari vcc alam niaga masih selamat sampai hari ini.... sama juga seperti entropay... byk lg acc ebay dan paypal aku dari entropay masih selamat (ni akaun peram blum pnh list)...
Bro, boleh terangkan sket maksud acc tu selamat tak? Boleh bro activekan (list 1 barang) 2 acc yg guna entropay dan 2 acc yg guna alamniaga. Sebab macam mod qrodat bgtau dan yg ramai kena bila acc peram tu kita upgrade seller dengan cara start listing. Dan setakat ni dgn entropay nyer vcc, xsampai 24 jam start selling acc da kena suspend. acc yg xpernah list xkena pulak samada baru atau lama.. acc yg dah verified seller sblm bln dec pun selamat lagi sampai skrg..
 

alamniaga

Senior
Joined
May 4, 2009
Messages
674
Points
18
bg aku,untuk jangka masa pendek (mybe boleh untuk jangka masa panjang) vcc dari alam niaga boleh digunakan untuk ebay..
tapi untuk pp,aku xjamin sebab DC or CC pon boleh kne limit inikan vcc..so berhati-hati dijalan raya untuk pp..
kalo DC ngan CC pun bleh kena limit, that means bukan salah vcc...memang paypal cerewet skit...maklumlah, pengguna e-banking paling ramai stakat ni...so dia kena jaga secure dia...anyway, btol cakap Faez ni...hati2 tetap kena hati2...saya pun selalu ingatkan kepada buyer...thanks MrFaez...
 

alamniaga

Senior
Joined
May 4, 2009
Messages
674
Points
18
ok bro thanks for your really good answer!
maknanya sy kena limit paypal guna vcc bro sbb aku xsekolah tinggi yer?
bro kena terima kalo ada org bg tau kalo ada problem...
lg pun selama ni aku xreport sbb malas nk bising2... mana tau aku sorg jer kena...
tp bila tgk statement bro konfiden jer ckp xde problem so nak tanya gak pasal paypal...
yelakan, aku bkn sekolah tinggi tp at least ada gak acc entropay bg aku riban2...

p/s: sori kalo terasa sbb aku ni xsekolah tinggi...:(
lor...sory sebab salah faham dengan TT tu...ingat kan TT tu seller VCC yg lain....silap paham je tu...jangan aa ngajuk...bukan maksud sy nk ngata kat bro...saja gurau2 wat lawak..(nak cover sebab silap paham TT tu...huhu...)
mintak maaf bebanyak...
gini, kalo ada problem bro lutfi bleh aa bg tau saya tang mana problem tu...mana aa tau saya bleh tolong2...

p/s: saya pun skolah tak tinggi gak...skolah bangunan 2 tingkat je...hik..hik..
 

alamniaga

Senior
Joined
May 4, 2009
Messages
674
Points
18
ok bro thanks for your really good answer!
maknanya sy kena limit paypal guna vcc bro sbb aku xsekolah tinggi yer?
bro kena terima kalo ada org bg tau kalo ada problem...
lg pun selama ni aku xreport sbb malas nk bising2... mana tau aku sorg jer kena...
tp bila tgk statement bro konfiden jer ckp xde problem so nak tanya gak pasal paypal...
yelakan, aku bkn sekolah tinggi tp at least ada gak acc entropay bg aku riban2...

p/s: sori kalo terasa sbb aku ni xsekolah tinggi...:(
jap2...bro ni org yang sama ke dengan siti_nasrul?? bleh plak jap jadi siti jap jadi lutfi?huhu..anyway, sory la statement saya pasal skolah tu...maksud sbnr saya, kita kena study btol2 sblm pecaya apa orang cakap...tu je...

kalo ada masalah, kita bincang sama2...baru laa jumpa jalan penyelesaiannye...pastu dah tau keputusan, kita post kat WC biar semua org tau...haa...kan dah dapat pahala...hehe...btol x??
 
Top