Universiti mana dan jurusan apa?

Joined
Sep 12, 2008
Messages
669
Likes
4
Points
18
Offline
#61
sy mmg nak jd arkitek dari kecik..
sbb ayah sy arkitek jugak..
tp bile da sekolah menengah..
minat sy lebih cenderung kt interior design..
sy suke design2 ni..sanggup xtido kalau wat design..
tp ayah sy ckp,id ni xde future..gaji pun sikit..
so..ayah sy nk sy jd arkitek..
cmne ni? da peniiiiing..!
hehehhe..jangan pening dik oiii..:D

Actually, course apa pon sama jerr..tak de istilah 'ada future, x de future'..yg penting MINAT..

Kalau course tue kononya dikatakan 'x de future', kita CREATE FUTURE tue sendirik..apa susah..betol tak..:D

saya sendirik, wpon kerjaya sekarang melencong dari course asal, tp saya tak penah myesal..ingat, x der istilah myesal dalam menuntut ilmu..

yg masih dok study tue, rajin2 asah soft skills tue..jangan asyik tperap depan komputer sgt kalau pon dh tlebih addict..heheheh..:D
 
Joined
May 21, 2007
Messages
2,519
Likes
7
Points
38
Offline
#62
hehehhe..jangan pening dik oiii..:D

Actually, course apa pon sama jerr..tak de istilah 'ada future, x de future'..yg penting MINAT..

Kalau course tue kononya dikatakan 'x de future', kita CREATE FUTURE tue sendirik..apa susah..betol tak..:D

saya sendirik, wpon kerjaya sekarang melencong dari course asal, tp saya tak penah myesal..ingat, x der istilah myesal dalam menuntut ilmu..

yg masih dok study tue, rajin2 asah soft skills tue..jangan asyik tperap depan komputer sgt kalau pon dh tlebih addict..heheheh..:D
sokong kakak..
kakak ke?hehe..
aku akan go ahead pilih course IT di universiti nanti..
result SPM dah nak dekat, berdebar je jantung..hehe
 

newz

freshman
Joined
Dec 21, 2008
Messages
673
Likes
0
Points
16
Offline
#64
kalu diploma sains komputer(tknologi mklumat) pastu yg satu lagi sains komputer(multimedia) ni aper bezanya???
 

newz

freshman
Joined
Dec 21, 2008
Messages
673
Likes
0
Points
16
Offline
#65
sje nk tnya pndapat sbb skrang tgh isi brang upu...xtahu nk buat pilihan
 
Joined
Dec 14, 2008
Messages
354
Likes
0
Points
16
Offline
#66
kalu diploma sains komputer(tknologi mklumat) pastu yg satu lagi sains komputer(multimedia) ni aper bezanya???
sains komputer (multimedia)?? x pnah tau plak psl course tu, biasanya sains komputer ni melibatkn programming & software engineering, bukan multimedia..

:)
 
Joined
Jul 14, 2008
Messages
1,054
Likes
3
Points
38
Offline
#68
gerun aku baca pendapat pakcik labanon.. isu kualiti graduan mmg wajar di persoal. bagi aku la degree tu kasik kita basic knowledge je, skill n extra knowledge kena develop sendri la. tu lah masalah bebudak uni skrg, buat malu je kena perli ngan labanon ada degree webhosting tak tau. aku yg bukan budak it/cs atau yg sewaktu dgn nya pun terasa..

yang penting skrg, bebudak uni, kalau ada apa2 wokshop, seminar yg berkaitan dgn course korg, tolong la g buat tambah knowledge. hujung minggu baca la satu dua jurnal yg berkaitan, baru lah nanti korg tak memalukan course masing2. kalau harap apa yg dapat kat kelas je mmg tak cukup. yg penting cari input tambahan, baru ada nilai tambah (added value).

apa pendapat korg dgn bioteknologi? kerajaan siap buat dasar bioteknologi, tak ada yg minat ke? huhu
 
Joined
Dec 16, 2006
Messages
890
Likes
1
Points
18
Offline
#69
bioteknologi? wah, dengar je dah macam susah~
tapi takpe, belajar kerna ilmu - bukan nak dpt keje bai~~~

nak mencelah,
boleh tak kite pendekkan masa pengajian
(kalau dah power jurusan tu.. belajar undergroun, haha)
 
Joined
Jul 14, 2008
Messages
1,054
Likes
3
Points
38
Offline
#70
aku rasa paling buang masa takat ni uia la. matrik dia saja 1-2 tahun, pastu masuk maincamp plak 3-4 tahun. ada ke nak dapat degree 6 tahun. isk.. masuk utm 3 tahun dah degree. dah dapat degree pandai2 la develop sendri.
 
Joined
Dec 14, 2008
Messages
354
Likes
0
Points
16
Offline
#71
ntah la...dia ada dua2 tu...xthu mana satu...hu3
kalo sdr minat nk buat interactive multimedia software or computer graphic sket2, disyorkn ambil yg multimedia tu.. kalo minat nk blajar IT secara menyeluruh, bleh ambil yg Teknologi Maklumat tu (computer programming, information system, & ada gak blajar wat interactive multimedia software).. tapi better check dlu subjek2 yg ditawarkn dlm kedua2 course tu, biasanya bleh check kt website IPTA or IPTS yg berkenaan..

:)
 

newz

freshman
Joined
Dec 21, 2008
Messages
673
Likes
0
Points
16
Offline
#72
Oh ye ker....?thx for da info...aku dah kra mudah...dua2 aku mintak...he3
 
Joined
Feb 17, 2007
Messages
1,619
Likes
2
Points
38
Age
29
Offline
#73
tapi kalu minat bab2 pembangunan web dan seangkatan
dengannya, selalunya course ape ehh yang di'rekomenkan?

p/s: kadang2 konfius dengan course2 nih..
 
Joined
Dec 14, 2008
Messages
354
Likes
0
Points
16
Offline
#74
Kalo minat web development bleh cuba usya2 course yg bunyinya "Sains Maklumat".. kalo kt UKM, course yg tu mmg berkenaan web development.

:)
 
Top