Universiti mana dan jurusan apa?

Joined
Nov 30, 2008
Messages
1,750
Likes
0
Points
36
Offline
#41
sy nie serba salah
semua org suruh sy ambk Medic coz sy top student dlm BIO kat skool
tp sy xminat sngat Medic nie
amat xminat

ari tu masa sy tolak tawaran MSU ke india
ramai yg marah
tp apa nk buat
dah mmg sy xminat medic
buat sakit kepala je

kalu stakat Bio kat secondary skool tu
bleh la sy paham
coz Bio yg secondary skool nie cuma hafal je

so bleh tak bro sini bagi pandangan
apa yg patut sy ambk
sy nie minat bab IT
bab develop web
enginering pom sy minat gak
sy lebih minat kpd kemahiran
bukan membaca mcm doktor tu

itulah luahan drpd budak Bio.....
hahaha

bio oh bio
lama2 blaja bio dah naik Biol pale sy
 
Joined
Sep 7, 2008
Messages
735
Likes
3
Points
18
Age
35
Offline
#42
ini pandangan ikhlas aku...

engineering VS Budak IT

memang korang kenal aku sebagai pedagangIT

aku buktikan dekat mana bidang IT untuk 20tahun akan datang...

dalam tempuh akan puluhan ribu bidang IT akan tumbuh...so kalu sape kata bidang ini x boleh cari makan ...aku x percaya..

engineering :
dalam masa tempuh yang akan daang banyak barang naik... so kos operasi meningkat ... company plak ape lagi ... engineering gaji murah la...

engineering :
mereka tidak boleh buat bisness alam maya... kena propose product

engineering :

Bidang IT :
peluang sangat tinggi , boleh bisness dengan ada online dan notebook, idea adalah sangat penting..

Bidang IT : market besar jika korang kecilkan market sale korang ...

cukup la 2 nie...

tapi aku bagi tau macam nie.. teknologi makin hari makin canggih... pasaran IT terlalu terbuka ... kalu korang xdapat kerja .. korang masih boleh explore idea korang dengan sistem yang korang cipta...

dan jangan terburu buru... plan plan study bagai mana orang jadi kaya dalam bidang internet..

bro study bahagian IT bro...kalu boleh ko masuk bahagian multimedia , sebab dalam nie scop kerja luas,..

dan ko akan di ajar untuk lebih kretif.

ini info sahaja...

yang paling penting IKUT APA YANG KO MINAT
 
Last edited:
Joined
Feb 18, 2007
Messages
987
Likes
6
Points
18
Age
29
Offline
#43
Masalahnya dengan IT:

Ramai orang sekarang takde kerja (except in certain micro niche = animation and certain others).
 
Joined
May 21, 2007
Messages
2,519
Likes
7
Points
38
Offline
#44
aku minat IT..
kepada tuan tanah, jom apply sama2..haha..
boleh bincang pasal IM di sana..
aku belum apply IPTA lagi..
rasanya lepas kuar result baru aku apply..
aku nak amik computer engineering atau web development..
doakan aku berjaya yer!hehe..
pening2 apply borang IPTA, banyak sangat pilihan universiti yang offer tentang IT..
 
Joined
Nov 29, 2007
Messages
1,757
Likes
0
Points
36
Offline
#45
aku.kecik2 dulu bnyk angan2 nak jadi polis la,bomba dan macam2 lg.then kat sekolah menengah timbul minat nak jadi cikgu.cuma tak tau bidang ape yg aku suke.then skrg ni aku amik PTV education.maybe lepas ni ajar kat sekolah teknik.hehe.aku memang minat nak jadi cikgu.tanpa cikgu siapalah kita.

ape pon ikot ape kita minat.dan potensi kita.barulah enjoyable hidup kite
(tingkatkan motivasi cket)
 
Joined
Nov 6, 2006
Messages
530
Likes
3
Points
18
Offline
#47
sy nie serba salah
semua org suruh sy ambk Medic coz sy top student dlm BIO kat skool
tp sy xminat sngat Medic nie
amat xminat

ari tu masa sy tolak tawaran MSU ke india
ramai yg marah
tp apa nk buat
dah mmg sy xminat medic
buat sakit kepala je

kalu stakat Bio kat secondary skool tu
bleh la sy paham
coz Bio yg secondary skool nie cuma hafal je

so bleh tak bro sini bagi pandangan
apa yg patut sy ambk
sy nie minat bab IT
bab develop web
enginering pom sy minat gak
sy lebih minat kpd kemahiran
bukan membaca mcm doktor tu

itulah luahan drpd budak Bio.....
hahaha

bio oh bio
lama2 blaja bio dah naik Biol pale sy
kalau dah tak minat jadi doktor, baik takyah le..sorang member aku stress masa first year, buat benda pelik2 gak la masa tuh..nasib baik tak hantar pulang terus mesia..

sorang senior aku ni dah dekat 7 tahun, asyik extend, takleh cope dengan tekanan. By the time aku balik mesia dia masih blom habis. pegawai mara sampai turun tempat aku nasihatkan dia pulang mesia.

point aku kat sini, bukan takat score SPM A1 je bio atau apa2, mental pun kena prepare. Tak caya tanya bro dilemma :D dia buat medic gak rasanya
 
Last edited:

newz

freshman
Joined
Dec 21, 2008
Messages
673
Likes
0
Points
16
Offline
#48
Nasihat dri abg aku....(Jangan pilih bnda yg kita minat,pilih benda yg senang dapat kerja)Senang masa depan...
 
Joined
Oct 29, 2008
Messages
1,366
Likes
0
Points
36
Offline
#49
Aku teramat sarankan ko amik je cos Pendidikan Jasmani untuk jadi cekgu PJ kat skolah rendah..
ho..ho
Jgn main2 woo cekgu PJ!!
 
Joined
Oct 29, 2008
Messages
1,366
Likes
0
Points
36
Offline
#50
The Amateur Boxing Association of England (ABAE) has banned a would be boxer from competing due to her breast implants. Former model Sarah Blewden wants to become the first female boxer to represent Great Britain in the Olympics.
>>>>

WOW If a wife at home, the other weapons are not needed :)
Tak paham aku..
Sah post sesat nih..
ha..ha...ha

anyway Charlie
welcome to the club!
 
Joined
Jan 26, 2009
Messages
3
Likes
0
Points
0
Offline
#51
adik pempuan saya amek arch..survive tak survive ikut minat..benda kalau minat, susah macam mana pon boleh jer proceed dengan hati yang riang..tapi kalau benda tue senang mcm mana pon tapi kalau tak minat proceed pon lebih kurang jerr..sekadar nak lulus exam..belajar pon tak de feel..

study arch nie memang susahla jugak..kadang2 tak de life gak..hehehe..depends gak la how u control ur life..jangan takut..muda2 niela nak belajar susah2..:)

lady ciku sendiri minat apa?
sy mmg nak jd arkitek dari kecik..
sbb ayah sy arkitek jugak..
tp bile da sekolah menengah..
minat sy lebih cenderung kt interior design..
sy suke design2 ni..sanggup xtido kalau wat design..
tp ayah sy ckp,id ni xde future..gaji pun sikit..
so..ayah sy nk sy jd arkitek..
cmne ni? da peniiiiing..!
 
Joined
Dec 14, 2008
Messages
354
Likes
0
Points
16
Offline
#52
aku minat IT..
kepada tuan tanah, jom apply sama2..haha..
boleh bincang pasal IM di sana..
aku belum apply IPTA lagi..
rasanya lepas kuar result baru aku apply..
aku nak amik computer engineering atau web development..
doakan aku berjaya yer!hehe..
pening2 apply borang IPTA, banyak sangat pilihan universiti yang offer tentang IT..
abe khairilz, cuba apply UKM, ada 7 major IT kt UKM, kalo minat computer engineering bleh apply Computer Science atau Computer System... Pengajian Multimedia pun ada..

:)
 
Last edited:
Joined
Dec 25, 2008
Messages
80
Likes
0
Points
6
Offline
#53
kos pengajian Quran dan Minor dalam multimedia.
terbaik aku nampak untuk jangka masa panjang
Kalau mengaji Ilmu Quran, ilmu dapat, jiwa jadi lembut, berkat dan masyarakat akan mencari kita. dan kemahiran dalam IT boleh manjadi wasilah dalam menyampaikan ilmu.
kat mana ada kos tu
aku rasa kat dalam dunia ni, ada satu Universiti jer
Uversiti Sains Islam Malaysia (USIM)
nama penuh kos dia
Ijazah Sarjana Muda Pengajian Quran dan Multimedia.
aku terjumpa pemplate promosi Usim masa expo pendidikan.
he
 
Joined
Dec 14, 2008
Messages
354
Likes
0
Points
16
Offline
#54
kos pengajian Quran dan Minor dalam multimedia.
terbaik aku nampak untuk jangka masa panjang
Kalau mengaji Ilmu Quran, ilmu dapat, jiwa jadi lembut, berkat dan masyarakat akan mencari kita. dan kemahiran dalam IT boleh manjadi wasilah dalam menyampaikan ilmu.
kat mana ada kos tu
aku rasa kat dalam dunia ni, ada satu Universiti jer
Uversiti Sains Islam Malaysia (USIM)
nama penuh kos dia
Ijazah Sarjana Muda Pengajian Quran dan Multimedia.
aku terjumpa pemplate promosi Usim masa expo pendidikan.
he
huhu.. malu plak aku, dlm tujuh2 major IT kt UKM nih, xder plak course yg bro ckp tu, huhu..
USIM tu yg kt KL ke Nilai ek? aku kompius mana satu USIM ni..
psl sblom msk UKM, aku ada pi expo pendidikan USIM kt Nilai tu, dia nyer kemudahan lengkap gak ar..
 

newz

freshman
Joined
Dec 21, 2008
Messages
673
Likes
0
Points
16
Offline
#55
aku pon niat2 nk ngajar bdak PJ je ar....tak pon ngajar IT...Bleh dok dlam aircond slalu...he3
 
Joined
Jan 22, 2009
Messages
12
Likes
0
Points
0
Offline
#56
salam semua..tq untuk bagi jawapan berfaedah dari korang...terlalu banyak menyebabkan aku semakin pening memikir jawapan korang..hehe..anyway, tq semua...aku rasanya plan balik strategi hidup aku..hehe..kepada sesiapa nak nak apply u lepas ni, jom sama-sama kongsi kat aku korang nak pilih apa. ..aku bukan nak ikut ye..saje nak tahu kenapa korang suka benda tu..hhe..aku rasa aku nak buat dalam bidang PERTANIAN + IM la.hehe..cam mane?
 
Joined
Jul 14, 2006
Messages
1,781
Likes
7
Points
38
Offline
#57
Nasihat ikhlas saya di sini ialah pilih apa yang anda minat.

Sebab dari minat baru ada skills yang power. Untuk survive dalam dunia sekarang, anda perlukan skills.

Itu yang penting... "skills".

Macam saya interview untuk mencari designer baru-baru ini. Ramai yang apply ada degree. Ya, bangga dengan degree yang ada... tapi suruh buat itu tak tau... ini tak tau..

Same happen dengan company kawan saya. Budak praktikal... dah nak dapat degree IT... tapi tanya webhosting pun tak tau. :(

Itulah kualiti graduan kita sekarang...

Isk.. bila disoal selidik.. pilih course sebab kena paksalaa. Ikut kawan la... Last-last orang yang belajar setakat SPM mempunyai skills lebih power. Saya sebagai majikan menanggap degree hanya sebagai memenuhi syarat sahaja.

Saya utamakan skills anda. Itulah nasihat ikhlas pakcik :p

p/s: Nak senang kerja... pastikan communication skills anda juga power :)

pp/s: Ingat.. hidup hanya sekali... buat pilihan apa yang bijak.
 
Joined
May 8, 2008
Messages
445
Likes
0
Points
16
Age
33
Offline
#58
sy mmg nak jd arkitek dari kecik..
sbb ayah sy arkitek jugak..
tp bile da sekolah menengah..
minat sy lebih cenderung kt interior design..
sy suke design2 ni..sanggup xtido kalau wat design..
tp ayah sy ckp,id ni xde future..gaji pun sikit..
so..ayah sy nk sy jd arkitek..
cmne ni? da peniiiiing..!
Pasaran di mesia, Archi dah boleh masuk keje2 bidang ID. ID takleh masuk skop arkitek.
Makna kata ID kena survive utk cari pasaran. Tak heran klu abah ko kata gaji2 ID ni kecik.
Vote utk archi!

Klu kat negara maju, ID lebih dominan berbanding arkitek.
Sbb renovation bangunan pasaran tinggi berbanding arkitek.

Namun bidang ID ni skop dia luas. Tak semestinya design retail.
Boleh masuk skop commercial yg lebih khusus, design produk, design wallpaper (dinding), etc.
Klu amik master setelah degree tak terhad utk ID, boleh masuk landscape.
Better wat survey dulu klu benar2 nakkan ID tu. Boleh jadi ko minat graphic jerk. Hehe.

Persamaan student archi dgn ID ni..mata bengkak! :D
 
Last edited:
Joined
May 8, 2008
Messages
445
Likes
0
Points
16
Age
33
Offline
#59
Pakcik Labanon merangkap majikan swasta dah bersuara. Ingat..Betol3x.

Nasihat ikhlas saya di sini ialah pilih apa yang anda minat.

Sebab dari minat baru ada skills yang power. Untuk survive dalam dunia sekarang, anda perlukan skills.

Itu yang penting... "skills".

Macam saya interview untuk mencari designer baru-baru ini. Ramai yang apply ada degree. Ya, bangga dengan degree yang ada... tapi suruh buat itu tak tau... ini tak tau..

Same happen dengan company kawan saya. Budak praktikal... dah nak dapat degree IT... tapi tanya webhosting pun tak tau. :(

Itulah kualiti graduan kita sekarang...

Isk.. bila disoal selidik.. pilih course sebab kena paksalaa. Ikut kawan la... Last-last orang yang belajar setakat SPM mempunyai skills lebih power. Saya sebagai majikan menanggap degree hanya sebagai memenuhi syarat sahaja.

Saya utamakan skills anda. Itulah nasihat ikhlas pakcik :p

p/s: Nak senang kerja... pastikan communication skills anda juga power :)

pp/s: Ingat.. hidup hanya sekali... buat pilihan apa yang bijak.
 
Top