Universiti mana dan jurusan apa?

Joined
Nov 6, 2006
Messages
530
Likes
3
Points
18
Offline
#21
Aku rasa minat paling penting. Bila aku dah abis buat master EEE, aku keje kejap, tapi keje engineer tak memenuhi minat aku. Keje beberapa bulan, aku behenti keje, buat keje blogging, programming sket2..minat punya pasal, aku pegi lebih jauh banding keje engineer. Anyway aku plan nak pursue 2nd degree bulan 7 ni dalam computer science.

Ada rezeki jumpa di USM :)

Keje yang paling banyak income adalah keje yang kau buat dengan minat. Dengan minat, otak kita lagi ligat dan creative cari lubang baru :) begitulah pendapat picisan hamba
 

bagak

freshman
Joined
Mar 19, 2006
Messages
306
Likes
2
Points
18
Offline
#22
Keje yang paling banyak income adalah keje yang kau buat dengan minat. Dengan minat, otak kita lagi ligat dan creative cari lubang baru :) begitulah pendapat picisan hamba
yang tu memang amat setuju

benda yang kita minat, banyak idea dan lambat rasa letih
 
Joined
Dec 14, 2008
Messages
354
Likes
0
Points
16
Offline
#24
kalo ko suka IT, then ambik IT jer.. lebih mudah utk belajar sesuatu berdasarkn apa yg ko minat, & supaya ko x nyesal di kemudian hari kalo2 tersalah pilih course, itu pd pendapat aku..

p/s: kalo nk ambik IT, pilih major Computer Science, tu market yg plg besar dlm industtri IT.

:)
 
Last edited:
Joined
Nov 4, 2008
Messages
384
Likes
0
Points
16
Offline
#25
p/s: kalo nk ambik IT, pilih major Computer Science, tu market yg plg besar dlm industtri IT.

:)
for me, aku xstuju ngan pendapat ray07 pasal computer science...
dlm industri IT, computer science ni terlalu basic...
nothing much to learn if you really love IT...
ada bnyk lg IT majoring yang ada demand tinggi...
contohnya data communication, software engineering, information system engineering...

memang computer science tu bagus, tapi kalo nk dibandingkan dengan IT majoring lain, susah sket computer science nk compete sbb lack of programming, analyst and technical skills...

i'm not saying computer science ni xbagus, tapi kalo ada option yg lagi baik, lagi bagus...
IT company akan hire IT worker yang ada high level IT knowledge...
non-IT company jugak ada yg hire IT worker tp high level IT knowledge less required...

Sebb tu awal2 aku recommend Multimedia University...
IT Course kat MMU lebih menjanjikan peluang pekerjaan...
 
Joined
Dec 14, 2006
Messages
617
Likes
2
Points
18
Offline
#26
Kalau belajar apa yang kita seronok, maka semuanya jadi seronok.
Asalkan rajin dan ikhlas, gagal pun masih boleh disenyumkan.
Sepatutnya tanya dulu apa yang diri sendiri minat, baru buka soalan bidang mana yang boleh masuk.
 
Joined
Dec 14, 2008
Messages
354
Likes
0
Points
16
Offline
#27
for me, aku xstuju ngan pendapat ray07 pasal computer science...
dlm industri IT, computer science ni terlalu basic...
nothing much to learn if you really love IT...
ada bnyk lg IT majoring yang ada demand tinggi...
contohnya data communication, software engineering, information system engineering...

memang computer science tu bagus, tapi kalo nk dibandingkan dengan IT majoring lain, susah sket computer science nk compete sbb lack of programming, analyst and technical skills...

i'm not saying computer science ni xbagus, tapi kalo ada option yg lagi baik, lagi bagus...
IT company akan hire IT worker yang ada high level IT knowledge...
non-IT company jugak ada yg hire IT worker tp high level IT knowledge less required...

Sebb tu awal2 aku recommend Multimedia University...
IT Course kat MMU lebih menjanjikan peluang pekerjaan...
mgkn ada benarnya statement bro saramsak tu, tp aku x pasti psl MMU or u lain, sbb course Computer Science kt UKM mmg lbh kepada programming, system engineering & analyst, kalo x minat computer science, bleh apply major2 lain dlm IT kt UKM nih, ada 6-7 major kesemuanya ... UKM merupakan salah satu research university kt malaysia nih, so apa yg diajar adalah berdasarkn research saintis2 @ pakar UKM sendiri, termasuk professor tamu, ada gak bahan2 dr luar.

:)
 

Dream

freshman
Joined
Jan 20, 2008
Messages
200
Likes
1
Points
18
Offline
#28
satu je nasihat, jangan ikut orang...
orang kata kalo ambik bidang ni, nanti keje best, market besar, gaji besar.. tp kalau xder minat dengan apa yang ko buat, x kemana nye..smp masa ko akan boring dan give up..seriously, you'll give it up easily..

sebolehnya cuba berfikir seketika, apa yang ak minat dan apa yang ak mahu? bila anda minat dengan apa yang anda buat, maka setiap apa yang anda lakukakan, anda akan lakukan bersungguh-sungguh..

ramai diantara rakan2 yang saya tanya kenapa masuk bidang engineering? mostly akan cakap, ikut kawan. kawan ramai kat sini. dan antara mereka ini, ada yang dah stop/drop program dah pun. masuk uni lain, mula dengan bidang lain. Ini silapnya, jadi buat keputusan yang bijak. Anda bermain dengan masa, xkan anda nk bazirkan 1,2 tahun pastu give up. rugi masa. tu x masuk bab duit lagi tu. kalau ipta ok la..tp ipts? fikir2kanlah..

kalo nk tanya jurusan apa dan uni mana yang sesuai, itu terpulang, ipta ke ipts ke, xder bezanya..hanya anda yang membezakan.. samada anda nk jadi graduan2 biasa yang lepas abes belajar, kerja dengan orang smp pencen atau sebaliknya..anda tentukan..

kalau nk bercakap pasal jurusan, medic for sure still get high demand. lepas grad xperlu risau apa2..tp bersedia untuk berkorban masa. engineering? kalo electrical, ambik electrical and electronics macam sy ambik sekarang..mmg susah, nak2 bab electronics tp x mustahil anda akan berjaya..peluang pekerjaan? besar dan mungkin anda boleh mulakan syarikat sendiri nanti. syarikat2 seperti intel, shell, petronas juga perlukan kepakaran engineering dari bidang ni.. aerospace engineering pun demand tinggi for the next 10-20 years..so worth it if you want to take this course. tp macam mula2 sy cakap, minat dan jangan ikut orang.

universiti mana? saya xnak sentuh pasal ipta sbb sy bukan student dikalangan ipta. tp saya akan cuba kongsikan kelebihan jika anda pilih ipts sebagai tempat anda. Demand yang tinggi dari syarikat2 bagi graduan ipts. kenapa? biasanya ipts hanya lahirkan 3000-5000 graduan setahun yang mana terdiri daripada bidang2 kritikal seperti kejuruteraan berbanding ipta yang lahirkan beberapa kali ganda graduan ipts. macam di universiti saya, graduan biasanya dapat offer job sebelum graduate lagi. maksudnya lepas grad, terus boleh kerja. smpkan ada seorang student tu, x apply apa2 kerja pun lepas grad sebab dia nk rehat 2-3 bulan. lepas 2-3 bulan apply kerja terus dapat. see? Saya x kata ipta tu x elok, apa2 pun ianya bergantung kepada diri anda macam mana anda market diri kat employer. tp ada sesetengah kompeni besar yang tak akan fikir panjang, kalau graduan dari universiti ni, terus ambik. itu kelebihan reputasi yang dipegang oleh sesetengah universiti ipts. sekali lagi saya tegaskan, x bermakna ipta tu tak elok, kalau anda tahu bagaimana nak marketkan diri anda, insyaallah ada rezeki anda.

itu sedikit sebanyak saya dapat kongsikan. macam saya katakan apa mulanya, tentukan minat dan matlamat anda kemudian pilih dan abaikan apa yang orang lain katakan. pilih apa yang anda mahu dan jangan ikut orang. orang disekeliling hanya mampu beri guidelines dan nasihat, keputusan di tangan anda. you choose. :)

Aku rasa minat paling penting. Bila aku dah abis buat master EEE, aku keje kejap, tapi keje engineer tak memenuhi minat aku. Keje beberapa bulan, aku behenti keje, buat keje blogging, programming sket2..minat punya pasal, aku pegi lebih jauh banding keje engineer. Anyway aku plan nak pursue 2nd degree bulan 7 ni dalam computer science.

Ada rezeki jumpa di USM :)

Keje yang paling banyak income adalah keje yang kau buat dengan minat. Dengan minat, otak kita lagi ligat dan creative cari lubang baru :) begitulah pendapat picisan hamba
betul tu, follow your heart & passion mcm abg2 ni cakap.

saya dulu ambik electrical engineering (sebab dgr gaji tinggi, nak ambik medik tapi dulu skolah teknik) tapi la ni buat biz internet je fulltime. jgn terikut2.

:)
 
Joined
Dec 2, 2008
Messages
1,061
Likes
1
Points
36
Offline
#29
Kalau belajar apa yang kita seronok, maka semuanya jadi seronok.
Asalkan rajin dan ikhlas, gagal pun masih boleh disenyumkan.
Sepatutnya tanya dulu apa yang diri sendiri minat, baru buka soalan bidang mana yang boleh masuk.
Betol....Kekadang minat boleh menentukan ape matlamat yang diri kita hendak capai.Kebanyakan orang takde matlamat yang tetap.Sentiase berubah.:rolleyes:
 
Joined
May 31, 2006
Messages
2,064
Likes
5
Points
38
Offline
#30
Saya minat sesuatu yg teknikal so saya amik engineering. But takde rezeki dlm bidang yg saya minat, jadi sy reversed engineering learn sendiri bab IT teknikal dan skang masih dlm learning curve.

Kalau ada rezeki suatu hari sy boleh jadi engineer, mungkin sy akan jadi sbb sy MINAT. IM tetap di hati sbb tak salah ada minat dlm 3-4 bidang asalkan kita pandai manage masa.
 
Joined
Nov 4, 2008
Messages
384
Likes
0
Points
16
Offline
#31
ada btol gak tu ray07...
tp aku bg cadangan in term of market demand dan peluang pekerjaan la...hehehe...

ipts ni bnyk investor involve...
so kbnykan student ipts ni diserap masuk ke company2 investor ni...
tu yg peluang pekerjaan lbih bnyk...
tp kalo malas belajar, xdapat kerja gak...hohohoho... :p
mana2 U pon try to offer the best... :D

so skang ni terpulang kpada encik muhd farhan yg bukak thread ni utk pilih U...
tp for sure kena amek IT kalo da minat n nak selamat...
hehehehe... :D
 
Joined
May 21, 2007
Messages
2,519
Likes
7
Points
38
Offline
#32
aku minat computer engineering.. (suka modified komputer)
maybe computer networking.. (aku suka setting network)
atau computer security (sebab banyak hacker skrang)
pening-pening..
tak kisahla asal melibatkan komputer..
aku nak isi borang universiti jugak nie..
kalau nak jadi hacker, aku nak amik course ape erk?hehe..

p/s: aku belajar hanya untuk dapatkan sekeping ijazah, aku nak cari makan dengan IM, cita-cita nak jadi full time IM..study pun untuk kerja sebagai backup sebelum bertukar arah kepada full time IM..
 
Last edited:
Joined
Sep 16, 2008
Messages
57
Likes
0
Points
6
Age
34
Offline
#33
ambik pendidikan..jadi cikgu cm aku...hehe..demand masih tinggi lagi dan memang mampu bertahan...blan 11 taun 2008 aku grad dari upm..bulan 12 taun 2008 da dapat dah keje...sampai la skrang..:)
 
Joined
May 21, 2007
Messages
2,519
Likes
7
Points
38
Offline
#34
full time IM kan always high demand..
orang keje makan gaji takkan jadi jutawan la..
aku lebih prefer kerja sendiri..
boleh jadi boss..hehe..
 
Joined
Dec 14, 2008
Messages
354
Likes
0
Points
16
Offline
#35
ada btol gak tu ray07...
tp aku bg cadangan in term of market demand dan peluang pekerjaan la...hehehe...

ipts ni bnyk investor involve...
so kbnykan student ipts ni diserap masuk ke company2 investor ni...
tu yg peluang pekerjaan lbih bnyk...
tp kalo malas belajar, xdapat kerja gak...hohohoho... :p
mana2 U pon try to offer the best... :D

so skang ni terpulang kpada encik muhd farhan yg bukak thread ni utk pilih U...
tp for sure kena amek IT kalo da minat n nak selamat...
hehehehe... :D

kalo in term of market demand dan peluang pekerjaan tu, lecturer aku ckp computer science nih besar dia nyer market, psl involve programming, analyst & software engineeering, penting utk bangunkn satu2 sistem perisian.. tu psl aku pertahankn computer science tu, huhu..

tp mcm saramsak ckp, kalo malas belajar, x usah mimpi ar nk dapat kerja yg match dgn course kita tu mudah2, huhu...

:p
 
Joined
Sep 22, 2008
Messages
1,600
Likes
0
Points
36
Offline
#36
Saya dulu amik architecture.. Tapi last2 keje intenet plak jadi pilihan hati..!

Kadang heran jugak.. Apesal la kat universiti / IPT kita ni takder kursus internet marketing??!! Padahal ianya satu bidang yg cukup mencabar & lumayan aper...

Ade la nampak sikit course IM kat satu IPTS kat KL... Secara umumnya kursus IM ni masih baru lagi kat negara kita.. Saya dulu pun terpaksa belajar sendiri jer buat IM nie..
 
Joined
Dec 14, 2008
Messages
354
Likes
0
Points
16
Offline
#37
Saya dulu amik architecture.. Tapi last2 keje intenet plak jadi pilihan hati..!

Kadang heran jugak.. Apesal la kat universiti / IPT kita ni takder kursus internet marketing??!! Padahal ianya satu bidang yg cukup mencabar & lumayan aper...

Ade la nampak sikit course IM kat satu IPTS kat KL... Secara umumnya kursus IM ni masih baru lagi kat negara kita.. Saya dulu pun terpaksa belajar sendiri jer buat IM nie..
biasanya course IT ada ajar subjek E-dagang, Teknologi Maklumat & Keusahawanan or yg sama waktu dengannya, huhu..

:)
 
Joined
Jan 26, 2009
Messages
3
Likes
0
Points
0
Offline
#38
Saya dulu amik architecture.. Tapi last2 keje intenet plak jadi pilihan hati..!

Kadang heran jugak.. Apesal la kat universiti / IPT kita ni takder kursus internet marketing??!! Padahal ianya satu bidang yg cukup mencabar & lumayan aper...

Ade la nampak sikit course IM kat satu IPTS kat KL... Secara umumnya kursus IM ni masih baru lagi kat negara kita.. Saya dulu pun terpaksa belajar sendiri jer buat IM nie..
amik architecture ke? wahh..kat mane? sy tgh tunggu result spm ni..ayah suruh amik architecture..girl boleh ke survive architecture ek?

study dia susah x?
 

adia

freshman
Joined
Jan 31, 2008
Messages
33
Likes
0
Points
6
Offline
#39
biasanya course IT ada ajar subjek E-dagang, Teknologi Maklumat & Keusahawanan or yg sama waktu dengannya, huhu..

:)
a'ah....memang de IT
choice kat cini...

wat E dagang - IM
blajar IT - leh jd engineer, pensyarah dll
usahawan - jual produk komputer ke, cc ke

Terpulang pd kita nak bentuk diri kita..cuma kena ngadap komputer ler sepanjang masa...
 
Joined
Sep 12, 2008
Messages
669
Likes
4
Points
18
Offline
#40
amik architecture ke? wahh..kat mane? sy tgh tunggu result spm ni..ayah suruh amik architecture..girl boleh ke survive architecture ek?

study dia susah x?
adik pempuan saya amek arch..survive tak survive ikut minat..benda kalau minat, susah macam mana pon boleh jer proceed dengan hati yang riang..tapi kalau benda tue senang mcm mana pon tapi kalau tak minat proceed pon lebih kurang jerr..sekadar nak lulus exam..belajar pon tak de feel..

study arch nie memang susahla jugak..kadang2 tak de life gak..hehehe..depends gak la how u control ur life..jangan takut..muda2 niela nak belajar susah2..:)

lady ciku sendiri minat apa?
 
Top