Universiti mana dan jurusan apa?

Joined
Jan 22, 2009
Messages
12
Likes
0
Points
0
Offline
#1
Aku akan mengisi borang kemasukan ke IPT tak lama lagi. Aku nak mintak pendapat korang . Apa jurusan yang mendapat market yang tinggi sekarang dan mampu bertahan 20 tahun lagi? kalau jurusan IT, rasanya boleh berkembang lagi ke? aku lebih meminati bidang IT dari dulu. Cuma takut tak berkembang je. Lagi satu, mana universiti sesuai untuk IT ?

PS : It (rangkaian maklumat)
 
Last edited:
Joined
Sep 29, 2008
Messages
339
Likes
0
Points
16
Age
32
Offline
#2
Kejuruteraan...still malaysia memerlukan 50000 jurutera..senior aku...99% dapat kerja even pointer 2.5.....kalau IT....erm..UNIVERSITI MULTIMEDIA? oK?
 

bagak

freshman
Joined
Mar 19, 2006
Messages
306
Likes
2
Points
18
Offline
#3
engineering bro

baru banyak idea bercambah

kalau mantap buat Ir.....boleh jadi MB
 
Joined
Jan 14, 2009
Messages
5,530
Likes
12
Points
38
Offline
#4
ye, engineering..aku pon engineering...market besar...
 

dilemma

Super Senior
Joined
Sep 9, 2008
Messages
937
Likes
55
Points
28
Age
35
Offline
#6
Meh try medic nih. Keh keh keh. Lepas tuh kepala ko bleh jadi biol macam aku.
 
Joined
Sep 29, 2008
Messages
339
Likes
0
Points
16
Age
32
Offline
#7
Haha MEDIC....sedih dowh....aku dengar kawan aku...kesian... dah la 5tahun...buku tebal2...kena repeat plak tu...RESPECT sama lu MEDIC...
 
Joined
Jul 20, 2006
Messages
1,075
Likes
3
Points
38
Offline
#10
Blaja menda yang ko suka, dan insyaallah ko leh survive.
Contohnya kalo ko amik engineering, tapi ko tak suka, pointer ko leh jatuh, kalo lepas pointer pun, nanti time ko keje, ko akan rasa tak bape puas ati...
 
Joined
Jul 20, 2006
Messages
1,075
Likes
3
Points
38
Offline
#11
Blaja menda yang ko suka, dan insyaallah ko leh survive.
Contohnya kalo ko amik engineering, tapi ko tak suka, pointer ko leh jatuh, kalo lepas pointer pun, nanti time ko keje, ko akan rasa tak bape puas ati...
 
Joined
Jul 12, 2008
Messages
687
Likes
0
Points
16
Offline
#12
walaupon ko amek engineering tapi tengok kos jugak...aku pon amek engneering...

ini berdasarkan apa yang lecturer bangladesh aku cakap (tiada fakta sebenar) contoh macam automotif xde besar sangat market...

Marine technology boleh survive sampai 2014, itu pon kalau ko minat dalam bidang perkapalan la... untuk ijazah hanya di utm skudai untuk diploma ada satu lagi kolej yang aku lupa nama kolej tersebut
 
Joined
Jul 12, 2008
Messages
687
Likes
0
Points
16
Offline
#13
walaupon ko amek engineering tapi tengok kos jugak...aku pon amek engneering...

ini berdasarkan apa yang lecturer bangladesh aku cakap (tiada fakta sebenar) contoh macam automotif xde besar sangat market...

Marine technology boleh survive sampai 2014, itu pon kalau ko minat dalam bidang perkapalan la... untuk ijazah hanya di utm skudai untuk diploma ada satu lagi kolej yang aku lupa nama kolej tersebut
 

olskool

freshman
Joined
Nov 30, 2008
Messages
1,750
Likes
0
Points
36
Offline
#14
walaupon ko amek engineering tapi tengok kos jugak...aku pon amek engneering...

ini berdasarkan apa yang lecturer bangladesh aku cakap (tiada fakta sebenar) contoh macam automotif xde besar sangat market...

Marine technology boleh survive sampai 2014, itu pon kalau ko minat dalam bidang perkapalan la... untuk ijazah hanya di utm skudai untuk diploma ada satu lagi kolej yang aku lupa nama kolej tersebut
kalu bahagian aerofil ok tak
ak pom nk sambung blaja plak lepas nie
 
Joined
Feb 8, 2006
Messages
122
Likes
0
Points
16
Age
31
Offline
#15
satu je nasihat, jangan ikut orang...
orang kata kalo ambik bidang ni, nanti keje best, market besar, gaji besar.. tp kalau xder minat dengan apa yang ko buat, x kemana nye..smp masa ko akan boring dan give up..seriously, you'll give it up easily..

sebolehnya cuba berfikir seketika, apa yang ak minat dan apa yang ak mahu? bila anda minat dengan apa yang anda buat, maka setiap apa yang anda lakukakan, anda akan lakukan bersungguh-sungguh..

ramai diantara rakan2 yang saya tanya kenapa masuk bidang engineering? mostly akan cakap, ikut kawan. kawan ramai kat sini. dan antara mereka ini, ada yang dah stop/drop program dah pun. masuk uni lain, mula dengan bidang lain. Ini silapnya, jadi buat keputusan yang bijak. Anda bermain dengan masa, xkan anda nk bazirkan 1,2 tahun pastu give up. rugi masa. tu x masuk bab duit lagi tu. kalau ipta ok la..tp ipts? fikir2kanlah..

kalo nk tanya jurusan apa dan uni mana yang sesuai, itu terpulang, ipta ke ipts ke, xder bezanya..hanya anda yang membezakan.. samada anda nk jadi graduan2 biasa yang lepas abes belajar, kerja dengan orang smp pencen atau sebaliknya..anda tentukan..

kalau nk bercakap pasal jurusan, medic for sure still get high demand. lepas grad xperlu risau apa2..tp bersedia untuk berkorban masa. engineering? kalo electrical, ambik electrical and electronics macam sy ambik sekarang..mmg susah, nak2 bab electronics tp x mustahil anda akan berjaya..peluang pekerjaan? besar dan mungkin anda boleh mulakan syarikat sendiri nanti. syarikat2 seperti intel, shell, petronas juga perlukan kepakaran engineering dari bidang ni.. aerospace engineering pun demand tinggi for the next 10-20 years..so worth it if you want to take this course. tp macam mula2 sy cakap, minat dan jangan ikut orang.

universiti mana? saya xnak sentuh pasal ipta sbb sy bukan student dikalangan ipta. tp saya akan cuba kongsikan kelebihan jika anda pilih ipts sebagai tempat anda. Demand yang tinggi dari syarikat2 bagi graduan ipts. kenapa? biasanya ipts hanya lahirkan 3000-5000 graduan setahun yang mana terdiri daripada bidang2 kritikal seperti kejuruteraan berbanding ipta yang lahirkan beberapa kali ganda graduan ipts. macam di universiti saya, graduan biasanya dapat offer job sebelum graduate lagi. maksudnya lepas grad, terus boleh kerja. smpkan ada seorang student tu, x apply apa2 kerja pun lepas grad sebab dia nk rehat 2-3 bulan. lepas 2-3 bulan apply kerja terus dapat. see? Saya x kata ipta tu x elok, apa2 pun ianya bergantung kepada diri anda macam mana anda market diri kat employer. tp ada sesetengah kompeni besar yang tak akan fikir panjang, kalau graduan dari universiti ni, terus ambik. itu kelebihan reputasi yang dipegang oleh sesetengah universiti ipts. sekali lagi saya tegaskan, x bermakna ipta tu tak elok, kalau anda tahu bagaimana nak marketkan diri anda, insyaallah ada rezeki anda.

itu sedikit sebanyak saya dapat kongsikan. macam saya katakan apa mulanya, tentukan minat dan matlamat anda kemudian pilih dan abaikan apa yang orang lain katakan. pilih apa yang anda mahu dan jangan ikut orang. orang disekeliling hanya mampu beri guidelines dan nasihat, keputusan di tangan anda. you choose. :)
 

bagak

freshman
Joined
Mar 19, 2006
Messages
306
Likes
2
Points
18
Offline
#16
ambil engineering tapi kursus yang tradisional seperti

mekanikal
elektrikal
awam
kimia (kalau tak sebut catzer marah pulak)

lepas grad, kalau minat nak sambung belajar lagi buat lah pengkhususan (bak kata orang IM 'nichie')


Minat memang penting, tapi macam mana nak tahu minat sedangkan kita tak belajar benda tu lagi.
Kena banyak bertanya dan cari bahan/idea/pengalaman/pemerhatian untuk menentukan apa yang kita rasa minat belajar di universiti.

Harus diingat belajar adalah untuk mendapat ilmu.
Bukan 100% pekerjaan yang kita dapat nanti adalah apa yang kita belajar di universiti.

Tak percaya?? tanyalah otai2 dalam WC ni ...hahhaha
 

newz

freshman
Joined
Dec 21, 2008
Messages
673
Likes
0
Points
16
Offline
#17
Aku xminat jd guru tp ayah aku suh mtak jd guru...lpas tu rmai yg ckp kerja guru snang nk dapat dan gaji agak tinggi so mgkin aku mtak jd guru pas nih...he3
 
Joined
Nov 20, 2006
Messages
1,766
Likes
2
Points
38
Offline
#18
amik biology engenieering...haha... skrg nih org tgh sibuk carik
sumber bahan api alternatif... amat menarik...
 
Joined
Nov 4, 2008
Messages
384
Likes
0
Points
16
Offline
#19
Aku akan mengisi borang kemasukan ke IPT tak lama lagi. Aku nak mintak pendapat korang . Apa jurusan yang mendapat market yang tinggi sekarang dan mampu bertahan 20 tahun lagi? kalau jurusan IT, rasanya boleh berkembang lagi ke? aku lebih meminati bidang IT dari dulu. Cuma takut tak berkembang je. Lagi satu, mana universiti sesuai untuk IT ?

PS : It (rangkaian maklumat)
jangan ikot orang @ market...
ikot minat...INI PENTING...!!!
katakanlah market engineering tinggi,pluang krja bnyk...
tp kalo takda minat, masa study kat U nnti susah...
krja nnti pon wat kerja yang x diminati...
pastu tekanan, tukar dari 1 job ke job laen smpai sudah...
Passion tu penting...baru la nk study pon sronok, kerja pon x tertekan...
aku student U gak, so aku tau keadaan bila amek kos sbb ikot market semata2...instead of ikot minat...

IT memang boleh berkembang...
dunia IT kat Malaysia still ke belakang dari negara2 laen berpuluh tahun...
so msih bnyak peluang...
pastu campor ngan minat...pergh...leh pegi jauh...

untuk IT, aku cadangkan Multimedia University...
kalo rasa fees mahal, apply biasiswa telekom @ mara...
ipts ni ada untungnya...
sebab silibus sentiasa update ikot market demand...
so nnti belajar latest silibus...
so bila belajar latest silibus yang ikot latest market demand, peluang pekerjaan lebih tinggi...

take note this Farhan...
amek kos yang diminati...
kat adik aku pon aku soh wat benda yg sama...
so xda la menyesal kemudian...
 
Last edited:
Joined
Jan 17, 2009
Messages
71
Likes
0
Points
6
Offline
#20
Ikut hati anda, jangan pilih jalan salah,
kalau jalan salah, sesallah masa depan....
Semua di dalam tangan anda...
 
Top