Ubi Kucai

nyra

freshman
Joined
Nov 30, 2019
Messages
43
Points
6
Age
25
Sy pun baru dengar pasal ni...TM nak buat 5G ni standalone utk tingkatkan prestasi internet 5G, jadikan ia lbh baik, cekap dan kos efektif...
Haah.. TM akan buat stand alone, kalau guna non stand alone, x ke nanti mcm 4g network, ada lag la apa semua.. So kira bagus tindakan tm ni utk kurangkan masalah masa 5g nanti
 
Last edited:

snowsnow

freshman
Joined
Aug 30, 2018
Messages
13
Points
1
Age
29
telco lain pun ada 5g kan? apa beza dengan tm?
tm buat stand alone, telco lain masih guna non stand alone.. non stand alone tu sama la mcm 4g skrg, bnyk lag, so contoh nya kalau stand alone kira kureng sikit lag situ.. laju pun laju gitew
 
Last edited:

catwang90

junior
Joined
Aug 29, 2011
Messages
162
Points
18
yg bagus pasal diorg ni sbb infra sendiri.. bila sendiri punya boleh improvised dari situ je.. Drone boleh sangat bantu dalam teknologi pertanian.. dengan drone boleh jugak pantau kawasan-kawasan yang bermasalah. Bila berkembang teknologi mcm ni.. anak-anak muda lagi la berminat nak ceburi bidang pertanian ni.
Kalau drone ni berjaya laksanakan, mesti byk pemuda akan belajar coding dan cara utk control drone tu, mesti tambah pendapatan negara dan diri sendiri
 
Last edited:

catwang90

junior
Joined
Aug 29, 2011
Messages
162
Points
18
tm buat stand alone, telco lain masih guna non stand alone.. non stand alone tu sama la mcm 4g skrg, bnyk lag, so contoh nya kalau stand alone kira kureng sikit lag situ.. laju pun laju gitew
Selain internet stable dan cpt, line setelah start tak akan putus, sbb byk industry dpt guna 5G utk control
 
Last edited:

fiona

freshman
Joined
Dec 11, 2019
Messages
16
Points
1
Age
28
Sbb byk industry kena guna 5G utk operasi kat technology ni
yes , betul.Kebanyakkan industrial [un prefer guna 5G for operasi utk kerja lebih efficient.Sebab 5G ini bukan bagi guna dalam smart phone je , dia boleh gun a dlm byk sistem juga ...pengunaan 5g teknologi ini boleh bagi impak yg besar kepada rakyat dan ekonomi negara juga
 

snowsnow

freshman
Joined
Aug 30, 2018
Messages
13
Points
1
Age
29
Ya ke, Cost effective?? mcm mana nak dpt ni??
tm buat standalone dgn feature Dynamic Spectrum Sharing, ia blh elakkan pertindihan rangkaian yg akan bawa kpd pengurangan kos, dan menawarkan harga rendah kpd pengguna....
 

jizuzi

freshman
Joined
Dec 12, 2019
Messages
14
Points
1
Age
29
telco lain pun ada 5g kan? apa beza dengan tm?
ada juga , macam maxis dah ada pun tapi bukan infra sendiri lagi pun i pernah dengar mmbr gitaw network mereka ada prblm sikit..Tapi
aku tak pasti prblm apa lar...
N kalau TM 5G ini memang infra sendiri lagi pun...setakat ini network mereka stable lar kan..so i feel sure ok la
 

Koretsu

freshman
Joined
Oct 21, 2017
Messages
52
Points
6
Age
22
telco lain pun ada 5g kan? apa beza dengan tm?
5G telco lain tu bukan stand alone punya, jadi sistem mrk pun x sama dgn TM punya, 5G stand alone milik TM tu lebih pantas, efisien serta kos efektif utk dibuat.
 

Koretsu

freshman
Joined
Oct 21, 2017
Messages
52
Points
6
Age
22
ada juga , macam maxis dah ada pun tapi bukan infra sendiri lagi pun i pernah dengar mmbr gitaw network mereka ada prblm sikit..Tapi
aku tak pasti prblm apa lar...
N kalau TM 5G ini memang infra sendiri lagi pun...setakat ini network mereka stable lar kan..so i feel sure ok la
Kalau nak tau sama ada 5G milik telco tu bagus ke x kita boleh tengok dari line mrk skrg, line TM tu mmg stabil skrg dan coverage juga luas, jadi aku pun lebih yakin dgn 5G Tm pd masa kelak.
 

Koretsu

freshman
Joined
Oct 21, 2017
Messages
52
Points
6
Age
22
yes , betul.Kebanyakkan industrial [un prefer guna 5G for operasi utk kerja lebih efficient.Sebab 5G ini bukan bagi guna dalam smart phone je , dia boleh gun a dlm byk sistem juga ...pengunaan 5g teknologi ini boleh bagi impak yg besar kepada rakyat dan ekonomi negara juga
Betul cakap kau ni, TM mmg sudah memahami kepentingan 5G kpd hidup rakyat sekalian, oleh sbb tu mrk pun bertungkus lumus menjayakannya dlm masa yg singkat supaya semua rg dpt menerima manfaatnya.
 

razah

freshman
Joined
Dec 16, 2019
Messages
8
Points
1
Age
34
What i get the information mmbr aku who working TM , He told me that 4G can support about 4k devices per square kilometre, whereas 5G will support around one million. wohooo !! Its interesting ait !!!!!!!
This means more Netflix streaming, voice calls and You Tube carried, without interruption, over the limited air space. ..eagerly waiting for 5G !!
 

pwincessisme

freshman
Joined
Nov 6, 2019
Messages
33
Points
6
Age
26
tm buat stand alone, telco lain masih guna non stand alone.. non stand alone tu sama la mcm 4g skrg, bnyk lag, so contoh nya kalau stand alone kira kureng sikit lag situ.. laju pun laju gitew
yg telco lain bukan stand alone eh? so kiranya tm lah better kan
 
Last edited:

ice87age

freshman
Joined
Apr 14, 2011
Messages
18
Points
1
ada juga , macam maxis dah ada pun tapi bukan infra sendiri lagi pun i pernah dengar mmbr gitaw network mereka ada prblm sikit..Tapi
aku tak pasti prblm apa lar...
N kalau TM 5G ini memang infra sendiri lagi pun...setakat ini network mereka stable lar kan..so i feel sure ok la
Aku dulu guna maxis fiber mmg fed up wei, diorang nk buat servis mcm ni kena la reti settle sendiri, ini nak kena minta tolong technician tm juga. Baik guna tm je kalau cam tu haha
 

ice87age

freshman
Joined
Apr 14, 2011
Messages
18
Points
1
yg telco lain bukan stand alone eh? so kiranya tm lah better kan
Bukan beb, bukan stand alone. Tm je yg nak buat stand alone, kira mmg bagus la, internet lagi laju n efisen. Kira tindakan yg bijak la nk buat stand alone ni, bukan beshe beshe haha
 
Top