[Tutorial] - Cara Letak Contact Form Dekat Dalam Blog WordPress

Mohd Zulhilmi

Senior
Joined
Mar 5, 2011
Messages
331
Points
0
Salam semua rakan-rakan WC,

Saya Zulhilmi dari Bina Blog Dot Com Sendiri. Kali ini saya nak share dengan rakan-rakan semua satu tutorial WordPress. Ia tentang cara-cara untuk install contact form di dalam blog WordPress.

Jika anda masih baru dengan WordPress dan tak tahu macamana caranya nak masukkan borang hubungi (contact form), tutorial ini boleh membantu.

[video=youtube;_trNBx98m3E]https://www.youtube.com/watch?v=_trNBx98m3E[/video]

Jika nak tengok video-video tutorial saya yang lain, klik sini. Saya juga ada sediakan tutorial ini dalam bentuk bergambar (in case internet anda slow untuk tengok video). Klik sini kalau nak tengok tutorial bergambar.

Semoga bermanfaat untuk rakan-rakan semua. :)
 
Last edited:

Mohd Zulhilmi

Senior
Joined
Mar 5, 2011
Messages
331
Points
0
Contact Form 7 itu plugin baik untuk meletak contact form di mana mana page dalam Wordpress anda.
Combo dengan Contact Form DB, semua submission akan direkod dalam Wordpress Admin database. :)
Wah, menarik ni. Saya baru tahu tentang plugin Contact Form DB ni. Terima kasih bro. :)

Terima kasih tuan. Memang tengah belajar buat form ni
Sama-sama tuan. :D
 

abelljefrry

Senior
Joined
May 15, 2009
Messages
1,029
Points
38
Nice. Kalau rasa rajin nak eksperimen, boleh try fahamkan shortcode dalam CF7 editor tu. Then godek secukup rasa. Macam-macam boleh buat dengan CF7 ni.

Boleh buat simple order form (biasanya customer Malaysia suka order cara ni), payment proof submission, etc. Buat popup modal untuk Zendesk customer support pun boleh. Try lah. :)
 

Mohd Zulhilmi

Senior
Joined
Mar 5, 2011
Messages
331
Points
0
terima kasih tuan..sebuah tutorial yang sangat baik untuk dipelajari.
Sama-sama. :)

Nice. Kalau rasa rajin nak eksperimen, boleh try fahamkan shortcode dalam CF7 editor tu. Then godek secukup rasa. Macam-macam boleh buat dengan CF7 ni.

Boleh buat simple order form (biasanya customer Malaysia suka order cara ni), payment proof submission, etc. Buat popup modal untuk Zendesk customer support pun boleh. Try lah. :)
Betul tu. CF7 ni powerful sebenarnya.

baru tahu pasal CFDB.. boleh cuba ni.. tq
Saya pun baru tahu juga. Itu yang seronok bila kita sharing ni. Lagi banyak kita boleh belajar dari orang lain bila kita share sesuatu.
 

Mohd Zulhilmi

Senior
Joined
Mar 5, 2011
Messages
331
Points
0
Top