Tutorial analisa saham bursa malaysia - historical data

Joined
Dec 13, 2009
Messages
2,268
Likes
5
Points
38
Offline
#1
Assalamualaikum & Salam Sejahtera,

Saya buka thread ni sekadar nak kongsi ilmu analisa saham terdahulu berdasarkan data-data saham yang lepas-lepas. Banyak lagi kaedah lain nak analisa saham kat luar tu. Dan mungkin lebih baik daripada kaedah ini. Kalau ada komen, minta tunjuk ajar. Harap dapat beri manfaat pada semua.

Selamat belajar...

SUMMARY
Saham = REDTONE
Untung/(-Rugi) = - 4.71%
Tempoh pegangan = 7 hari
Sebab jual = TRAILING STOP

Sila lihat carta dan table di bawah untuk keterangan lebih terperinci.
(Klik carta untuk buka image pada window baru)



Untuk penerangan lebih terperinci berkenaan dengan saham di atas sila ke blog saya di:http://www.epinula.com/2015/12/2 ... g-2012-21-jan-2013/
 
Joined
Dec 13, 2009
Messages
2,268
Likes
5
Points
38
Offline
#2
Analisa Saham Bursa Malaysia – VERSATL (25 Nov 2011 ~ 19 Jan 2012)

SUMMARY
Saham = VERSATL
Untung/(-Rugi) = 10.87%
Tempoh pegangan = 9 hari
Sebab jual = TRAILING STOP

Perkara asas dalam pemilihan saham adalah pertama sekali apa yang perlu kita cari adalah minat belian daripada pelabur. Ini dapat dikesan daripada KENAIKKAN sebelum saham buat BASE. Kemudiannya, saham akan berhenti naik dan membuat BASE. Asalkan kejatuhan dalam BASE tersebut tidak tinggi bermakna majoriti masih memegang saham dan tak ramai yang jual dalam tempoh BASE tersebut. Kemudiannya, kuasa belian mula timbul kembali dan ini dikenalpasti melalui BREAKOUT.

Jadi kesimpulannya, untuk kenalpasti saham berpotensi naik :

  1. kenalpasti ada kenaikkan sebelum itu
  2. Saham menghasilkan BASE, dan kemudian
  3. BREAKOUT

Sila lihat carta dan table di bawah untuk keterangan lebih terperinci.
(Klik carta untuk buka image pada window baru)



Penerangan terperinci berkenaan dengan analisa saham di atas, di sini:Analisa Saham Bursa Malaysia – VERSATL (25 Nov 2011 ~ 19 Jan 2012) | Berita dan Analisa Pelaburan Malaysia dan Global
 
Joined
Dec 13, 2009
Messages
2,268
Likes
5
Points
38
Offline
#3
Analisa Saham Bursa Malaysia – VERSATL (25 Nov 2011 ~ 19 Jan 2012)

SUMMARY
Saham = VERSATL
Untung/(-Rugi) = 10.87%
Tempoh pegangan = 9 hari
Sebab jual = TRAILING STOP

Perkara asas dalam pemilihan saham adalah pertama sekali apa yang perlu kita cari adalah minat belian daripada pelabur. Ini dapat dikesan daripada KENAIKKAN sebelum saham buat BASE. Kemudiannya, saham akan berhenti naik dan membuat BASE. Asalkan kejatuhan dalam BASE tersebut tidak tinggi bermakna majoriti masih memegang saham dan tak ramai yang jual dalam tempoh BASE tersebut. Kemudiannya, kuasa belian mula timbul kembali dan ini dikenalpasti melalui BREAKOUT.

Jadi kesimpulannya, untuk kenalpasti saham berpotensi naik :

  1. kenalpasti ada kenaikkan sebelum itu
  2. Saham menghasilkan BASE, dan kemudian
  3. BREAKOUT

Sila lihat carta dan table di bawah untuk keterangan lebih terperinci.
(Klik carta untuk buka image pada window baru)



Penerangan terperinci berkenaan dengan analisa saham di atas, di sini:Analisa Saham Bursa Malaysia – VERSATL (25 Nov 2011 ~ 19 Jan 2012) | Berita dan Analisa Pelaburan Malaysia dan Global
 
Joined
Dec 13, 2009
Messages
2,268
Likes
5
Points
38
Offline
#4
Analisa Saham Bursa Malaysia – BARAKAH (7 Jan 2015 ~ 24 Feb 2015)

SUMMARY
Saham = BARAKAH
Untung/(-Rugi) = 0.99%
Tempoh pegangan = 15 hari
Sebab jual = TRAILING STOP

Apa yang kita buat sekarang dalam analisa saham, mencari saham yang berpotensi naik, adalah secara amnya kita mengenalpasti corak atau pattern pergerakkan saham terbabit. Pattern seperti CUP, CUP WITH HANDLE, FLAT BASE, DOUBLE BOTTOM dsb, merupakan usaha kita untuk kenalpasti pattern pergerakan saham sebelum saham tersebut naik. Tetapi ada satu lagi faktor terpenting yang kita masih belum tahu dan faham yang selalunya tidak diambilkira dalam analisa saham. Iaitu MASA.

Setiap sesuatu perkara seperti saham ada masa naik dan ada masa turun. Buat masa ini, kita belum lagi sampai tahap yang membolehkan kita jangkakan dengan tepat bila sebenar-benarnya saham akan naik dan turun. Jika kita tahu kedua-dua perkara ini, iaitu pattern recognition dan masa, maka pasaran saham itu boleh jadi mesin ATM kita. Bila-bila masa kita boleh buat duit bila kita nak.

Sila lihat carta dan table di bawah untuk keterangan lebih terperinci.
(Klik carta untuk buka image pada window baru)



Penerangan lebih terperinci berkenaan dengan analisa saham di atas, di sini:Analisa Saham Bursa Malaysia – BARAKAH (7 Jan 2015 ~ 24 Feb 2015) | Berita dan Analisa Pelaburan Malaysia dan Global
 
Joined
Dec 13, 2009
Messages
2,268
Likes
5
Points
38
Offline
#5
Analisa Saham Bursa Malaysia – BRAHIMS (30 Sept 2013 ~ 13 Jan 2014)

SUMMARY
Saham : BRAHIMS
Untung/(-Rugi) : 22.53%
Tempoh pegangan : 18 hari
Sebab jual : 3RUDS

Tak ada teknik jual beli saham yang 100% boleh beri keuntungan setiap kali. Memang mustahil, dan jika ada orang claim yang dia boleh dapat keuntungan setiap bulan secara konsisten, memang sah itu skim cepat kaya. Urusniaga saham macam juga bisnes biasa. Ada untung dan ada risiko untuk rugi.

Jika kaedah yang kita gunakan itu dari segi statistiknya hanya 40% membawa keuntungan, itu sudah cukup bagus asalkan kerugian pada baki 60% dapat kita minimakan menggunakan STOP LOSS dan TRAILING STOP.

Sila lihat carta dan table di bawah untuk keterangan lebih terperinci.
(Klik carta untuk buka image pada window baru)



Penerangan lebih terperinci berkenaan dengan analisa saham di atas, di sini:Analisa Saham Bursa Malaysia – BRAHIMS (30 Sept 2013 ~ 13 Jan 2014) | Berita dan Analisa Pelaburan Malaysia dan Global
 
Joined
Dec 13, 2009
Messages
2,268
Likes
5
Points
38
Offline
#6
Analisa Saham Bursa Malaysia – AMCORP (30 Apr 2012 ~ 21 Jan 2013)

SUMMARY
Saham : AMCORP
Untung/(-Rugi) : 12.64%
Tempoh pegangan : 14 hari
Sebab jual : TRAILING STOP

Sebaik sahaja kita beli mana-mana saham, mungkin atas sebab-sebab yang di luar kemampuan kita atau kadang-kadang sebab kita salah pilih saham, saham tersebut jatuh. Untuk mengelakkan daripada mengalami kerugian besar, STOP LOSS mesti ditetapkan awal-awal lagi sebelum kita beli mana-mana saham. STOP LOSS adalah harga jual di bawah harga yang kita beli beli (rugi) dan seterusnya kerugian maksimum yang kita sanggup tanggung sebelum keadaan jadi semakin buruk untuk saham terbabit.

Sila lihat carta dan table di bawah untuk keterangan lebih terperinci.
(Klik carta untuk buka image pada window baru)



Penerangan lebih terperinci berkenaan dengan analisa saham di atas, di sini:Analisa Saham Bursa Malaysia – AMCORP (30 Apr 2012 ~ 21 Jan 2013) | Berita dan Analisa Pelaburan Malaysia dan Global
 
Joined
Dec 13, 2009
Messages
2,268
Likes
5
Points
38
Offline
#7
Analisa Saham Bursa Malaysia – MRCB (6 Jan 2015 ~ 25 Feb 2015)

SUMMARY
Saham : MRCB
Untung/(-Rugi) : -4.93%
Tempoh pegangan : 9 hari
Sebab jual : STOP LOSS

Sebaikmana analisa yang kita buat masih lagi kita tidak boleh nak jangkakan apa yang pasaran akan buat. Pasaran tidak hiraukan siapa kita dan apa yang kita jangkakan. Semuanya itu tak memberi kesan kepada pasaran dan akhirnya pasaranlah yang akan beritahu kita apa yang akan dia buat. Sebab itu kena ada STOP LOSS dan TRAILING STOP. Kedua-duanya itu sebagai safety net.

Sila lihat carta dan table di bawah untuk keterangan lebih terperinci.
(Klik carta untuk buka image pada window baru)




Penerangan lebih terperinci berkenaan dengan analisa saham di atas, di sini:Analisa Saham Bursa Malaysia – MRCB (6 Jan 2015 ~ 25 Feb 2015) | Berita dan Analisa Pelaburan Malaysia dan Global
 
Joined
Dec 13, 2009
Messages
2,268
Likes
5
Points
38
Offline
#8
Analisa Saham Bursa Malaysia – MAYBULK (15 Dec 2014 ~ 25 Feb 2015)

Akan ada ketikanya nanti, saham-saham yang kita beli satu persatu jatuh mencecah STOP LOSS. Dan kita terpaksa jual satu persatu dan mengalami kerugian. Itu bukan bermakna kita silap pilih saham, asalkan kita sudah buat analisa yang sepatutnya. Ini adalah disebabkan keadaan pasaran secara keseluruhannya lemah dan mula jatuh. 3 daripada 4 saham akan ikut arah pasaran. Jika pasaran jatuh, 3 daripada 4 saham akan turut jatuh. Jadi iktu sahaja apa peraturan yang kita buat dan jangan sekali-kali terpesong. Ikut sahaja arah pasaran dan apa pasaran sedang tunjukkan.

SUMMARY
Saham : MAYBULK
Untung/(-Rugi) : -4.93%
Tempoh pegangan : 26 hari
Sebab jual : STOP LOSS

Sila lihat carta dan table di bawah untuk keterangan lebih terperinci.
(Klik carta untuk buka image pada window baru)




Penerangan lebih terperinci berkenaan dengan analisa saham di atas, di sini: Analisa Saham Bursa Malaysia – MAYBULK (15 Dec 2014 ~ 25 Feb 2015) | Berita dan Analisa Pelaburan Malaysia dan Global
 
Joined
Dec 13, 2009
Messages
2,268
Likes
5
Points
38
Offline
#9
Analisa Saham Bursa Malaysia – DESTINI (14 Oct 2013 ~ 13 Jan 2014)

KOMEN: Daripada contoh DESTINI di bawah, berapa lama saham perlu kita pegang adalah tidak berapa penting. Yang pentingnya adalah tindakan kita apabila saham tersebut keluarkan sell signal sebaik sahaja kita beli. Tindakan utama kita hanyalah ikut peraturan yang telah kita setkan awal-awal lagi terutamanya berkaitan harga STOP LOSS dan TRAILING STOP. Jika dalam satu hari saham naik dan kemudian jatuh mencecah TRAILING STOP kita, terus jual! Tak perlu tunggu sebab apa saham itu jatuh semula. Namun, banyak pelabur yang ‘fail’ ikut peraturan sendiri. Selaluya disebabkan ego.

SUMMARY
Saham : DESTINI
Untung/(-Rugi) : 7.07%
Tempoh pegangan : 3 hari
Sebab jual : TRAILING STOP

Sila lihat carta dan table di bawah untuk keterangan lebih terperinci.
(Klik carta untuk buka image pada window baru)




Penerangan lebih terperinci berkenaan dengan analisa saham di atas, di sini:Analisa Saham Bursa Malaysia – DESTINI (14 Oct 2013 ~ 13 Jan 2014) | Berita dan Analisa Pelaburan Malaysia dan Global
 
Joined
Dec 13, 2009
Messages
2,268
Likes
5
Points
38
Offline
#10
Analisa Saham Bursa Malaysia – INCKEN (30 Aug 2012 ~ 22 Jan 2013)

Jika kita lihat pada contoh saham INCKEN, sebaik sahaja BREAKOUT, INCKEN tidak terus naik. Dia naik sedikit dan kemudianya turun semula dan pausing. Dengan tiba-tiba harga memecut naik 5 hari berturut-turut. Yang naik diceritakan di sini adalah bila masa saham mengalami kenaikkan mendadak, penurunannya juga adalah secara mendadak. Sebaik sahaja INCKEN topping pada 18/1/2013, INCKEN mengalami kejatuhan yang juga mendadak walaupun cuba naik semula tetapi tekanan jualan terlalu hebat dan INCKEN jatuh dan hampir menghilangkan keuntungan yang diperolehi semasa kenaikkan sebelum ini.

SUMMARY
Saham : INCKEN
Untung/(-Rugi) : 20.96%
Tempoh pegangan : 25 hari
Sebab jual : 3RUDS

Sila lihat carta dan table di bawah untuk keterangan lebih terperinci.
(Klik carta untuk buka image pada window baru)




Penerangan lebih terperinci berkenaan dengan analisa saham di atas, di sini:Analisa Saham Bursa Malaysia – INCKEN (30 Aug 2012 ~ 22 Jan 2013) | Berita dan Analisa Pelaburan Malaysia dan Global
 
Joined
Dec 13, 2009
Messages
2,268
Likes
5
Points
38
Offline
#11
Analisa Saham Bursa Malaysia – SUPERMX (18 Oct 2011 ~ 27 Jan 2011)

Lagi satu contoh saham yang melonjak naik beberapa hari selepas BREAKOUT. Kenaikkan mendadak untuk beberapa hari sangatlah tidak sustainable, atau tak akan bertahan lama. Kebiasaanya saham yang naik mendadak akan turun mendadak. Namun jika saham tersebut jatuh sedikit atau mendatar, berkemungkinan saham tersebut akan naik semula. Namun keadaan ini jarang sangat berlaku. Sebab itu terus jual apabila sell signal seperti TRAILING STOP di trigger apabila saham telah naik tinggi dan jatuh semula.

SUMMARY
Saham : SUPERMX
Untung/(-Rugi) : 7.18%
Tempoh pegangan : 31 hari
Sebab jual : TRAILING STOP

Sila lihat carta dan table di bawah untuk keterangan lebih terperinci.
(Klik carta untuk buka image pada window baru)




Penerangan lebih terperinci berkenaan dengan analisa saham di atas, di sini: Analisa Saham Bursa Malaysia – SUPERMX (18 Oct 2011 ~ 27 Jan 2011) | Berita dan Analisa Pelaburan Malaysia dan Global
 
Joined
Dec 13, 2009
Messages
2,268
Likes
5
Points
38
Offline
#12
Analisa Saham Bursa Malaysia – FGV (31 Dec 2014 ~ 25 Feb 2015)

Ada kalanya saham cuba BREAKOUT tetapi BREAKOUT VOLUME kurang daripada kriteria yang sepatutnya. Syarat untuk BREAKOUT yang sah adalah saham capai harga PIVOT POINT dan volume semasa BREAKOUT mesti melebihi BREAKOUT VOLUME. Jika tidak capai kedua-dua syarat, kita perlu tunggu beberapa hari untuk saham cuba BREAKOUT semula. Seperti contoh FGV di bawah.

SUMMARY
Saham : FGV
Untung/(-Rugi) : 0.38%
Tempoh pegangan : 9 hari
Sebab jual : TRAILING STOP

Sila lihat carta dan table di bawah untuk keterangan lebih terperinci.
(Klik carta untuk buka image pada window baru)




Penerangan lebih terperinci berkenaan dengan analisa saham di atas, di sini:Analisa Saham Bursa Malaysia – FGV (31 Dec 2014 ~ 25 Feb 2015) | Berita dan Analisa Pelaburan Malaysia dan Global
 
Joined
Dec 13, 2009
Messages
2,268
Likes
5
Points
38
Offline
#14
Analisa Saham Bursa Malaysia – JCY (28 Aug 2013 ~ 15 Jan 2014)

Daripada contoh JCY, STOP LOSS di trigger apabila JCY jatuh dan mencecah 0.655 daripada harga beli pada 0.69. Namun JCY tidak terus jatuh lebih jauh. Dalam beberapa minggu JCY naik semula dengan lebih cepat. Mungkin kita akan merasa rugi tapi apa yang penting adalah untuk kita belajar dari kesilapan. Mungkin kita jual JCY terlalu awal disebabkan setting STOP LOSS kita terlalu tinggi dan mungkin kena rendahkan lagi daripada -5% ke -7% daripada harga belian. Tapi jangan saja-saja tukar dan kemudian guna untuk saham-saham akan datang! Jangan! Test dulu dengan data-data terdahulu untuk kenalpasti kesan perubahan tersebut. Jika ada kesan positif, maka boleh teruskan perubahan. Tapi jika tidak, kekalkan setting lama. Sebab tak mungkin ada kaedah yang 100% betul dan boleh beri keuntungan setiap kali guna.

SUMMARY
Saham : JCY
Untung/(-Rugi) : -5.07%
Tempoh pegangan : 9 hari
Sebab jual : STOP LOSS

Sila lihat carta dan table di bawah untuk keterangan lebih terperinci.
(Klik carta untuk buka image pada window baru)




Penerangan lebih terperinci berkenaan dengan analisa saham di atas, di sini:Analisa Saham Bursa Malaysia – JCY (28 Aug 2013 ~ 15 Jan 2014) | Berita dan Analisa Pelaburan Malaysia dan Global
 
Joined
Dec 13, 2009
Messages
2,268
Likes
5
Points
38
Offline
#15
Analisa Saham Bursa Malaysia – BAHVEST (27 Jun 2012 ~ 5 Feb 2013)

Berapa lama untuk kita tunggu dan pegang satu-satu saham adalah tidak penting. Yang pentingnya adalah ikut peraturan yang kita sendiri telah tetapkan berkenaan bila dan harga apa nak jual/beli. Bila saja sampai masa dan harganya, maka kita terus sahaja masukkan order untuk jual/beli. Semudah itu! Untuk BAHVEST, kitaperlu tunggu lebih 100 hari untuk keluarkan sell signal. Tapi lihatlah hasilnya! Berbaloi menunggu!

SUMMARY

Saham : BAHVEST
Untung/(-Rugi) : 34.07%
Tempoh pegangan : 110 hari
Sebab jual : 3RUDS

Sila lihat carta dan table di bawah untuk keterangan lebih terperinci.
(Klik carta untuk buka image pada window baru)




Penerangan lebih terperinci berkenaan dengan analisa saham di atas, di sini: Analisa Saham Bursa Malaysia – BAHVEST (27 Jun 2012 ~ 5 Feb 2013) | Berita dan Analisa Pelaburan Malaysia dan Global
 
Joined
Dec 13, 2009
Messages
2,268
Likes
5
Points
38
Offline
#16
Analisa Saham Bursa Malaysia – EDUSPEC (8 Jan 2015 ~ 25 Feb 2015)

BAHVEST terpaksa dijual walaupun baru dibeli sehari sebelumnya. Walaupun kesemua kriteria dipenuhi namun jika sell signal terhasil, laksanakan sahaja. Jual sahaja! Just pull the trigger! Walaupun BAHVEST jauh selepas itu, BAHVEST sebenarnya membina BASE yang lain dan BREAKOUT pada #1 dan kemudian dijual pada #2 (sila lihat image di bawah).

SUMMARY
Saham : EDUSPEC
Untung/(-Rugi) : -4.11%
Tempoh pegangan : 2 hari
Sebab jual : STOP LOSS

Sila lihat carta dan table di bawah untuk keterangan lebih terperinci.
(Klik carta untuk buka image pada window baru)




Penerangan lebih terperinci berkenaan dengan analisa saham di atas, di sini: Analisa Saham Bursa Malaysia – EDUSPEC (8 Jan 2015 ~ 25 Feb 2015) | Berita dan Analisa Pelaburan Malaysia dan Global
 
Joined
Dec 13, 2009
Messages
2,268
Likes
5
Points
38
Offline
#17
Analisa Saham Bursa Malaysia – SALCON (15 Jan 2015 ~ 2 Mar 2015)

Dalam jual/beli saham ini, orang ramai tak sedar yang bukan objektifnya untuk cari satu-satu saham yang boleh naik 100%, 200% atau lebih. Ikut pengalaman, perkara itu jaragn-jarang berlaku kepada kita, pelabur biasa ini. Jadi, apa yang boleh kita buat? Guna apa-apa sahaja kaedah yang boleh beri keuntungan dan yang penting sekali, boleh mengurangkan kerugian. Memang kita akan rugi tapi kita kena manage kerugian itu. Jadi, at the end of the day, walaupun kita ada kerugian, walaupun kerugian itu banyak tapi kerugian-kerugian tersebut masih jika dibandingkan dengan keuntungan yang kita dapat dalam jual/beli saham.

SUMMARY
Saham : SALCON
Untung/(-Rugi) : 7.25%
Tempoh pegangan : 24 hari
Sebab jual : TRAILING STOP

Sila lihat carta dan table di bawah untuk keterangan lebih terperinci.
(Klik carta untuk buka image pada window baru)




Penerangan lebih terperinci berkenaan dengan analisa saham di atas, di sini:Analisa Saham Bursa Malaysia – SALCON (15 Jan 2015 ~ 2 Mar 2015) | Berita dan Analisa Pelaburan Malaysia dan Global
 
Joined
Dec 13, 2009
Messages
2,268
Likes
5
Points
38
Offline
#18
Analisa Saham Bursa Malaysia – FARLIM (9 Sept 2013 ~ 14 Jan 2014)

Semasa saham BREAKOUT, 2 perkara penting yang perlu sentiasa diambilkira adalah harga BREAKOUT (PIVOT POINT) dan BREAKOUT VOLUME. Selepas saham melepasi PIVOT POINT, BREAKOUT VOLUME mesti melepasi peratusan tertentu sebagai confirmation yang sham ad momentum untuk naik lebih tinggi lagi. BREAKOUT VOLUME adalah di mana nisbah pembeli melebihi penjual saham terbabit.

SUMMARY
Saham : FARLIM
Untung/(-Rugi) : 8.06%
Tempoh pegangan : 13 hari
Sebab jual : TRAILING STOP

Sila lihat carta dan table di bawah untuk keterangan lebih terperinci.
(Klik carta untuk buka image pada window baru)




Penerangan lebih terperinci berkenaan dengan analisa saham di atas, di sini: Analisa Saham Bursa Malaysia – FARLIM (9 Sept 2013 ~ 14 Jan 2014) | Berita dan Analisa Pelaburan Malaysia dan Global
 
Joined
Dec 13, 2009
Messages
2,268
Likes
5
Points
38
Offline
#19
Analisa Saham Bursa Malaysia – UEMLAND (12 Sept 2012 ~ 22 Apr 2013)

Kita tak akan tahu berapa jauh saham akan jatuh dan selalunya pada masa itu (saham jatuh harga) emosi kita agak terganggu. Yang pentingnya di sini, apabila kita ada set of rules yang kita sudah tentukan harga beli & jual , maka kita akan jadi sedikit tenang. Tapi dengan syarat, kita ikut sahaja rules/kaedah yang kita ada. Jangan pulak bila ada kaedah tapi last2 kita sendiri tak ikut. Itu bukan salah kaedah. Itu salah diri sendiri.

SUMMARY
Saham : UEMLAND
Untung/(-Rugi) : 12.71%
Tempoh pegangan : 52 hari
Sebab jual : TRAILING STOP

Sila lihat carta dan table di bawah untuk keterangan lebih terperinci.
(Klik carta untuk buka image pada window baru)




Penerangan lebih terperinci berkenaan dengan analisa saham di atas, di sini: Analisa Saham Bursa Malaysia – UEMLAND (12 Sept 2012 ~ 22 Apr 2013) | Berita dan Analisa Pelaburan Malaysia dan Global
 
Joined
Dec 13, 2009
Messages
2,268
Likes
5
Points
38
Offline
#20
Analisa Saham Bursa Malaysia – COASTAL (26 Sept 2011 ~ 10 Feb 2012)

Satu perkara yang kita perlu ambil perhatian apabila ingin mengenalpasti BASE yang baik adalah berkaitan tentang volume sepanjang saham sedang membuat BASE. Volume semasa dalam base akan nampak tidak bermaya dan tidak ada volume bar yang ketara. Dalam contoh COASTAL di bawah, volume bar pada hujung anak panah kiri dan anak panah breakout volume, nampak seperti 2 tiang yang tinggi dan antara tiang yang tinggi itu adalah volume bar yang kecil-kecil. Volume antara 2 tiang itu menunjukkan tiada banyak aktiviti berlaku semasa COASTAL dalam BASE.

SUMMARY
Saham : COASTAL
Untung/(-Rugi) : 25.37%
Tempoh pegangan : 22 hari
Sebab jual : 3RUDS

Sila lihat carta dan table di bawah untuk keterangan lebih terperinci.
(Klik carta untuk buka image pada window baru)




Penerangan lebih terperinci berkenaan dengan analisa saham di atas, di sini: Analisa Saham Bursa Malaysia – COASTAL (26 Sept 2011 ~ 10 Feb 2012) | Berita dan Analisa Pelaburan Malaysia dan Global
 
Top