Tukar air filter kereta utk jimat FC

finalsam22

freshman
Joined
Sep 13, 2011
Messages
44
Points
6
Bukan ke udara bersih menggalakkan combustion dlm enjin? Aku ada baca artikel pasal air filter ni. Apa pendapat korang?

 

Norain Mansor

freshman
Joined
Aug 29, 2017
Messages
42
Points
6
Age
27
Tak pandai dengan benda mesin dalam kereta, saya hantar workshop servis sahaja. Yang lain saya tak nak pening kepala, walaupun husband selalu bagitau benda ni, saya masih tak boleh ingat apa kepentingan dia.
 

jamiah_Fasir

freshman
Joined
Jul 23, 2018
Messages
29
Points
1
Age
24
Tak pandai dengan benda mesin dalam kereta, saya hantar workshop servis sahaja. Yang lain saya tak nak pening kepala, walaupun husband selalu bagitau benda ni, saya masih tak boleh ingat apa kepentingan dia.
Kamu buat servis dekat mana, workshop luar ke atau servis center sendiri. Macam saya lebih yakin kalau hantar servis di servis center... perkerja sana lebih professional sikit.
 

Norfadyana

freshman
Joined
May 11, 2019
Messages
6
Points
1
Age
25
Yang saya tahu benda tu banyak habuk kena cuci, kalau tak suara kereta amat kuat. Cakap ada mengena dengan combustion tu saya memang tak pasti lah.
 

Ayutingting

freshman
Joined
Nov 24, 2017
Messages
30
Points
6
Age
30
U Baca artikel mana ya??blh share kat sini?kadang2 artikel x betul punya...
 

Ayutingting

freshman
Joined
Nov 24, 2017
Messages
30
Points
6
Age
30
Kamu buat servis dekat mana, workshop luar ke atau servis center sendiri. Macam saya lebih yakin kalau hantar servis di servis center... perkerja sana lebih professional sikit.
Of course lah servis center lebih baik...tapi kalau dlm keadaan emergency aq akan hantar workshop mana 2 saja..
 

jamiah_Fasir

freshman
Joined
Jul 23, 2018
Messages
29
Points
1
Age
24
Of course lah servis center lebih baik...tapi kalau dlm keadaan emergency aq akan hantar workshop mana 2 saja..
Kes emergency tak ada pilihan lah, mesti kena settle masalah kereta dulu, tapi workshop luar mesti naik harga, takur kena tipu sahaja, kualiti kerja mereka tak pasti boleh percaya tak.
 

Norain Mansor

freshman
Joined
Aug 29, 2017
Messages
42
Points
6
Age
27
U Baca artikel mana ya??blh share kat sini?kadang2 artikel x betul punya...
Dia baca artikel sebab nak tahu macam mana jaga enjin, itu practive yang bagus, kalau tak nanti enjin masalah kena baiki dengan banyak duit.
 

Norfadyana

freshman
Joined
May 11, 2019
Messages
6
Points
1
Age
25
Dia baca artikel sebab nak tahu macam mana jaga enjin, itu practive yang bagus, kalau tak nanti enjin masalah kena baiki dengan banyak duit.
Biasa saya pakai minyak yang baik dah cukup untuk saya jaga enjin kereta saya, tak payah baca banyak artikel. Kawan saya pandai pasal kereta, tanya dia sudah tahu macam mana buat.
 

kamal_rul

freshman
Joined
May 11, 2019
Messages
6
Points
1
Age
39
Enjin kereta selalu ada suara sebab kotor ke? Saya dah hantar servis tapi suara masih ada, itu sebab benda kotor tak 100 % dibersihkan atau ada part lain sudah rosak....
 

kamal_rul

freshman
Joined
May 11, 2019
Messages
6
Points
1
Age
39
Biasa saya pakai minyak yang baik dah cukup untuk saya jaga enjin kereta saya, tak payah baca banyak artikel. Kawan saya pandai pasal kereta, tanya dia sudah tahu macam mana buat.
minyak yang kamu cakap tu minyak apa, saya pun dengar banyak orang kata minyak yang bagus, tapi tak nampak pun mana satu yang lebih hebat.
 

Norfadyana

freshman
Joined
May 11, 2019
Messages
6
Points
1
Age
25
minyak yang kamu cakap tu minyak apa, saya pun dengar banyak orang kata minyak yang bagus, tapi tak nampak pun mana satu yang lebih hebat.
Biasa saya isi minyak prodrive, saya rasa minyak dia lebih licin. Lepas saya isi minyak ini, tenaga kereta saya dah macam lebih kuat, tak payak pijak minyak dah boleh pick up cepat.
 

jamiah_Fasir

freshman
Joined
Jul 23, 2018
Messages
29
Points
1
Age
24
Biasa saya isi minyak prodrive, saya rasa minyak dia lebih licin. Lepas saya isi minyak ini, tenaga kereta saya dah macam lebih kuat, tak payak pijak minyak dah boleh pick up cepat.
Prodrive bagus juga, ada satu kali saya pergi highway isi minyak prodrive, rm 30 dah boleh pergi 120 KM, dulu lebih kurang 100KM sahaja...
 

kamal_rul

freshman
Joined
May 11, 2019
Messages
6
Points
1
Age
39
Biasa saya isi minyak prodrive, saya rasa minyak dia lebih licin. Lepas saya isi minyak ini, tenaga kereta saya dah macam lebih kuat, tak payak pijak minyak dah boleh pick up cepat.
Saya dah cuba minyak ni tapi tak nampak kesan yang kamu bagitau, lepas saya isi minyak ni dan semua macam biasa sahaja, jadi saya tukar balik minyak saya biasa pakai.
 

Norain Mansor

freshman
Joined
Aug 29, 2017
Messages
42
Points
6
Age
27
Prodrive bagus juga, ada satu kali saya pergi highway isi minyak prodrive, rm 30 dah boleh pergi 120 KM, dulu lebih kurang 100KM sahaja...
Boleh jalan lebih 20 km ke? Kalau kata ada fungsi jaga enjin kereta dan memanjangkan hayat enjin kereta, saya boleh percaya lah, yang pasal jarak tu saya tak percaya sangat.
 

Norfadyana

freshman
Joined
May 11, 2019
Messages
6
Points
1
Age
25
Saya dah cuba minyak ni tapi tak nampak kesan yang kamu bagitau, lepas saya isi minyak ni dan semua macam biasa sahaja, jadi saya tukar balik minyak saya biasa pakai.
Kalau cuma isi satu atau dua kali mesti tak nampak kesan dia, kena guna hingga 2 bulan baru nampak enjin kereta ada perubahan.
 

kamal_rul

freshman
Joined
May 11, 2019
Messages
6
Points
1
Age
39
Kalau cuma isi satu atau dua kali mesti tak nampak kesan dia, kena guna hingga 2 bulan baru nampak enjin kereta ada perubahan.
Benda ni bukan sekejap je sudah boleh nampak kesan dia, kene menunggu enjin kereta kamu biasa dengan minyak baru, lepas tu dia akan menjadi lebih power.
 

jamiah_Fasir

freshman
Joined
Jul 23, 2018
Messages
29
Points
1
Age
24
Boleh jalan lebih 20 km ke? Kalau kata ada fungsi jaga enjin kereta dan memanjangkan hayat enjin kereta, saya boleh percaya lah, yang pasal jarak tu saya tak percaya sangat.
Sebab minyak dia dah menambahbaik proses atomisasi, jadi minyak jadi lebih licin dan tidak cepat haus. Masa kami memandu, kereta lebih stabil dan boleh jalan dengan jarak yang lebih jauh.
 

Norain Mansor

freshman
Joined
Aug 29, 2017
Messages
42
Points
6
Age
27
Sebab minyak dia dah menambahbaik proses atomisasi, jadi minyak jadi lebih licin dan tidak cepat haus. Masa kami memandu, kereta lebih stabil dan boleh jalan dengan jarak yang lebih jauh.
Ini saya kena cuba dulu baru tahu lah, kalau cakap macam tu sahaja saya juga tak pasti dia betul akan berfungsi macam ni tak.
 

Ayutingting

freshman
Joined
Nov 24, 2017
Messages
30
Points
6
Age
30
Kes emergency tak ada pilihan lah, mesti kena settle masalah kereta dulu, tapi workshop luar mesti naik harga, takur kena tipu sahaja, kualiti kerja mereka tak pasti boleh percaya tak.
Workshop luar naik x naik harga aq x pasti, yg paling penting kerja siap dgn baik2
 
Top