Trusted Online Shopping

NameTag

freshman
Joined
Apr 26, 2018
Messages
28
Points
1
Age
29
Mesti ramai forumers kat sini yang dah biasa beli barang online kan.. Nak tanya website mana yang korang selalu pakai?
Sy tak pernah beli barang online tapi nak cuba cuma takut-takut kena scam. Ada tips?
 

Hairi12

freshman
Joined
Oct 18, 2018
Messages
12
Points
1
Age
29
Kalau beli barang keperluan rumah lazada pun okay and kalau pakaian semua bnyk jugak nak listkan. Actually bnyk je tinggal kena google je. Kalau takut kena scam ni aku x sure sngt sbb online platform ni mcm seller lain2 so x dpt track yg mana scammer ke x.
 

Mamat Lan

freshman
Joined
Oct 18, 2018
Messages
9
Points
1
Age
31
Kalau beli barang keperluan rumah lazada pun okay and kalau pakaian semua bnyk jugak nak listkan. Actually bnyk je tinggal kena google je. Kalau takut kena scam ni aku x sure sngt sbb online platform ni mcm seller lain2 so x dpt track yg mana scammer ke x.
Dulu aku ada beli engine oil shell helix kat lazada tpi aku syak fake sbb packaging mcm lain sikit. Mmg masa nak beli tu gmbr nmpk sama terus tpi dpt engine oil yg x ori.
 
Last edited:

Janet Lee

freshman
Joined
Oct 18, 2018
Messages
9
Points
1
Age
28
Dulu aku ada beli engine oil shell helix kat lazada tpi aku syak fake sbb packaging mcm lain sikit. Mmg masa nak beli tu gmbr nmpk sama terus tpi dpt engine oil yg x ori. Aku beli kat link ni : https://www.lazada.com.my/shop/owl-station/?spm=a2o4k.pdp.seller.1.319ad5acrcXRr1
Bahaya jugak beli engine oil kat online. Nasib baik haritu aku x terbeli sbb harga online mmg murah giler maybe sbb fake. Better beli yg original laa baru selamat sikit kereta drpd guna engine oil murah yg kita x sure minyak apa yg dia mix dlm tu.
 

Ismat

freshman
Joined
Oct 18, 2018
Messages
8
Points
1
Age
26
Giant pun ada jugak jugak engine oil yg shell helix tu tpi x pasti original ke fake tpi harga mmg murah siap ada promotion bagai.
 

Aliff Iqmal

freshman
Joined
Oct 18, 2018
Messages
7
Points
1
Age
38
Giant pun ada jugak jugak engine oil yg shell helix tu tpi x pasti original ke fake tpi harga mmg murah siap ada promotion bagai.
Giant punya engine oil pun xleh nak percaya sngt sbb packaging dia ad yg leaking masa kwn aku nak beli. Murah punya pasal tpi bila fikir2 balik baik x payah amik risiko sngt. Beli kat trusted workshop and petrol station je.
 

omarhan

freshman
Joined
Apr 26, 2018
Messages
9
Points
1
Age
36
Giant punya engine oil pun xleh nak percaya sngt sbb packaging dia ad yg leaking masa kwn aku nak beli. Murah punya pasal tpi bila fikir2 balik baik x payah amik risiko sngt. Beli kat trusted workshop and petrol station je.
Bocor tu bukan dari kilang. Product defect bila dah sampai pasaraya
 

dankhoo

freshman
Joined
Jan 9, 2018
Messages
16
Points
1
Age
31
Bocor tu bukan dari kilang. Product defect bila dah sampai pasaraya
betul. kilang biasa sudah check product defect ma. sudah lulus baru keluar dari kilang jadi jika itu defect di market mungkin berlaku semasa process penghataran.
 

Hairi12

freshman
Joined
Oct 18, 2018
Messages
12
Points
1
Age
29
Bahaya jugak beli engine oil kat online. Nasib baik haritu aku x terbeli sbb harga online mmg murah giler maybe sbb fake. Better beli yg original laa baru selamat sikit kereta drpd guna engine oil murah yg kita x sure minyak apa yg dia mix dlm tu.
Betul tu. Even mahal sikit yg original punya drpd yg fake engine oil besar giler beza harga sbb yg fake selalunya murah2 je, beli la original sbb utk safety kita jugak yg bwk kereta tu. Ni x pasal nnti accident ke apa nnti sbb mslh enjin.
 

Danisha Din

freshman
Joined
Oct 21, 2018
Messages
2
Points
1
Age
29
betul. kilang biasa sudah check product defect ma. sudah lulus baru keluar dari kilang jadi jika itu defect di market mungkin berlaku semasa process penghataran.
Sepatutnya pekerja boleh detect defect tu sebelum susun kt rak kan tpi kenapa still berlaku masalh mcm ni. Lgi baik jgn beli dekat pasaraya laa x terjamin sngt engine oil tu ok ke tak.
 

Mohd Payeh

freshman
Joined
Oct 18, 2018
Messages
2
Points
1
Age
27
u sudah syak tak ori mengapa beli ma? minyak apa u beli packaging apa rupa?
Memang dlm online tu nmpk sebijik sama tpi end up bila smpai packaging tu lain sikit and memang sah laa fake sbb x sama dgn yg original. Sepatutnya beli dgn workshop and petrol station je kalau engine oil ni.
 

Sarah azmi

freshman
Joined
Oct 21, 2018
Messages
2
Points
1
Age
29
Memang dlm online tu nmpk sebijik sama tpi end up bila smpai packaging tu lain sikit and memang sah laa fake sbb x sama dgn yg original. Sepatutnya beli dgn workshop and petrol station je kalau engine oil ni.
Kalau workshop pun kena beli yg authorized workshop je sbb sekarang pun bnyk workshop yg jual yg fake engine oil ni. Sebelum beli kena check dulu dgn workshop tu engine oil tu original ke x
 

Ghared Chilun

freshman
Joined
Oct 21, 2018
Messages
1
Points
1
Age
28
Kalau workshop pun kena beli yg authorized workshop je sbb sekarang pun bnyk workshop yg jual yg fake engine oil ni. Sebelum beli kena check dulu dgn workshop tu engine oil tu original ke x
Haa betul tu ada jugak workshop yg kaki kencing. Aku guna engine oil shell beli kt petrol station je. Tak amik risiko kena tipu bagai dgn workshop and online seller. Nanti yg ruginya kita jgk.
 

Ilham Loii

freshman
Joined
Oct 21, 2018
Messages
1
Points
1
Age
31
Haa betul tu ada jugak workshop yg kaki kencing. Aku guna engine oil shell beli kt petrol station je. Tak amik risiko kena tipu bagai dgn workshop and online seller. Nanti yg ruginya kita jgk.
Kalu beli shell ultra better amik yg promo yg beli 3 free 1 tu. Jimat sikit beli bnyk2 utk satu family terus.
 

Hairi12

freshman
Joined
Oct 18, 2018
Messages
12
Points
1
Age
29
Kalu beli shell ultra better amik yg promo yg beli 3 free 1 tu. Jimat sikit beli bnyk2 utk satu family terus.
Jimat jugak beli dpt free lgipun aku ada survey nak join loyalty program tpi x sure mana lgi okay. Korang rasa better join castrol atau shell? Sbb shell mcm bnyk promo jgk nmpk.
 

Mamat Lan

freshman
Joined
Oct 18, 2018
Messages
9
Points
1
Age
31
Jimat jugak beli dpt free lgipun aku ada survey nak join loyalty program tpi x sure mana lgi okay. Korang rasa better join castrol atau shell? Sbb shell mcm bnyk promo jgk nmpk.
Shell lgi ok kot sbb hritu kwn ada join dpt bnyk free stuff. Engine oil shell pun boleh kurangkan oil consumption which is good laa for car and save our money as well.
 

Janet Lee

freshman
Joined
Oct 18, 2018
Messages
9
Points
1
Age
28
Shell lgi ok kot sbb hritu kwn ada join dpt bnyk free stuff. Engine oil shell pun boleh kurangkan oil consumption which is good laa for car and save our money as well.
Aku rasa quality engine oil yg shell ni bagus sbb x hairan laa ramai mechanic yg recommend suruh guna shell helix engine oil. Bila drive kereta rasa smooth je.
 
Top