Tolong kengkwn suma..berikan aku sedikit motivasi

eyman

freshman
Joined
Nov 5, 2009
Messages
30
Points
0
Aku bila tgk peluang sedut usd sana sini kaedah itu ini kat forum ni cam suma nk try je...aduii hmm...tgk org dok cite teknik A bgus nk ikut teknik A...pastu ada plak org btau ahh xyah ikut teknik A ikut teknik B lg mudah nk ikut teknik B plak...pastu ada lg plak teknik C yg barunye yg katanya lg bgus dr A dan B......pastu last2 xtau nk decide suma teknik nk bljr aku dok tgk je org yg wat teknik A, B ngan C semakin bejaya...so masalahny pendirian aku sndri yg cam lalang...suma kaedah jana duit suma nk try last2 habuk pon tarak..bila je aku nk get serious bljr teknik A..tetba ada la plak geng2 teknik B ngan C bg pndpt teknik A lmbt la hape la...pastu nk switch teknik B jd sebaliknya jugak kena kondem blk oleh teknik A ngan C huhu... wahai kwn2 ku berikan sedikit motivasi huhu....aku nk stay satu teknik je..tp aku lemah pendirian huhu bila mana sekutu teknik masing2 cuba menonjolkan teknik diorg yg kononya terbaek antara teknik2 yg lain.....ape yg aku merepek pg2 buta ni huhu...sapa yg kat cni die switch2 teknik last2 dia berjaya gak memilih teknik yg terbaek..kongsi2 la cite... masalah aku lg satu plak bila dh bljr sesuatu teknik mkn mase,wang rggit..pastu xde hasil mula tepngruh ngan teknik lain plak... adakah aku perlu stick kepada satu2 teknik smpai la bejaya xksah lama mana pon....atau pon kalo fed up switch je teknik......

plzz motivate me...!! kongsi2 lah korg pnya pengalaman seblum korg bejaya....
 

faezil

Newbie
Joined
Oct 2, 2007
Messages
7,061
Points
38
Teknik yang terbaik adalah teknik ciptaan anda sendiri.

Ikut gerak hati anda sendiri.....

Jika anda ikut teknik orang lain.. mmg betul orang lain berjaya.. tetapi belum tentu anda pun berjaya jugak....

Sama mcm masa kita sekolah dulu... masing2 ada teknik untuk belajar.. ada yang suka berkumpulan....ada yang suka solo... ada yang suka lepak di perpustakaan... ada yang suka lepak di pusat bowling. Cara belajar yang paling baik semestinya cara yang paling serasi dengan jiwa kita.
 

Zairi Zaidi

Newbie
Joined
Oct 21, 2008
Messages
2,254
Points
38
Age
28
Lambat atau cepat teknik tu tetap berjaya kan?
So, baik fokus pada satu2.
Ni mesti nak cepat banyak duit atau kaya, kan?
Alah... Slow2 je la... Kalau betul2 fokus,
peluang untuk berjaya lebih cerah.
 

ShahrulFahmy

Newbie
Joined
Oct 9, 2009
Messages
753
Points
16
Ayat motivasi yg paling best "Sawing & Reaping - More you saw later more you reap" eh!! Betuil ke? Ibarat...

Cerita bro sama cam cerita sy dulu2... :(

Spt yg bro zairi kata bro perlu FOKUS..FOKUS..FOKUS.. itu shj, tiada jalan pintas utk berjaya... INGAT TU!!!

bg sy, klu baru just pilih program affiliate sbg bisnes model dulu, kerana anda hanya perlu promote je, yg lain biar owner yg manage...

Teknik yg diperlukan, ada byk, just fokus 4 -

1. promote kat Blog (review, bg tips,promote, bljr main keyword) - sbb klu orang dtg kat blog anda, nnt dorang sure jalan2 pny, pastu ternampak satu post atau iklan, dan visitor berminat nk beli, dan dia beli dr link yg ada diblog... kan ke untung camtu? (Just prepare domain & hosting - cost RM60 Netkl)

2. Pemasaran artikel - tulis satu artikel dan post kat artikel directory... utk cara menulis artikel ni, sy tak berapa mahir, mungkin kawan2 WC boleh tolong.. (Cost: FOC)

3. Pemasaran forum - seperti yg bro tahu, kat forum pon kita boleh buat sales - sbg contoh di thread [email protected] To Sell - ramai member2 WC buat duit hanya diforum shj... (Cost: Ada yg free & berbayar)

4. Pemasaran email - Ini adalah cara paling efektif dr 4 cara diatas... Pemasran email ni ada diterangkan secara details oleh Team aspirasicyber www.kuasaemail.com (Cost: modal utk autoresponder norabots,aweber,getresponse)

Klu bro jamal kata, jgn tunggu nk expert semua, jalan dulu then later baru improve...

p.s. sebenarnya klu tak silap ada 9-10 teknik pemasaran... Harap2 apa yg sy bebel ni masih dilingkungan soalan bro tu... hehe :D
 

ShahrulFahmy

Newbie
Joined
Oct 9, 2009
Messages
753
Points
16
Ayat motivasi yg paling best "Sawing & Reaping - More you saw later more you reap" eh!! Betuil ke? Ibarat...

Cerita bro sama cam cerita sy dulu2... :(

Spt yg bro zairi kata bro perlu FOKUS..FOKUS..FOKUS.. itu shj, tiada jalan pintas utk berjaya... INGAT TU!!!

bg sy, klu baru just pilih program affiliate sbg bisnes model dulu, kerana anda hanya perlu promote je, yg lain biar owner yg manage...

Teknik yg diperlukan, ada byk, just fokus 4 -

1. promote kat Blog (review, bg tips,promote, bljr main keyword) - sbb klu orang dtg kat blog anda, nnt dorang sure jalan2 pny, pastu ternampak satu post atau iklan, dan visitor berminat nk beli, dan dia beli dr link yg ada diblog... kan ke untung camtu? (Just prepare domain & hosting - cost RM60 Netkl)

2. Pemasaran artikel - tulis satu artikel dan post kat artikel directory... utk cara menulis artikel ni, sy tak berapa mahir, mungkin kawan2 WC boleh tolong.. (Cost: FOC)

3. Pemasaran forum - seperti yg bro tahu, kat forum pon kita boleh buat sales - sbg contoh di thread [email protected] To Sell - ramai member2 WC buat duit hanya diforum shj... (Cost: Ada yg free & berbayar)

4. Pemasaran email - Ini adalah cara paling efektif dr 4 cara diatas... Pemasran email ni ada diterangkan secara details oleh Team aspirasicyber www.kuasaemail.com (Cost: modal utk autoresponder norabots,aweber,getresponse)

Klu bro jamal kata, jgn tunggu nk expert semua, jalan dulu then later baru improve...

p.s. sebenarnya klu tak silap ada 9-10 teknik pemasaran... Harap2 apa yg sy bebel ni masih dilingkungan soalan bro tu... hehe :D
 

fadzli1307

freshman
Joined
May 11, 2009
Messages
416
Points
0
Aku bila tgk peluang sedut usd sana sini kaedah itu ini kat forum ni cam suma nk try je...aduii hmm...tgk org dok cite teknik A bgus nk ikut teknik A...pastu ada plak org btau ahh xyah ikut teknik A ikut teknik B lg mudah nk ikut teknik B plak...pastu ada lg plak teknik C yg barunye yg katanya lg bgus dr A dan B......pastu last2 xtau nk decide suma teknik nk bljr aku dok tgk je org yg wat teknik A, B ngan C semakin bejaya...so masalahny pendirian aku sndri yg cam lalang...suma kaedah jana duit suma nk try last2 habuk pon tarak..bila je aku nk get serious bljr teknik A..tetba ada la plak geng2 teknik B ngan C bg pndpt teknik A lmbt la hape la...pastu nk switch teknik B jd sebaliknya jugak kena kondem blk oleh teknik A ngan C huhu... wahai kwn2 ku berikan sedikit motivasi huhu....aku nk stay satu teknik je..tp aku lemah pendirian huhu bila mana sekutu teknik masing2 cuba menonjolkan teknik diorg yg kononya terbaek antara teknik2 yg lain.....ape yg aku merepek pg2 buta ni huhu...sapa yg kat cni die switch2 teknik last2 dia berjaya gak memilih teknik yg terbaek..kongsi2 la cite... masalah aku lg satu plak bila dh bljr sesuatu teknik mkn mase,wang rggit..pastu xde hasil mula tepngruh ngan teknik lain plak... adakah aku perlu stick kepada satu2 teknik smpai la bejaya xksah lama mana pon....atau pon kalo fed up switch je teknik......

plzz motivate me...!! kongsi2 lah korg pnya pengalaman seblum korg bejaya....

jadi diri sendiri lebih baik....anda boleh gabungkan teknik A,B dan C mengikut idea dan teknik anda sendiri, ataupun fokus kepada kemahiran anda...tak perlu ikut orang kalau tak boleh..dulu saya macam anda juga, saya tak FOKUS,beli macam2 ebook tapi satu teknik pon tak lekat.akhirnya saya manipulasikan teknik orang lain dan menjadikannya teknik saya sendiri.alhamdulillah berhasil.
 

Muaz Hadi

Senior
Joined
Jul 14, 2008
Messages
1,072
Points
38
saudara sendiri tahu kelemahan saudara iaitu tak fokus. mcm yg kawan2 lain sebut, fokus.

kisah saya dan fokus;
saya bermula 'menyedut usd' (pinjam ayat saudara) melalui paid-to-click (PTC) program. ptc ni mmg dalam WC shuth sendiri dah warning dan ramai im2 lain warning buang masa, banyak scam etc dan SAYA AKUI benda itu skrg. Tapi ketika saya mula2 main ptc, saya fokus dan buat macam2 sehinggalah saya berjaya kaut ribuan usd la juga sehingga skrg dari ptc malah saya tulis 2 ebook pasal ptc juga disamping kredibility di forum2 antarabangsa yang bincang pasal ptc (malay dan english). kalau ditanya skrg baguskah main ptc, saya akan jawab tak bagus dan buang masa. boleh dikatakan tak ramai yang berjaya dalam ptc ini sebab %legit nya web ptc dan goyahnya bisnes model ptc agak tinggi dan banyak yang terperangkap. tapi oleh sebab FOKUS dan BERSUNGGUH, saya berjaya juga dalam ptc.

buat masa skrg saya FOKUS kepada affiliate dan bersungguh dengannya dan alhamdulillah berjaya juga buat duit dengannya dan menerima juga jemputan2 untuk jv

kesimpulan; kuasa FOKUS amat besar dan kuat, dan anda sendiri sedar akan itu. jadi skrg anda tanamkan azam, tentukan apa yang anda nak buat dan fokus dengannya dengan bersungguh2. sedangkan saya berjaya buat duit dari sistem yang goyah seperti ptc, inikan pula sistem yang kukuh yang anda pilih!!
 

RajaKamil

Kawan WC Premium
Super Senior
Joined
Jul 10, 2007
Messages
6,833
Points
48
Age
34
Cara Saya Untuk Fokus:
1. pergi ke tempata tiada/kurang gangguan (bising, orang kacau dan lain2)
2. tutup semua aplikasi yang tiada kaitan (MP3, YM dan lain2)
3. Catat atas kertas apa kena buat ikut turutan dan tandakan yang mana dah selesai
4. Setiap 45 minit saya akan melepaskan stress dengan perlbagai variasi aktiviti (main game, menyanyi, baca buku ataupun 'melepas')
5. Minum air masak banyak-banyak (kurangkan minuman bergula)
6. baca semula di atas dan buat
 

lanchini

Newbie
Joined
Feb 12, 2009
Messages
307
Points
18
Bro,

Ni masalah yang biasa newbie lalui, termasuk saya jugak dulu. Bila kita kurang ilmu ni, memang menjadi masalah nak tentukan yang mana satu bidang atau teknik yang nak kita fokus.

Bro kena spend sedikit masa untuk mencari program terbaik yang paling sesuai untuk bro. Banyak teknik buat duit kat internet ni, dan kebanyakannya memang betul-betul TERBUKTI ia berjaya. Tapi adakah ianya sesuai dengan kita, hanya diri kita boleh tentukan. Banyak faktor yang perlu dipertimbangkan, contohnya modal, pengetahuan asas, masa yang boleh diperuntukkan, kebolehan berbahasa inggeris dan macam2 lagi...

Bro jugak kena rajin lawat forum2 ke, atau bertanya kt orang yang pernah guna teknik sama ada A,B atau C tu. Mungkin mereka boleh beri pandangan.

Pastu bila dah decide, kenala decide apa target dan tempoh masa yang diperuntukkan. Ikut pengalaman dan pembacaan, at least 2 bulan diperlukan untuk kita decide samada teknik tu berjaya atau tak. Paling baik, sentiasa berhubung dengan penulis ebook teknik tu, sentiasa dapatkan nasihat darinya... Kat sini, saudara perlukan elemen penting, stay FOKUS sampai la capai matlamat saudara tu...

Itu je sedikit pandangan dr saya, harap dapat tolong bro..

Aku bila tgk peluang sedut usd sana sini kaedah itu ini kat forum ni cam suma nk try je...aduii hmm...tgk org dok cite teknik A bgus nk ikut teknik A...pastu ada plak org btau ahh xyah ikut teknik A ikut teknik B lg mudah nk ikut teknik B plak...pastu ada lg plak teknik C yg barunye yg katanya lg bgus dr A dan B......pastu last2 xtau nk decide suma teknik nk bljr aku dok tgk je org yg wat teknik A, B ngan C semakin bejaya...so masalahny pendirian aku sndri yg cam lalang...suma kaedah jana duit suma nk try last2 habuk pon tarak..bila je aku nk get serious bljr teknik A..tetba ada la plak geng2 teknik B ngan C bg pndpt teknik A lmbt la hape la...pastu nk switch teknik B jd sebaliknya jugak kena kondem blk oleh teknik A ngan C huhu... wahai kwn2 ku berikan sedikit motivasi huhu....aku nk stay satu teknik je..tp aku lemah pendirian huhu bila mana sekutu teknik masing2 cuba menonjolkan teknik diorg yg kononya terbaek antara teknik2 yg lain.....ape yg aku merepek pg2 buta ni huhu...sapa yg kat cni die switch2 teknik last2 dia berjaya gak memilih teknik yg terbaek..kongsi2 la cite... masalah aku lg satu plak bila dh bljr sesuatu teknik mkn mase,wang rggit..pastu xde hasil mula tepngruh ngan teknik lain plak... adakah aku perlu stick kepada satu2 teknik smpai la bejaya xksah lama mana pon....atau pon kalo fed up switch je teknik......

plzz motivate me...!! kongsi2 lah korg pnya pengalaman seblum korg bejaya....
 

PinguSpy

Senior
Joined
Jan 7, 2007
Messages
7,432
Points
38
kaji yg mana ngam dgn jiwa br0... hehe

main clibank? ade gak org earn $100k sebulan
main adsense ade gak org yg earn $100k sebulan
main jual ebook affiliate ade gak org earn $100k sebulan..

papepun br0 kne kaji dlu yg mana "ngam" dgn jiwa bro.. dan bila bro join benda tu br0 cm jd "senyum" and rasa2 boleh nk jd expert ..
 

Orenz

freshman
Joined
Sep 8, 2008
Messages
203
Points
16
ape yang penting?

FOKUS
 

eyman

freshman
Joined
Nov 5, 2009
Messages
30
Points
0
tq pada suma yg memberi motivasi dan semgt...hmm bru terasa nk bangkit blk dr zmn kegelapan huhu....x sangka ramai yg membantu bg pendpt...cam nk ngis pon ade huhu :'( FOKUS..FOKUS..FOKUS
 

SyedFareed

Newbie
Joined
Jun 26, 2008
Messages
234
Points
16
bro.pendapat saya,kte fokus.cube dulu sesuatu yang kite baru tahu tu.dh rasa,dah lalu, baru tahu kite boleh pegi jauh atau tidak.

bro Jamal pernah ckp kt saya,dalam IM ni kite kene fokus. klu x tau nk buat ape dlu.saya cadangkan awak blaja buat blog sendiri dlu...amik feel dlu dlm IM ni....saya pn masih blaja tentang IM ni.........

klu awak nk blaja buat blog,saya cadangkan awak bli pakej lengkap kit blogger smartzul dgn yoji tu...saya pn bli gak....tgh blaja.dlm pakej tu lengkap nk buat laman web ade.

saya bukan nk promot,tapi ingin berkongsi dimana awak bleh dapatkan ilmu.ebook percuma pn byk.....

yang penting sekali,jangan mengalah dalam IM ni....k.
 

mnashriq

freshman
Joined
May 20, 2009
Messages
190
Points
0
klu dilihat balik, rmi yg bgi cdgn fokus,
yup, stuju! mmg fokus antra snjata utama...
tetapi added value mcm pengetahuan, modal, kelapangan masa, pun amat mmbntu...
apa guna ada pengetahuan, modal, tapi tidak ada kelapangan masa...
setiap satu elemen yg ada disekeliling kita sbrnnya boleh dijadikan motivasi...~
 

bluedianthus

Senior
Joined
Sep 1, 2009
Messages
1,703
Points
38
klu dilihat balik, rmi yg bgi cdgn fokus,
yup, stuju! mmg fokus antra snjata utama...
tetapi added value mcm pengetahuan, modal, kelapangan masa, pun amat mmbntu...
apa guna ada pengetahuan, modal, tapi tidak ada kelapangan masa...
setiap satu elemen yg ada disekeliling kita sbrnnya boleh dijadikan motivasi...~
sangat-sangat bersetuju...sokong...:)
 

AminulFurqan

Newbie
Joined
Jan 4, 2010
Messages
122
Points
0
Asl'kum eyman, saya ni bukanlah yang terbaik untuk memotivate anda. Tetapi sekadar berkongsi pendekatan yang selalu saya gunakan. macam ni eyman, kita tidak boleh ambil sesuatu perkara tu bagus dan suatu perkara lagi tak bagus. Tidak mustahil jika yang bagus bagi kita, tetapi mungkin tak bagus bagi orang lain. Dan begitulah sebaliknya. Betul kata oati-otai kita ka atas tu, setiap orang ada cara dan minat masing-masing. Minat dan cara seseorang tidak akan sama dengan orangyang lain.

Dalam konteks eyman ni, sebenarnya mungkin eyman sedang tercari-cari sesuatu yang kaedah yang tepat untuk berjaya dalam bisnes internet. Nasihat saya, pertama sekali eyman mesti kenalpasti dulu bisnes internet berasaskan mcm mana yang ingin diceburi oleh eyman. Apabila eyman dah buat keputusan, barulah eyman buat kajian seberapa banyak yang mungkin tentang selok belok bisnes eyman tu. Pendek kata 'STUDY'.

Berkenaan pelbagai teknik yang memeningkan tu, macam ni eyman. Walaupun orang kata 'lain orang, lain cara', tapi eyman kena ingat, dalam sesuatu yang terbaik, ada yang lebih terbaik. Jika telah terbukti yang lebih terbaik tu dapat memberikan nilai yang lebih kepada kita, why not kita pilih cara yang terbaik tu. Contohnya mcm ni, ada org selesa guna kereta kancil. Tapi ada orang lain pula selesa guna kereta Bmw. Jika dibandingkan kedua-dua kereta tu, mestilah kereta Bmw lebih laju. Walaupun orang yang selesa menggunakan kereta kancil tu tak suka dan tak akan pernah suka kereta Bmw, tetapi dia tak boleh menolak hakikat bahawa kereta Bmw adalah lebih laju.

Berbalik kepada masalah eyman td. Setiap orang pasti ada teknik yang mereka suka ataupun selesa menggunakannya. Tetapi jika ada teknik yang lebih terbukti berkesan, kita mesti terima. Cara untuk mengetahui kaedah yang betul serta berkesan(terbaik daripada yang terbaik), kita mestilah rajin mengkaji dan menimba ilmu. Tak kiralah dalam bidang apa sekalipun. Harap dapat membantu kekusutan eyman...
 

ishamzana

Newbie
Joined
Aug 18, 2009
Messages
351
Points
0
bro...kita samela...yg penting bina dinding untuk elak dari ancaman benda2 baru...bukan tak boleh terima....bila dah suke satu teknik atau kaedah buat sampai habis dulu...yg baru simpan tepi dulu...tgk keadaan kalau boleh guna terus amik je la....istiqamah tu penting...cakap memang senang tapi nk buat sedmua susah kan....bukan senang nak senang bukan susah nk susah kan...
 
Top