Tips travel balik kampung

Dynamo

junior
Joined
Feb 9, 2018
Messages
70
Points
8
Age
30
Hmm ada apa fungsi yg lebih baik ke kat Carousell ini berbanding dgn yg lain? Yang dulu x pernah rasanya dengar org cakap tentang Carousell, tapi skrg makin byk yang cerita tentangnya, jadi aku pun hairan lah.
Dengar kata Carousell ni lebih mudah utk buat akaun baru dan mula utk jual barang2 anda sendiri, x ada sebarang proses yg menyusahkan serta terms & conditions mrk juga begitu ketat, sesiapa pun boleh mula bisnes online sbg kerja sampingan.
 

Dynamo

junior
Joined
Feb 9, 2018
Messages
70
Points
8
Age
30
Aku guna yg jenis ini kat image bawah tu, boleh hilangkan bau busuk dlm kereta di samping memastikan bahagian dalam kereta sentiasa bersih, guna sekali je seminggu sudah cukup.
View attachment 22049
Aku x ada guna cecair seperti ini utk membersihkan interior kereta, hanya guna kain basah utk lap je, kalau mau hilangkan bau busuk tu pasang je air freshener seperti Ambi Pur atau jenis yg lain kat pasaran.
 

hashim99

freshman
Joined
Oct 18, 2017
Messages
24
Points
3
Age
30
Aku guna yg jenis ini kat image bawah tu, boleh hilangkan bau busuk dlm kereta di samping memastikan bahagian dalam kereta sentiasa bersih, guna sekali je seminggu sudah cukup.
View attachment 22049
Ini anda beli secara online atau dari supermarket? Tempat yg aku tinggal x ada supermarket yg besar2 macam Aeon atau Giant, hanya ada kedai runcit yg sederhana besar, jadi kalau mau cari benda2 aku biasanya terus beli secara online dan tunggu mrk hantar ke rumahku.
 

hashim99

freshman
Joined
Oct 18, 2017
Messages
24
Points
3
Age
30
Tak silap dia website yang flexible kalau nk jual barang.. senang nak register kalau takat ada barang extra untuk dijual
Kalau barang extra rumah aku mmg ada byk, masa perayaan pergi shopping kat bandar terus beli byk barang kerana ada diskaun sempena perayaan, tapi lepas beli tu biasanya kebanyakan x diguna dan hanya simpan kat stor saje
 
Last edited:

Koretsu

freshman
Joined
Oct 21, 2017
Messages
52
Points
6
Age
22
Dengar kata Carousell ni lebih mudah utk buat akaun baru dan mula utk jual barang2 anda sendiri, x ada sebarang proses yg menyusahkan serta terms & conditions mrk juga begitu ketat, sesiapa pun boleh mula bisnes online sbg kerja sampingan.
kat sini juga boleh jual barang2 buatan sendiri seperti biskut raya ataupun kraf tangan, so suri rumah seperti ibu saya boleh la menjana sedikit pendapatan
 
Last edited:

Koretsu

freshman
Joined
Oct 21, 2017
Messages
52
Points
6
Age
22
Ini anda beli secara online atau dari supermarket? Tempat yg aku tinggal x ada supermarket yg besar2 macam Aeon atau Giant, hanya ada kedai runcit yg sederhana besar, jadi kalau mau cari benda2 aku biasanya terus beli secara online dan tunggu mrk hantar ke rumahku.
Aku beli secara online punya, kalau benda yg x begitu berat mcm ni biasanya harga pos x mahal, kadangkala lepas tambah pos tu harga masih lebih murah berbanding yg jual kat supermarket tu, jadi masa skrg aku juga byk guna online shopping berbanding keluar utk beli-belah sendiri.
 

LongahLong

freshman
Joined
Oct 18, 2017
Messages
55
Points
6
Age
40
Aku beli secara online punya, kalau benda yg x begitu berat mcm ni biasanya harga pos x mahal, kadangkala lepas tambah pos tu harga masih lebih murah berbanding yg jual kat supermarket tu, jadi masa skrg aku juga byk guna online shopping berbanding keluar utk beli-belah sendiri.
Skrg org ramai lebih suka berniaga secara online kerana lebih kurang perlu komitmen dan modal berbanding dgn perniagaan tradisional, perlu sewa kedai
 
Last edited:

LongahLong

freshman
Joined
Oct 18, 2017
Messages
55
Points
6
Age
40
aku pon ada dgr jugak pasal web ni.. adik aku pernah jual buku dia kat sini.. senang jugak nak dpt buyer... dan byk feature kat sana yg boleh tolong jualan
betul tu, dengan adanya fungsi seperti auto bump dan juga spotlight kita x perlu bimbang x dpt nak bersaing dgn penjual2 yg sudah lama berniaga kat platform tersebut, semua org pun ada peluang utk menjayakan bisnes sendiri kat Carousell.

https://blog.carousell.com/bump-top-spotlight/
 

LongahLong

freshman
Joined
Oct 18, 2017
Messages
55
Points
6
Age
40
Kalau barang extra rumah aku mmg ada byk, masa perayaan pergi shopping kat bandar terus beli byk barang kerana tentu ada promosi diskaun sempena perayaan, tapi lepas beli tu biasanya kebanyakan x diguna dan hanya simpan kat stor saje, kalau boleh jual utk separuh harga aku pun rela.
separuh harga mmg ada org yg mau beli punya jika keadaan benda2 yg anda jual masih baik, dengan kos hidup kini yg semakin meningkat, x semestinya semua barang beli yg baru punya.
 
Last edited:
Top