Tips travel balik kampung

Joined
Jun 17, 2013
Messages
41
Likes
1
Points
8
Offline
#1
Meh nak share sikit tips balik kampung edisi: kereta biar bersih.

Yang aku selalu bawak bersama kalau nak travel:
1. snacks and drinks
2. wet tissue
3. rubber band<--- penting nak ikat kerepek and keropok bagai
4. plastik sampah

Korang pulak mesti bawak apa kalau travel jejauh naik kereta
 

Mun Mun

freshman
Joined
Jun 3, 2019
Messages
1
Likes
1
Points
3
Age
25
Offline
#2
Meh nak share sikit tips balik kampung edisi: kereta biar bersih.

Yang aku selalu bawak bersama kalau nak travel:
1. snacks and drinks
2. wet tissue
3. rubber band<--- penting nak ikat kerepek and keropok bagai
4. plastik sampah

Korang pulak mesti bawak apa kalau travel jejauh naik kereta
Snacks paling penting for me, entah kenapa tanpa snack rasa perjalanan sangat bosan.
Tetapi mesti jaga kebersihan kereta juga nanti ada lipas ke apa...
 
Last edited:

MK LEE

freshman
Joined
Jun 3, 2019
Messages
1
Likes
1
Points
3
Age
25
Offline
#3
Meh nak share sikit tips balik kampung edisi: kereta biar bersih.

Yang aku selalu bawak bersama kalau nak travel:
1. snacks and drinks
2. wet tissue
3. rubber band<--- penting nak ikat kerepek and keropok bagai
4. plastik sampah

Korang pulak mesti bawak apa kalau travel jejauh naik kereta
1. Powerbank, sbb keretaku x blh charge
2. snakcs dan coffee
3. Plastic beg dan wet tissue paling penting to keep my car clean and avoid insect "tumpang" my car.
 
Last edited:
Joined
Feb 14, 2019
Messages
11
Likes
0
Points
1
Offline
#4
Aku esok gerak ke mersing yang penting minyak cukup, ada air botol besar, torch light pon penting jugak kalau travel malam...
 
Joined
Oct 28, 2013
Messages
43
Likes
0
Points
6
Offline
#5
aku ada anak 5 tahun memang tak le kereta bersih... bawak pergi cuci kereta luar dalam pon bersih paling lama 3 hari
 

Dynamo

freshman
Joined
Feb 9, 2018
Messages
37
Likes
0
Points
6
Age
29
Offline
#6
Aku x bawa snack punya, paling penting ialah powerbank dan juga bantal untuk tidur, x ada tabiat makan dlm kereta kerana takut buatkan kereta kotor.
 

Dynamo

freshman
Joined
Feb 9, 2018
Messages
37
Likes
0
Points
6
Age
29
Offline
#7
aku ada anak 5 tahun memang tak le kereta bersih... bawak pergi cuci kereta luar dalam pon bersih paling lama 3 hari
Kenapa x mahu bersihkan sendiri? X perlu guna begitu banyak duit setiap minggu hanya untuk bersihkan kereta sahaja, aku sendiri pun hanya cuci kereta sekali dalam masa dua minggu.
 
Joined
Oct 18, 2017
Messages
38
Likes
0
Points
6
Age
39
Offline
#8
Travel jauh mesti nak bawa Ipad tengok drama, ada sesetengah yang x boleh tengok screen masa dalam kereta, kata akan pening kepala, tapi aku x hadapi masalah macam ini.
 
Joined
Oct 18, 2017
Messages
38
Likes
0
Points
6
Age
39
Offline
#9
Kenapa x mahu bersihkan sendiri? X perlu guna begitu banyak duit setiap minggu hanya untuk bersihkan kereta sahaja, aku sendiri pun hanya cuci kereta sekali dalam masa dua minggu.
Mungkin dia x ada masa nak cuci sendiri, masih perlu bawa anak lagi, mana ada masa lagi untuk cuci kereta? Kalau ada masa pun pun rela pergi tidur, kereta tu panggil orang lain untuk basuh saje.
 
Joined
Oct 28, 2013
Messages
43
Likes
0
Points
6
Offline
#10
Kenapa x mahu bersihkan sendiri? X perlu guna begitu banyak duit setiap minggu hanya untuk bersihkan kereta sahaja, aku sendiri pun hanya cuci kereta sekali dalam masa dua minggu.
try jugak... tapi tengok masa lah jugak.. bukan senang nak sental semua cushion tu..
 
Joined
Oct 28, 2013
Messages
43
Likes
0
Points
6
Offline
#11
Mungkin dia x ada masa nak cuci sendiri, masih perlu bawa anak lagi, mana ada masa lagi untuk cuci kereta? Kalau ada masa pun pun rela pergi tidur, kereta tu panggil orang lain untuk basuh saje.
yes bro, sgt memahami... penat driving lagi, penat puasa jugak... dulu aku ada guna satu product ni untuk bersih kan cushion.. tapi dah tak jumpa orang jual tu...
 
Joined
Feb 14, 2019
Messages
11
Likes
0
Points
1
Offline
#12
yes bro, sgt memahami... penat driving lagi, penat puasa jugak... dulu aku ada guna satu product ni untuk bersih kan cushion.. tapi dah tak jumpa orang jual tu...
orang jual tu menyorok kemana dah... aku sarankan sapa2 yang nak ty niaga ke nak jual barang satu dua guna carousell.. senang orang nak cari barang..
 
Joined
Oct 18, 2017
Messages
24
Likes
1
Points
3
Age
29
Offline
#13
yes bro, sgt memahami... penat driving lagi, penat puasa jugak... dulu aku ada guna satu product ni untuk bersih kan cushion.. tapi dah tak jumpa orang jual tu...
Tau ke nama product yang kau guna tu? Ada pelbagai jenis yang ada kat pasaran skrg tapi aku x tau yang mana lebih berkesan, x mau beli semua kerana bazir duit, sebotol ut biasanya sekurang2 juga boleh guna utk setengah tahun.
 
Joined
Oct 18, 2017
Messages
24
Likes
1
Points
3
Age
29
Offline
#14
orang jual tu menyorok kemana dah... aku sarankan sapa2 yang nak ty niaga ke nak jual barang satu dua guna carousell.. senang orang nak cari barang..
Hmm ada apa fungsi yg lebih baik ke kat Carousell ini berbanding dgn yg lain? Yang dulu x pernah rasanya dengar org cakap tentang Carousell, tapi skrg makin byk yang cerita tentangnya, jadi aku pun hairan lah.
 

Koretsu

freshman
Joined
Oct 21, 2017
Messages
37
Likes
0
Points
6
Age
21
Offline
#15
Travel jauh mesti nak bawa Ipad tengok drama, ada sesetengah yang x boleh tengok screen masa dalam kereta, kata akan pening kepala, tapi aku x hadapi masalah macam ini.
Tidur kan lebih bagus, tengok screen kat dalam kereta tu bagus utk mata tau? Bawa je bantal jenis U shape tu yg boleh letak kat leher, tentu lena anda tidur tanpa rasa sakit leher lepas bangun.
 

Koretsu

freshman
Joined
Oct 21, 2017
Messages
37
Likes
0
Points
6
Age
21
Offline
#16
Tau ke nama product yang kau guna tu? Ada pelbagai jenis yang ada kat pasaran skrg tapi aku x tau yang mana lebih berkesan, x mau beli semua kerana bazir duit, sebotol ut biasanya sekurang2 juga boleh guna utk setengah tahun.
Aku guna yg jenis ini kat image bawah tu, boleh hilangkan bau busuk dlm kereta di samping memastikan bahagian dalam kereta sentiasa bersih, guna sekali je seminggu sudah cukup.
car_interior_cleaner_kasi_clear__work__1550816731_9d822ab6.jpg
 
Joined
Oct 28, 2013
Messages
43
Likes
0
Points
6
Offline
#18
Hmm ada apa fungsi yg lebih baik ke kat Carousell ini berbanding dgn yg lain? Yang dulu x pernah rasanya dengar org cakap tentang Carousell, tapi skrg makin byk yang cerita tentangnya, jadi aku pun hairan lah.
Tak silap dia website yang flexible kalau nk jual barang.. senang nak register kalau takat ada barang extra untuk dijual
 
Joined
Jun 17, 2013
Messages
41
Likes
1
Points
8
Offline
#19
aku pon ada dgr jugak pasal web ni.. adik aku pernah jual buku dia kat sini.. senang jugak nak dpt buyer... dan byk feature kat sana yg boleh tolong jualan
 

Dynamo

freshman
Joined
Feb 9, 2018
Messages
37
Likes
0
Points
6
Age
29
Offline
#20
Mungkin dia x ada masa nak cuci sendiri, masih perlu bawa anak lagi, mana ada masa lagi untuk cuci kereta? Kalau ada masa pun pun rela pergi tidur, kereta tu panggil orang lain untuk basuh saje.
Aku faham mmg penat kalau ada anak, tapi mau service cuci kereta ni juga perlu cari yg bagus punya, ada sesetengah car wash anda mmg nampak byk air sabun atas kereta tapi pekerja mrk tu x lap dgn baik2 dan teliti, byk kotoran masih tinggal lepas car wash tu.
 
Top