Tips tanaman bebeas serangga perosak

nirachan

freshman
Joined
Sep 11, 2013
Messages
70
Points
8
Ada yg tahu cara nak bagi tanaman kekal sihat dan takde serangga2 perosak rosakkan tanaman kita ke? Kalau kt rumah I, even pokok ubi, daun dia penuh bintik2 putih. Dua hari pastu terus mati pokok ubi, tak sempat nak buat masak lemak hahaha. Sedih dah.
 

Nur Liyana

freshman
Joined
Aug 28, 2017
Messages
40
Points
6
Age
26
Ada yg tahu cara nak bagi tanaman kekal sihat dan takde serangga2 perosak rosakkan tanaman kita ke? Kalau kt rumah I, even pokok ubi, daun dia penuh bintik2 putih. Dua hari pastu terus mati pokok ubi, tak sempat nak buat masak lemak hahaha. Sedih dah.
rasanya blh cuba pki smart drone pertanian yg blh monitor keadaan tanaman...
 

qwertyuiop

freshman
Joined
May 13, 2019
Messages
56
Points
6
Age
40
Ada yg tahu cara nak bagi tanaman kekal sihat dan takde serangga2 perosak rosakkan tanaman kita ke? Kalau kt rumah I, even pokok ubi, daun dia penuh bintik2 putih. Dua hari pastu terus mati pokok ubi, tak sempat nak buat masak lemak hahaha. Sedih dah.
sama la saya sampai dah give up nak menanam...beli je senang
 

Puspawati

freshman
Joined
Jul 25, 2018
Messages
51
Points
6
rasanya blh cuba pki smart drone pertanian yg blh monitor keadaan tanaman...
setuju ni...smart farming mmg blh menyembur racun serangga, menganalisis tanah penanaman dan memantau hasil tanaman dengan cepat...
 

andaman

freshman
Joined
May 13, 2019
Messages
63
Points
6
Age
25
setuju ni...smart farming mmg blh menyembur racun serangga, menganalisis tanah penanaman dan memantau hasil tanaman dengan cepat...
ni yang guna internet tu ke? so kita kena pakai internet laju kan. nasib baik sekarang dah ada 5g
 

Zati Awanis

freshman
Joined
Sep 1, 2017
Messages
69
Points
6
Age
25
setuju ni...smart farming mmg blh menyembur racun serangga, menganalisis tanah penanaman dan memantau hasil tanaman dengan cepat...
Rasanya sesuai utk yg mengusahakan bidang pertanian dlm kws2 kampong2, tp xtau la kws kampong tu ade x teknologi ni ke x?
 

Puspawati

freshman
Joined
Jul 25, 2018
Messages
51
Points
6
Saya rasa akan ada sebab tm punya infra banyk dah coverage luas
Betol la, that's why TM best kalo pakai, skrg ni kan zaman 5G, penduduk kampong2 pon nk ikut jejak langkah penduduk bandar jugak
 

Puspawati

freshman
Joined
Jul 25, 2018
Messages
51
Points
6
ni yang guna internet tu ke? so kita kena pakai internet laju kan. nasib baik sekarang dah ada 5g
Yalah 5G mmg best, stable, laju dan efisien, teknologi 5G pon byk bawa benefit kpd penduduk2 seluruh malaysia
 
Top