tips tanam pokok dengan subur

Joined
Sep 5, 2019
Messages
11
Likes
0
Points
1
Age
27
Offline
#1
aku ada satu perangai.. suka nak mencucuk tanam tapi aku sendiri lupa nak siram air, nak monitor semua.. lagi aku cuba utk ingat, makin aku lupa sbb aku lagi tend to ingat benda2 yg crucial mcm kerja dll.. ce bagi tips sikit kt aku insan yg lemah hanya mampu berserah ni hahaha
 
Joined
Nov 5, 2019
Messages
22
Likes
0
Points
1
Age
23
Offline
#2
try pakai yg auto punya macam mak saya pakai untuk bagi siram air. dh ada tetapkan jam pkul berapa nak kene siram nanti. dia style pakai macam IoT pya technology
 
Joined
Aug 22, 2011
Messages
56
Likes
0
Points
6
Offline
#3
aku ada satu perangai.. suka nak mencucuk tanam tapi aku sendiri lupa nak siram air, nak monitor semua.. lagi aku cuba utk ingat, makin aku lupa sbb aku lagi tend to ingat benda2 yg crucial mcm kerja dll.. ce bagi tips sikit kt aku insan yg lemah hanya mampu berserah ni hahaha
siannnnnnn pokok tu sheedarusli. tanam pokok tu direct atas tanah ke dlm pasu?
 
Joined
Nov 5, 2019
Messages
24
Likes
1
Points
3
Age
23
Offline
#4
u banyak sgt ke tanam tu pokok? bukan ke skrg dh mcm mcm boleh buat auto for pertanian. tapi kalau sikit tu i think ada je technology skrg
 
Joined
Nov 5, 2019
Messages
22
Likes
0
Points
1
Age
23
Offline
#10
aku ada satu perangai.. suka nak mencucuk tanam tapi aku sendiri lupa nak siram air, nak monitor semua.. lagi aku cuba utk ingat, makin aku lupa sbb aku lagi tend to ingat benda2 yg crucial mcm kerja dll.. ce bagi tips sikit kt aku insan yg lemah hanya mampu berserah ni hahaha
sbnrnya kalau ada 5g ni lagi mudah lah sbb dia pya tec ni smkin tggi. makin nak maju ke dpn org katakan. kalau skrg ni boleh lah yg mana ada. ti hrtu ada baca gak pertanian kita nk kembangkan lagi penanaman pastu nak guna 5g pnye tech
 
Joined
Nov 5, 2019
Messages
24
Likes
1
Points
3
Age
23
Offline
#11
Buat auto utk tanam pokok???? maksud u guna robot ke guna mesin????
biasa guna mesin jee. tapi kau kene macam connect dgn something system macm iot tu. pakai sensor smua. kalau nak pakai yg canggih kene latency rendah laa. skrg ok dh nk 4g, nnt improve 5g try laa baru
 
Joined
Nov 7, 2019
Messages
4
Likes
0
Points
1
Age
28
Offline
#12
Yeahh. sensor Iot pnya technology. kalau takat skrg kita still guna 4g masih larat lah nak pakai. alaa budak skrg dh buat sndiri dh. cuma kene pandai coding skit je laa. huhu
yela kot guna teknologi mcm ni. Kalau baca artikel tu, sensor IoT tu function dia pantau maklumat masa nyata mengenai keadaan tanah & cuaca, kebakaran serta paras air. Tapi tu la... internet kena kuat huahuahuarrgghhh
 
Joined
Nov 7, 2019
Messages
4
Likes
0
Points
1
Age
28
Offline
#13
biasa guna mesin jee. tapi kau kene macam connect dgn something system macm iot tu. pakai sensor smua. kalau nak pakai yg canggih kene latency rendah laa. skrg ok dh nk 4g, nnt improve 5g try laa baru
Mesin sama juga kite nak kena perati juga. Seting bagai tu. Yg lg advance teknologi Iot yg bole kite adjust n control guna phone. Dapat plak rangkaian 5G mmg kat memana bole control.
 
Joined
Nov 7, 2019
Messages
4
Likes
0
Points
1
Age
28
Offline
#14
sbnrnya kalau ada 5g ni lagi mudah lah sbb dia pya tec ni smkin tggi. makin nak maju ke dpn org katakan. kalau skrg ni boleh lah yg mana ada. ti hrtu ada baca gak pertanian kita nk kembangkan lagi penanaman pastu nak guna 5g pnye tech
ha bagus la kite punya negara ni ada niat nk kembangkan teknologi 5G tu... kalau tak mcm sesia je TM nak bgnkan bndar2 digital berteraskan 5G. Ada juga manfaat tu.
 
Joined
Nov 5, 2019
Messages
24
Likes
1
Points
3
Age
23
Offline
#15
Mesin sama juga kite nak kena perati juga. Seting bagai tu. Yg lg advance teknologi Iot yg bole kite adjust n control guna phone. Dapat plak rangkaian 5G mmg kat memana bole control.
ohh skrg itu boleh connect kot phone dh ada aa? i ingat dia pakai sistem jee mcm buat coding and so on
 
Joined
Nov 5, 2019
Messages
22
Likes
0
Points
1
Age
23
Offline
#16
ha bagus la kite punya negara ni ada niat nk kembangkan teknologi 5G tu... kalau tak mcm sesia je TM nak bgnkan bndar2 digital berteraskan 5G. Ada juga manfaat tu.
yeaa skrg ni kalau tgokkn mcm teknologi. bkn takat kasi siram pokok. kasi pokok cpt besar pn cepat. mcm ni lah kalau skrg ni diorg dh fikir boleh auto pnya nak siram smua tu, mesti nnti skli boleh auto nak tanam banyak mane smua tu kan. kalau ikutkn negra kita ni lah bnyk juga org yg dok tanam pokok pokok.
 
Joined
Nov 22, 2019
Messages
11
Likes
0
Points
1
Age
27
Offline
#17
yup yg ni haa. dulu try jugak nak buat sndiri masa sikit je tapi dh banyak mak tanam, ada je jual sensor timing cmni. cuma skrg i dgr kalau yg prtanian besar tu dh nak gune tech yg tggi macam 5g skrg.
haah, kt luar negara skrg guna 5g je utk kawal tahap kesuburan tanah pastu nak kawal tahap air utk tanaman, lagi2 berguna masa musim yg tak menentu ni.. nanti bila dah ada 5g kt sini, mesti boleh invent benda2 mcm ni
 
Joined
Nov 22, 2019
Messages
11
Likes
0
Points
1
Age
27
Offline
#18
Mesin sama juga kite nak kena perati juga. Seting bagai tu. Yg lg advance teknologi Iot yg bole kite adjust n control guna phone. Dapat plak rangkaian 5G mmg kat memana bole control.
kalau nak tgk telco2 kt malaysia skrg, even 4g skrg pun ada yg tak berapa nak elok.. tapi setakat ni, tm la yg paling okay line dia.. unifi wifi dgn mobile dua2 okay ikut pengalaman la..
 
Joined
Nov 5, 2019
Messages
22
Likes
0
Points
1
Age
23
Offline
#19
kalau nak tgk telco2 kt malaysia skrg, even 4g skrg pun ada yg tak berapa nak elok.. tapi setakat ni, tm la yg paling okay line dia.. unifi wifi dgn mobile dua2 okay ikut pengalaman la..
kalau ikutkan bnyk sgt org tanya pasai 5g tapi tk ramai yg tahu jawapan dia. hahha. nnti dh launch 5g kita plak sibuk mana nak cri phone yg sesuai dgn 5g, pastu dgn telco sesuai lagi. haha
 
Joined
Nov 5, 2019
Messages
24
Likes
1
Points
3
Age
23
Offline
#20
Mesin sama juga kite nak kena perati juga. Seting bagai tu. Yg lg advance teknologi Iot yg bole kite adjust n control guna phone. Dapat plak rangkaian 5G mmg kat memana bole control.
sbb tu org cakap antara punca kurangnya keberkesanan Internet untuk segalanya (IoT) hingga kini adalah sbb sistem rangkaian ngara kita yang belum laju untuk mengoperasikannya.
 
Top