TIPS PENTING!!: Kenapa Anda Perlu Memiliki Senarai Email

hkchew

freshman
Joined
Dec 12, 2009
Messages
95
Points
0
Hi,
Salam sejahtera warga WC,

Mungkin ramai antara kita yang masih kabur
dan samar-samar mengapa begitu pentingnya
untuk mengumpul dan membina senarai email
sendiri.Hanya mereka yang mempunyai senarai
email sendiri sahaja yang tahu betapa nikmat
dan mudahnya kaedah pemasaran email dalam
memasarkan sesuatu produk.

Katakan jika sehari anda mengumpul sebanyak
10 senarai email,setahun anda sudah mempunyai
sebanyak 3650 senarai email.Masuk tahun kedua
anda sudah mampu untuk memiliki 7300 senarai
email.Bayangkan jika anda bazirkan masa selama
2 tahun tanpa mengumpul senarai email,anda
sebenarnya telah kerugian lebih kurang
7300 senarai email yang mampu menghasilkan
jualan sekurang-kurangnya rm 20,000 setahun.

Salah satu sebab utama kenapa penting dan
perlunya anda untuk memiliki senarai email
ialah "Mudah Untuk anda Memasarkan Produk
Sendiri".

Bayangkan jika anda memiliki 10,000 senarai
email sendiri.Dari sini anda sudah mempunyai
pasaran anda sendiri dan dengan hanya sekali
klik sahaja,email promosi anda telah
sampai ke beribu-ribu pelanggan anda,dan
kemudian anda pasti tersenyum melihat hasilnya.

Dengan adanya pasaran sendiri juga daripada
senarai yang anda bina sebenarnya dapat
mengurangkan pergantungan terhadap orang
lain kerana anda boleh berdiri atau bergantung
sepenuhnya atas senarai yang anda bina.

Oleh yang demikian, sama-sama kita berusaha
membina senarai email! Ingat
Kuasa Pemasaran EMail
tu penting sangat!
 

JaMaL

Senior
Joined
Jan 14, 2009
Messages
5,609
Points
38
Ya betul tu...senarai email merupakan kuasa terhebar dalam marketing.

tapi perlu tahu juga:
1. tidak semua orang akan buka email selalu
2. kebanyakan spammmer/scammer telah menyerang email orang ramai. INi menyebabkan mereka juga boleh mengannaap email anda sama saja.
3. senarai email besar pun tiada gunanya jika kita tidak pandai jaga..tiada hasil!
4. senarai email yang berkuasa kuat adalah senarai yang anda sering bantu
selesaikan masalah mereka.
5. kredibiliti adalah penting dalam menguasai pemasaran email ini
 

ZahrulAzua

Senior
Joined
May 4, 2007
Messages
596
Points
18
Age
48
Sememangnya list email itu penting... namun yang paling penting jangan terlalu bergantung harap pada pemasaran email semata-mata... apa akan jadi jika dikatakan berlaku sesuatu pada sistem dan kesemua list hilang sekelip mata...

Oleh itu terdapat juga beberapa kaedah pemasaran yang harus diterokai dan berjalan seiring dengan pemasaran email...
 

yura

freshman
Joined
Oct 14, 2009
Messages
50
Points
0
Sememangnya list email itu penting... namun yang paling penting jangan terlalu bergantung harap pada pemasaran email semata-mata... apa akan jadi jika dikatakan berlaku sesuatu pada sistem dan kesemua list hilang sekelip mata...

Oleh itu terdapat juga beberapa kaedah pemasaran yang harus diterokai dan berjalan seiring dengan pemasaran email...

cite cara pemasaran mcm mana lagi lebih sesuai
 

hkchew

freshman
Joined
Dec 12, 2009
Messages
95
Points
0
T.Kasih kalian yang telah member idea dan pengalaman masing-masing. Moga-moga dijadikan iktibar semua...
 

JaMaL

Senior
Joined
Jan 14, 2009
Messages
5,609
Points
38
cite cara pemasaran mcm mana lagi lebih sesuai

ada banyak lagi

1. facebook
2. forum
3. blog
4. seo
5. affiliate
6. iklan banner
7. twitter
8. frenster
9.ym
10. dan macam2 lagi
 

aRmin

freshman
Joined
Jan 16, 2008
Messages
39
Points
6
Banyak cara untuk promosi..yang penting kena pandai promosi mengikut medium yang kita gunakan..
 

AsYraF

freshman
Joined
Nov 26, 2009
Messages
472
Points
16
Emm...setuju dgn prinsip mailling list oleh bro jamal.

Mmg ada sesetengah IM menganggap list building adalah

elemen terpenting dan 'nyawa' jatuh bangun sesuatu produk mereka.

Tapi..kena fikir juga, tak semua mampu membina email list. Sebabnya bila

sebut mailling list mesti kena langgan autoresponder dan bayar bulan2.

Faktor ni juga buat newbie2 suka menangguh melakukan list building

kerana modal yg terhad. Tetapi mereka boleh menggunakan alternatif lain

seperti menggunakan autoresponder yg percuma sebagai permulaan.

Yang penting, anda bermula! Bukan menangguh...ok?:)
 

rahmanbasri

Senior
Joined
Jul 4, 2009
Messages
2,967
Points
0
Emm...setuju dgn prinsip mailling list oleh bro jamal.

Mmg ada sesetengah IM menganggap list building adalah

elemen terpenting dan 'nyawa' jatuh bangun sesuatu produk mereka.

Tapi..kena fikir juga, tak semua mampu membina email list. Sebabnya bila

sebut mailling list mesti kena langgan autoresponder dan bayar bulan2.

Faktor ni juga buat newbie2 suka menangguh melakukan list building

kerana modal yg terhad. Tetapi mereka boleh menggunakan alternatif lain

seperti menggunakan autoresponder yg percuma sebagai permulaan.

Yang penting, anda bermula! Bukan menangguh...ok?:)

Betul tu kena stat juga.. kalo tak sanggup nak langgan autoresponder yg mahal, langgan je yg murah2 mcm Norabots - Nak langgan Norabots, PM saya :) (Oppss.. terpromote plak... Harap2 ia bukan SPAM)..
 
Joined
Oct 2, 2009
Messages
170
Points
0
Emm...setuju dgn prinsip mailling list oleh bro jamal.

Mmg ada sesetengah IM menganggap list building adalah

elemen terpenting dan 'nyawa' jatuh bangun sesuatu produk mereka.

Tapi..kena fikir juga, tak semua mampu membina email list. Sebabnya bila

sebut mailling list mesti kena langgan autoresponder dan bayar bulan2.

Faktor ni juga buat newbie2 suka menangguh melakukan list building

kerana modal yg terhad. Tetapi mereka boleh menggunakan alternatif lain

seperti menggunakan autoresponder yg percuma sebagai permulaan.

Yang penting, anda bermula! Bukan menangguh...ok?:)

yup..betul tu bro..memang ramai newbie yg bertangguh untuk mengmpul mailing list disebabkan modal yg terhad nak langgan autoresponder berbayar, termasuklah saya..huhu..tapi skrg nk start guna yg berbayar la, walaupun yg murah..heh..takut nk guna yg percuma, nanti apa2 hal kn..lagipun nk guna untuk long term..:)
 

ZahrulAzua

Senior
Joined
May 4, 2007
Messages
596
Points
18
Age
48
cite cara pemasaran mcm mana lagi lebih sesuai

Cara pemasaran Jamal yang dah bagitau... apa yang saya maksudkan adalah jangan hanya tumpukan fokus anda kepada pemasaran email sahaja... bina nama dan kredibiliti baru pemasaran email anda berjaya...
 

hkchew

freshman
Joined
Dec 12, 2009
Messages
95
Points
0
setakat nie sy dh register aweber. Yuran bulan 1 ialah USD 1. Tapi masuk bulan 2 dan ke ats ialah USD 19. Dh berjaya kumpul 23 list nama aje. Nk teruskan usaha lagi!
 

johari

Newbie
Joined
Jan 13, 2008
Messages
956
Points
18
Hi,
Salam sejahtera warga WC,

Mungkin ramai antara kita yang masih kabur
dan samar-samar mengapa begitu pentingnya
untuk mengumpul dan membina senarai email
sendiri.Hanya mereka yang mempunyai senarai
email sendiri sahaja yang tahu betapa nikmat
dan mudahnya kaedah pemasaran email dalam
memasarkan sesuatu produk.

Katakan jika sehari anda mengumpul sebanyak
10 senarai email,setahun anda sudah mempunyai
sebanyak 3650 senarai email.Masuk tahun kedua
anda sudah mampu untuk memiliki 7300 senarai
email.Bayangkan jika anda bazirkan masa selama
2 tahun tanpa mengumpul senarai email,anda
sebenarnya telah kerugian lebih kurang
7300 senarai email yang mampu menghasilkan
jualan sekurang-kurangnya rm 20,000 setahun.

Salah satu sebab utama kenapa penting dan
perlunya anda untuk memiliki senarai email
ialah "Mudah Untuk anda Memasarkan Produk
Sendiri".

Bayangkan jika anda memiliki 10,000 senarai
email sendiri.Dari sini anda sudah mempunyai
pasaran anda sendiri dan dengan hanya sekali
klik sahaja,email promosi anda telah
sampai ke beribu-ribu pelanggan anda,dan
kemudian anda pasti tersenyum melihat hasilnya.

Dengan adanya pasaran sendiri juga daripada
senarai yang anda bina sebenarnya dapat
mengurangkan pergantungan terhadap orang
lain kerana anda boleh berdiri atau bergantung
sepenuhnya atas senarai yang anda bina.

Oleh yang demikian, sama-sama kita berusaha
membina senarai email! Ingat
Kuasa Pemasaran EMail
tu penting sangat!

Ada banyak senarai email memang bagus, tapi konsep pemasaran yang tt maksud kan bagaimana???

Adakah dengan terus menghantar ke email yang banyak-banyak tu...kalau cara ni dianggap spammer he he he
 
Top