Tips mudah mulakan bisnes online

Joined
Jul 7, 2017
Messages
6
Likes
0
Points
1
Age
43
Offline
#1
Assalamualaikum

Alhamdulillah. Semakin hari bisnes online semakin maju & diterima oleh orang ramai. Kalau dulu memang susah orang nak serah duit gitu je. Sekarang, fuuh.. Klik je maybank2u.. terus bayar tanpa fikir panjang.. Hahahahah.. Siapa pernah buat ni??? Cepat mengaku.

So, sesiapa yg tak ambik peluang ni memang rugi besar iye. Baiklah disini norah nak kongsikan 3 tips mudah nak mula bisnes online untuk uolss yg baru nk start.

1. Produk
Sebut pasal produk don't worry. Berlambak produk kat market skrng. Pilihlah produk yg korang rasa serasi, ada guideline dari pemilik produk dan harga acceptable. Yang penting nk dapatkan momentum berniaga tu.

2. Platform
Apa benda platform tu??? Platform tu saluran pemasaran tuk produk yang kita jual. Ye la, takkan produk tu nak simpan kat stor je smpi berkulat..kikikiki. eh.. Klu tak promo boleh kah?
Hahahahaha.. Boleh, nanti semua produk tu ko pakai sendirilah.
Ok.. Ok.. Ok
Ni dia platform pemasaran produk yg biasa digunakan. FB, instagram, tweeter, wassap, blog, email dll. Pilihlah platform mana yang korang biasa. Fokus satu platform dulu.

3. Pemasaran
Produk & platform dah pilih???
Bolehlah start menjual.
Korang jangan frust klu blm ada yg beli.
Proses tuk menarik org membeli memang lama ye. Paling awal seminggu... Kekadang smpi 6 bulan baru ada respon.
Yang penting start dulu..
Baiklah, setakat ini dulu perkongsian ilmu dari norah. Lets start..

#berkongsiilmu

minyak herba asmak | farracare.com
FB Page: Farrah Care
 
Joined
May 19, 2018
Messages
25
Likes
3
Points
3
Age
38
Offline
#3
Bagi saya mudah sahaja nak faham. Konsepnya sebegini:-

1. (OPP) - Other People's Product
2. (OP) - Own Product
3. (OPS) - Other People's Service
4. (OS) - Own Service

Yang bab pemasaran, strategi tu semua saya letak dalam 1 pakej bernama Business Model Canvas.
 
Top