Tips memilih hosting yang baik...

Joined
Sep 8, 2011
Messages
96
Likes
0
Points
0
Offline
#1
Tips memilih hosting yang baik web hosting yang baik adalah yang memenuhi syarat sebagai berikut :

1. Biaya / Harga , carilah biaya yang rasional , apa mungkin dengan harga murah anda dapat semuanya terbaik , logika saya pasti tidak , carilah yang rasional tidak mahal tapi tidak murahan
2. Perhatikan fitur dan fasilitas yang di berikan web hosting tersebut , seperti fantastico , backup dll , fitur- fitur yang di berikan pasti sesuai dengan harga yang di ajukan , ingat rasional jangan asal murah aja, tapi bermasalah di kemudian hari
3. Support dari web hosting tersebut , ini sangat penting apalagi untuk newbie seperti saya , yang baik pilihlah support yang 24 jam , artinya kapanpun kita punya masalah dengan website kita , support siap membantu kita
4. Rekomendasi dan Testimoni , siapa saja client dari webhosting tersebut dengan mengetahui client webhosting tersebut merupakan cerminan kualitas webhosting tersebut, jika ada website yang populer dan membeli hosting di webhosting ini , berarti webhosting ini recomended , testimoni juga perlu kita lihat , kita akan berkaca dari pengalaman para client yang sudah membeli sebelumnya
5. Bandwith , ini penting karena semakin besar bandwith maka website akan semakin cepat di akses , jangan sampai website kita yang sudah bagus tapi sulit untuk di akses

Nah demikian tips memilih hosting yang baik. Semoga tips ini manfaat buat ahli wc, amin ..:)
 
Joined
Nov 16, 2006
Messages
83
Likes
0
Points
6
Offline
#2
Tips memilih hosting yang baik web hosting yang baik adalah yang memenuhi syarat sebagai berikut :

1. Biaya / Harga , carilah biaya yang rasional , apa mungkin dengan harga murah anda dapat semuanya terbaik , logika saya pasti tidak , carilah yang rasional tidak mahal tapi tidak murahan
2. Perhatikan fitur dan fasilitas yang di berikan web hosting tersebut , seperti fantastico , backup dll , fitur- fitur yang di berikan pasti sesuai dengan harga yang di ajukan , ingat rasional jangan asal murah aja, tapi bermasalah di kemudian hari
3. Support dari web hosting tersebut , ini sangat penting apalagi untuk newbie seperti saya , yang baik pilihlah support yang 24 jam , artinya kapanpun kita punya masalah dengan website kita , support siap membantu kita
4. Rekomendasi dan Testimoni , siapa saja client dari webhosting tersebut dengan mengetahui client webhosting tersebut merupakan cerminan kualitas webhosting tersebut, jika ada website yang populer dan membeli hosting di webhosting ini , berarti webhosting ini recomended , testimoni juga perlu kita lihat , kita akan berkaca dari pengalaman para client yang sudah membeli sebelumnya
5. Bandwith , ini penting karena semakin besar bandwith maka website akan semakin cepat di akses , jangan sampai website kita yang sudah bagus tapi sulit untuk di akses

Nah demikian tips memilih hosting yang baik. Semoga tips ini manfaat buat ahli wc, amin ..:)
Thanks For the tips....... http://see-this-world.blogspot.com/2011_09_08_archive.html
 
Joined
Aug 5, 2012
Messages
68
Likes
0
Points
0
Offline
#4
Pengalaman saya dalam mengajar bengkel membina website ni, terdapat beberapa perkara yang perlu diketahui sebelum membuat pilihan. Salah satunya ialah sekiranya anda berminat untuk membina website untuk tujuan bisnes, lebih baik subscribe business package. Kenapa?

Kerana Paparan cpanel untuk bisnes package adalah berbeza dengan package biasa. Kebiasaannya, pakej bisnes (SOHO) dibekalkan dengan alat untuk membantu memasarkan laman web anda seperti SEO tool, Alexa tool, dan dengan sekali klik anda boleh submit website anda ke beberapa enjin carian sekaligus. Mudah bukan?
 
Joined
Feb 15, 2013
Messages
105
Likes
0
Points
0
Offline
#5
Saya guna dreamhost.com dari US rasanya. harganya mahal sedikit, tapi banyak benda yg dia provide adalah unlimited. saya tk pandai sangat lah, boleh check web dreamhost. tapi saya tak tahu la diaorg terima pembeli dari malaysia lagi ker tak, sbb diaorg kata banyak fraud. dulu saya nk beli pon saya merayu2 haha. lama2 diaorg fed up kot, diaorg kasi la saya beli. hihi. mahal mmg mahal, tapi since domain yg boleh host guna hosting tu adalah unlimited jadi saya share dgn kakak2 saya. so sorang bayar dalam 150 la setahun.

dari segi support plak, tkyah risau. support dia laju bangat. lagi2 orang mcm saya yg tk reti apa pasal website ni, tahu guna jer, bila server down ker, tiba2 nk load gambar kt blog tkleh ker, or kadang2 benda2 yg luar dari scope dreamhost pon saya mintak diaorg tolong. haha. tapi diaorg tk kisah, diaorg tolong jugak lah. sbb saya dah nk masuk 4 tahun kot bersama dreamhost..no complain so far.

dulu saya pernah pakai local hosting. mak oi menyampahnya. nk tunggu support balas message berhari2. lepas tu nk register domain, nk cancel nk apa pon semuanya banyak step. dengan dreamhost satu klik jer semua settle. i like. haha. sbb dreamhost adalah registrar jugak, so kalau nk register domain or cancel mmg cepaat la sbb tkyah thru third party or registrar.

lepas tu dreamhost ada sediakan one click install utk mcm2 benda, cam wordpress, ecommerce web mcm zencart ker joomla ke n macam2 lagi la. bagus utk org2 yg tk reti mcm saya ni la, within 1 click semua dh siap install. i like lagi sekali. pastu kan..hmmm auto update wordpress pon dreamhost buatkan. tapi rasanya hosting lain pon boleh kot? tatau la. pastu dreamhost suka buat sales tk masuk akal, ada kadang2 dia buat sales tkyah bayar apa2 langsung, bukan discount tapi Free, rasanya free selama kita guna hosting dia pon dia pernah buat sales mcm tu. huhu. saya dulu pon beli time sale, tapi bukan yg free ni la, sbb bila saya dh beli baru la kuar sales yg tk masuk akal tu. rasa nk nages ok. haha.

check la www.dreamhost.com , siapa nk beli boleh kasi tahu saya, saya ada byk dapat kupon diskaun tapi dreamhost tk kasi guna utk user malaysia, tatau la kalau kot2 dia kasi ke nnt, no harm asking kan.
 
Joined
Feb 13, 2014
Messages
309
Likes
0
Points
18
Offline
#6
Antara yang terbaik...

Dreamhost
Hostgator
Bluehost

Sekarang ni dah zaman unlimited storage, unlimited bandwith dan unlimited subdomains. Bertuah kita sebagai pengguna kerana perlumbaan kuda syarikat webhosting.
 

razorz18

Super Senior
Joined
Jun 11, 2011
Messages
1,035
Likes
32
Points
48
Offline
#8
Saya just nak bagi pandangan pasal Unlimited Package. Setahu saya, mmg takde Unlimited Space & Bandwidth, tapi kalu unlimited subdomains dan mysql tue wujud. Sy dah guna lama Reseller account. Kalu anda guna Reseller account, anda leh create sub account iaitu Cpanel account untuk website. Lam tue anda leh setting berape space/bandwidth/subdomain and so on. Ya, dalam tue leh set unlimited. Tapi Unlimited tersebut tetap LIMITED. Hanya dari dasar ianya takde limit. Untuk explain secara ringkasnya. Website kalu install kat computer sendiri guna localhost tue.. boleh je.Tapi semua file2 website tue kena simpan lam satu folder khas untuk kita boleh test di computer sendiri. Macam tue gak hosting service ni. Dieorg hanya share small part dari computer dieorg iaitu SERVER untuk run website kita. Bila kita bercakap pasal komputer, ianya ada limit iaitu dari segi RAM/Hardisk ..macam tue gak hosting. Benda ni bergantung dengan kapasiti computer yang telah dijadikan server tadi. Jika hardisk ada limit, mcm tue gak sepatutnya hosting server. Unlimited Space tue hanya lah gimik hosting service untuk menarik pelangan. Dasarnya tidak salah, cumanya dieorg tak akan terang2 ckp benda tue since kebanyakan website tidak mengunakan space yang banyak.

Untuk tips memilih hosting, saya explain dalam thread ini: http://www.wangcyber.com/forum/pemb...dengan-unlimited-bandwidth-8.html#post1010492

Boleh rujuk Hosting yang telah saya guna bedasarkan pengalaman saya yg menggunakan hosting service sejak 2007. TQ
 
Joined
Sep 3, 2010
Messages
223
Likes
1
Points
18
Offline
#10
saya kalau hosting, hostgator.
kalau domain, godaddy.

belum penah try yang lain :)
 
Top