Tips kecantikan sensitif skin

mima1mima

freshman
Joined
Apr 14, 2011
Messages
30
Points
6
kat 7e dan aeon dorang ada jual harap jgn belilah
Padahal kan kes ni dah masuk minggu ke berapa ntah, kenapa masih je 7e dengan aeon big tu nak jugak jual produk malee ni.geram betul lah rasa
 
Last edited:

mima1mima

freshman
Joined
Apr 14, 2011
Messages
30
Points
6
minum air pun kena minum air kosong bnyk. sesiapa yg jenis minum air mineral tu jgn beli air starfresh. ada kes
Starfresh satu hal, brand2 lain under company Malee pun satu hal jugak, pengguna pun dah rasa x selamat nak beli produk under Malee ni.
 

hanamarin

freshman
Joined
Jul 22, 2019
Messages
51
Points
6
Age
26
Walaupun semua org dah familiar dgn sis nak share tips kecantikan yang sis amalkan utk kulit sensitif .

1. Banyk2 bertafakur/meditation.
- Utk yg muslim time solat tu kena betul2 khususk, untuk yg agama lain pun ada meditation kan? Cara ni mmg dapat kurangkan stress.

2. Pakai skincare yg sesuai.
- Jangan lah pakai skincare yg slh, berbulan2 kita jaga nak bersihkan muka, sekali pakai slh mekap, moisturizer. sehari je jerawat dah naik. Sis pakai pencuci muka Hada Labo sensitif skin.

3. Cukup tidur.
- pernah baca kat majalah yg Kim K pernah sarankan utk org yg busy, tidur jgn kurg dari 5 jam.

4. Workout.
- Gym? eh sis tak pergi gym lah. Sis workout simple je kat rumah . 15 minit, 3 kali semiggu cukup.

4. Minum air kosong lepas bangun tidur dan sebelum tidur.
- Minum air ni yg paling penting. ni tips org korea dan jepun kulit flawless tau. Walaupun sis tak minum 8 liter sehari, tapi cukup untuk tak rasa haus.

Dulu sis memang teruk muka, berminyak dan berjerawat. Sekarang dah clear kena maintain. Korg boleh share tips korg jugk. Mana tau boleh pakai sma2. Ingat! kulit sensitif susah nak jaga.
minum air kosong tu ok cuma kalau sampai 8 litre penat ulang alik toilet
 

hanamarin

freshman
Joined
Jul 22, 2019
Messages
51
Points
6
Age
26
Nak tambah sedikit kepada list di atas juga:
1. Jangan sentuh muka dengan tangan kotor. Guna kain muka yang bersih untuk kering muka dan tangan.
2. Untuk moisturizer boleh cuba minyak argan yang mengandungi banyak anti-oksidan, anti-radang dan asid lemak tak tepu (buy argan oil malaysia).
3. Jangan guna moisturizer yang terlalu berminyak kalau kulit kamu berminyak. Basuh muka dua kali sehari dan guna lotion-based moisturizer.
moisturizer apa yang bagus? saya tak pernah pakai, ingatkan minum air banyak pun dah cukup melembabkan muka
 

hanamarin

freshman
Joined
Jul 22, 2019
Messages
51
Points
6
Age
26
For me la kan, i punya kulit jenis combi. And i jenis sensitif toward some facewash. I pun x pasti whether i ada sensitif dengan some ingridient, sebab i belum dpt kesan lagi which ingridient make my skin irritation and acne menyerang. For now i just use wardah and biore for cleansing face.
why not you try pakai cleanser yang natural macam sabun beras ke or sabun charcoal
 

hanamarin

freshman
Joined
Jul 22, 2019
Messages
51
Points
6
Age
26
True sis, sebab kan kalau i balik kerja,terlalu penat n x sempat nak bersihkan muka sebab dah terlanding atas katil, esoknya my face mesti akan naik tiny bump etc.
if you pakai makeup and tak remove, memang habis la your face. i even malas macam mana pun paksa juga diri remove makeup and clean my face
 

hanamarin

freshman
Joined
Jul 22, 2019
Messages
51
Points
6
Age
26
Oh ya, for water also. Just make sure you drink air kosong x kisah jenis apa, kalau ambik air berperisa, kurangkan sikit pengambilan n lebihkan air kosong at least la 8 gelas sehari even u kerja office dalam aircond sekalipun.
if minum air kosong yg jenis RO tu okay ke?
 

hanamarin

freshman
Joined
Jul 22, 2019
Messages
51
Points
6
Age
26
That one also good. Teh hijau baik untuk dalaman but make it without add on gula. Ya, should together dengan air kosong baru la kulit x dehydrated.
teh hijau is so pahit without sugar how can y'all drink +Apa+
 

hanamarin

freshman
Joined
Jul 22, 2019
Messages
51
Points
6
Age
26
Is that strap really workable? Somehow i ada guna nose strip for whitehead, tapi x berkesan pun. So i just pinch it
not that effective la, ada brand innisfree kot dia jual scrub for whitehead. that is more better
 

arigato45

freshman
Joined
Jun 27, 2011
Messages
18
Points
1
air mineral yg dibuat oleh malee sdn bhd tu tercemar dgn bacteria, skrg dah banned oleh singapore
blh x aq ambil tau ape brand air mineral yg dihasilkan oleh company tu ade masalah? takut beli air mineral yg ade masalah
 

tungkelly

freshman
Joined
Aug 22, 2011
Messages
61
Points
6
blh x aq ambil tau ape brand air mineral yg dihasilkan oleh company tu ade masalah? takut beli air mineral yg ade masalah
yg aq tau, ANDA yg dijual kat 7e dgn AEON BIG punya air mineral lebih baik jgn beli
 

arigato45

freshman
Joined
Jun 27, 2011
Messages
18
Points
1
pernah beli, patut la air dia rasa tak sedap. ada bahan lain rupanya
 
Last edited:
Top