Tips kecantikan sensitif skin

Joined
Sep 11, 2013
Messages
39
Likes
1
Points
8
Offline
#1
Walaupun semua org dah familiar dgn sis nak share tips kecantikan yang sis amalkan utk kulit sensitif .

1. Banyk2 bertafakur/meditation.
- Utk yg muslim time solat tu kena betul2 khususk, untuk yg agama lain pun ada meditation kan? Cara ni mmg dapat kurangkan stress.

2. Pakai skincare yg sesuai.
- Jangan lah pakai skincare yg slh, berbulan2 kita jaga nak bersihkan muka, sekali pakai slh mekap, moisturizer. sehari je jerawat dah naik. Sis pakai pencuci muka Hada Labo sensitif skin.

3. Cukup tidur.
- pernah baca kat majalah yg Kim K pernah sarankan utk org yg busy, tidur jgn kurg dari 5 jam.

4. Workout.
- Gym? eh sis tak pergi gym lah. Sis workout simple je kat rumah . 15 minit, 3 kali semiggu cukup.

4. Minum air kosong lepas bangun tidur dan sebelum tidur.
- Minum air ni yg paling penting. ni tips org korea dan jepun kulit flawless tau. Walaupun sis tak minum 8 liter sehari, tapi cukup untuk tak rasa haus.

Dulu sis memang teruk muka, berminyak dan berjerawat. Sekarang dah clear kena maintain. Korg boleh share tips korg jugk. Mana tau boleh pakai sma2. Ingat! kulit sensitif susah nak jaga.
 
Joined
Jul 11, 2019
Messages
10
Likes
1
Points
3
Age
36
Offline
#2
Nak tambah sedikit kepada list di atas juga:
1. Jangan sentuh muka dengan tangan kotor. Guna kain muka yang bersih untuk kering muka dan tangan.
2. Untuk moisturizer boleh cuba minyak argan yang mengandungi banyak anti-oksidan, anti-radang dan asid lemak tak tepu (buy argan oil malaysia).
3. Jangan guna moisturizer yang terlalu berminyak kalau kulit kamu berminyak. Basuh muka dua kali sehari dan guna lotion-based moisturizer.
 
Joined
Sep 8, 2013
Messages
50
Likes
4
Points
8
Offline
#3
For me la kan, i punya kulit jenis combi. And i jenis sensitif toward some facewash. I pun x pasti whether i ada sensitif dengan some ingridient, sebab i belum dpt kesan lagi which ingridient make my skin irritation and acne menyerang. For now i just use wardah and biore for cleansing face.
 
Joined
Sep 8, 2013
Messages
50
Likes
4
Points
8
Offline
#4
Walaupun semua org dah familiar dgn sis nak share tips kecantikan yang sis amalkan utk kulit sensitif .

1. Banyk2 bertafakur/meditation.
- Utk yg muslim time solat tu kena betul2 khususk, untuk yg agama lain pun ada meditation kan? Cara ni mmg dapat kurangkan stress.

2. Pakai skincare yg sesuai.
- Jangan lah pakai skincare yg slh, berbulan2 kita jaga nak bersihkan muka, sekali pakai slh mekap, moisturizer. sehari je jerawat dah naik. Sis pakai pencuci muka Hada Labo sensitif skin.

3. Cukup tidur.
- pernah baca kat majalah yg Kim K pernah sarankan utk org yg busy, tidur jgn kurg dari 5 jam.

4. Workout.
- Gym? eh sis tak pergi gym lah. Sis workout simple je kat rumah . 15 minit, 3 kali semiggu cukup.

4. Minum air kosong lepas bangun tidur dan sebelum tidur.
- Minum air ni yg paling penting. ni tips org korea dan jepun kulit flawless tau. Walaupun sis tak minum 8 liter sehari, tapi cukup untuk tak rasa haus.

Dulu sis memang teruk muka, berminyak dan berjerawat. Sekarang dah clear kena maintain. Korg boleh share tips korg jugk. Mana tau boleh pakai sma2. Ingat! kulit sensitif susah nak jaga.
True sis, sebab kan kalau i balik kerja,terlalu penat n x sempat nak bersihkan muka sebab dah terlanding atas katil, esoknya my face mesti akan naik tiny bump etc.
 
Joined
Sep 8, 2013
Messages
50
Likes
4
Points
8
Offline
#5
W
Nak tambah sedikit kepada list di atas juga:
1. Jangan sentuh muka dengan tangan kotor. Guna kain muka yang bersih untuk kering muka dan tangan.
2. Untuk moisturizer boleh cuba minyak argan yang mengandungi banyak anti-oksidan, anti-radang dan asid lemak tak tepu (buy argan oil malaysia).
3. Jangan guna moisturizer yang terlalu berminyak kalau kulit kamu berminyak. Basuh muka dua kali sehari dan guna lotion-based moisturizer.
Will try yg argan oil tu, sebab i punya muka jenis berminyak at tzone only.
 
Joined
Sep 8, 2013
Messages
50
Likes
4
Points
8
Offline
#6
Walaupun semua org dah familiar dgn sis nak share tips kecantikan yang sis amalkan utk kulit sensitif .

1. Banyk2 bertafakur/meditation.
- Utk yg muslim time solat tu kena betul2 khususk, untuk yg agama lain pun ada meditation kan? Cara ni mmg dapat kurangkan stress.

2. Pakai skincare yg sesuai.
- Jangan lah pakai skincare yg slh, berbulan2 kita jaga nak bersihkan muka, sekali pakai slh mekap, moisturizer. sehari je jerawat dah naik. Sis pakai pencuci muka Hada Labo sensitif skin.

3. Cukup tidur.
- pernah baca kat majalah yg Kim K pernah sarankan utk org yg busy, tidur jgn kurg dari 5 jam.

4. Workout.
- Gym? eh sis tak pergi gym lah. Sis workout simple je kat rumah . 15 minit, 3 kali semiggu cukup.

4. Minum air kosong lepas bangun tidur dan sebelum tidur.
- Minum air ni yg paling penting. ni tips org korea dan jepun kulit flawless tau. Walaupun sis tak minum 8 liter sehari, tapi cukup untuk tak rasa haus.

Dulu sis memang teruk muka, berminyak dan berjerawat. Sekarang dah clear kena maintain. Korg boleh share tips korg jugk. Mana tau boleh pakai sma2. Ingat! kulit sensitif susah nak jaga.
Oh ya, for water also. Just make sure you drink air kosong x kisah jenis apa, kalau ambik air berperisa, kurangkan sikit pengambilan n lebihkan air kosong at least la 8 gelas sehari even u kerja office dalam aircond sekalipun.
 
Joined
Jul 11, 2019
Messages
10
Likes
1
Points
3
Age
36
Offline
#7
Oh ya, for water also. Just make sure you drink air kosong x kisah jenis apa, kalau ambik air berperisa, kurangkan sikit pengambilan n lebihkan air kosong at least la 8 gelas sehari even u kerja office dalam aircond sekalipun.
Boleh minum teh hijau juga. Air kosong dengan teh setiap hari.
 
Joined
Jul 11, 2019
Messages
10
Likes
1
Points
3
Age
36
Offline
#8
For me la kan, i punya kulit jenis combi. And i jenis sensitif toward some facewash. I pun x pasti whether i ada sensitif dengan some ingridient, sebab i belum dpt kesan lagi which ingridient make my skin irritation and acne menyerang. For now i just use wardah and biore for cleansing face.
Biore nose strip <3
 

kobeee

freshman
Joined
Mar 30, 2012
Messages
34
Likes
3
Points
8
Offline
#11
Oh ya, for water also. Just make sure you drink air kosong x kisah jenis apa, kalau ambik air berperisa, kurangkan sikit pengambilan n lebihkan air kosong at least la 8 gelas sehari even u kerja office dalam aircond sekalipun.
I working in office around 10h per day,and mostly my time will be finish by sitting only. Even i x rasa haus, but i make it to deink water as much as i can walaupun nanti ulang alik toilet sebab i xnak kurang air nanti kulit boleh jadi kusam
 

kobeee

freshman
Joined
Mar 30, 2012
Messages
34
Likes
3
Points
8
Offline
#12
True sis, sebab kan kalau i balik kerja,terlalu penat n x sempat nak bersihkan muka sebab dah terlanding atas katil, esoknya my face mesti akan naik tiny bump etc.
I hate this one when i forgot to clean my makeup, tommorow morning will out a group of tiny bump and it will be there around 1 week like that
 

kobeee

freshman
Joined
Mar 30, 2012
Messages
34
Likes
3
Points
8
Offline
#13
Walaupun semua org dah familiar dgn sis nak share tips kecantikan yang sis amalkan utk kulit sensitif .

1. Banyk2 bertafakur/meditation.
- Utk yg muslim time solat tu kena betul2 khususk, untuk yg agama lain pun ada meditation kan? Cara ni mmg dapat kurangkan stress.

2. Pakai skincare yg sesuai.
- Jangan lah pakai skincare yg slh, berbulan2 kita jaga nak bersihkan muka, sekali pakai slh mekap, moisturizer. sehari je jerawat dah naik. Sis pakai pencuci muka Hada Labo sensitif skin.

3. Cukup tidur.
- pernah baca kat majalah yg Kim K pernah sarankan utk org yg busy, tidur jgn kurg dari 5 jam.

4. Workout.
- Gym? eh sis tak pergi gym lah. Sis workout simple je kat rumah . 15 minit, 3 kali semiggu cukup.

4. Minum air kosong lepas bangun tidur dan sebelum tidur.
- Minum air ni yg paling penting. ni tips org korea dan jepun kulit flawless tau. Walaupun sis tak minum 8 liter sehari, tapi cukup untuk tak rasa haus.

Dulu sis memang teruk muka, berminyak dan berjerawat. Sekarang dah clear kena maintain. Korg boleh share tips korg jugk. Mana tau boleh pakai sma2. Ingat! kulit sensitif susah nak jaga.
Minum air jangan lupa, nanti kulit kusam n rasa macam x glowing je. Maybe effect from lack of water?
 
Joined
Jul 11, 2019
Messages
10
Likes
1
Points
3
Age
36
Offline
#14
Is that strap really workable? Somehow i ada guna nose strip for whitehead, tapi x berkesan pun. So i just pinch it
Mesti guna dengan betul. Basah hidung selepas* memindahkan biore strip itu dari plastiknya. Apply the strip onto your nose as evenly as you can and leave it to dry (I like to leave it on for a good 10 minutes which is longer than what the instructions require, I believe).

To remove, start by peeling off the layer from the sides of your cheeks first. Don't start from the tip of the nose - that tends to cause the strip to pull on your skin and rip (both the strip and my skin!). If you do this right you'll see lots of whiteheads/blackheads stuck on the thing (yucky, but strangely fascinating to view up close lol).

So far the Biore strips have not caused me any skin irritation, but my advice is to ALWAYS be mindful when using a new product.

p.s. if the strip is really stuck to your nose don't rip it off - dampen it with a little water. And DO NOT use the strip on any flat surface on your face, no matter how tempting it is to try +Apa+

sorry my bad; you should remove the strip from its plastic holder before you wet your nose when your hands are still dry =.=;
 
Last edited:
Joined
Oct 28, 2013
Messages
43
Likes
0
Points
6
Offline
#17
Minum air jangan lupa, nanti kulit kusam n rasa macam x glowing je. Maybe effect from lack of water?
minum air pun kena minum air kosong bnyk. sesiapa yg jenis minum air mineral tu jgn beli air starfresh. ada kes
 
Joined
Sep 11, 2013
Messages
39
Likes
1
Points
8
Offline
#18
minum air pun kena minum air kosong bnyk. sesiapa yg jenis minum air mineral tu jgn beli air starfresh. ada kes
ye ada keluar berita baru ni pasal air starfresh. singapore dah banned air tu
 
Last edited:
Joined
Sep 11, 2013
Messages
39
Likes
1
Points
8
Offline
#20
Minum air jangan lupa, nanti kulit kusam n rasa macam x glowing je. Maybe effect from lack of water?
ye memang betul, air yg paling penting, untuk general health. minum air yg elok sahaja.
 
Last edited:
Top