tips jaga enjin kereta & motor

Dynamo

junior
Joined
Feb 9, 2018
Messages
78
Points
8
Age
32
setuju dengan pandangan anda. kaji la dulu sebelum pakai apa2 petrol. kaji yg sesuai dgn kenderaan sdri. kalau jln jauh pkai vpower 97, kalau dekat2 boleh pakai fuelsave 95.
aku pakai vshell 97, tapi ada jugak pakai petronas punya 97 sebab kadang-kadang tak jumpa shelll tapi aku rasa dua2 brand punya 97 okay je, smooth bila bawak lagi2 time jalan jauh-jauh
 
Last edited:

Frieski

freshman
Joined
Feb 14, 2018
Messages
15
Points
1
Age
29
mr @limtape pakai kereta apa, klu rujuk manual kereta kebanyakannya tak ikut rcomended manual , sebab sistem enjin tak bersesuaian dgn petrol yg kita gunakan spt yg disarankan, lama kelamaan enjin kereta cepat masalah, nnti kalau saya terjumpa video sy paste sini
Post automatically merged:



jumpa pon +Malu2+
kalau baru-baru beli kereta memang ikut manual dorang bagi je, tapi dah lama-lama sikit mesti nak pakai jenis petrol yang kita suka, as long as tak rosakkan enjin kereta boleh je cuba2 semua brand yang ada
 

mohdfiq

freshman
Joined
Jul 21, 2022
Messages
2
Points
1
Age
31
pakai minyak enjin yang quality, jangan ambil brand yang tak kenal masuk enjin, nanti kereta cepat hancur sebab minyak tak qualiti akan menyebab enjin tak tahan lama
this is just an info jelah ye, petrol shell vpower 97 pakai teknologi dynaflex yang boleh tingkatkan pecutan dengan mengurangkan geseran antara bahagian yang bergerak dalam enjin so sbb tu rasa smooth je and pickup cun kalau pakai petrol 97 bila jalan jauh.
 
Last edited:

scudmissile

Staff member
mod
Joined
Feb 18, 2010
Messages
455
Points
28
kalau baru-baru beli kereta memang ikut manual dorang bagi je, tapi dah lama-lama sikit mesti nak pakai jenis petrol yang kita suka, as long as tak rosakkan enjin kereta boleh je cuba2 semua brand yang ada
betul, mula2 mmng ikut je..sampai mahal mcm mn pon tetap pi service centre..last2 pi workshop biasa jugak
 

chumi1222Vang

freshman
Joined
Jul 19, 2022
Messages
2
Points
1
Age
31
minyak kereta ni mmg important taw sbb klau u isi minyak yg tak baik mmg bagi byk isu kt u punyer enjin . aq ni skrg guna shell ron 97 v power . Bagus so far mmg ok . lagi pon i suka shell sbb minyak berkualiti lagi pon V-Power 97 juga membersih dan melindungi enjin bagi menjamin ketahanan di samping prestasinya yang jitu.
setuju shell vpower memang akan melindungi enjin kereta disebabkan menggunakan teknologi dynafalex,direka untuk membantu membersihkan dan melindungi enjin kereta, dengan teknologi DYNAFLEX yang baharu dapat membantu kecekapan enjin.v power juga berfungsi untuk mengurangkan geseran.
 

Dynamo

junior
Joined
Feb 9, 2018
Messages
78
Points
8
Age
32
this is just an info jelah ye, petrol shell vpower 97 pakai teknologi dynaflex yang boleh tingkatkan pecutan dengan mengurangkan geseran antara bahagian yang bergerak dalam enjin so sbb tu rasa smooth je and pickup cun kalau pakai petrol 97 bila jalan jauh.
shell vpower 97 sesuai untuk long distance, selalunya kalau setakat penggunaan harian macam ulang alik kerja, orang akan pilih yang 95 since harga dia murah berbanding yang 97
 
Last edited:

Katakuri

freshman
Joined
Feb 10, 2018
Messages
22
Points
1
Age
24
betul, mula2 mmng ikut je..sampai mahal mcm mn pon tetap pi service centre..last2 pi workshop biasa jugak
workshop biasa lagi jimat, dahla kos sara hidup dah tinggi, lagi nak habiskan duit pergi servis kat centre
 

Frieski

freshman
Joined
Feb 14, 2018
Messages
15
Points
1
Age
29
setuju shell vpower memang akan melindungi enjin kereta disebabkan menggunakan teknologi dynafalex,direka untuk membantu membersihkan dan melindungi enjin kereta, dengan teknologi DYNAFLEX yang baharu dapat membantu kecekapan enjin.v power juga berfungsi untuk mengurangkan geseran.
bagus jugak shell vpower ni eh, nanti boleh la try, mana tau lagi okay dari 97 brand lain
 

mohdfiq

freshman
Joined
Jul 21, 2022
Messages
2
Points
1
Age
31
halo korang.. cuba tolong share sikit tips korang jaga enjin kereta/motor korang.. tq
pakai minyak petrol yang mempunyai kurang karbon seperti shell.petrol shell mendapat sokongan yang tinggi disebabkan teknologi dynaflex mereke yang mana direka untuk menjaga enjin kereta dan meningkat pecutan kereta,memang selamat digunakan jika dibanding petrol syarikat lain
 
Top