tips jaga enjin kereta & motor

AzrulFikri73

freshman
Joined
May 17, 2022
Messages
4
Points
1
Age
36
halo korang.. cuba tolong share sikit tips korang jaga enjin kereta/motor korang.. tq
 

Norain Mansor

freshman
Joined
Aug 29, 2017
Messages
49
Points
6
Age
29
pakai minyak enjin yang quality, jangan ambil brand yang tak kenal masuk enjin, nanti kereta cepat hancur sebab minyak tak qualiti akan menyebab enjin tak tahan lama
 

limtape

junior
Joined
May 28, 2013
Messages
154
Points
18
pakai minyak enjin yang quality, jangan ambil brand yang tak kenal masuk enjin, nanti kereta cepat hancur sebab minyak tak qualiti akan menyebab enjin tak tahan lama
minyak kereta ni mmg important taw sbb klau u isi minyak yg tak baik mmg bagi byk isu kt u punyer enjin . aq ni skrg guna shell ron 97 v power . Bagus so far mmg ok . lagi pon i suka shell sbb minyak berkualiti lagi pon V-Power 97 juga membersih dan melindungi enjin bagi menjamin ketahanan di samping prestasinya yang jitu.
 

nasir0830

freshman
Joined
Aug 29, 2017
Messages
24
Points
1
Age
29
saya juga pakai shell tapi 95 save fuel, ron 97 sekarang memang tak mampu, harga terlalu tinggi. minyak shell boleh tahan sikit quality dia, yang lain macam pakai sekejap je dah kena refill balik.
 

Norain Mansor

freshman
Joined
Aug 29, 2017
Messages
49
Points
6
Age
29
aku nampak semua pasal shell macam baik sahaja, betul ke minyak shell ni begitu baik seperti kamu cakap. nak tukar minyak pun takut enjin kereta saya tak sesuai.
 

miniang

freshman
Joined
Feb 6, 2012
Messages
80
Points
8
aku nampak semua pasal shell macam baik sahaja, betul ke minyak shell ni begitu baik seperti kamu cakap. nak tukar minyak pun takut enjin kereta saya tak sesuai.
yes sbb last time aq guna petrol lain taw. ishh mmg enjin aq mmg selalu issu sampai aq tukaq je kereta lepas now guna je shell RON97 dia memiliki daya ketahanan minyak terhadap proses mampatan lebih tinggi yang membawa kepada penghasilan kuasa lebih bertenaga. dan juga berkualiti compare dari lain lar
Post automatically merged:

b
saya juga pakai shell tapi 95 save fuel, ron 97 sekarang memang tak mampu, harga terlalu tinggi. minyak shell boleh tahan sikit quality dia, yang lain macam pakai sekejap je dah kena refill balik.
btol juga macam aq juga even aq pakai kereta bukan mahal tapi minyak aq nak pakai2 yg baik untuk jaga2 kereta aq lar. dia mmg tahan lama sikit lagi quality . tapi dah naik harga tu mcm mana , still kena pakaii sbb takut nnti ada issu2 macam last time pakai minyak tak ok then ada enjin chok
 
Last edited:

Norain Mansor

freshman
Joined
Aug 29, 2017
Messages
49
Points
6
Age
29
yes sbb last time aq guna petrol lain taw. ishh mmg enjin aq mmg selalu issu sampai aq tukaq je kereta lepas now guna je shell RON97 dia memiliki daya ketahanan minyak terhadap proses mampatan lebih tinggi yang membawa kepada penghasilan kuasa lebih bertenaga. dan juga berkualiti compare dari lain lar
minyak shell sekarang macam dah banyak bertambah baik, dulu tak rasa dia boleh tahan lama, sekarang macam nak cuba juga minyak shell pulak.
 

Zalikha

freshman
Joined
Oct 27, 2017
Messages
21
Points
3
Age
32
minyak shell sekarang macam dah banyak bertambah baik, dulu tak rasa dia boleh tahan lama, sekarang macam nak cuba juga minyak shell pulak.
mmg dorng ni dah menambah baik lagi - best taw! especially aq ni guna v power power wehy , lagi jimat untuk perjalanan jauh lag pon dorg ni mcm special bagi enji kereta
 

jamiah_Fasir

freshman
Joined
Jul 23, 2018
Messages
30
Points
6
Age
26
mmg dorng ni dah menambah baik lagi - best taw! especially aq ni guna v power power wehy , lagi jimat untuk perjalanan jauh lag pon dorg ni mcm special bagi enji kereta
pelanggan mesti suka barang best, kata dapat jimat kos dan boleh perjalanan jauh, siapa lagi nak tukar ke minyak lain?
 

nasir0830

freshman
Joined
Aug 29, 2017
Messages
24
Points
1
Age
29
pelanggan mesti suka barang best, kata dapat jimat kos dan boleh perjalanan jauh, siapa lagi nak tukar ke minyak lain?
sekarang shell dah jadi paling terkenal di taman saya, tanya jiran je pun kata minya 95 save fuel paling bagus, pergi mana-mana pun tak risau minyak cepat habis.
 

mensye

junior
Joined
May 29, 2013
Messages
74
Points
8
minyak shell sekarang macam dah banyak bertambah baik, dulu tak rasa dia boleh tahan lama, sekarang macam nak cuba juga minyak shell pulak.
better sgt sgt kalau berbanding dengan seblom ni , RON97 v power ni akan mempunyai rintangan yang lebih tinggi untuk mengetuk tekanan yang lebih tinggi dalam enjin berprestasi tinggi compare dgn RON95
Post automatically merged:

pelanggan mesti suka barang best, kata dapat jimat kos dan boleh perjalanan jauh, siapa lagi nak tukar ke minyak lain?
i suka sbb dia jimat bagi long drive lagi dia high performance bagi kereta hilux aq ni
so senang bila jalan jauh pon sgt smooth drive
 
Last edited:

miniang

freshman
Joined
Feb 6, 2012
Messages
80
Points
8
sekarang shell dah jadi paling terkenal di taman saya, tanya jiran je pun kata minya 95 save fuel paling bagus, pergi mana-mana pun tak risau minyak cepat habis.
ahahahah wooo , i suruh mak ayah semua guna shell savefuel juga sbb bila dpt extra mileage siapa tak nak lar kan lagi drive dekat town kebanayk pon minyak tak kan abis cepat pon . best lar kan
 

nasir0830

freshman
Joined
Aug 29, 2017
Messages
24
Points
1
Age
29
ahahahah wooo , i suruh mak ayah semua guna shell savefuel juga sbb bila dpt extra mileage siapa tak nak lar kan lagi drive dekat town kebanayk pon minyak tak kan abis cepat pon . best lar kan
yang lain pun kata minyak dia ada fungsi jimat than lama, tapi saya nampak kesan shell adalah paling ketara. saya rasa orang lain pun ada pendapatan yang sama, itu sebab dia jadi famous di tempat tinggal saya.
 

chumi1222Vang

freshman
Joined
Jul 19, 2022
Messages
2
Points
1
Age
31
halo korang.. cuba tolong share sikit tips korang jaga enjin kereta/motor korang.. tq
Pemilihan petrol mmg penting utk menjaga enjin kereta, kalau silap pilih akan rosak cepat. so cari petrol yg mampu bg protection terbaik kat enjin kereta.
 
Last edited:

Jisuuu

freshman
Joined
Jul 20, 2022
Messages
1
Points
1
Age
31
Pemilihan petrol mmg penting utk menjaga enjin kereta, kalau silap pilih akan rosak cepat. so cari petrol yg mampu bg protection terbaik kat enjin kereta.
setuju dengan pandangan anda. kaji la dulu sebelum pakai apa2 petrol. kaji yg sesuai dgn kenderaan sdri. kalau jln jauh pkai vpower 97, kalau dekat2 boleh pakai fuelsave 95.
 
Last edited:

scudmissile

Staff member
mod
Joined
Feb 18, 2010
Messages
455
Points
28
minyak kereta ni mmg important taw sbb klau u isi minyak yg tak baik mmg bagi byk isu kt u punyer enjin . aq ni skrg guna shell ron 97 v power . Bagus so far mmg ok . lagi pon i suka shell sbb minyak berkualiti lagi pon V-Power 97 juga membersih dan melindungi enjin bagi menjamin ketahanan di samping prestasinya yang jitu.
mr limtape limtape pakai kereta apa, klu rujuk manual kereta kebanyakannya tak ikut rcomended manual , sebab sistem enjin tak bersesuaian dgn petrol yg kita gunakan spt yg disarankan, lama kelamaan enjin kereta cepat masalah, nnti kalau saya terjumpa video sy paste sini
Post automatically merged:

minyak kereta ni mmg important taw sbb klau u isi minyak yg tak baik mmg bagi byk isu kt u punyer enjin . aq ni skrg guna shell ron 97 v power . Bagus so far mmg ok . lagi pon i suka shell sbb minyak berkualiti lagi pon V-Power 97 juga membersih dan melindungi enjin bagi menjamin ketahanan di samping prestasinya yang jitu.

jumpa pon +Malu2+
 
Last edited:

Katakuri

freshman
Joined
Feb 10, 2018
Messages
22
Points
1
Age
24
Pemilihan petrol kereta adalah sgt penting taw utk menjaga enjin kereta, kalau u silap pilih akan rosak cepat akibat carbon.So cuba guna shell vpower kerana petril dorang ni blh mengurangkan gesaran enjin kereta
tak semua nak guna petrol jenis 97 ni, masing2 ada pendapat sendiri and for sure dorang akan pilih yang terbaik untuk kenderaan dorang jugak
 
Top