TIPS BERGUNA !!! MERAWAT MUKA BERJERAWAT DAN BERPARUT

AisyahHazwany

freshman
Joined
Sep 12, 2019
Messages
6
Points
1
Age
23
Masalah jerawat sangat membimbangkan bagi sesiapa yang mengalaminya. Jika tidak dikawal dan dirawat ia akan menjadi semakin parah. Berikut beberapa tips berguna bagi merawat masalah jerawat dan kulit wajah yang berparut.
.
1. Tangan Sentiasa Bersih
Sekiranya mempunyai kulit wajah yang berjerawat harus memastikan tangan bersih dari kuman. Ketika menanggalkan “make up”, pastikan tangan anda bersih, agar kuman dan bakteria di tangan terutama di celah kuku tidak akan berpindah pada kulit wajah. Kuman yang terdapat pada tangan menyebabkan masalah jerawat menjadi semakin parah. Jangan sentuh kulit wajah terutama bahagian yang berjerawat. Pastikan tangan dicuci menggunakan sabun antiseptik dan kuku anda juga dibersihkan.
.
2. Mencuci Muka
Sebelum & selepas melakukan sebarang aktiviti, pastikan cuci muka agar wajah kelihatan segar. Wajib mencuci muka jika tidak mahu jerawat menjadi semakin parah. Jika menggunakan “make up” disiang hari, hendaklah bersihkan sisa “make up” dengan "oil clenser" & "foam cleanser" kemudian gunakan "toner" dan "moisturiser" .
.
3. Gaya Hidup Sihat
Cara merawat muka berjerawat adalah dengan mengamalkan gaya hidup sihat. Jika menjadi rutin mencuci muka dapat menghapus kotoran, debu, dan sisa make up dari kulit wajah, maka jalankan gaya hidup sihat dengan membuang atau meminimumkan kotoran dan minyak pada kulit wajah bermula dari dalam tubuh, Sehingga, wajah beransur pulih dan bebas dari jerawat. Mulakan dengan minum air putih sekurang kurangnya 1 liter setiap hari,lagi banyak lagi bagus. Makanlah makanan yang sihat seperti sayur-sayuran, biji-bijian, buah-buahan, dan ikan yang memiliki serat dan protein yang tinggi. Jangan terlalu kerap mengambil makanan segera dan berminyak, juga minuman bercaffein dan bergas
.
4. Terapi Ais Batu
Ais batu membantu menyegarkan kulit wajah, sekaligus membantu mengurangkan jerawat pada kulit wajah. Terapi kulit menggunakan ais batu adalah dengan menggosokkan ais batu pada permukaan kulit wajah secara perlahan-lahan. Ais batu dapat mengeluarkan kotoran dan minyak yang terdapat pada permukaan kulit dan mengecilkan pori-pori. Jadikan terapi ais batu ini rutin bagi meghilangkan jerawat.
.
5. Jangan picit jerawat
Jangan sesekali menyentuh ataupun memicit jerawat. Terutama jika Anda sengaja memecahkan jerawat, sama sekali jangan dilakukan. Kenapa? kerana jerawat yang dipecahkan dengan paksa akan menimbulkan bekas yang sangat susah untuk hilang.
.
Oleh itu, gunakan cara lain untuk memecahkan jerawat, seperti melakukan rawatan dengan berjumpa pakar kulit, gunakan produk menghilangkan jerawat, atau menggunakan bahan-bahan semulajadi sehingga jerawat menghilang.

6. Aloe Vera
Aloe vera terkenal dengan khasiatnya yang menyembuhkan pelbagai jenis luka termasuk menghilangkan bekas jerawat. Ini kerana lidah buaya mengandung aloesin, zat yang dapat menghalang pembentukan melanin yang menyebabkan kulit menjadi gelap. Selain itu, lidah buaya mampu memudarkan bekas jerawat dan merangsang pembentukan sel kulit baru.
 
Top