tip tips bisnes berkembang dengan jayanya

yayaismail

freshman
Joined
Jan 7, 2020
Messages
4
Points
1
Age
26
Assalamualaikum warga Wangcyber

Di sini saya nak berkongsi sedikit tip-tip bagi sesiapa yang ada bisnes tersendiri seperti berniaga roti homemade ke, jual kambing lembu ke, jual produk kecantikan ke atau jual produk digital ke dll untuk KEMBANGKAN lagi bisnes korang.

Sekarang 2020. Platform FB, instagram, dan whatupp jadi platform PALING penting bagi melebarluaskan jualan anda.

Jadi saya nak share sikit Tips:

1. So pertama sekali korang WAJIB ada FB page.

  • FB page ni kedai digital korang taw. Nak kedai sebenar memang tak mampu nak sewa, duit takdak

    . Sekarang siape sahaja manusia kat Malaysia ni tak ada smartphone? Majoriti ada - 90%. Jadi kalau dh ada smartphone tu, pasti semua ada FB, instagram dan whatapp kan. Jadi nak tak nak, korang mesti beradaptasi dengan media sosial ini sebagai tempat untuk korang beriklan di media sosial. So kalau di FB, dimana tempat yang paling sesuai beriklan? Mestilah di PAGE BISNES korang.
  • Yang penting, nak buat PAGE sendiri ni PERCUMA je.
  • Lagi best, kita boleh hubungkan Whatapp dan Instagram korang dengan Page FB korang

2. Ada Kedai maya Instagram.
  • Insta ni Orang muda ramai berkumpul di sini. Jadi korang yang ada personal Insta tu, korang boleh buat akaun baru untuk Biz . Jangan risau mudah je buat boleh google hahaha
  • Sebenarnya korang boleh konvert akaun personal korang jadi Biz. Tapi saya sarankan buat akaun Biz yang baru lah hahaha. Takut korang konfius pula.
  • Dah ada Biz Instagram, apa lagi sambungkan pada FB page korang. So tiap kali korang nak update kat Instagram, Ia update juga di FB page korang. Bagus FB dan Insta ni. Mudah takyah buat kerja 2 kali update.

3. Cantikkan page dan Insta dan buat post pertama

  • Dah ada page tu, rajin-rajin cantikkan "kedai" tu. Buatlah cover page tu ikut kreativiti. Saya sarankan buat cover di http://www.canva.com sebab kat sini dia dah sediakan size gambar cover page korang. Tinggal korang masukkan gambar korang, edit sikit perkataan ala mcm dalam photoshop tu. TAPI jangan expect tinggi lah mcm photoshop. Website tu basic editing photo je.
  • Isi semua info page korang. Muatnaik gambar profile.
  • Mulakan post di page korang tu. Buat 1 post pun ok untuk permulaan. Lepas tu nak post iklan pun ok juga. linkkan whatapp korang dan Insta Biz korang
  • Begitu juga Insta korang, cantikkan.
  • Whatapp ni, baik korang buat whatapp bisnes. Free je download. Kalau ada 2 nombor, boleh pakai satu nombor untuk bisnes, dan satu lagi personal. Kemudiaan sambungkan di FB.

4. Invite kawan untuk like page/ follow kedai Instagram korang
  • Invite semua kawan korang tu untuk like page korang. Jangan malu jangan segan. Berbisnes takde istilah malu segan ye. kalau ade 4000 friends tu, tag je semua untuk like page korang. Ramai-ramai tu mesti ade yang like. Sedar-sedar like dah 300. Ok lah tu. Insta pun sama.

5. Promote promote promote

  • Haa, ini kunci lubuk duit korang.
  • Boleh promote di FB personal korang (Share). Korang boleh join group-group iklan free dalm FB tu untuk share post iklan korang. Tapi korang tahu tak, ada sesetengah group iklan yang beratus ribu join tu, korang nak beriklan korang kena add friends atau BAYAR
  • Well, tak tahulah nak kata apa. terpulang pada korang
  • korang boleh juga buat ads FB berbayar tu. Ini teknikal sikit. Korang kena ada ilmu nak buat Ads FB supaya kos iklan korang tak lebur dan ada sale masuk.

Itu sahaja tips-tips ringkas.

Ada banyak lagi tips-tips untuk berjaya buat sale terutama di FB. Korang kena tahu teknik storytelling dan cara beriklan berkesan di FB. Teknik teknikal buat Ads FB berkesan pun kena belajar.
 

abraham205

freshman
Joined
May 23, 2013
Messages
46
Points
8
walalaikumussalam bosskur.... saya setuju dgn semua pointer yg awak bg. skrg ni zaman social media and kita kena pandai buat marketing. nak jimat buat zero kos marketing je tp kena ada formula ah. kalau ada duit lebih boleh guna fb ads or ig ads
 

batkoo88

freshman
Joined
Mar 28, 2013
Messages
28
Points
1
nak bg org nampak produk kita kena rajin promote ah. kalau boleh hari hari kita kena buat post dekat ig story or FB. then tunjuk feedback customer lepas dh try produk kita
 

mikael

freshman
Joined
Jan 17, 2020
Messages
15
Points
1
Age
31
boleh juga buat one to one marketing or jumpa face to face. kasi dia tgk and try produk kau. kalau dia puas hati terus boleh angkat
 

dreschan

freshman
Joined
Apr 6, 2011
Messages
58
Points
6
walalaikumussalam bosskur.... saya setuju dgn semua pointer yg awak bg. skrg ni zaman social media and kita kena pandai buat marketing. nak jimat buat zero kos marketing je tp kena ada formula ah. kalau ada duit lebih boleh guna fb ads or ig ads
kalau mcm saya peniaga kecil mmg takyah guna FB ads pun. guna zero kos marketing je. copywriting kena power then gambar produk kena manarik
Post automatically merged:

boleh juga buat one to one marketing or jumpa face to face. kasi dia tgk and try produk kau. kalau dia puas hati terus boleh angkat
nak berniaga tak boleh malu. kena pulun sampai jd. biar apa org nak cakap kita jangan melalak. kita tunjuk result bila kita dh berjaya dkt diorang
 

yayaismail

freshman
Joined
Jan 7, 2020
Messages
4
Points
1
Age
26
walalaikumussalam bosskur.... saya setuju dgn semua pointer yg awak bg. skrg ni zaman social media and kita kena pandai buat marketing. nak jimat buat zero kos marketing je tp kena ada formula ah. kalau ada duit lebih boleh guna fb ads or ig ads
yes zero kos marketing ni impact ni mmg padu kalau ada ilmu and belajar dengan sifu yg betul
Post automatically merged:

boleh juga buat one to one marketing or jumpa face to face. kasi dia tgk and try produk kau. kalau dia puas hati terus boleh angkat
kawan saya banyak kali buat mcm ni. Pergi tempat mcm balai polis kasi tester haaa ambik ko satu balai tu beli hahaha lagi senang kalau jual makanan
 

batkoo88

freshman
Joined
Mar 28, 2013
Messages
28
Points
1
yes zero kos marketing ni impact ni mmg padu kalau ada ilmu and belajar dengan sifu yg betul
siapa yg baru start business mmg sesuai guna teknik ni. bila business dah maju untung bersepah baru boleh main ads pulak.
kawan saya banyak kali buat mcm ni. Pergi tempat mcm balai polis kasi tester haaa ambik ko satu balai tu beli hahaha lagi senang kalau jual makanan
makanan mmg senang ler. mcm makcik saya ada jual golden salted egg peyek... sale sebulan dalam 10K woi. padahal dia jadi agent biasa je. benda kalau dh sedap confirm licin hahahahh
 

yayaismail

freshman
Joined
Jan 7, 2020
Messages
4
Points
1
Age
26
siapa yg baru start business mmg sesuai guna teknik ni. bila business dah maju untung bersepah baru boleh main ads pulak.

makanan mmg senang ler. mcm makcik saya ada jual golden salted egg peyek... sale sebulan dalam 10K woi. padahal dia jadi agent biasa je. benda kalau dh sedap confirm licin hahahahh
nak tanya sesiapa yg ada bisnes skrg... amacam bisnes korang lepas PKP? ada baik ka?
 

dreschan

freshman
Joined
Apr 6, 2011
Messages
58
Points
6
siapa yg baru start business mmg sesuai guna teknik ni. bila business dah maju untung bersepah baru boleh main ads pulak.

makanan mmg senang ler. mcm makcik saya ada jual golden salted egg peyek... sale sebulan dalam 10K woi. padahal dia jadi agent biasa je. benda kalau dh sedap confirm licin hahahahh
pehhh padu siot sale sampai 10K. mesti bisnes dia dh besar en. saya pun ada plan sebelum ni nak buka business.. nak buka butik baju sbb saya pandai menjahit. tp tulah modal besar kot nak pakai... nak pinjam duit dkt bank takut tk lepas pulak sbb dh ada pinjam duit beli kereta haritu
 

batkoo88

freshman
Joined
Mar 28, 2013
Messages
28
Points
1
nak tanya sesiapa yg ada bisnes skrg... amacam bisnes korang lepas PKP? ada baik ka?
bisnes okay saja. saya ada bukak kedai custom PC. time pkp haritu pun ada bisnes lah sbb ramai bosan kot so ramai nak jd gamer or streamer duk rumah hahaha
Post automatically merged:

pehhh padu siot sale sampai 10K. mesti bisnes dia dh besar en. saya pun ada plan sebelum ni nak buka business.. nak buka butik baju sbb saya pandai menjahit. tp tulah modal besar kot nak pakai... nak pinjam duit dkt bank takut tk lepas pulak sbb dh ada pinjam duit beli kereta haritu
eh jangan lah pinjam dkt bank. saya pun tk pinjam dkt bank time memula nak buka bisnes. pinjam dkt company luar je. ada je yg syariah compliant so tkde lah risau sgt. lagipun senang sikit nak lulus. harap bank sampai lebam ah
 
Last edited:

abraham205

freshman
Joined
May 23, 2013
Messages
46
Points
8
bisnes okay saja. saya ada bukak kedai custom PC. time pkp haritu pun ada bisnes lah sbb ramai bosan kot so ramai nak jd gamer or streamer duk rumah hahaha
Post automatically merged:


eh jangan lah pinjam dkt bank. saya pun tk pinjam dkt bank time memula nak buka bisnes. pinjam dkt company luar je. sbb senang sikit nak lulus. harap bank sampai lebam ah
ha ah boleh je pinjam from company luar. Saya beli kereta pun pinjam duit company luar. sbb bank semua kena reject haha taik betul. saya pinjam dkt yayasan dewan perniagaan melayu perlis berhad. maklumlah saya ni kena blacklist. nasib yayasan ni boleh kasi pinjam duit. dia berani kasi pun sbb mmg automatic dia akan potong duit dari gaji kita
 
Top