Thread Soal Jawab - Kamu Tanya Kami Jawab

khairul09

freshman
Joined
Mar 23, 2012
Messages
3
Points
0
ok...tksih en halmir....dan saya ingin bertanya lagi..maaf banyak2..banyak jugak nak tanya pasal ebay ni maklum lah peniaga baru..istilah peniaga baru newbie kan?:)
saya nak tanya..jika nak bukak akaun paypal lebih dari satu guna debik card yang sama boleh ke? dan jika jika kite nak bukak akaun ebay yang lain nak verify paypal
account yang kite dah gunakan pada akaun abay lain boleh ke? atau kite kene bukak akaun paypal..yang baru dan guna debik card bank lain pula..?

dan pertanyan kedua...jika saya nak lisiting ke luar negara...last listing..ada pengesahan ic mcm mane ye...

pertanyaan ketiga...maaf en halmir...:"> negara mana jika kite nak listing percuma...macam ebay malaysia percuma kan..contoh uk.dan ngara barat yang lain..boleh bgthu sedikit sebanyak.....setakat ini sahaja....jawapan en halmir amat saya hargai....
 

srhhf7p

freshman
Joined
Mar 26, 2012
Messages
13
Points
0
maksud bro? sabtu ahad waktu malaysia or waktu US? :confused:


 
Last edited:

kekuda

Senior
Joined
Dec 10, 2008
Messages
2,084
Points
38
saya nak tanya kepada otai2 eBay.. bila korang nak pi lepak sambil ngeteh ?? hehehehe..
 
Joined
Feb 28, 2012
Messages
231
Points
0
Saya dulu sangat aktif dgn ebay tapi dah makin kurang aktif and tak track sangat rule2 baru. So ada beberapa soalan:

1. Boleh tak kita letakkan url website kita dalam main listing kita tu? Rasanya dulu takleh.
2. Boleh tak kita letak link video dalam listing? Contohnya video drpd youtube, etc
3. Boleh tak kita letak method of payment using escrow.com service? Maknanya buyer kena bayar guna escrow service. So bila escrow dah confirm dah dapat duit, baru kita pos barang..

Thanks.
 

siti_nasrul

freshman
Joined
Apr 7, 2010
Messages
1,189
Points
0
Saya dulu sangat aktif dgn ebay tapi dah makin kurang aktif and tak track sangat rule2 baru. So ada beberapa soalan:

1. Boleh tak kita letakkan url website kita dalam main listing kita tu? Rasanya dulu takleh.
2. Boleh tak kita letak link video dalam listing? Contohnya video drpd youtube, etc
3. Boleh tak kita letak method of payment using escrow.com service? Maknanya buyer kena bayar guna escrow service. So bila escrow dah confirm dah dapat duit, baru kita pos barang..

Thanks.
1. still xleh..
2. bole
3. bole tp still kena letak paypal skali.. xleh letak escrow shj..
 

Adaakukisah111

freshman
Joined
Apr 26, 2012
Messages
42
Points
0
Aku pun nak tanya soalan lah. hehe

Aku nak tanya "ada orang nak join group ni yang ada ramai remisier, dealer dan banker" . Group lain kata "hampir semua kata melabur untuk jangka panjang hampir pasti untung" tapi group ni kata lain sedikit. Diambil dari BLOG DOT PAKARSAHAM DOT COM

Jangan terpedaya!

Memang untuk menjadi seorang Unit Trust Consultant atau Perunding Unit Amanah, kita tidak semestinya perlu mempunyai pengetahuan yang mendalam di dalam bidang pelaburan saham. Ini kerana, wang pelaburan akan diuruskan oleh pengurus dana profesional yang memang sangat sangat pakar di dalam bidang pelaburan.

Namun begitu, anda dinasihatkan untuk masuk kedalam group yang mengetahui tentang ekonomi kerana terdapat masa-masanya anda tidak digalalakkan untuk melabur. Allah berfirman dengan maksud

"Dan sesungguhnya Kami akan jadikan apa yang ada di bumi itu (punah-ranah) sebagai tanah yang tandus." (Al-Kahfi 18:8)

Perhatikan Allah menggunakan perkataan “Kami AKAN jadikan”

Dan di dalam Bibble ada mengatakan

25:20 Tetapi barangkali ada yang bertanya apa yang akan dimakan selama tahun ketujuh pada waktu tanah tidak ditanami dan hasilnya tidak dipungut.

25:21 Dalam tahun keenam TUHAN akan memberkati tanah sehingga hasilnya cukup untuk tiga tahun.

Ayat didalam Bibble mencerikan kita perlu mengimpan apabila ekonomi kita sedang mempunyai GELEMBUNG dan tidak digalakkan untuk melabur waktu ekonomi jatuh atau waktu GELEMBUNG itu pecah.
 

ridzuanmuhamad

freshman
Joined
Dec 19, 2011
Messages
78
Points
0
Salam..sy newbie gak lam ebay.maaf lau silap yer..sy tlg jawab.. :)

Soalan 1 : Lau nk main ebay ni, kna ada 5 benda.

1)1 Akaun ebay
2)1 akaun paypal
3)1 no hp
4)1 kad debit atau kredit.
5) personal information.

Smua 5 ni xleh campur2..Maknanya kte xleh guna kad sama utk verified akaun ebay atau paypal yg lain. Personal information pun xboleh same. IP address pn kna jage..jgan campur langsung..lagi elok, lau nk main multiple akaun ni, kna wat byk user kat komputer @ lap kite..1 user utk 1 akaun.

Soalan 2:
last listing yg nk mintak verified ic tu terjadi sbb akaun paypal anda belum verified. bila dah verified akaun paypal, link kan akaun paypal tu ngan ebay kite..pastu baru bole listing international..lagi satu kna pastikan smua name, alamat dan information kite kat lam ebay sama ngn paypal..

Soalan 3: Untk listing percuma, ebay.com boleh tp bkn smua kategori..kna byk research pasal policy ebay..baru bole tau..

harap info ni membantu.. :)
lau salah sila betulkan..
tima kasih..




ok...tksih en halmir....dan saya ingin bertanya lagi..maaf banyak2..banyak jugak nak tanya pasal ebay ni maklum lah peniaga baru..istilah peniaga baru newbie kan?:)
saya nak tanya..jika nak bukak akaun paypal lebih dari satu guna debik card yang sama boleh ke? dan jika jika kite nak bukak akaun ebay yang lain nak verify paypal
account yang kite dah gunakan pada akaun abay lain boleh ke? atau kite kene bukak akaun paypal..yang baru dan guna debik card bank lain pula..?

dan pertanyan kedua...jika saya nak lisiting ke luar negara...last listing..ada pengesahan ic mcm mane ye...

pertanyaan ketiga...maaf en halmir...:"> negara mana jika kite nak listing percuma...macam ebay malaysia percuma kan..contoh uk.dan ngara barat yang lain..boleh bgthu sedikit sebanyak.....setakat ini sahaja....jawapan en halmir amat saya hargai....
 

adibhaha

freshman
Joined
Apr 6, 2012
Messages
125
Points
16
maaf la kalau pertanyaan ni agak kalut sikit...huhu
macam mana nak buat signiture ek? yang ada banner semua tu.... sy tak tahu la.. newbies...=]
 

successsor

freshman
Joined
Feb 1, 2009
Messages
1,830
Points
38
Aku pun nak tanya soalan lah. hehe

Aku nak tanya "ada orang nak join group ni yang ada ramai remisier, dealer dan banker" . Group lain kata "hampir semua kata melabur untuk jangka panjang hampir pasti untung" tapi group ni kata lain sedikit. Diambil dari BLOG DOT PAKARSAHAM DOT COM

Jangan terpedaya!

Memang untuk menjadi seorang Unit Trust Consultant atau Perunding Unit Amanah, kita tidak semestinya perlu mempunyai pengetahuan yang mendalam di dalam bidang pelaburan saham. Ini kerana, wang pelaburan akan diuruskan oleh pengurus dana profesional yang memang sangat sangat pakar di dalam bidang pelaburan.

Namun begitu, anda dinasihatkan untuk masuk kedalam group yang mengetahui tentang ekonomi kerana terdapat masa-masanya anda tidak digalalakkan untuk melabur. Allah berfirman dengan maksud

"Dan sesungguhnya Kami akan jadikan apa yang ada di bumi itu (punah-ranah) sebagai tanah yang tandus." (Al-Kahfi 18:8)

Perhatikan Allah menggunakan perkataan “Kami AKAN jadikan”

Dan di dalam Bibble ada mengatakan

25:20 Tetapi barangkali ada yang bertanya apa yang akan dimakan selama tahun ketujuh pada waktu tanah tidak ditanami dan hasilnya tidak dipungut.

25:21 Dalam tahun keenam TUHAN akan memberkati tanah sehingga hasilnya cukup untuk tiga tahun.

Ayat didalam Bibble mencerikan kita perlu mengimpan apabila ekonomi kita sedang mempunyai GELEMBUNG dan tidak digalakkan untuk melabur waktu ekonomi jatuh atau waktu GELEMBUNG itu pecah.
bible......?
 

MaHaKaRYa

freshman
Joined
Jul 29, 2011
Messages
101
Points
0
Salam sifu2 sekalian...
nak tnye ckit nie,sy ade buat withdraw paypal ke Maybank akaun sy hari isnin lepas,tpi smpai sekang duit tu x masuk2 lagi kat akaun Maybank sye...nape ek? dah col Paypal ngan Maybank..dua2 pun tuding jari sesama sndiri...sape ade pgalaman? :D
 

maizul.com

Newbie
Joined
Oct 3, 2009
Messages
716
Points
0
Salam sifu2 sekalian...
nak tnye ckit nie,sy ade buat withdraw paypal ke Maybank akaun sy hari isnin lepas,tpi smpai sekang duit tu x masuk2 lagi kat akaun Maybank sye...nape ek? dah col Paypal ngan Maybank..dua2 pun tuding jari sesama sndiri...sape ade pgalaman? :D

kalau mnegikut apa yang ditulis mengambil masa 2-3 hari untuk masuk ke dalam akaun
 

JacKhalid

Newbie
Joined
Nov 23, 2009
Messages
490
Points
16
Salam sifu2 sekalian...
nak tnye ckit nie,sy ade buat withdraw paypal ke Maybank akaun sy hari isnin lepas,tpi smpai sekang duit tu x masuk2 lagi kat akaun Maybank sye...nape ek? dah col Paypal ngan Maybank..dua2 pun tuding jari sesama sndiri...sape ade pgalaman? :D
Biasanya duit paypal akan masuk dalam kul 7.00pm+ gitu.

Dari hari awak withdraw tu, amik masa 3 hari. contoh withdraw hari Isnin, hari Khamis petang selewat-lewatnya akan masuk.

Ebay dah jadi kenangan padaku. Dulu beli DVD Mansur kos RM100, dapat la merasa gak untung 4 angka seminggu.
Sekarang policy ketat giler. bukan saja pada ebay, tapi juga pada Paypal.

Laburlah pada ilmu. pergi la seminar ke, beli ebook dsb. Tak rugi beb. Malah pulangannya berkali-kali ganda. Percayalah
 

erysam

freshman
Joined
Jul 19, 2012
Messages
18
Points
0
Soalan Aku.

Aku nak jual di ebay. Tapi aku tak tau nak jual secara dropship atau sendiri hantar. Korang rasa mana lagi bagus ?
 
Top