Thread Soal Jawab - Kamu Tanya Kami Jawab

Joined
Nov 5, 2009
Messages
263
Likes
1
Points
0
Offline
Saya ada pertanyaan sikit.

1. Saya ada akaun baru ebay, so kena limit selling setelah mencapai $250 @ 5 listing (complete + active). Jadi, kena limit 30 hari. So, ebay kira limit 30 hari bermula first sale @ last sale?

2. Kalau list kat ebay UK, lepas tu dapat sale.. Funds tu akan kena Hold 21 hari ke x? saya ada tanya beberapa orang kawan ebay juga, ada cakap eya ada tidak. So, saya nak kepastian. Sebab, mengikut pengalaman saya list kat US ebay, apabilda dapat payment, dorang akan note bahawa funds akan hold 21 apabila list kat ebay.com / ebay.ca.fr / ebay.ca. Jadi, saya pun tertanya2 kenapa ada cakap eya (akan kena hold 21 hari apabila list kat UK) tapi note paypal tu tiada pun dia list ebay.co.uk akan kena hold 21 hari apabila dapat sale..

Kepada yang berkenaan boleh menjawab soalan saya ini, saya mengalu-alukan.

Terima Kasih
 
Joined
Mar 23, 2012
Messages
2
Likes
0
Points
0
Offline
salam saya khairul.. baru berjinak2 dengan pernigaan ebay...ada juga buat listing...tidak ada guru dan x pernah masuk mana2..kursus ebay..jadi di sini saya ingin bertanya kepada pakar2 ebay..saya ada buat 3 listing jualan di ebay malaysia...maklum lah baru lagi ye kene cuba dalam negeri dahulu hehe...bukak email..2 sukses...
ok dan email listing yang ke 3 dia bgthu verify paypal...pening gak ye..ada dua iklan tu lepas..macam mane ye..boleh bg penerangan....saya baru lagi cuba niaga di ebay...feddback 0 lagi hehe...:">
 
Joined
Aug 30, 2010
Messages
109
Likes
0
Points
0
Offline
salam saya khairul.. baru berjinak2 dengan pernigaan ebay...ada juga buat listing...tidak ada guru dan x pernah masuk mana2..kursus ebay..jadi di sini saya ingin bertanya kepada pakar2 ebay..saya ada buat 3 listing jualan di ebay malaysia...maklum lah baru lagi ye kene cuba dalam negeri dahulu hehe...bukak email..2 sukses...
ok dan email listing yang ke 3 dia bgthu verify paypal...pening gak ye..ada dua iklan tu lepas..macam mane ye..boleh bg penerangan....saya baru lagi cuba niaga di ebay...feddback 0 lagi hehe...:">

ikut ajer apa yg diminta....verify jer paypal tu...
 
Joined
Aug 30, 2010
Messages
109
Likes
0
Points
0
Offline
Saya ada pertanyaan sikit.

1. Saya ada akaun baru ebay, so kena limit selling setelah mencapai $250 @ 5 listing (complete + active). Jadi, kena limit 30 hari. So, ebay kira limit 30 hari bermula first sale @ last sale?

2. Kalau list kat ebay UK, lepas tu dapat sale.. Funds tu akan kena Hold 21 hari ke x? saya ada tanya beberapa orang kawan ebay juga, ada cakap eya ada tidak. So, saya nak kepastian. Sebab, mengikut pengalaman saya list kat US ebay, apabilda dapat payment, dorang akan note bahawa funds akan hold 21 apabila list kat ebay.com / ebay.ca.fr / ebay.ca. Jadi, saya pun tertanya2 kenapa ada cakap eya (akan kena hold 21 hari apabila list kat UK) tapi note paypal tu tiada pun dia list ebay.co.uk akan kena hold 21 hari apabila dapat sale..

Kepada yang berkenaan boleh menjawab soalan saya ini, saya mengalu-alukan.

Terima Kasih

ikut nasib kut....kalau kena 21hari,tunggu sehingga 21 hari pastu baru ler dpt duit tu,kalau tak kena 21 hari,amik terus ler duit tu....hehe
 
Joined
Mar 23, 2012
Messages
2
Likes
0
Points
0
Offline
ok...tksih en halmir....dan saya ingin bertanya lagi..maaf banyak2..banyak jugak nak tanya pasal ebay ni maklum lah peniaga baru..istilah peniaga baru newbie kan?:)
saya nak tanya..jika nak bukak akaun paypal lebih dari satu guna debik card yang sama boleh ke? dan jika jika kite nak bukak akaun ebay yang lain nak verify paypal
account yang kite dah gunakan pada akaun abay lain boleh ke? atau kite kene bukak akaun paypal..yang baru dan guna debik card bank lain pula..?

dan pertanyan kedua...jika saya nak lisiting ke luar negara...last listing..ada pengesahan ic mcm mane ye...

pertanyaan ketiga...maaf en halmir...:"> negara mana jika kite nak listing percuma...macam ebay malaysia percuma kan..contoh uk.dan ngara barat yang lain..boleh bgthu sedikit sebanyak.....setakat ini sahaja....jawapan en halmir amat saya hargai....
 
Joined
Feb 28, 2012
Messages
230
Likes
0
Points
0
Offline
Saya dulu sangat aktif dgn ebay tapi dah makin kurang aktif and tak track sangat rule2 baru. So ada beberapa soalan:

1. Boleh tak kita letakkan url website kita dalam main listing kita tu? Rasanya dulu takleh.
2. Boleh tak kita letak link video dalam listing? Contohnya video drpd youtube, etc
3. Boleh tak kita letak method of payment using escrow.com service? Maknanya buyer kena bayar guna escrow service. So bila escrow dah confirm dah dapat duit, baru kita pos barang..

Thanks.
 
Joined
Apr 7, 2010
Messages
1,114
Likes
0
Points
0
Offline
Saya dulu sangat aktif dgn ebay tapi dah makin kurang aktif and tak track sangat rule2 baru. So ada beberapa soalan:

1. Boleh tak kita letakkan url website kita dalam main listing kita tu? Rasanya dulu takleh.
2. Boleh tak kita letak link video dalam listing? Contohnya video drpd youtube, etc
3. Boleh tak kita letak method of payment using escrow.com service? Maknanya buyer kena bayar guna escrow service. So bila escrow dah confirm dah dapat duit, baru kita pos barang..

Thanks.
1. still xleh..
2. bole
3. bole tp still kena letak paypal skali.. xleh letak escrow shj..
 
Joined
Apr 26, 2012
Messages
40
Likes
0
Points
0
Offline
Aku pun nak tanya soalan lah. hehe

Aku nak tanya "ada orang nak join group ni yang ada ramai remisier, dealer dan banker" . Group lain kata "hampir semua kata melabur untuk jangka panjang hampir pasti untung" tapi group ni kata lain sedikit. Diambil dari BLOG DOT PAKARSAHAM DOT COM

Jangan terpedaya!

Memang untuk menjadi seorang Unit Trust Consultant atau Perunding Unit Amanah, kita tidak semestinya perlu mempunyai pengetahuan yang mendalam di dalam bidang pelaburan saham. Ini kerana, wang pelaburan akan diuruskan oleh pengurus dana profesional yang memang sangat sangat pakar di dalam bidang pelaburan.

Namun begitu, anda dinasihatkan untuk masuk kedalam group yang mengetahui tentang ekonomi kerana terdapat masa-masanya anda tidak digalalakkan untuk melabur. Allah berfirman dengan maksud

"Dan sesungguhnya Kami akan jadikan apa yang ada di bumi itu (punah-ranah) sebagai tanah yang tandus." (Al-Kahfi 18:8)

Perhatikan Allah menggunakan perkataan “Kami AKAN jadikan”

Dan di dalam Bibble ada mengatakan

25:20 Tetapi barangkali ada yang bertanya apa yang akan dimakan selama tahun ketujuh pada waktu tanah tidak ditanami dan hasilnya tidak dipungut.

25:21 Dalam tahun keenam TUHAN akan memberkati tanah sehingga hasilnya cukup untuk tiga tahun.

Ayat didalam Bibble mencerikan kita perlu mengimpan apabila ekonomi kita sedang mempunyai GELEMBUNG dan tidak digalakkan untuk melabur waktu ekonomi jatuh atau waktu GELEMBUNG itu pecah.
 
Joined
Dec 19, 2011
Messages
76
Likes
0
Points
0
Offline
Salam..sy newbie gak lam ebay.maaf lau silap yer..sy tlg jawab.. :)

Soalan 1 : Lau nk main ebay ni, kna ada 5 benda.

1)1 Akaun ebay
2)1 akaun paypal
3)1 no hp
4)1 kad debit atau kredit.
5) personal information.

Smua 5 ni xleh campur2..Maknanya kte xleh guna kad sama utk verified akaun ebay atau paypal yg lain. Personal information pun xboleh same. IP address pn kna jage..jgan campur langsung..lagi elok, lau nk main multiple akaun ni, kna wat byk user kat komputer @ lap kite..1 user utk 1 akaun.

Soalan 2:
last listing yg nk mintak verified ic tu terjadi sbb akaun paypal anda belum verified. bila dah verified akaun paypal, link kan akaun paypal tu ngan ebay kite..pastu baru bole listing international..lagi satu kna pastikan smua name, alamat dan information kite kat lam ebay sama ngn paypal..

Soalan 3: Untk listing percuma, ebay.com boleh tp bkn smua kategori..kna byk research pasal policy ebay..baru bole tau..

harap info ni membantu.. :)
lau salah sila betulkan..
tima kasih..




ok...tksih en halmir....dan saya ingin bertanya lagi..maaf banyak2..banyak jugak nak tanya pasal ebay ni maklum lah peniaga baru..istilah peniaga baru newbie kan?:)
saya nak tanya..jika nak bukak akaun paypal lebih dari satu guna debik card yang sama boleh ke? dan jika jika kite nak bukak akaun ebay yang lain nak verify paypal
account yang kite dah gunakan pada akaun abay lain boleh ke? atau kite kene bukak akaun paypal..yang baru dan guna debik card bank lain pula..?

dan pertanyan kedua...jika saya nak lisiting ke luar negara...last listing..ada pengesahan ic mcm mane ye...

pertanyaan ketiga...maaf en halmir...:"> negara mana jika kite nak listing percuma...macam ebay malaysia percuma kan..contoh uk.dan ngara barat yang lain..boleh bgthu sedikit sebanyak.....setakat ini sahaja....jawapan en halmir amat saya hargai....
 
Joined
Apr 6, 2012
Messages
124
Likes
0
Points
16
Offline
maaf la kalau pertanyaan ni agak kalut sikit...huhu
macam mana nak buat signiture ek? yang ada banner semua tu.... sy tak tahu la.. newbies...=]
 
Joined
Feb 1, 2009
Messages
1,765
Likes
1
Points
38
Offline
Aku pun nak tanya soalan lah. hehe

Aku nak tanya "ada orang nak join group ni yang ada ramai remisier, dealer dan banker" . Group lain kata "hampir semua kata melabur untuk jangka panjang hampir pasti untung" tapi group ni kata lain sedikit. Diambil dari BLOG DOT PAKARSAHAM DOT COM

Jangan terpedaya!

Memang untuk menjadi seorang Unit Trust Consultant atau Perunding Unit Amanah, kita tidak semestinya perlu mempunyai pengetahuan yang mendalam di dalam bidang pelaburan saham. Ini kerana, wang pelaburan akan diuruskan oleh pengurus dana profesional yang memang sangat sangat pakar di dalam bidang pelaburan.

Namun begitu, anda dinasihatkan untuk masuk kedalam group yang mengetahui tentang ekonomi kerana terdapat masa-masanya anda tidak digalalakkan untuk melabur. Allah berfirman dengan maksud

"Dan sesungguhnya Kami akan jadikan apa yang ada di bumi itu (punah-ranah) sebagai tanah yang tandus." (Al-Kahfi 18:8)

Perhatikan Allah menggunakan perkataan “Kami AKAN jadikan”

Dan di dalam Bibble ada mengatakan

25:20 Tetapi barangkali ada yang bertanya apa yang akan dimakan selama tahun ketujuh pada waktu tanah tidak ditanami dan hasilnya tidak dipungut.

25:21 Dalam tahun keenam TUHAN akan memberkati tanah sehingga hasilnya cukup untuk tiga tahun.

Ayat didalam Bibble mencerikan kita perlu mengimpan apabila ekonomi kita sedang mempunyai GELEMBUNG dan tidak digalakkan untuk melabur waktu ekonomi jatuh atau waktu GELEMBUNG itu pecah.
bible......?
 
Joined
Jul 29, 2011
Messages
94
Likes
0
Points
0
Offline
Salam sifu2 sekalian...
nak tnye ckit nie,sy ade buat withdraw paypal ke Maybank akaun sy hari isnin lepas,tpi smpai sekang duit tu x masuk2 lagi kat akaun Maybank sye...nape ek? dah col Paypal ngan Maybank..dua2 pun tuding jari sesama sndiri...sape ade pgalaman? :D
 
Joined
Oct 3, 2009
Messages
705
Likes
0
Points
0
Offline
Salam sifu2 sekalian...
nak tnye ckit nie,sy ade buat withdraw paypal ke Maybank akaun sy hari isnin lepas,tpi smpai sekang duit tu x masuk2 lagi kat akaun Maybank sye...nape ek? dah col Paypal ngan Maybank..dua2 pun tuding jari sesama sndiri...sape ade pgalaman? :D

kalau mnegikut apa yang ditulis mengambil masa 2-3 hari untuk masuk ke dalam akaun
 
Joined
Nov 23, 2009
Messages
468
Likes
0
Points
16
Offline
Salam sifu2 sekalian...
nak tnye ckit nie,sy ade buat withdraw paypal ke Maybank akaun sy hari isnin lepas,tpi smpai sekang duit tu x masuk2 lagi kat akaun Maybank sye...nape ek? dah col Paypal ngan Maybank..dua2 pun tuding jari sesama sndiri...sape ade pgalaman? :D
Biasanya duit paypal akan masuk dalam kul 7.00pm+ gitu.

Dari hari awak withdraw tu, amik masa 3 hari. contoh withdraw hari Isnin, hari Khamis petang selewat-lewatnya akan masuk.

Ebay dah jadi kenangan padaku. Dulu beli DVD Mansur kos RM100, dapat la merasa gak untung 4 angka seminggu.
Sekarang policy ketat giler. bukan saja pada ebay, tapi juga pada Paypal.

Laburlah pada ilmu. pergi la seminar ke, beli ebook dsb. Tak rugi beb. Malah pulangannya berkali-kali ganda. Percayalah
 
Top