Thread Soal Jawab - Kamu Tanya Kami Jawab

maillebai

freshman
Joined
May 5, 2009
Messages
449
Points
0
Tq bro.. soalan number 3 tu, aku da siap email buyer tu, alhamdullilah dorang ON je janji barang tu sampai. masalahnya, pos laju macam pos kura-kura da, apasal ke rusia nak dekat 20 hari masi x smpi2 n ke us da 12 hari masuk ni pun xsmpi2..huhu
lain kali tak perlu pakai pos laju. memadailah pakai register mail. lebih murah, timing pon lbh krg pos laju jgk. POS LAJU ni cuma rempitnye (lajunye) kat dlm Malaysia je, tp bila dah ke luar negara dorang jalan biasa je (slow semacam).

biasa kalo ke rusia amik masa antra 14-20 hari utk sampai (kadang2 ade juga 1 bulan, itu biasa). kalau US plak, antra 10-18 hari. boleh guna USPS website utk check item tu kat mn skrg ni (utk US la).
 

Pak Mie

freshman
Joined
Oct 11, 2009
Messages
473
Points
18
kadang2 gune register mail pon laju gax....
tetibe je dh dpt +ve feedback buyer tekejut laju ngat smpai....huhu
 

maillebai

freshman
Joined
May 5, 2009
Messages
449
Points
0
kadang2 gune register mail pon laju gax....
tetibe je dh dpt +ve feedback buyer tekejut laju ngat smpai....huhu
yup..sejak 2 menjak ni laju betol pakai pos biasa pon..kalo UK 4-5 hari dah sampai..dah mcm FEDEX..
 

man24

Newbie
Joined
Nov 5, 2009
Messages
266
Points
0
Salam semua,

saya ada satu persoalan lagi ni. pada 1/3/2012 saya ada mendapat sale daripada item yang saya sent, dan pada waktu itu juga (1/3) saya hantar barang tu menggunakan pos laju juga. Dan pada 14/3/2012 saya cek balik tracking number tersebut dan latest punya information tentang tracking number tu cam ni:

Notice Left (No Authorized Recipient Available)

www.usps.com/redelivery or calling 800-ASK-USPS, or may pick up the item at the Post Office indicated on the notice. If this item is unclaimed after five days then it will be returned to the sender. Information, if available, is updated periodically throughout the day. Please check again later.">

Macam mana ni kalu dorang hantar balik ke sender then buyer plak x pasal2 open dispute plak...ADUH!!! Aku da mesej buyer tu tapi belum ada respond. hope semuanya akan okay..
 

hhs33fhqm

freshman
Joined
Mar 14, 2012
Messages
1
Points
0
biasanya ujung minggu (sabtu ahad) mmg dorang tak release....


 
Last edited:

siti_nasrul

freshman
Joined
Apr 7, 2010
Messages
1,189
Points
0
Salam semua,

saya ada satu persoalan lagi ni. pada 1/3/2012 saya ada mendapat sale daripada item yang saya sent, dan pada waktu itu juga (1/3) saya hantar barang tu menggunakan pos laju juga. Dan pada 14/3/2012 saya cek balik tracking number tersebut dan latest punya information tentang tracking number tu cam ni:

Notice Left (No Authorized Recipient Available)

www.usps.com/redelivery or calling 800-ASK-USPS, or may pick up the item at the Post Office indicated on the notice. If this item is unclaimed after five days then it will be returned to the sender. Information, if available, is updated periodically throughout the day. Please check again later.">

Macam mana ni kalu dorang hantar balik ke sender then buyer plak x pasal2 open dispute plak...ADUH!!! Aku da mesej buyer tu tapi belum ada respond. hope semuanya akan okay..
Jgn risau.. msg jer buyer tu hari2.. bgtau brg da sampai.. nnt bila brg tu dah return, kalo dia nak jugak, mtk dia tambah duit shipping skali lg sbb bukan salah kita.. kalo dia nak mtk refund, bg partial refund jer. tolak siap2 shipping cost. dan bgtau dia sbb apa.. setakat ni xpernah lg buyer bg -ve fb sbb dia x amik brg.. :D
 

hhsdhjc66

freshman
Joined
Mar 14, 2012
Messages
0
Points
0
biasanya ujung minggu (sabtu ahad) mmg dorang tak release....


 
Last edited:

ZaimK

freshman
Joined
Oct 18, 2009
Messages
12
Points
1
As salam semua, saya nk tny psal cukai kastam.
Sya cadang nk order brang elektronik dri alixpress, berat dlam 500g/unit guna ems.
Jadi brapa cukai kastam kena bayar bagi masing2 item 1 unit dan 5 unit? Nak bayar macam mana, thru paypal @ bank transfer?

1 lagi, bayar escrow aliexpress guna bank transfer @ tt, ok x? Ada yg penah byr guna kadah tu x? Saya ada paypal sbenarnya tp xsetel lg psl limited access, nk try option lain selain paypal bt masa skrang.

Harap dpt penjelasan dri anda semua. Terima kasih.
 

Poze_PLJ

freshman
Joined
Mar 22, 2012
Messages
2
Points
0
salam, akaun pp sy xverify lg tp boleh topup ker pkai tranfer fund org len & klo bleh offer anda pny rates...
 

man24

Newbie
Joined
Nov 5, 2009
Messages
266
Points
0
Saya ada pertanyaan sikit.

1. Saya ada akaun baru ebay, so kena limit selling setelah mencapai $250 @ 5 listing (complete + active). Jadi, kena limit 30 hari. So, ebay kira limit 30 hari bermula first sale @ last sale?

2. Kalau list kat ebay UK, lepas tu dapat sale.. Funds tu akan kena Hold 21 hari ke x? saya ada tanya beberapa orang kawan ebay juga, ada cakap eya ada tidak. So, saya nak kepastian. Sebab, mengikut pengalaman saya list kat US ebay, apabilda dapat payment, dorang akan note bahawa funds akan hold 21 apabila list kat ebay.com / ebay.ca.fr / ebay.ca. Jadi, saya pun tertanya2 kenapa ada cakap eya (akan kena hold 21 hari apabila list kat UK) tapi note paypal tu tiada pun dia list ebay.co.uk akan kena hold 21 hari apabila dapat sale..

Kepada yang berkenaan boleh menjawab soalan saya ini, saya mengalu-alukan.

Terima Kasih
 

khairul09

freshman
Joined
Mar 23, 2012
Messages
3
Points
0
salam saya khairul.. baru berjinak2 dengan pernigaan ebay...ada juga buat listing...tidak ada guru dan x pernah masuk mana2..kursus ebay..jadi di sini saya ingin bertanya kepada pakar2 ebay..saya ada buat 3 listing jualan di ebay malaysia...maklum lah baru lagi ye kene cuba dalam negeri dahulu hehe...bukak email..2 sukses...
ok dan email listing yang ke 3 dia bgthu verify paypal...pening gak ye..ada dua iklan tu lepas..macam mane ye..boleh bg penerangan....saya baru lagi cuba niaga di ebay...feddback 0 lagi hehe...:">
 

hailmir

freshman
Joined
Aug 30, 2010
Messages
114
Points
0
salam saya khairul.. baru berjinak2 dengan pernigaan ebay...ada juga buat listing...tidak ada guru dan x pernah masuk mana2..kursus ebay..jadi di sini saya ingin bertanya kepada pakar2 ebay..saya ada buat 3 listing jualan di ebay malaysia...maklum lah baru lagi ye kene cuba dalam negeri dahulu hehe...bukak email..2 sukses...
ok dan email listing yang ke 3 dia bgthu verify paypal...pening gak ye..ada dua iklan tu lepas..macam mane ye..boleh bg penerangan....saya baru lagi cuba niaga di ebay...feddback 0 lagi hehe...:">

ikut ajer apa yg diminta....verify jer paypal tu...
 

hailmir

freshman
Joined
Aug 30, 2010
Messages
114
Points
0
Saya ada pertanyaan sikit.

1. Saya ada akaun baru ebay, so kena limit selling setelah mencapai $250 @ 5 listing (complete + active). Jadi, kena limit 30 hari. So, ebay kira limit 30 hari bermula first sale @ last sale?

2. Kalau list kat ebay UK, lepas tu dapat sale.. Funds tu akan kena Hold 21 hari ke x? saya ada tanya beberapa orang kawan ebay juga, ada cakap eya ada tidak. So, saya nak kepastian. Sebab, mengikut pengalaman saya list kat US ebay, apabilda dapat payment, dorang akan note bahawa funds akan hold 21 apabila list kat ebay.com / ebay.ca.fr / ebay.ca. Jadi, saya pun tertanya2 kenapa ada cakap eya (akan kena hold 21 hari apabila list kat UK) tapi note paypal tu tiada pun dia list ebay.co.uk akan kena hold 21 hari apabila dapat sale..

Kepada yang berkenaan boleh menjawab soalan saya ini, saya mengalu-alukan.

Terima Kasih

ikut nasib kut....kalau kena 21hari,tunggu sehingga 21 hari pastu baru ler dpt duit tu,kalau tak kena 21 hari,amik terus ler duit tu....hehe
 
Top