Thread Soal Jawab - Kamu Tanya Kami Jawab

Joined
Oct 3, 2010
Messages
222
Likes
1
Points
0
Offline
sy da pening bace byk2 sal ebay lam wc ni..huhu
so saya ada soalan..
skang ni ebay ngn paypal bole guna vcc lg x?
kalo bole, vcc ape yg bole pakai?
sy newbie ebay..
harap maklum.. :)

pastu lagi satu, sy ad akaun ebay yg dftar 08/02/12..
hari ni baru 15/02/12..
baru 7 hari tp jumlah sale sy dah AUD439..
ade kemungkinan kena suspend x?

tima kasih..
kalu x silap aku...ada tread dlm wc yg bertajuk ebay dah ban vcc

http://www.wangcyber.com/forum/ebay...perempit-akaun-tegar-jom-kita-bincang-19.html


stau aku...slagi bro x jual brg trademark...xakan kna suspend...
 
Joined
Mar 7, 2012
Messages
3
Likes
0
Points
0
Offline
assalamualaikum , tolong jawab soalan ni secepat yg mungkin , patut kah sy mengambil subjek tambahan utk SPM ? subjek Fizik dan Kimia . sbb sekarang ni sy mengambil subjek prinsip akaun dan matematik tambahan . Cita-cita saya nak menjadi pilot .
 
Joined
May 28, 2009
Messages
374
Likes
2
Points
18
Offline
assalamualaikum , tolong jawab soalan ni secepat yg mungkin , patut kah sy mengambil subjek tambahan utk SPM ? subjek Fizik dan Kimia . sbb sekarang ni sy mengambil subjek prinsip akaun dan matematik tambahan . Cita-cita saya nak menjadi pilot .
Subjek ebay tak ade ker kat skolah.. kekekke
 
Joined
Oct 3, 2010
Messages
222
Likes
1
Points
0
Offline
assalamualaikum , tolong jawab soalan ni secepat yg mungkin , patut kah sy mengambil subjek tambahan utk SPM ? subjek Fizik dan Kimia . sbb sekarang ni sy mengambil subjek prinsip akaun dan matematik tambahan . Cita-cita saya nak menjadi pilot .
bette g jumpa cikgu yg pakar dlm hal2 mcm ni...
 
Joined
Mar 2, 2012
Messages
80
Likes
0
Points
0
Offline
Mama rasa Ainn boleh ambil subjek tambahan jika mampu. Lagipun kimia dan Fizik diguna untuk mengira kelajuan sesebuah kapal terbang dan pelbagai lagi. Di samping dapat menambah ilmu pengetahuan. Tapi kat sini orang tanya pasal Ebay...:x
 
Last edited:
Joined
Nov 5, 2009
Messages
263
Likes
1
Points
0
Offline
Salam semua, disini ada sedikit pertanyaan:

1. Kalu ada luar negara beli barnag, kamu pos guna pos apa erk?
* aku pos guna POS LAJU INTERNATIONAL, aku pos ke rusia da masuk 15 hari termasuk arini (10 hb) xsmpi2 lagi kat buyer tu, aku sentiasa atau tiap hari cek tracking number, perkataan yang keluar itu je..huhu. dan satu lagi pos ke us, masuk harini da 10 hari pun xsmpi2, aku takut barang tu kena tahan sebab barang tu ubat. kalu kat malaysia barang tu just ubat terkawal bkn terlarang ttp xtau kalu kat us. aku search kat google xdpt2 jawapan yang pasti adakah barnag tu terlarang atau just terkawal juga. nak contact kastam us, tp xtau cm mn..huhu

2. Bagaimana cara nak availablekan funds dengan cepat?
* aku baca2 kat paypal sebab lama ssangat aku tnggu paypal fund ni available, mengikut daripada ebay dan paypal, dia cakap kalu kita mark as ship and da provide track num akan available dalam 3 hari, kalu mark as ship je 7 hari, the kalu xbuat apa2 21 hari.. tapi aku da mark as ship + bagi track numb x available2 juga fund ni da lebih 3 hari... aku list kat us ebay.

3. Bagaimana nak setelkan masalah ni:
Kalu barang yang kita list da dapat sale, ttb ebay remove tp paymnt da dapat, cuma x available je.. adakah 21 hari dia akan available atau di refund kat buyer semula?

Hope otai2 kat sini boleh jelaskan semua persoalan ni. TQ
 
Joined
Apr 7, 2010
Messages
1,114
Likes
0
Points
0
Offline
Salam semua, disini ada sedikit pertanyaan:

1. Kalu ada luar negara beli barnag, kamu pos guna pos apa erk?
* aku pos guna POS LAJU INTERNATIONAL, aku pos ke rusia da masuk 15 hari termasuk arini (10 hb) xsmpi2 lagi kat buyer tu, aku sentiasa atau tiap hari cek tracking number, perkataan yang keluar itu je..huhu. dan satu lagi pos ke us, masuk harini da 10 hari pun xsmpi2, aku takut barang tu kena tahan sebab barang tu ubat. kalu kat malaysia barang tu just ubat terkawal bkn terlarang ttp xtau kalu kat us. aku search kat google xdpt2 jawapan yang pasti adakah barnag tu terlarang atau just terkawal juga. nak contact kastam us, tp xtau cm mn..huhu

Aik? patut nyer paling lama pun 5 hari jer sbb pakai pos laju..

2. Bagaimana cara nak availablekan funds dengan cepat?
* aku baca2 kat paypal sebab lama ssangat aku tnggu paypal fund ni available, mengikut daripada ebay dan paypal, dia cakap kalu kita mark as ship and da provide track num akan available dalam 3 hari, kalu mark as ship je 7 hari, the kalu xbuat apa2 21 hari.. tapi aku da mark as ship + bagi track numb x available2 juga fund ni da lebih 3 hari... aku list kat us ebay.

kalo pp detect tracking tu dah delivered, atau pun buyer bg feedback, automatik payment tu cleared

3. Bagaimana nak setelkan masalah ni:
Kalu barang yang kita list da dapat sale, ttb ebay remove tp paymnt da dapat, cuma x available je.. adakah 21 hari dia akan available atau di refund kat buyer semula?

Hope otai2 kat sini boleh jelaskan semua persoalan ni. TQ
Paypal x kacau payment kalo ebay remove barang tu. duit tu tetap available lepas 21 hari.. tp biasanya buyer akan dispute kat pp kalo brg yg dia beli kena removed. email buyer awal2 sblm pos brg tu. kalo buyer nak cancel, pulangkan aje duit tu.. :D
 
Joined
Nov 5, 2009
Messages
263
Likes
1
Points
0
Offline
Paypal x kacau payment kalo ebay remove barang tu. duit tu tetap available lepas 21 hari.. tp biasanya buyer akan dispute kat pp kalo brg yg dia beli kena removed. email buyer awal2 sblm pos brg tu. kalo buyer nak cancel, pulangkan aje duit tu.. :D
Tq bro.. soalan number 3 tu, aku da siap email buyer tu, alhamdullilah dorang ON je janji barang tu sampai. masalahnya, pos laju macam pos kura-kura da, apasal ke rusia nak dekat 20 hari masi x smpi2 n ke us da 12 hari masuk ni pun xsmpi2..huhu
 
Joined
Apr 7, 2010
Messages
1,114
Likes
0
Points
0
Offline
Tq bro.. soalan number 3 tu, aku da siap email buyer tu, alhamdullilah dorang ON je janji barang tu sampai. masalahnya, pos laju macam pos kura-kura da, apasal ke rusia nak dekat 20 hari masi x smpi2 n ke us da 12 hari masuk ni pun xsmpi2..huhu
Dah try check tracking tu?
 
Joined
May 5, 2009
Messages
431
Likes
0
Points
0
Offline
Tq bro.. soalan number 3 tu, aku da siap email buyer tu, alhamdullilah dorang ON je janji barang tu sampai. masalahnya, pos laju macam pos kura-kura da, apasal ke rusia nak dekat 20 hari masi x smpi2 n ke us da 12 hari masuk ni pun xsmpi2..huhu
lain kali tak perlu pakai pos laju. memadailah pakai register mail. lebih murah, timing pon lbh krg pos laju jgk. POS LAJU ni cuma rempitnye (lajunye) kat dlm Malaysia je, tp bila dah ke luar negara dorang jalan biasa je (slow semacam).

biasa kalo ke rusia amik masa antra 14-20 hari utk sampai (kadang2 ade juga 1 bulan, itu biasa). kalau US plak, antra 10-18 hari. boleh guna USPS website utk check item tu kat mn skrg ni (utk US la).
 
Joined
Oct 11, 2009
Messages
465
Likes
1
Points
18
Offline
kadang2 gune register mail pon laju gax....
tetibe je dh dpt +ve feedback buyer tekejut laju ngat smpai....huhu
 
Joined
Nov 5, 2009
Messages
263
Likes
1
Points
0
Offline
Salam semua,

saya ada satu persoalan lagi ni. pada 1/3/2012 saya ada mendapat sale daripada item yang saya sent, dan pada waktu itu juga (1/3) saya hantar barang tu menggunakan pos laju juga. Dan pada 14/3/2012 saya cek balik tracking number tersebut dan latest punya information tentang tracking number tu cam ni:

Notice Left (No Authorized Recipient Available)

www.usps.com/redelivery or calling 800-ASK-USPS, or may pick up the item at the Post Office indicated on the notice. If this item is unclaimed after five days then it will be returned to the sender. Information, if available, is updated periodically throughout the day. Please check again later.">

Macam mana ni kalu dorang hantar balik ke sender then buyer plak x pasal2 open dispute plak...ADUH!!! Aku da mesej buyer tu tapi belum ada respond. hope semuanya akan okay..
 
Joined
Apr 7, 2010
Messages
1,114
Likes
0
Points
0
Offline
Salam semua,

saya ada satu persoalan lagi ni. pada 1/3/2012 saya ada mendapat sale daripada item yang saya sent, dan pada waktu itu juga (1/3) saya hantar barang tu menggunakan pos laju juga. Dan pada 14/3/2012 saya cek balik tracking number tersebut dan latest punya information tentang tracking number tu cam ni:

Notice Left (No Authorized Recipient Available)

www.usps.com/redelivery or calling 800-ASK-USPS, or may pick up the item at the Post Office indicated on the notice. If this item is unclaimed after five days then it will be returned to the sender. Information, if available, is updated periodically throughout the day. Please check again later.">

Macam mana ni kalu dorang hantar balik ke sender then buyer plak x pasal2 open dispute plak...ADUH!!! Aku da mesej buyer tu tapi belum ada respond. hope semuanya akan okay..
Jgn risau.. msg jer buyer tu hari2.. bgtau brg da sampai.. nnt bila brg tu dah return, kalo dia nak jugak, mtk dia tambah duit shipping skali lg sbb bukan salah kita.. kalo dia nak mtk refund, bg partial refund jer. tolak siap2 shipping cost. dan bgtau dia sbb apa.. setakat ni xpernah lg buyer bg -ve fb sbb dia x amik brg.. :D
 
Top