Thread Soal Jawab - Kamu Tanya Kami Jawab

siti_nasrul

freshman
Joined
Apr 7, 2010
Messages
1,189
Points
0
salam sifu,
saya ada 1 akaun ebay ni yg feedbacknya dah banyak, tetapi masalahnya paypal akaun tersebut sudah kene permenant suspent tp ebay langsung tiada masalah,
persoalannya boleh x aku remove akaun paypal yg lama, tukar semua maklumat akaun ebay & link dgn paypal baru yg maklumatnya sama dgn ebay yg telah ditukar itu?
segala pertolongan dari sifu2 amat2 saya hargai
Kalo kena permanent limit, wat camne pun tetap kena. kalo limit biasa bole lagi unlink pp lama pastu link pp br.. :D
 

ewanazwan

freshman
Joined
Feb 12, 2012
Messages
14
Points
1
Salam.
Adeh, problem betui.
Akaun baru adik botak kena suspend.

[p.s : saya tak buat masalah langsung kat ebay kalau dipikir-2, fee bayar, nak kata Windows Ultimate vero, macam tak]

Saya jual Windows Ultimate gune auction [international listing], dah dekat 300 ringgit lebih, 3 hari lagi nak habis, syok-2 balik dari pantai nak tengok ada orang tambah bid ke tak, dapat emel. Ebay suspend akaun. Luluh nye hati. Lepas tu tanya dia kenapa suspend, dia kata,

"Hello,

Thank you for writing to eBay. My name is Shekhar and I would be assisting you with the information regarding your account.

I have reviewed your account and determined that this suspension was issued under Section 9 of the eBay User Agreement, entitled Breach. This section states that eBay may immediately warn, temporarily suspend, indefinitely suspend, or terminate your membership if we believe that your actions may cause financial loss or legal liability to you, our users, or us. You can review the eBay User Agreement at the following Web page:

*Dia bagi link. Tapi link untuk polisi je la, baca punya baca, macam takda apa apa makna pun. ngeh.

We've reviewed your suspension appeal and have decided that your eBay account will remain suspended. Our decision is based on evidence from our records as well as the information you’ve provided. Due to eBay policy, we cannot provide you with more specific information. However, this is not a reflection on yourself, but the decision is taken for smooth compliance of eBay user agreement and policy. Once again I regret for the inconvenience caused to you.


I understand that this is not the resolution you were expecting. However, I have tried my best in my power to assist you. I trust the information provided is useful.


***Note***
Although we will read any future appeals you send, we may not respond to your inquiries."

Siap bagi note taknak respond emel lagi tuh. Sedih ouh. Macamana nak buat?
Lepas tu, dah ingat nak bukak akaun baru dah ni,
nama, alamat semua kena buat lain ka? reka ke macamana?
dah takada idea nak ambik nama siapa neh,
kad kredit macamana? kalau guna yang dah dulu punya yang jugak register untuk ebay yang kena suspend tu takpe ka?

harap dapat membantu. sedih ebay buat wa macam ni. aiyoyo :-O
thankiu-2
 

siti_nasrul

freshman
Joined
Apr 7, 2010
Messages
1,189
Points
0
Salam.
Adeh, problem betui.
Akaun baru adik botak kena suspend.

[p.s : saya tak buat masalah langsung kat ebay kalau dipikir-2, fee bayar, nak kata Windows Ultimate vero, macam tak]

Saya jual Windows Ultimate gune auction [international listing], dah dekat 300 ringgit lebih, 3 hari lagi nak habis, syok-2 balik dari pantai nak tengok ada orang tambah bid ke tak, dapat emel. Ebay suspend akaun. Luluh nye hati. Lepas tu tanya dia kenapa suspend, dia kata,

"Hello,

Thank you for writing to eBay. My name is Shekhar and I would be assisting you with the information regarding your account.

I have reviewed your account and determined that this suspension was issued under Section 9 of the eBay User Agreement, entitled Breach. This section states that eBay may immediately warn, temporarily suspend, indefinitely suspend, or terminate your membership if we believe that your actions may cause financial loss or legal liability to you, our users, or us. You can review the eBay User Agreement at the following Web page:

*Dia bagi link. Tapi link untuk polisi je la, baca punya baca, macam takda apa apa makna pun. ngeh.

We've reviewed your suspension appeal and have decided that your eBay account will remain suspended. Our decision is based on evidence from our records as well as the information you’ve provided. Due to eBay policy, we cannot provide you with more specific information. However, this is not a reflection on yourself, but the decision is taken for smooth compliance of eBay user agreement and policy. Once again I regret for the inconvenience caused to you.


I understand that this is not the resolution you were expecting. However, I have tried my best in my power to assist you. I trust the information provided is useful.


***Note***
Although we will read any future appeals you send, we may not respond to your inquiries."

Siap bagi note taknak respond emel lagi tuh. Sedih ouh. Macamana nak buat?
Lepas tu, dah ingat nak bukak akaun baru dah ni,
nama, alamat semua kena buat lain ka? reka ke macamana?
dah takada idea nak ambik nama siapa neh,
kad kredit macamana? kalau guna yang dah dulu punya yang jugak register untuk ebay yang kena suspend tu takpe ka?

harap dapat membantu. sedih ebay buat wa macam ni. aiyoyo :-O
thankiu-2
nak kata Windows Ultimate vero, macam tak <========== camne leh tau x vero? miahahahahaha.. tu antara brg paans giler daaa.. sila sediakan paling kurang sebulan 50 acc pakai buang yer kalo nak layan.. :p

Kesimpulannya: Register ajer acc baru... sumer info termasuk credit card pakai baru.. jgn pakai credit card yg da guna kat acc lain. 1 info, 1 pp, 1 ebay, 1 email.. jgn campur2..
 

ewanazwan

freshman
Joined
Feb 12, 2012
Messages
14
Points
1
nak kata Windows Ultimate vero, macam tak <========== camne leh tau x vero? miahahahahaha.. tu antara brg paans giler daaa.. sila sediakan paling kurang sebulan 50 acc pakai buang yer kalo nak layan.. :p

Kesimpulannya: Register ajer acc baru... sumer info termasuk credit card pakai baru.. jgn pakai credit card yg da guna kat acc lain. 1 info, 1 pp, 1 ebay, 1 email.. jgn campur2..
Oooo. * baca-2 balik skema gila ayat aku. ahaha. Windows tu memang vero eh? Macamana nak tau? Maseh brader :D
 

ewanazwan

freshman
Joined
Feb 12, 2012
Messages
14
Points
1
Windows tak vero aku juai ok je, dlm sold 27 item
Serius? Mesti untung gila tu kan. Asal aku baru buat satu listing puing kena tendang terus? Yang tak tahan, permanent suspend pulak itu. =((
Kalau tak silap, Windows VERO la, sebab dia duduk bawah Microsoft. Proceed with caution :D
 

ridzuanmuhamad

freshman
Joined
Dec 19, 2011
Messages
78
Points
0
sy da pening bace byk2 sal ebay lam wc ni..huhu
so saya ada soalan..
skang ni ebay ngn paypal bole guna vcc lg x?
kalo bole, vcc ape yg bole pakai?
sy newbie ebay..
harap maklum.. :)

pastu lagi satu, sy ad akaun ebay yg dftar 08/02/12..
hari ni baru 15/02/12..
baru 7 hari tp jumlah sale sy dah AUD439..
ade kemungkinan kena suspend x?

tima kasih..
 

Dealtok

freshman
Joined
Feb 17, 2012
Messages
1
Points
0
I have a major question: How to find my own thread posts? I can't seem to find my own thread... I don't know where it has disappear to? Anyone can help?
 

hazim799

freshman
Joined
Oct 3, 2010
Messages
222
Points
0
sy da pening bace byk2 sal ebay lam wc ni..huhu
so saya ada soalan..
skang ni ebay ngn paypal bole guna vcc lg x?
kalo bole, vcc ape yg bole pakai?
sy newbie ebay..
harap maklum.. :)

pastu lagi satu, sy ad akaun ebay yg dftar 08/02/12..
hari ni baru 15/02/12..
baru 7 hari tp jumlah sale sy dah AUD439..
ade kemungkinan kena suspend x?

tima kasih..
kalu x silap aku...ada tread dlm wc yg bertajuk ebay dah ban vcc

http://www.wangcyber.com/forum/ebay...perempit-akaun-tegar-jom-kita-bincang-19.html


stau aku...slagi bro x jual brg trademark...xakan kna suspend...
 

Ainn Salehan

freshman
Joined
Mar 7, 2012
Messages
3
Points
0
assalamualaikum , tolong jawab soalan ni secepat yg mungkin , patut kah sy mengambil subjek tambahan utk SPM ? subjek Fizik dan Kimia . sbb sekarang ni sy mengambil subjek prinsip akaun dan matematik tambahan . Cita-cita saya nak menjadi pilot .
 

ferdyfauzi

Senior
Joined
May 28, 2009
Messages
377
Points
18
assalamualaikum , tolong jawab soalan ni secepat yg mungkin , patut kah sy mengambil subjek tambahan utk SPM ? subjek Fizik dan Kimia . sbb sekarang ni sy mengambil subjek prinsip akaun dan matematik tambahan . Cita-cita saya nak menjadi pilot .
Subjek ebay tak ade ker kat skolah.. kekekke
 

hazim799

freshman
Joined
Oct 3, 2010
Messages
222
Points
0
assalamualaikum , tolong jawab soalan ni secepat yg mungkin , patut kah sy mengambil subjek tambahan utk SPM ? subjek Fizik dan Kimia . sbb sekarang ni sy mengambil subjek prinsip akaun dan matematik tambahan . Cita-cita saya nak menjadi pilot .
bette g jumpa cikgu yg pakar dlm hal2 mcm ni...
 

Isya_Muslimah

freshman
Joined
Mar 2, 2012
Messages
82
Points
0
Mama rasa Ainn boleh ambil subjek tambahan jika mampu. Lagipun kimia dan Fizik diguna untuk mengira kelajuan sesebuah kapal terbang dan pelbagai lagi. Di samping dapat menambah ilmu pengetahuan. Tapi kat sini orang tanya pasal Ebay...:x
 
Last edited:

man24

Newbie
Joined
Nov 5, 2009
Messages
266
Points
0
Salam semua, disini ada sedikit pertanyaan:

1. Kalu ada luar negara beli barnag, kamu pos guna pos apa erk?
* aku pos guna POS LAJU INTERNATIONAL, aku pos ke rusia da masuk 15 hari termasuk arini (10 hb) xsmpi2 lagi kat buyer tu, aku sentiasa atau tiap hari cek tracking number, perkataan yang keluar itu je..huhu. dan satu lagi pos ke us, masuk harini da 10 hari pun xsmpi2, aku takut barang tu kena tahan sebab barang tu ubat. kalu kat malaysia barang tu just ubat terkawal bkn terlarang ttp xtau kalu kat us. aku search kat google xdpt2 jawapan yang pasti adakah barnag tu terlarang atau just terkawal juga. nak contact kastam us, tp xtau cm mn..huhu

2. Bagaimana cara nak availablekan funds dengan cepat?
* aku baca2 kat paypal sebab lama ssangat aku tnggu paypal fund ni available, mengikut daripada ebay dan paypal, dia cakap kalu kita mark as ship and da provide track num akan available dalam 3 hari, kalu mark as ship je 7 hari, the kalu xbuat apa2 21 hari.. tapi aku da mark as ship + bagi track numb x available2 juga fund ni da lebih 3 hari... aku list kat us ebay.

3. Bagaimana nak setelkan masalah ni:
Kalu barang yang kita list da dapat sale, ttb ebay remove tp paymnt da dapat, cuma x available je.. adakah 21 hari dia akan available atau di refund kat buyer semula?

Hope otai2 kat sini boleh jelaskan semua persoalan ni. TQ
 

siti_nasrul

freshman
Joined
Apr 7, 2010
Messages
1,189
Points
0
Salam semua, disini ada sedikit pertanyaan:

1. Kalu ada luar negara beli barnag, kamu pos guna pos apa erk?
* aku pos guna POS LAJU INTERNATIONAL, aku pos ke rusia da masuk 15 hari termasuk arini (10 hb) xsmpi2 lagi kat buyer tu, aku sentiasa atau tiap hari cek tracking number, perkataan yang keluar itu je..huhu. dan satu lagi pos ke us, masuk harini da 10 hari pun xsmpi2, aku takut barang tu kena tahan sebab barang tu ubat. kalu kat malaysia barang tu just ubat terkawal bkn terlarang ttp xtau kalu kat us. aku search kat google xdpt2 jawapan yang pasti adakah barnag tu terlarang atau just terkawal juga. nak contact kastam us, tp xtau cm mn..huhu

Aik? patut nyer paling lama pun 5 hari jer sbb pakai pos laju..

2. Bagaimana cara nak availablekan funds dengan cepat?
* aku baca2 kat paypal sebab lama ssangat aku tnggu paypal fund ni available, mengikut daripada ebay dan paypal, dia cakap kalu kita mark as ship and da provide track num akan available dalam 3 hari, kalu mark as ship je 7 hari, the kalu xbuat apa2 21 hari.. tapi aku da mark as ship + bagi track numb x available2 juga fund ni da lebih 3 hari... aku list kat us ebay.

kalo pp detect tracking tu dah delivered, atau pun buyer bg feedback, automatik payment tu cleared

3. Bagaimana nak setelkan masalah ni:
Kalu barang yang kita list da dapat sale, ttb ebay remove tp paymnt da dapat, cuma x available je.. adakah 21 hari dia akan available atau di refund kat buyer semula?

Hope otai2 kat sini boleh jelaskan semua persoalan ni. TQ
Paypal x kacau payment kalo ebay remove barang tu. duit tu tetap available lepas 21 hari.. tp biasanya buyer akan dispute kat pp kalo brg yg dia beli kena removed. email buyer awal2 sblm pos brg tu. kalo buyer nak cancel, pulangkan aje duit tu.. :D
 

man24

Newbie
Joined
Nov 5, 2009
Messages
266
Points
0
Paypal x kacau payment kalo ebay remove barang tu. duit tu tetap available lepas 21 hari.. tp biasanya buyer akan dispute kat pp kalo brg yg dia beli kena removed. email buyer awal2 sblm pos brg tu. kalo buyer nak cancel, pulangkan aje duit tu.. :D
Tq bro.. soalan number 3 tu, aku da siap email buyer tu, alhamdullilah dorang ON je janji barang tu sampai. masalahnya, pos laju macam pos kura-kura da, apasal ke rusia nak dekat 20 hari masi x smpi2 n ke us da 12 hari masuk ni pun xsmpi2..huhu
 
Top