Thread Soal Jawab - Kamu Tanya Kami Jawab

Joined
Jul 29, 2011
Messages
94
Likes
1
Points
0
Offline
Maksud aku mcm ada hutang dgn ebay rasanya.. feedback tu aku rasa dr UK+US.
Bro..

"Pending Payment" tu untuk ape? eBay seller fees ke atau Paypal Hold?
cube gi Seller Account eBay tgok2 kalau ade fees yg blum byar..kalau xde,100% Paypal nyer masalah..

Paypal akan hold payment daripada customer untuk seller2 tertentu yg mereka percaya seller tu ada masalah,contohnya :

* Akaun Seller DSR x memuaskan pada bulan tersebut.
*Seller listing dalam kategori baru
*Ada lebih daripada 1 kes eBay Buyer Protection

Klau akaun bro tu ada tersangkut salah satu kat atas,bek selesaikan dlu untuk memudahkan urusan jualan seterusnya..

Maksud bro eBay US surh jawab beberapa soalan tu baru dorg benarkan mnjual bukan "Tutorial" ek?
 
Joined
Jun 14, 2011
Messages
274
Likes
0
Points
0
Offline
Ebay seller fees rasanya. Sebab paypal ok je.. takde la plak kena hold.

Yg jawab soalan tu bukan tutorial tapi mcm soalan pengetahuan tentang rules dan policy ebay la plak.. ada dlm 10 ke 15 soalan.

DSR tu ape?
 
Joined
Jun 14, 2011
Messages
274
Likes
0
Points
0
Offline
Baru lepas chat dgn ebay support. Ni jawapan diorang


On checking teh detail I noticed that their are some restrictions placed by our Trust and Safety team. eBay occasionally places selling limits on member's accounts to maintain a safe trading environment on eBay.
16:06:22 Reetu C.
Since they do not have phone or chat support I would request you write a mail to them.
16:06:28 Reetu C.
You can contact the Trust and Safety team at this email address - inrswebhelp@ebay.com
16:07:08 Reetu C.
In your email you may ask for the reasons for the restriction and the corrective measures you need to take to get this restriction lifted.
 
Joined
Jul 29, 2011
Messages
94
Likes
1
Points
0
Offline
Baru lepas chat dgn ebay support. Ni jawapan diorang


On checking teh detail I noticed that their are some restrictions placed by our Trust and Safety team. eBay occasionally places selling limits on member's accounts to maintain a safe trading environment on eBay.
16:06:22 Reetu C.
Since they do not have phone or chat support I would request you write a mail to them.
16:06:28 Reetu C.
You can contact the Trust and Safety team at this email address - inrswebhelp@ebay.com
16:07:08 Reetu C.
In your email you may ask for the reasons for the restriction and the corrective measures you need to take to get this restriction lifted.

Hah...Klau macam tu bek hantar email ngan dorang dlu..tnye cmne nak remove restriction kat akaun ko tu..lepas tu share kat cni yer...:D
 
Joined
Dec 27, 2010
Messages
63
Likes
0
Points
6
Offline
say pakai celcom broadband.. masalahnya bila nk login acc lain sya tukar ip add.. selepas dekat setahun..ip tu dh start berulang, sbbnya bband saya ni yg betukar kat hujung no tu jer..yg belakang tu statik..camna tu yer
 
Joined
Jul 29, 2011
Messages
94
Likes
1
Points
0
Offline
say pakai celcom broadband.. masalahnya bila nk login acc lain sya tukar ip add.. selepas dekat setahun..ip tu dh start berulang, sbbnya bband saya ni yg betukar kat hujung no tu jer..yg belakang tu statik..camna tu yer
Sy gune Digi Bband,Setiap kali tkar akaun :

1.Check ip dulu.pastikan tak sama dgan ip yg penah pakai kat akaun lain.
2.Simpan log IP Address setiap akaun( guna Excel)

kalaunombor depan yg tak tukar tu tak jadi masalah.Contohnya :

Akaun eBay pertama IP Address : 183.44.90

Dah log out,restart modem,log in akaun lain : 183.44.88

Pastikan Dua Digit Terakhir tu sntiasa berubah-ubah setiap kli log in kat Akaun lain dan tak sama dgan mana2 IP address Akaun lain.

"*Hati2 dgan IP Address,apa2 pun IP Address sentiasa kena ambil berat dan jangan pandang mudah.
eBay Tracking System tak guna Manusia,Guna Komputer secara automatik.Komputer lebih terperinci daripada manusia ni dan takkan pernah silap..**

Salam Sukses :)
 
Joined
Dec 27, 2010
Messages
63
Likes
0
Points
6
Offline
Sy gune Digi Bband,Setiap kali tkar akaun :

1.Check ip dulu.pastikan tak sama dgan ip yg penah pakai kat akaun lain.
2.Simpan log IP Address setiap akaun( guna Excel)

kalaunombor depan yg tak tukar tu tak jadi masalah.Contohnya :

Akaun eBay pertama IP Address : 183.44.90

Dah log out,restart modem,log in akaun lain : 183.44.88

Pastikan Dua Digit Terakhir tu sntiasa berubah-ubah setiap kli log in kat Akaun lain dan tak sama dgan mana2 IP address Akaun lain.

"*Hati2 dgan IP Address,apa2 pun IP Address sentiasa kena ambil berat dan jangan pandang mudah.
eBay Tracking System tak guna Manusia,Guna Komputer secara automatik.Komputer lebih terperinci daripada manusia ni dan takkan pernah silap..**

Salam Sukses :)
camni bro, let say aku guna 6 acc.. setiap kali aku login aku tukar ip dan yg bertukar tu dua no kat belakang tu jer. sehari ntah berapa kali aku login dan ip sentiasa berubah, smpai skg 2 no tu dah ulang no yg lama2 dulu
 
Joined
Jul 29, 2011
Messages
94
Likes
1
Points
0
Offline
camni bro, let say aku guna 6 acc.. setiap kali aku login aku tukar ip dan yg bertukar tu dua no kat belakang tu jer. sehari ntah berapa kali aku login dan ip sentiasa berubah, smpai skg 2 no tu dah ulang no yg lama2 dulu
bro memang ade simpan log IP address setiap akaun tu ke? kalau bro confirm 2 digit kat belakang IP Address dah brulang smula,try restart modem tu-> remove Launcher dia -> install lagi blik modem tu-> try tgok blik IP address tu ada laggar mne2 ipyg lame lg tak?
 

fared

freshman
Joined
Jul 21, 2011
Messages
12
Likes
0
Points
0
Offline
salam sifu,
saya ada 1 akaun ebay ni yg feedbacknya dah banyak, tetapi masalahnya paypal akaun tersebut sudah kene permenant suspent tp ebay langsung tiada masalah,
persoalannya boleh x aku remove akaun paypal yg lama, tukar semua maklumat akaun ebay & link dgn paypal baru yg maklumatnya sama dgn ebay yg telah ditukar itu?
segala pertolongan dari sifu2 amat2 saya hargai
 
Joined
Apr 7, 2010
Messages
1,114
Likes
0
Points
0
Offline
salam sifu,
saya ada 1 akaun ebay ni yg feedbacknya dah banyak, tetapi masalahnya paypal akaun tersebut sudah kene permenant suspent tp ebay langsung tiada masalah,
persoalannya boleh x aku remove akaun paypal yg lama, tukar semua maklumat akaun ebay & link dgn paypal baru yg maklumatnya sama dgn ebay yg telah ditukar itu?
segala pertolongan dari sifu2 amat2 saya hargai
Kalo kena permanent limit, wat camne pun tetap kena. kalo limit biasa bole lagi unlink pp lama pastu link pp br.. :D
 
Joined
Feb 12, 2012
Messages
14
Likes
0
Points
1
Offline
Salam.
Adeh, problem betui.
Akaun baru adik botak kena suspend.

[p.s : saya tak buat masalah langsung kat ebay kalau dipikir-2, fee bayar, nak kata Windows Ultimate vero, macam tak]

Saya jual Windows Ultimate gune auction [international listing], dah dekat 300 ringgit lebih, 3 hari lagi nak habis, syok-2 balik dari pantai nak tengok ada orang tambah bid ke tak, dapat emel. Ebay suspend akaun. Luluh nye hati. Lepas tu tanya dia kenapa suspend, dia kata,

"Hello,

Thank you for writing to eBay. My name is Shekhar and I would be assisting you with the information regarding your account.

I have reviewed your account and determined that this suspension was issued under Section 9 of the eBay User Agreement, entitled Breach. This section states that eBay may immediately warn, temporarily suspend, indefinitely suspend, or terminate your membership if we believe that your actions may cause financial loss or legal liability to you, our users, or us. You can review the eBay User Agreement at the following Web page:

*Dia bagi link. Tapi link untuk polisi je la, baca punya baca, macam takda apa apa makna pun. ngeh.

We've reviewed your suspension appeal and have decided that your eBay account will remain suspended. Our decision is based on evidence from our records as well as the information you’ve provided. Due to eBay policy, we cannot provide you with more specific information. However, this is not a reflection on yourself, but the decision is taken for smooth compliance of eBay user agreement and policy. Once again I regret for the inconvenience caused to you.


I understand that this is not the resolution you were expecting. However, I have tried my best in my power to assist you. I trust the information provided is useful.


***Note***
Although we will read any future appeals you send, we may not respond to your inquiries."

Siap bagi note taknak respond emel lagi tuh. Sedih ouh. Macamana nak buat?
Lepas tu, dah ingat nak bukak akaun baru dah ni,
nama, alamat semua kena buat lain ka? reka ke macamana?
dah takada idea nak ambik nama siapa neh,
kad kredit macamana? kalau guna yang dah dulu punya yang jugak register untuk ebay yang kena suspend tu takpe ka?

harap dapat membantu. sedih ebay buat wa macam ni. aiyoyo :-O
thankiu-2
 
Joined
Apr 7, 2010
Messages
1,114
Likes
0
Points
0
Offline
Salam.
Adeh, problem betui.
Akaun baru adik botak kena suspend.

[p.s : saya tak buat masalah langsung kat ebay kalau dipikir-2, fee bayar, nak kata Windows Ultimate vero, macam tak]

Saya jual Windows Ultimate gune auction [international listing], dah dekat 300 ringgit lebih, 3 hari lagi nak habis, syok-2 balik dari pantai nak tengok ada orang tambah bid ke tak, dapat emel. Ebay suspend akaun. Luluh nye hati. Lepas tu tanya dia kenapa suspend, dia kata,

"Hello,

Thank you for writing to eBay. My name is Shekhar and I would be assisting you with the information regarding your account.

I have reviewed your account and determined that this suspension was issued under Section 9 of the eBay User Agreement, entitled Breach. This section states that eBay may immediately warn, temporarily suspend, indefinitely suspend, or terminate your membership if we believe that your actions may cause financial loss or legal liability to you, our users, or us. You can review the eBay User Agreement at the following Web page:

*Dia bagi link. Tapi link untuk polisi je la, baca punya baca, macam takda apa apa makna pun. ngeh.

We've reviewed your suspension appeal and have decided that your eBay account will remain suspended. Our decision is based on evidence from our records as well as the information you’ve provided. Due to eBay policy, we cannot provide you with more specific information. However, this is not a reflection on yourself, but the decision is taken for smooth compliance of eBay user agreement and policy. Once again I regret for the inconvenience caused to you.


I understand that this is not the resolution you were expecting. However, I have tried my best in my power to assist you. I trust the information provided is useful.


***Note***
Although we will read any future appeals you send, we may not respond to your inquiries."

Siap bagi note taknak respond emel lagi tuh. Sedih ouh. Macamana nak buat?
Lepas tu, dah ingat nak bukak akaun baru dah ni,
nama, alamat semua kena buat lain ka? reka ke macamana?
dah takada idea nak ambik nama siapa neh,
kad kredit macamana? kalau guna yang dah dulu punya yang jugak register untuk ebay yang kena suspend tu takpe ka?

harap dapat membantu. sedih ebay buat wa macam ni. aiyoyo :-O
thankiu-2
nak kata Windows Ultimate vero, macam tak <========== camne leh tau x vero? miahahahahaha.. tu antara brg paans giler daaa.. sila sediakan paling kurang sebulan 50 acc pakai buang yer kalo nak layan.. :p

Kesimpulannya: Register ajer acc baru... sumer info termasuk credit card pakai baru.. jgn pakai credit card yg da guna kat acc lain. 1 info, 1 pp, 1 ebay, 1 email.. jgn campur2..
 
Joined
Feb 12, 2012
Messages
14
Likes
0
Points
1
Offline
nak kata Windows Ultimate vero, macam tak <========== camne leh tau x vero? miahahahahaha.. tu antara brg paans giler daaa.. sila sediakan paling kurang sebulan 50 acc pakai buang yer kalo nak layan.. :p

Kesimpulannya: Register ajer acc baru... sumer info termasuk credit card pakai baru.. jgn pakai credit card yg da guna kat acc lain. 1 info, 1 pp, 1 ebay, 1 email.. jgn campur2..
Oooo. * baca-2 balik skema gila ayat aku. ahaha. Windows tu memang vero eh? Macamana nak tau? Maseh brader :D
 
Joined
Feb 12, 2012
Messages
14
Likes
0
Points
1
Offline
Windows tak vero aku juai ok je, dlm sold 27 item
Serius? Mesti untung gila tu kan. Asal aku baru buat satu listing puing kena tendang terus? Yang tak tahan, permanent suspend pulak itu. =((
Kalau tak silap, Windows VERO la, sebab dia duduk bawah Microsoft. Proceed with caution :D
 
Joined
Dec 19, 2011
Messages
76
Likes
0
Points
0
Offline
sy da pening bace byk2 sal ebay lam wc ni..huhu
so saya ada soalan..
skang ni ebay ngn paypal bole guna vcc lg x?
kalo bole, vcc ape yg bole pakai?
sy newbie ebay..
harap maklum.. :)

pastu lagi satu, sy ad akaun ebay yg dftar 08/02/12..
hari ni baru 15/02/12..
baru 7 hari tp jumlah sale sy dah AUD439..
ade kemungkinan kena suspend x?

tima kasih..
 
Joined
Feb 17, 2012
Messages
1
Likes
0
Points
0
Offline
I have a major question: How to find my own thread posts? I can't seem to find my own thread... I don't know where it has disappear to? Anyone can help?
 
Top