Thread Soal Jawab - Kamu Tanya Kami Jawab

MadrotSmith

freshman
Joined
Dec 27, 2010
Messages
65
Points
6
oh ya.. PP dah bukak cawangan kat malaysia kan.. jadi yg bermain dlm fikiran aku skg ni ialah Apakah pengguna PP mesia akan terjejas..terutamanya yg ada multiple fake acc tu? tengkiu
 

phantomvoter

freshman
Joined
Dec 15, 2009
Messages
214
Points
0
Age
31
selamat xlame... mostly ebay bole tgk history2 akaun yg jual brg vero nih... just kuat ke x kuat je la vero ni... biasenye kalo xkuat vero xbape masyukkk... biasenye... amboih ckp mcm da expert plak.. :p
 

VJAR7

freshman
Joined
Jun 6, 2008
Messages
63
Points
6
salam semua.....nak tanya otai2 kat cni.....maafla klu tersalah thread.....mcamana nak guna paypal balance....pasal aritu ada beli domain tapi dia caj debit kad jugak....bukan balance paypal.....ada otai yang bleh bgkan panduan.....
 

MaHaKaRYa

freshman
Joined
Jul 29, 2011
Messages
101
Points
0
salam semua.....nak tanya otai2 kat cni.....maafla klu tersalah thread.....mcamana nak guna paypal balance....pasal aritu ada beli domain tapi dia caj debit kad jugak....bukan balance paypal.....ada otai yang bleh bgkan panduan.....
Ada beberapa sebab :

*Paypal Balance x cukup untuk bayar harga Domain tersebut ( $Domain + Paypal Fees )
*Checkout system Provider Domain tu x bagus..
*Paypal balance kena hold
 

MaHaKaRYa

freshman
Joined
Jul 29, 2011
Messages
101
Points
0
saya nak tanya ...macam mana nak dapat 1000++ views tapi kita tak payah promosi tiap2 hari.... ada teknik rahsia x?
View apew?:-/

Website? Blog? Link Affiliate?
 

SEOptimizer

Newbie
Joined
Jun 14, 2011
Messages
281
Points
0
Salam

Saya ada akaun ebay pemberian rakan. Dah ada feedback 300 lebih dan semuanya 100%. Akaun ni sudah dpt pangkat 'top seller'

Cuma masalah akaun ni ada pending payment sebanyak $40GBP sebab jual Rayban tak ori. Lepas sy byr $40GBP tu kire dah setel la kan? Dekat ebay US plak, ebay suh saya jawab bbrapa soalan je pasal rules ebay pastu akaun dah leh jual. Ebay Malaysia, mmg xde apa2 masalah. Pelik gak, 1 akaun tp cam ada akaun berbeza plak ikut negara.

So ape yg sy nak tanya, dgn akaun yg dah ada feedback dan ada pangkat 'top seller' adakah sy ada sepenuhnye kebebasan menjual apa je barang (of course yg legal) tanpa sebarang restricition?
 

shazwi

freshman
Joined
Jun 1, 2008
Messages
515
Points
16
Salam

Saya ada akaun ebay pemberian rakan. Dah ada feedback 300 lebih dan semuanya 100%. Akaun ni sudah dpt pangkat 'top seller'

Cuma masalah akaun ni ada pending payment sebanyak $40GBP sebab jual Rayban tak ori. Lepas sy byr $40GBP tu kire dah setel la kan? Dekat ebay US plak, ebay suh saya jawab bbrapa soalan je pasal rules ebay pastu akaun dah leh jual. Ebay Malaysia, mmg xde apa2 masalah. Pelik gak, 1 akaun tp cam ada akaun berbeza plak ikut negara.

So ape yg sy nak tanya, dgn akaun yg dah ada feedback dan ada pangkat 'top seller' adakah sy ada sepenuhnye kebebasan menjual apa je barang (of course yg legal) tanpa sebarang restricition?
Haha bro...kat sini pun ko sampai gak ke..:D

meh nubie ni tolong jawap...
- apa maksud hang dengan pending payment tu?
- ebay mmg 1 akaun tapi setiap ebay site ada rule masing2, fee pun lain2...so ikut je la rule depa tu...
- bab feedback ngan top seller tu, kena tengok gak feedback dapat dari site mana...apa pun hang kena test dulu baru tau..
 

SEOptimizer

Newbie
Joined
Jun 14, 2011
Messages
281
Points
0
Haha bro...kat sini pun ko sampai gak ke..:D

meh nubie ni tolong jawap...
- apa maksud hang dengan pending payment tu?
- ebay mmg 1 akaun tapi setiap ebay site ada rule masing2, fee pun lain2...so ikut je la rule depa tu...
- bab feedback ngan top seller tu, kena tengok gak feedback dapat dari site mana...apa pun hang kena test dulu baru tau..
Maksud aku mcm ada hutang dgn ebay rasanya.. feedback tu aku rasa dr UK+US.
 

MaHaKaRYa

freshman
Joined
Jul 29, 2011
Messages
101
Points
0
Maksud aku mcm ada hutang dgn ebay rasanya.. feedback tu aku rasa dr UK+US.
Bro..

"Pending Payment" tu untuk ape? eBay seller fees ke atau Paypal Hold?
cube gi Seller Account eBay tgok2 kalau ade fees yg blum byar..kalau xde,100% Paypal nyer masalah..

Paypal akan hold payment daripada customer untuk seller2 tertentu yg mereka percaya seller tu ada masalah,contohnya :

* Akaun Seller DSR x memuaskan pada bulan tersebut.
*Seller listing dalam kategori baru
*Ada lebih daripada 1 kes eBay Buyer Protection

Klau akaun bro tu ada tersangkut salah satu kat atas,bek selesaikan dlu untuk memudahkan urusan jualan seterusnya..

Maksud bro eBay US surh jawab beberapa soalan tu baru dorg benarkan mnjual bukan "Tutorial" ek?
 

SEOptimizer

Newbie
Joined
Jun 14, 2011
Messages
281
Points
0
Baru lepas chat dgn ebay support. Ni jawapan diorang


On checking teh detail I noticed that their are some restrictions placed by our Trust and Safety team. eBay occasionally places selling limits on member's accounts to maintain a safe trading environment on eBay.
16:06:22 Reetu C.
Since they do not have phone or chat support I would request you write a mail to them.
16:06:28 Reetu C.
You can contact the Trust and Safety team at this email address - [email protected]
16:07:08 Reetu C.
In your email you may ask for the reasons for the restriction and the corrective measures you need to take to get this restriction lifted.
 

MaHaKaRYa

freshman
Joined
Jul 29, 2011
Messages
101
Points
0
Ebay seller fees rasanya. Sebab paypal ok je.. takde la plak kena hold.

Yg jawab soalan tu bukan tutorial tapi mcm soalan pengetahuan tentang rules dan policy ebay la plak.. ada dlm 10 ke 15 soalan.

DSR tu ape?
DSR tu Detailed Seller Rating..:)
 

MaHaKaRYa

freshman
Joined
Jul 29, 2011
Messages
101
Points
0
Baru lepas chat dgn ebay support. Ni jawapan diorang


On checking teh detail I noticed that their are some restrictions placed by our Trust and Safety team. eBay occasionally places selling limits on member's accounts to maintain a safe trading environment on eBay.
16:06:22 Reetu C.
Since they do not have phone or chat support I would request you write a mail to them.
16:06:28 Reetu C.
You can contact the Trust and Safety team at this email address - [email protected]
16:07:08 Reetu C.
In your email you may ask for the reasons for the restriction and the corrective measures you need to take to get this restriction lifted.

Hah...Klau macam tu bek hantar email ngan dorang dlu..tnye cmne nak remove restriction kat akaun ko tu..lepas tu share kat cni yer...:D
 

MadrotSmith

freshman
Joined
Dec 27, 2010
Messages
65
Points
6
say pakai celcom broadband.. masalahnya bila nk login acc lain sya tukar ip add.. selepas dekat setahun..ip tu dh start berulang, sbbnya bband saya ni yg betukar kat hujung no tu jer..yg belakang tu statik..camna tu yer
 

MaHaKaRYa

freshman
Joined
Jul 29, 2011
Messages
101
Points
0
say pakai celcom broadband.. masalahnya bila nk login acc lain sya tukar ip add.. selepas dekat setahun..ip tu dh start berulang, sbbnya bband saya ni yg betukar kat hujung no tu jer..yg belakang tu statik..camna tu yer
Sy gune Digi Bband,Setiap kali tkar akaun :

1.Check ip dulu.pastikan tak sama dgan ip yg penah pakai kat akaun lain.
2.Simpan log IP Address setiap akaun( guna Excel)

kalaunombor depan yg tak tukar tu tak jadi masalah.Contohnya :

Akaun eBay pertama IP Address : 183.44.90

Dah log out,restart modem,log in akaun lain : 183.44.88

Pastikan Dua Digit Terakhir tu sntiasa berubah-ubah setiap kli log in kat Akaun lain dan tak sama dgan mana2 IP address Akaun lain.

"*Hati2 dgan IP Address,apa2 pun IP Address sentiasa kena ambil berat dan jangan pandang mudah.
eBay Tracking System tak guna Manusia,Guna Komputer secara automatik.Komputer lebih terperinci daripada manusia ni dan takkan pernah silap..**

Salam Sukses :)
 

MadrotSmith

freshman
Joined
Dec 27, 2010
Messages
65
Points
6
Sy gune Digi Bband,Setiap kali tkar akaun :

1.Check ip dulu.pastikan tak sama dgan ip yg penah pakai kat akaun lain.
2.Simpan log IP Address setiap akaun( guna Excel)

kalaunombor depan yg tak tukar tu tak jadi masalah.Contohnya :

Akaun eBay pertama IP Address : 183.44.90

Dah log out,restart modem,log in akaun lain : 183.44.88

Pastikan Dua Digit Terakhir tu sntiasa berubah-ubah setiap kli log in kat Akaun lain dan tak sama dgan mana2 IP address Akaun lain.

"*Hati2 dgan IP Address,apa2 pun IP Address sentiasa kena ambil berat dan jangan pandang mudah.
eBay Tracking System tak guna Manusia,Guna Komputer secara automatik.Komputer lebih terperinci daripada manusia ni dan takkan pernah silap..**

Salam Sukses :)
camni bro, let say aku guna 6 acc.. setiap kali aku login aku tukar ip dan yg bertukar tu dua no kat belakang tu jer. sehari ntah berapa kali aku login dan ip sentiasa berubah, smpai skg 2 no tu dah ulang no yg lama2 dulu
 

MaHaKaRYa

freshman
Joined
Jul 29, 2011
Messages
101
Points
0
camni bro, let say aku guna 6 acc.. setiap kali aku login aku tukar ip dan yg bertukar tu dua no kat belakang tu jer. sehari ntah berapa kali aku login dan ip sentiasa berubah, smpai skg 2 no tu dah ulang no yg lama2 dulu
bro memang ade simpan log IP address setiap akaun tu ke? kalau bro confirm 2 digit kat belakang IP Address dah brulang smula,try restart modem tu-> remove Launcher dia -> install lagi blik modem tu-> try tgok blik IP address tu ada laggar mne2 ipyg lame lg tak?
 

fared

freshman
Joined
Jul 21, 2011
Messages
13
Points
0
salam sifu,
saya ada 1 akaun ebay ni yg feedbacknya dah banyak, tetapi masalahnya paypal akaun tersebut sudah kene permenant suspent tp ebay langsung tiada masalah,
persoalannya boleh x aku remove akaun paypal yg lama, tukar semua maklumat akaun ebay & link dgn paypal baru yg maklumatnya sama dgn ebay yg telah ditukar itu?
segala pertolongan dari sifu2 amat2 saya hargai
 
Top