Thread Soal Jawab - Kamu Tanya Kami Jawab

JacKhalid

Newbie
Joined
Nov 23, 2009
Messages
490
Points
16
Apa kata ko try jual majalah lama/komik terpakai untuk kumpul feedback. jual murah2 lepas tu kalau ada orang beli mesti ko boleh dapat feedback kan?
majalah/komik lama pun takde bang. huhu. takpela, skang saya jual "barang" maklumbalas jek. die mcm setem maklumbalas gak, tp kita jual barang dgn keyword "stok terhad". payment method guna "bank deposit". kalo COD nampak sgt. hehe
 

JacKhalid

Newbie
Joined
Nov 23, 2009
Messages
490
Points
16
Salam,

Just nak sharing je pengalaman.

Aku hampir setahun ber-ebay. macam2 dah aku lalui. jatuh bangun berniaga ni normal la.

tp baru2 ni memang aku hilang sabar dgn ebay + paypal.

ebay tak payah citer la, sentiasa ada limit. limit new seller, limit category, limit itu ini.
pastu kalo nasib malang listing kena remove.

paypal ni lagi la hancing. once account kena limit access, langsung tak boleh buat pape.
duit yg ada dalam tu cuma akan dikeluarkan selepas 180 hari. mcm kes aku, kes yang
tak boleh dirayu @ submit2 dokumen. apsal pon aku tatau la. diorang bukan nak explain.
just bagitau yg akaun aku kena limit access. tu jek.

aku jual barang original tuw. pon listing kena remove & paypal kena limit. kalo yg jual fake
x payah citer la. DRPD APA AKU BACA, RUPANYA KO JUAL BARANG ORI PUN AKAN KENA GAK.
sebab tu dikira trademark violation.

so, ape lagi nak wat. jual barang ori tak leh, barang fake lagi la. paypal pun akan sekat akaun.
yang lebih bestnya, paypal berjaya limit KESEMUA akaun paypal yg aku guna, walaupun aku
guna windows user yg berlainan. Paypal memang hebat!

aku penat dah meniaga camnih. x pasal2 duit aku kena pegang. sia2 jek.

aku akan cari lubang berniaga dlm Malaysia jek. senang. untung lagi besar, barang bleh hantar pos laju
lagi murah etc. volume mungkin x macam eBay tapi takpe janji konsisten + x bagi masalah.

kpd yg nak berebay, selamat maju jaya diucapkan. duit dalam paypal tu kalo boleh
withdraw lah setiap kali ada duit yer.

sekian, terima kasih. ws
 

raqeem

freshman
Joined
Feb 7, 2010
Messages
11
Points
0
mana ada website terbaik selain eBay bro.. Buka banyak lagi acc eBay n PayPal baru bro.. jgn putus asa.....
 

raqeem

freshman
Joined
Feb 7, 2010
Messages
11
Points
0
Salam,

Just nak sharing je pengalaman.

Aku hampir setahun ber-ebay. macam2 dah aku lalui. jatuh bangun berniaga ni normal la.

tp baru2 ni memang aku hilang sabar dgn ebay + paypal.

ebay tak payah citer la, sentiasa ada limit. limit new seller, limit category, limit itu ini.
pastu kalo nasib malang listing kena remove.

paypal ni lagi la hancing. once account kena limit access, langsung tak boleh buat pape.
duit yg ada dalam tu cuma akan dikeluarkan selepas 180 hari. mcm kes aku, kes yang
tak boleh dirayu @ submit2 dokumen. apsal pon aku tatau la. diorang bukan nak explain.
just bagitau yg akaun aku kena limit access. tu jek.

aku jual barang original tuw. pon listing kena remove & paypal kena limit. kalo yg jual fake
x payah citer la. DRPD APA AKU BACA, RUPANYA KO JUAL BARANG ORI PUN AKAN KENA GAK.
sebab tu dikira trademark violation.

so, ape lagi nak wat. jual barang ori tak leh, barang fake lagi la. paypal pun akan sekat akaun.
yang lebih bestnya, paypal berjaya limit KESEMUA akaun paypal yg aku guna, walaupun aku
guna windows user yg berlainan. Paypal memang hebat!

aku penat dah meniaga camnih. x pasal2 duit aku kena pegang. sia2 jek.

aku akan cari lubang berniaga dlm Malaysia jek. senang. untung lagi besar, barang bleh hantar pos laju
lagi murah etc. volume mungkin x macam eBay tapi takpe janji konsisten + x bagi masalah.

kpd yg nak berebay, selamat maju jaya diucapkan. duit dalam paypal tu kalo boleh
withdraw lah setiap kali ada duit yer.

sekian, terima kasih. ws



mana ada website terbaik selain eBay bro.. Buka banyak lagi acc eBay n PayPal baru bro.. jgn putus asa.....
 

MaHaKaRYa

freshman
Joined
Jul 29, 2011
Messages
101
Points
0
Aku ada nak tnye ckit nie...

sape pernah Guna Syarikat dropshipper yang ships item dengan Regular Airmail ( Non-tracking Number ).

jika ada sesiapa disana yang pernah ber-ebay dengan guna Regular Airmail nie,(especially supplier dari China pakai nie),tolong share kat kitorang macam mane nak print shipping label kat eBay kalau item tu dah shipped untuk mengelakkan ebay hold payment daripada buyer's anda,kalau marked kat item tu 'Marked as shipped" je tanpa ada tracking Number atau Print Shipping Label,Pihak Paypal akan bekerjasama dengan eBay untuk hold Fund paypal anda( tak boleh guna sementara )
 

man_kelang

freshman
Joined
Dec 13, 2008
Messages
250
Points
16
Salam,

Nak tanya. Kenapa nak listing item kat ebay us x boleh katanya :

"You can not submit your listing due to the following problems
Attention!

In order to maintain a safe trading environment, there is a limit to the item quantity which a seller can specify in one listing. The categories and types of items that are subject to limits and the quantity allowed may vary.

You have reached the 30-day selling limit for the type of item you're trying to list. This means that while you can list other types of items, you will need to wait 30 days or until your other listings of this type have ended before you can list this item.

Established accounts which demonstrate a history of excellent buyer satisfaction will be automatically subject to higher limits."

Ni baru 1st item nak list kat ebay US. Kat ebay malaysia baru ade 3 item. Ape kes? camno nk beniage nie?
ade sesiape leh tolong?
 

MaHaKaRYa

freshman
Joined
Jul 29, 2011
Messages
101
Points
0
Salam,

Nak tanya. Kenapa nak listing item kat ebay us x boleh katanya :

"You can not submit your listing due to the following problems
Attention!

In order to maintain a safe trading environment, there is a limit to the item quantity which a seller can specify in one listing. The categories and types of items that are subject to limits and the quantity allowed may vary.

You have reached the 30-day selling limit for the type of item you're trying to list. This means that while you can list other types of items, you will need to wait 30 days or until your other listings of this type have ended before you can list this item.

Established accounts which demonstrate a history of excellent buyer satisfaction will be automatically subject to higher limits."

Ni baru 1st item nak list kat ebay US. Kat ebay malaysia baru ade 3 item. Ape kes? camno nk beniage nie?
ade sesiape leh tolong?
Salam bro,

eBay memang akn sentiasa meletakkan limit untuk seller baru kat eBay,ada tiga jenis Limit :

1.Account limit
2.Category Limit
3.Item Limit

Untuk lebih lanjut,baca pages ebay kat sini :
http://pages.ebay.com/help/sell/sellinglimits.html

eBay letak limit ni untuk protect market ebay dan seller2 lain yang sudah lama ber-eBay nie.Melalui limit ni mereka akan sentiasa memantau akaun saudara dan menilai prestasi serta performance saudara sebagai New Seller's,mereka ingin mengetahui jika saudara mampu memenuhi kehendak pelanggan eBay yang berurus niaga dengan saudara.

pada pendapat saya,jenis limit yang diletakkan pada akaun saudara adalah yang ke-2(category limit ).

category limit bertujuan untuk mengawal jumlah active listing yang saudara senaraikan kat kategori ni.Contohnya,

Saudara menjual iPhone 4 kat ebay MAS sebanyak 3 unit dalam kategori Mobile Phones.

kemudian saudara jual lagi kat eBay US untuk approach lebih ramai buyers,jika akaun saudara belum mencapai had maksimum jumlah item yang di list kat kategori tersebut,saudara masih boleh membuat listing kat eBay US,
Tetapi jika sebaliknya,saudara memang tidak akan dibenarkan untuk listing item dalam kategori tersebut sehingga 30 hari.Selepas 30 hari saudara akan dibenarkan semula menjual item yang lebih bnyak dalam kategori tersebut.

INGAT: Jangan list item yang dah kena limit kat kategori lain,kang tertangkap eBay..Kaw kaw..:D

Untuk itu,saudara boleh cuba buat research blik item lain yang pling laris kat eBay dan cuba list dalam kategori yang btul(pastikan bkn dalam kategori sama).

Ataupun,buka satu lagi akaun yang berlainan identiti dengan akaun eBay saudara yang pertama,kemudian list kan item yang kena limit tadi semula :)

(jika ingin membuka satu lagi akaun,pastikan identiti,nama,akaun paypal,kad kredit,alamat dan internet browser tak sama dengan akaun pertama tadi )

eBay mampu mengesan akaun tersebut melalui internet browser walaupun akaun tersebut berbeza identiti dengan akaun utama saudara.pastikan saudara menggunakan internet browser yang brlainan( jika akaun first tadi pakai IE,akaun kedua pakai Mozilla atau Chrome)


Selamat Sukses,

Sedikit sentuhan melalui pengalaman :)
 

man_kelang

freshman
Joined
Dec 13, 2008
Messages
250
Points
16
Salam bro,

eBay memang akn sentiasa meletakkan limit untuk seller baru kat eBay,ada tiga jenis Limit :

1.Account limit
2.Category Limit
3.Item Limit

Untuk lebih lanjut,baca pages ebay kat sini :
http://pages.ebay.com/help/sell/sellinglimits.html

eBay letak limit ni untuk protect market ebay dan seller2 lain yang sudah lama ber-eBay nie.Melalui limit ni mereka akan sentiasa memantau akaun saudara dan menilai prestasi serta performance saudara sebagai New Seller's,mereka ingin mengetahui jika saudara mampu memenuhi kehendak pelanggan eBay yang berurus niaga dengan saudara.

pada pendapat saya,jenis limit yang diletakkan pada akaun saudara adalah yang ke-2(category limit ).

category limit bertujuan untuk mengawal jumlah active listing yang saudara senaraikan kat kategori ni.Contohnya,

Saudara menjual iPhone 4 kat ebay MAS sebanyak 3 unit dalam kategori Mobile Phones.

kemudian saudara jual lagi kat eBay US untuk approach lebih ramai buyers,jika akaun saudara belum mencapai had maksimum jumlah item yang di list kat kategori tersebut,saudara masih boleh membuat listing kat eBay US,
Tetapi jika sebaliknya,saudara memang tidak akan dibenarkan untuk listing item dalam kategori tersebut sehingga 30 hari.Selepas 30 hari saudara akan dibenarkan semula menjual item yang lebih bnyak dalam kategori tersebut.

INGAT: Jangan list item yang dah kena limit kat kategori lain,kang tertangkap eBay..Kaw kaw..:D

Untuk itu,saudara boleh cuba buat research blik item lain yang pling laris kat eBay dan cuba list dalam kategori yang btul(pastikan bkn dalam kategori sama).

Ataupun,buka satu lagi akaun yang berlainan identiti dengan akaun eBay saudara yang pertama,kemudian list kan item yang kena limit tadi semula :)

(jika ingin membuka satu lagi akaun,pastikan identiti,nama,akaun paypal,kad kredit,alamat dan internet browser tak sama dengan akaun pertama tadi )

eBay mampu mengesan akaun tersebut melalui internet browser walaupun akaun tersebut berbeza identiti dengan akaun utama saudara.pastikan saudara menggunakan internet browser yang brlainan( jika akaun first tadi pakai IE,akaun kedua pakai Mozilla atau Chrome)


Selamat Sukses,

Sedikit sentuhan melalui pengalaman :)
Terima kasih atas penjelasan. Saya listing di ebay my ialah kategori software. yang kena limit ni ialah kategori jewelry yg saya cuba utk listing di ebay us...so macamana tu. 2 kategori yang berbeza..sy pun x paham dah ni
 

MaHaKaRYa

freshman
Joined
Jul 29, 2011
Messages
101
Points
0
Terima kasih atas penjelasan. Saya listing di ebay my ialah kategori software. yang kena limit ni ialah kategori jewelry yg saya cuba utk listing di ebay us...so macamana tu. 2 kategori yang berbeza..sy pun x paham dah ni
Bro kekadang susah nak paham eBay nyer Polisi nie..

ada dua sebab dengan situasi bro ni :

1.bro memang kena kategori limit
Bro list item dalam kategori software kat eBay My tak kena limit tak? jika tak bermakna bro masih boleh list item tersebut dimana2 international sites. kalau item bro yg dah list kat eBay my dalam kategori Jewelery dan ianya berstatus Aktif,jika akaun bro belum sampai had maksimum jumlah item yang boleh list untk kategori ni,sememangnya bro memang boleh list lagi kat eBay international sites.Tapi kalau ni adalah item pertama yg bro list dalam kategori jewelery tapi dah kena limit,itu bermakna memang bro kena item limit(dikira dari keseluruhan active listing)

itu sebab pertama,

2.Bro kena Item Limit/Account limit.

Item limit ni bermaksud jumlah item yang eBay benarkan untuk new seller list kat mana2 eBay sites iaitu 10 (active + completed) atau $500 jualan (active + completed) item untuk 30 hari.Jadi bermakna eBay akan mengira semua jumlah active list bro jika dah sampai had limit item tu tanpa mengira bro list kat mana2 kategori pun.
 

meyummy

freshman
Joined
Mar 9, 2009
Messages
2
Points
0
Salam,


1) Nak tanya boleh tak jual produk makanan kat ebay contoh tepung kek ke perencah nasik goreng ke
serbuk kari ke

2) Boleh tak pos makanan guna pos daftar? kalau boleh kita nak declara barang tu sebagai apa?

3) Ada tak countries yang tak terima pos produk makanan?

mohon pencerahan :)
 

man_kelang

freshman
Joined
Dec 13, 2008
Messages
250
Points
16
Bro kekadang susah nak paham eBay nyer Polisi nie..

ada dua sebab dengan situasi bro ni :

1.bro memang kena kategori limit
Bro list item dalam kategori software kat eBay My tak kena limit tak? jika tak bermakna bro masih boleh list item tersebut dimana2 international sites. kalau item bro yg dah list kat eBay my dalam kategori Jewelery dan ianya berstatus Aktif,jika akaun bro belum sampai had maksimum jumlah item yang boleh list untk kategori ni,sememangnya bro memang boleh list lagi kat eBay international sites.Tapi kalau ni adalah item pertama yg bro list dalam kategori jewelery tapi dah kena limit,itu bermakna memang bro kena item limit(dikira dari keseluruhan active listing)

itu sebab pertama,

2.Bro kena Item Limit/Account limit.

Item limit ni bermaksud jumlah item yang eBay benarkan untuk new seller list kat mana2 eBay sites iaitu 10 (active + completed) atau $500 jualan (active + completed) item untuk 30 hari.Jadi bermakna eBay akan mengira semua jumlah active list bro jika dah sampai had limit item tu tanpa mengira bro list kat mana2 kategori pun.
Oh ye ke...rase2 nye reason nombor 2 tu la kut..kalau mcm tu xpe la..kene tunggu next month la gamaknye...thanks bro :)
 

man_kelang

freshman
Joined
Dec 13, 2008
Messages
250
Points
16
Saya nak tanya berkenaan limit, kalau buka store kat ebay US limit tu akan berubah ke tidak? maklumlah x berapa pandai nak baca english kat web ebay tu...
 

fared

freshman
Joined
Jul 21, 2011
Messages
13
Points
0
salam otai2, nak tanya skrg ni feedback guna keyword apa yer ? dah cari setem, stok terhad, maklumbalas, sume takde.. aku punya akaun baru lepas kene suspen sbb jual barang vero..
ni nak buat akaun baru dah susah nak cari feedback plak..
 
Last edited:

MaHaKaRYa

freshman
Joined
Jul 29, 2011
Messages
101
Points
0
salam otai2, nak tanya skrg ni feedback guna keyword apa yer ? dah cari setem, stok terhad, maklumbalas, sume takde.. aku punya akaun baru lepas kene suspen sbb jual barang vero..
ni nak buat akaun baru dah susah nak cari feedback plak..
Cube gunakan Ebook ataupun software ( tapi hati2 sebab sesetegah ebook ebay x bnarkan urusniaga ebook ni)

kalau tak pun cari alat2 tulis,pemadam ke,pensel ke,semua tu murah2 je...
 

ezrienaz

freshman
Joined
Jan 8, 2008
Messages
262
Points
16
Age
36
nak tanya sikit pasai ebay fee ebay.
klau acc fake kita boleh tak byr fee guna credit card yg sama, yg kita byr kat acc lain?
 

MaHaKaRYa

freshman
Joined
Jul 29, 2011
Messages
101
Points
0
Bagaimana cara nk jual barangan VER0 dengan selamat? :)
Pastikan x jual barang berjenama atau barang VERO tiruan,contoh kalau bro jual Kasut Nike edisi 2011,pastikan kasut tu memang ada kat sotore sebenar Nike..jangan jual pinggan jenama NIKE pulak,itu memang dah trademark violation tu..saya harap bro faham maksud saya...hehehehe..

lagi senang sebelum listing tu,pegi cari sape VERO item yg bro nak list kan,baca "About Me" pages dia..

Selamat Sukses!! :)
 
Top