Thread Soal Jawab - Kamu Tanya Kami Jawab

JacKhalid

Newbie
Joined
Nov 23, 2009
Messages
490
Points
16
Salam semua,

Bulan 11 ni genap 1 thn aku ber-ebay.

Mula2, mcm yg org lain ajar, aku jual brg2 artsnow. design sendiri t-shirt, mousepad
etc. jualan sekadar cukup2 makan sahaja.

Then aku mengikut nasihat2 otai, start jual brg2 fake/VeRO. mmg lumayan. pernah satu ketika
sales aku cecah RM15K seminggu. org putih ni bagi diorang $40-50 takde pape. Kos kita beli
RM20 tp jual dlm RM120-150. diorang x banyak cengkadak la.

Tapi tu dulu...

Sekarang ni undang2 eBay makin ketat. bukak akaun baru, kena selling limit 10 item @ $500 sales sebulan.
Pastu akaun2 lama banyak kena selling limit sbb violate policy (yelah, jual barang fake/VeRO kan. confirm la kena).
Akaun lama punya Compliance jatuh, so sales pun agak jatuh sikit. Akaun baru plak x leh nak jual banyak.
selain dr tu, ebay punya fee pun makin lama makin mahal.

Sangat frustrated dgn keadaan skg ni, tp x bleh buat apa. sekarang aku dah dpt supplier brg ori. nak start balik tp makan masa la nak build up balik feedback2 akaun baru tu.

Satu masalah utama bila jual barang ke luar negara ni ialah BARANG TAK SAMPAI. nak tak nak kena refund la if kita dah track tp x jumpa.

So, disebabkan masalah2 dgn eBay ni, aku nak explore pula peluang berjual beli di Malaysia. ebay Malaysia, mudah, lelong dah try dah. takde sales. last2 eBay gak terbaik coz sentiasa ada buyer beli barang kita. Tp mcm yg diterangkan di atas la, ada plak cabaran2 nya.

Website2 alternatif kepada eBay pun dah try cari. ada yg boleh, ada yg x boleh coz dia cuma bagi penduduk dia je yg berjual beli kat situ.

Kesimpulan:

Jual kat malaysia - brg confirm sampai, x pyh bayar fee, TAPI takde buyer
Jual kat eBay - buyer sentiasa ada, TAPI BARANG X CONFIRM SAMPAI, FEE BANYAK GILA & UNDANG2 STRICT.

Ada x website Malaysia yg buyer sentiasa ada & fee x pyh bayar banyak?
 

Faez

Newbie
Joined
Oct 11, 2009
Messages
1,787
Points
36
haha..awal nye giveup bro..ni mesti kes tamak nk untung cepat..
sbb tu org ckp kne buat research slalu..buat acc baru jual vero mmg cari psl la..
buat acc baru,cari brg x vero..maintain 3-4 ketul sebulan da la untuk longterm..
sape ckp brg xsampai?pakai DS ke sendiri anta?so far % brg xsampai sgt kecik..klu DS,kne cari yg btol² leh caye..
 

JacKhalid

Newbie
Joined
Nov 23, 2009
Messages
490
Points
16
haha..awal nye giveup bro..ni mesti kes tamak nk untung cepat..
sbb tu org ckp kne buat research slalu..buat acc baru jual vero mmg cari psl la..
buat acc baru,cari brg x vero..maintain 3-4 ketul sebulan da la untuk longterm..
sape ckp brg xsampai?pakai DS ke sendiri anta?so far % brg xsampai sgt kecik..klu DS,kne cari yg btol² leh caye..
salam sifu Faez,

yup mmg % sikit. tp bila kita jual barang harga mahal so refund tu agak menyakitkan lar.
dah track dah pos malaysia mmg semua OK. bila dah start keluar Malaysia tu yg
terus hilang dari pandangan.

saya x buat dropship pun. semua hantar guna pos malaysia jek.

yang pasal research tu mmg stuju la. saya rasa saya nak stop vero & start belajar
jual benda lain pulak. ebook camunsif tu macam memberi sinar harapan baru jek.
hehehehe....

thx for the advice sifu =)
 

MadrotSmith

freshman
Joined
Dec 27, 2010
Messages
65
Points
6
bro2 sekalian..
selain SETEM apa lagi keyword yg org pakai untuk menjual/membeli fb?
tengkiu
 

ferdyfauzi

Senior
Joined
May 28, 2009
Messages
377
Points
18
Askum & salam sejahtera semua,

saya newbie nak bertanya nie.

Saya bukak akaun baru coz akaun lama dah kena restriction gila2.
Akaun baru senang je nak dapat feedback as BUYER. Beli je barang2 murah. habis citer.

Utk dapat feedback as SELLER camne ye? Dah try auction & BIN. Auction bleh
10 je sebulan. BIN lak takde org beli. mgkin org US/AU/UK x beli brg kite coz feedback as
seller sikit kot. Ebay skang dah limit selling max 10 item @ US$500 SEBULAN. So, nak dptkan
feedback as SELLER pun dah jadi susah.

So far bleh lagi list kat Malaysia, xde limit. masalahnya takde buyer lah plak utk barang kite jual
tu. (contohnye: jersi barcelona)

Boleh x sifu2 kasi tunjuk ajar camne nak dapatkan feedback sbg SELLER,selain drpd:

1) jual beli "setem" maklumbalas (coz ebay dah dapat detect dah)
2) tunggu pas sebulan(lama sangat nak menunggu nyer)
3) jual benda karut marut (setem, sampul surat, stiker, pen dsb)

Saya cadang nak jual kat Malaysia & collect feedback dari situ. Tp traffic plak
takde. ada sape2 leh share x camne nak tarik traffic utk beli barang kite kat Malaysia?
(kalo bleh x nak advertise kat lelong, facebook dll coz nnti org tau la ID & niche kite. hehe)

Sorry kalau soalan agak meleret-leret. Harap dapat bantu.

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI, MAAF ZAHIR BATIN.

Terima kasih & wassalam.
Apa kata ko try jual majalah lama/komik terpakai untuk kumpul feedback. jual murah2 lepas tu kalau ada orang beli mesti ko boleh dapat feedback kan?
 

Cikgu Loh

Senior
Joined
Nov 22, 2010
Messages
1,732
Points
0
Age
29
Saya ada simpan banyak setem2 lama...Macam mane nak jual kat ebay?..Dulu wat ebay gak tapi skrg dah berhenti..

Saya nak letak kat auction..Ada ebayer di sini boleh tunjukkan jalannya?huhu..PM la..leh 20-50..hehe
 

denggi

freshman
Joined
Jun 25, 2008
Messages
114
Points
16
Askum & salam sejahtera semua,

saya newbie nak bertanya nie.

Saya bukak akaun baru coz akaun lama dah kena restriction gila2.
Akaun baru senang je nak dapat feedback as BUYER. Beli je barang2 murah. habis citer.

Utk dapat feedback as SELLER camne ye? Dah try auction & BIN. Auction bleh
10 je sebulan. BIN lak takde org beli. mgkin org US/AU/UK x beli brg kite coz feedback as
seller sikit kot. Ebay skang dah limit selling max 10 item @ US$500 SEBULAN. So, nak dptkan
feedback as SELLER pun dah jadi susah.

So far bleh lagi list kat Malaysia, xde limit. masalahnya takde buyer lah plak utk barang kite jual
tu. (contohnye: jersi barcelona)

Boleh x sifu2 kasi tunjuk ajar camne nak dapatkan feedback sbg SELLER,selain drpd:

1) jual beli "setem" maklumbalas (coz ebay dah dapat detect dah)
2) tunggu pas sebulan(lama sangat nak menunggu nyer)
3) jual benda karut marut (setem, sampul surat, stiker, pen dsb)

Saya cadang nak jual kat Malaysia & collect feedback dari situ. Tp traffic plak
takde. ada sape2 leh share x camne nak tarik traffic utk beli barang kite kat Malaysia?
(kalo bleh x nak advertise kat lelong, facebook dll coz nnti org tau la ID & niche kite. hehe)

Sorry kalau soalan agak meleret-leret. Harap dapat bantu.

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI, MAAF ZAHIR BATIN.

Terima kasih & wassalam.
beli feedback kt fiverr.. tp saya xpernah try pon servis tu ok.. :)
 

MadrotSmith

freshman
Joined
Dec 27, 2010
Messages
65
Points
6
Sesuai ke bereBay dengan menggunakan Broadband?
secara peribadinya n berdasarkan pengalaman...aku rekomenkan pakai streamyx sbb ipnya pasti bertukar bila restart modem, klu pakai broadband kdg2 ipnya tak betukar.
paling penting utama sbb dia laju :)
 

bboy_im

freshman
Joined
Jun 2, 2010
Messages
207
Points
16
salam, camne nak settle buyer dah menang bid tp tak mau byr...?
reminder dah 2,3 kali dah..fedup pun ade...ni buyer singapore..
open unpaid case je bro, kang paksa2 tak pasal2 buyer bg negative feedback :)
 
Top