Thread Soal Jawab - Kamu Tanya Kami Jawab

sterne

freshman
Joined
Dec 23, 2009
Messages
63
Points
0
Salam... (^^,)

Saya baru nak mula berniaga kat eBay ni. Nak minta pandangan & nasihat Abg2 Hensem & Kakak2 Cantik yg berpengalaman kat WC ni... :)

Macam mana korang buat pembungkusan untuk produk pakaian yg nak dihantar kpd pelanggan?
Apa beza Pos Berdaftar, PosLaju & Pos Ekspress? & mana satu yg paling selamat untuk digunakan?

*Minta maaf la yea kalau soalan saya ni macam soalan Bodo2 gitu. Dah memang tak tau. ehehe...
Produk pakaian saya balut dgn bubble dan kemudiannya masukkan dalam sampul surat biasa yg keras sikit.

Pos Berdaftar :
-AirMail tu pos melalui udara dan ada tracking number. So boleh track lah kat mana mail tu nanti.
-Pembalutan mestilah menggunakan sampul surat coklat atau putih.
-Harga Daftar =RM4.10
-Harga setem ikut zone (check kat website)
-Kena isi borang hijau kastam, tampal kat belakang sampul surat. (mintak je banyak2)
-Harga insurans RM8.00 utk setiap insurans sampai RM100. (kena cop dulu)

Parcel :
- Pos melalui udara
- bungkusan yg lebih berat.
- Boleh bungkus guna apa saja.
- Harga ikut negara

PosLaju(EMS) :
- Cepat sampai ke destinasi, lebih kurang 3 hari dan tentu lah lagi mahal dari airmail.
- Harga di website tak termasuk 10% fuel dan 10% handling

PosEkspress :
- Pos ni laju jugak tapi takde insurans.

Harga boleh check kat website Pos Malaysia.

Kalau nak murah dan selamat, guna Pos Daftar Airmail. Saya selalu guna yg ni, alhamdulillah ok je setakat ni
 

maillebai

freshman
Joined
May 5, 2009
Messages
449
Points
0
masalahnya bro sy nak bayar fee ebay tu..

saya cuba tukar guna paypal tp mmg x bleh..dia ckp sy reg kat ebay malaysia..

selama nie sy guna DB al-Rajhi.....ingat nak tukar DB Maybank sebab senang nak masukkan duit kat dlm acc

lgpun cawangan al-Rajhi jauh sgt dr tmpt tinggal...
kalo guna paypal rasanya tak boleh lg..

persoalan aku, kenapa ko nak add debit kad baru? tak pyh pening2. yg lama tu biarkan ja..

tiap2 bulan ko guna debit kad maybank tu byr fee guna "one time payment" tu kan lg sng..??

p/s ke aku yg tak phm soalan?? huhuhu..
 

sterne

freshman
Joined
Dec 23, 2009
Messages
63
Points
0
Aik..dia xde mtk pape ke? aku penah nak try sbb aku dgr yg business nyeer kebal sket. tp masa nak reg tu dia siap mtk url la, website la.. last2 aku cabut. wat premium jer..
Masa saya upgrade paypal ke bisnes, takde pulak mintak url. Cuma nama bisnes tu letak nama sendiri. Masa tu kena upgrade jugak sebab duit masuk melebihi limit untuk setahun. Ni kira untuk keselamatanlah.

Lepas tu kena hantar apa2 surat confirmkan address. itu saja
 

Zetty

freshman
Joined
Sep 3, 2010
Messages
4
Points
0
Produk pakaian saya balut dgn bubble dan kemudiannya masukkan dalam sampul surat biasa yg keras sikit.

Pos Berdaftar :
-AirMail tu pos melalui udara dan ada tracking number. So boleh track lah kat mana mail tu nanti.
-Pembalutan mestilah menggunakan sampul surat coklat atau putih.
-Harga Daftar =RM4.10
-Harga setem ikut zone (check kat website)
-Kena isi borang hijau kastam, tampal kat belakang sampul surat. (mintak je banyak2)
-Harga insurans RM8.00 utk setiap insurans sampai RM100. (kena cop dulu)

Parcel :
- Pos melalui udara
- bungkusan yg lebih berat.
- Boleh bungkus guna apa saja.
- Harga ikut negara

PosLaju(EMS) :
- Cepat sampai ke destinasi, lebih kurang 3 hari dan tentu lah lagi mahal dari airmail.
- Harga di website tak termasuk 10% fuel dan 10% handling

PosEkspress :
- Pos ni laju jugak tapi takde insurans.

Harga boleh check kat website Pos Malaysia.

Kalau nak murah dan selamat, guna Pos Daftar Airmail. Saya selalu guna yg ni, alhamdulillah ok je setakat ni
Terima kasih Sterne. Penerangan yg sangat2 membantu... ;;)

errmmm.. Bubble tu apa? kat mana nak dapat?
 

sterne

freshman
Joined
Dec 23, 2009
Messages
63
Points
0
Terima kasih Sterne. Penerangan yg sangat2 membantu... ;;)

errmmm.. Bubble tu apa? kat mana nak dapat?
Bubble tu plastik bulat2 yang ada angin tu. Selalu orang balut bekas kaca. Search bubblewrap.

Saya beli kat kedai di Penang.
Boleh juga dapatkan di kedai2 biasa macam jusco (RM4.90 semeter). Ataupon cari kat lelong, memang berganda murah. Kalau nak lagi senang, guna sampul surat bubble tapi kos tinggi lah.
 

mohdfahmiex5

freshman
Joined
Oct 13, 2009
Messages
120
Points
0
kalau taknak kene hold list kat ebay australia..nanti da cukup feedback baru beralih ke ebay US..
akaun baru aku kadang kene hold kadang tak list kat ebay US..pelik gak...takpe la janji ade sold...

Bab payment plak ko kene la pakai duit ko dulu..kang nanti kalo da lepas duit tu ko rolling balik...tak hilang pun duit tu...rilek la..asam garam ebay,biase la tu..
 

shabab05

freshman
Joined
Jan 19, 2010
Messages
349
Points
16
sape tau cmne cara nk fowardkan beberapa akaun yahoo [email protected] ke satu akaun email saje secara automatik?? dan bila dh msuk ke 1akaun email tu dia automatik filter ke file masing.. leh ajar sikit x..:) ajar byk pn xpe
 

mohdfahmiex5

freshman
Joined
Oct 13, 2009
Messages
120
Points
0
sape tau cmne cara nk fowardkan beberapa akaun yahoo [email protected] ke satu akaun email saje secara automatik?? dan bila dh msuk ke 1akaun email tu dia automatik filter ke file masing.. leh ajar sikit x..:) ajar byk pn xpe
aku biase pakai gmail je.semua akaun ebay aku pakai gmail.so leh forward ke akaun yahoo aku...akaun yahoo hanya Yahoo Plus(berbayar) je yang boleh forward.Boleh jugak ko nak setup kat outlook express..so boleh tengok email walau offline..untuk yahoo hanya yahoo plus je leh forward n push mail..

gmail kompom boleh...sebab aku da penah buat..Hotmail boleh push mail tapi forward aku tak test..aku tak suke hotmail..

Dalam yahoo ko buat folder contoh item sold,payment,paypal or etc(ikut suke ko lah)..then ko buat filter..bleh buat ikut subject,content,sender dan macam2 lagi...



untuk yahoo ko bukak email dari ebay contohnya email yang bgtau item ko sold,pilih action(die dropdown menu,sebaris ngan button spam,forward,reply,print).then klik pada Filter email like this..pastu ko pilih la nak filter by ape...pilih nak masukkan ke folder mane satu..

note:buat folder dulu baru buat filter tu..

Tuk forward from gmail ko g kat setting(belah kanan atas) kat gmail tu ade forward kat setting die.masukkan address email yahoo ko.pastu die akan suh verify..klik verify nanti die anto code verify ke yahoo ko..amik kod tu paste kat gmail untuk verify..save setting..

tuk test ko masuk yahoo ko anto email ke gmail tu..kalo ok die akan reply(forward from gmail) balik ke yahoo ko tu dan masuk ke dalam folder mane ko da filter....kalo tak ok try godeh lagi mungkin ade silap..

Godeh2 je takj meletup pun pc ko...huhu

sori kalau ayat aku merapu n ko xpaham..aku ngantuk ni..hehe..otak tak berape nak center.
 
Last edited:

shabab05

freshman
Joined
Jan 19, 2010
Messages
349
Points
16
aku biase pakai gmail je.semua akaun ebay aku pakai gmail.so leh forward ke akaun yahoo aku...akaun yahoo hanya Yahoo Plus(berbayar) je yang boleh forward.Boleh jugak ko nak setup kat outlook express..so boleh tengok email walau offline..untuk yahoo hanya yahoo plus je leh forward n push mail..

gmail kompom boleh...sebab aku da penah buat..Hotmail boleh push mail tapi forward aku tak test..aku tak suke hotmail..

Dalam yahoo ko buat folder contoh item sold,payment,paypal or etc(ikut suke ko lah)..then ko buat filter..bleh buat ikut subject,content,sender dan macam2 lagi...



untuk yahoo ko bukak email dari ebay contohnya email yang bgtau item ko sold,pilih action(die dropdown menu,sebaris ngan button spam,forward,reply,print).then klik pada Filter email like this..pastu ko pilih la nak filter by ape...pilih nak masukkan ke folder mane satu..

note:buat folder dulu baru buat filter tu..

Tuk forward from gmail ko g kat setting(belah kanan atas) kat gmail tu ade forward kat setting die.masukkan address email yahoo ko.pastu die akan suh verify..klik verify nanti die anto code verify ke yahoo ko..amik kod tu paste kat gmail untuk verify..save setting..

tuk test ko masuk yahoo ko anto email ke gmail tu..kalo ok die akan reply(forward from gmail) balik ke yahoo ko tu dan masuk ke dalam folder mane ko da filter....kalo tak ok try godeh lagi mungkin ade silap..

Godeh2 je takj meletup pun pc ko...huhu

sori kalau ayat aku merapu n ko xpaham..aku ngantuk ni..hehe..otak tak berape nak center.
huhh.. thnks byk2 sudi mengarang pnjg2 utk fhmkan sya.. sgt dihargai:)
nk tnye lg:) alasan apa lg selain website design utk create invoice?? boleh x klu 1acc kna limit, so aku send invoice gna acc paypal yg lain ke acc limit tu.. adkah drpd acc limit boleh kna bayar??
 
Last edited:

mohdfahmiex5

freshman
Joined
Oct 13, 2009
Messages
120
Points
0
huhh.. thnks byk2 sudi mengarang pnjg2 utk fhmkan sya.. sgt dihargai:)
nk tnye lg:) alasan apa lg selain website design utk create invoice?? boleh x klu 1acc kna limit, so aku send invoice gna acc paypal yg lain ke acc limit tu.. adkah drpd acc limit boleh kna bayar??
aku tak penah buat.satahu aku akaun limit tak boleh buat transaksi langsung kecuali buyer open case.baru die boleh sedut duit dari akaun limit tu...tapi kalau bab2 hantar invoice tuk suruh akaun limit tu bayar aku tak tau sebab tak penah alami...ko test la dulu kang repot result sini...hehehehe
 

shabab05

freshman
Joined
Jan 19, 2010
Messages
349
Points
16
xpe ke gna 1 no phone je utk call acc paypal yg berlainan?? ke ade cara dia.. hrp otai2 leh kongsi same :)
 

tonyjaa

freshman
Joined
Sep 3, 2010
Messages
5
Points
0
aku nak tanya... ada sesape tak berpengalaman terima payment dari USA atau australia atau mana2 negara yg ada kat bumi ni selain dari guna paypal. kalau nk suruh wat TT camner yer... kat usa atau aussie ada western union tak?
dulu aku pernah terima payment dr mexico guna wastern union..bila buyer dah kirim duit,tanya dia berape amount and siapa yang hantar. bank akan check
 

mohdfahmiex5

freshman
Joined
Oct 13, 2009
Messages
120
Points
0
make sure ejaan nama semuanya betul untuk western union.aku ada tanye bank/pejabat pos walau nama kite salah 1 huruf duit tu kite tak boleh amik..tu term western union kate officer bank tu..

semalam bos aku nak TT ke UK sebanyak 350 GBP.g kaunter maybank then officer maybank cakap TT ke UK penerima akan dikenekan fee sebanyak 50GBP..giler banyak...tu kata officer bank tu la.kalau die tipu maknenye aku pun tertipu korang la...Terus bos aku blah then suh aku transfer pakai paypal aku...untung2 aku tak payah withdraw fund paypal..terus dapat cash..huhuhu
 
Top