Tentang Pengurangan **** Mara

NazAiman

Senior
Joined
May 22, 2010
Messages
357
Points
0
Salam sejahtera entrepreneur sekalian, :)

Nak tanya ada sesiapa kat sini pernah apply pengurangan **** Mara? Apa prosedur yang kita kena lalui? Berapa lama proses? Rasanya CGPA under 3 boleh ke dapat pengurangan yang banyak? :D Sebab saya pernah dengar kawan kepada auntie saya CGPA under 3 jugak tapi still dapat pengurangan sebanyak 50%. Pengalaman anda amat saya harapkan. Sekian :)
 

RomeoRavent (RR)

freshman
Joined
Nov 28, 2009
Messages
1,218
Points
38
saya dulu masa study guna **** MARA...CGPA under 3.00 still leh mintak pgurangan...saya dpt pgurangan sbnyk 75%...prosedur nya kene pg pjbt MARA yg berhampiran...pas tu mintak borang permohonan pengurangan bayaran ********..pas tu isi data yang diperlukan dalam borang tu..dah siap hantar ge MARA gunakan alamat yg d berikan..lpas 2 minggu MARA akan reply yg dorg dah trima permohonan anda...dalam 3,4 bulan dapat ler pengurangan...
 

NazAiman

Senior
Joined
May 22, 2010
Messages
357
Points
0
saya dulu masa study guna **** MARA...CGPA under 3.00 still leh mintak pgurangan...saya dpt pgurangan sbnyk 75%...prosedur nya kene pg pjbt MARA yg berhampiran...pas tu mintak borang permohonan pengurangan bayaran ********..pas tu isi data yang diperlukan dalam borang tu..dah siap hantar ge MARA gunakan alamat yg d berikan..lpas 2 minggu MARA akan reply yg dorg dah trima permohonan anda...dalam 3,4 bulan dapat ler pengurangan...

wah 75%, ada apa-apa lagi tak yang kene bawak masa hantar borang?
 

NazSobju

freshman
Joined
Nov 19, 2008
Messages
1,074
Points
38
untuk kurus profesional boleh kurangkan tak?
sebab kursus profesional tak guna cgpa..

main pass tak pass je
 

RomeoRavent (RR)

freshman
Joined
Nov 28, 2009
Messages
1,218
Points
38
haah, dalam borang kene nyatakan CGPA, baru download tadi. tengok bawah ni :

Code:
http://www.mara.gov.my/c/document_library/get_file?uuid=fe22a354-6761-4fb3-ad56-da82c4121e98&groupId=10131

mcphat, betul ke borang ni? takde borang lain dah?

Yer..tulah borang yang aku isi dulu utk mohon pgurangan bayaran balik ********...
 

NazSobju

freshman
Joined
Nov 19, 2008
Messages
1,074
Points
38
xtau ler pulak...
rasanya xboleh kot..
sbb dalam borang tu mmg wajib kne nyatakan CGPA..
tp xtau ler kalau boleh dah..

haah yeke?adoi sedih woo...ACCA(kursus profesional)
mmg xleh ehhh?:(

kitorang xde guna CGPA.test2 bulan2 dapat marks tinggi
ke rendah dorg tak ambil kira..yang dorg kira final exam.

nape mara tak mau kesian kat kitorag hah??:(
 

NazSobju

freshman
Joined
Nov 19, 2008
Messages
1,074
Points
38
klu xabis blaja xleh buat pengurangan kan?

hmm..OK kalau in case sepatutnya **** kita tu kita ambil penuh
dari diploma sampai ijazah..
tapi setakat yg kita study kita mabik **** utk dip je.
dan lepas dapat dip kita mau keje dan tak mau ambik
**** utk ijazah....

maknanya kita just pinjam ngan mara utk diploma je.
kalau nak mtk kurangkan **** utk dip ni boleh ke??
 

RomeoRavent (RR)

freshman
Joined
Nov 28, 2009
Messages
1,218
Points
38
hmm..OK kalau in case sepatutnya **** kita tu kita ambil penuh
dari diploma sampai ijazah..
tapi setakat yg kita study kita mabik **** utk dip je.
dan lepas dapat dip kita mau keje dan tak mau ambik
**** utk ijazah....

maknanya kita just pinjam ngan mara utk diploma je.
kalau nak mtk kurangkan **** utk dip ni boleh ke??

Bayar jumlah yg telah digunakan jer...
xperlu bayar jumlah yg dipohon sebelum tu...
macam saya jumlah **** RM49K..
Dah abis blajar saya guna RM47K jer
Statement kuar RM47K jer (jumlah yang perlu dibayar sebelum pengurangan....selepas pengurangan dah lain dah nilai dier)
 
Top