Tempat-Tempat Pelancongan Menarik di Malaysia Mengikut Negeri

Pfiza2

freshman
Joined
Apr 28, 2014
Messages
454
Likes
0
Points
0
Offline
#1
Dikesempatan cuti sekolah ini , saya ingin berkongsi tempat melancong di seluruh Malaysia, jom kita rehat minda dan badan yang entah bila kali terakhir kita bercuti bersama keluarga atau orang tersayang, Jom lihat tempat tempat tersebut :-


KELANTAN

- tok bali
- air terjun gunung stong
- pantai cahaya bulan
- nasi ulam cikgu
- bebas cukai rantau panjang
- bebas cukai pengkalan kubor
- jeram linang
- jeram pasu
- taman tengku anis
- pantai sri tujuh
- pantai irama bachok
- pasar malam flat buluh kubu
- masjid beijing
- pasar siti khatijah
- pasar wakaf che yeh
- terminal makanan negara (TEMAN)
- pasar malam flat buluh kubu



TERENGGANU


- pasar payang
- muzium terengganu
- pantai batu burok
- air terjun sekayu
- lata tembakah
- la hot spring
- tasik kenyir
- pulau kapas
- pulau duyung
- pulau perhentian
- pulau redang
- kedai keropok lekor B.T.B 2209, bkt tok beng
- mercu tanda baru pulau warisan


PERLIS

- Padang besar
- tasik melati
- gua kelam


PAHANG

- Cameron highlands
- genting higlands
- bukit tinggi Colmar Tropicale
- bukit gambang waterpark
- teluk cempedak
- cherating
- taman Negara endau rompin
- tasik bera
- gunung tahan
- air terjun sg. pandan
- air terjun chemong

PERAK

- sg. Klah hot spring

- pulau pangkor
- taman rekreasi gunung lang
- zoo taiping night safari
- pulau orang utan
- bukit merah laketown resort
- gua tempurung
- bukit larut
- menara condong
- padang polo
- eco park
- lost world of tambun
- galeri sultan azlan shah
- istana kenangan
- air terjun ulu kenas

KEDAH



- the carnival waterpark
- gunung jerai
- pantai merdeka
- pantai tanjung dawai
- pulau langkawi
- hutan lipur sg. Sedim
- pekan rabu alor star
- air terjun lata mengkuang
- air terjun lata seri perigi
- air terjun titi hayun
- air terjun junjung
- rimba rekreasi bt. Hampar
- pantai tengkorak
- ulu legong
- pulau sayak
- candi lembah bujang
- ladang anggur tasik beris

PULAU PINANG


- bukit bendera
- taman rama-rama
- menara komtar/Perangin Mall
- batu feringgi
- taman Negara
- taman botani
- taman belia
- tokong ular
- rumah kelahiran p. ramlee
- muzium
- padang kota lama
- pasar rope walk (hadapan stadium bandaraya)
- pantai seagate
- tempat lepak di hadapan Queensbay mall
- Queensbay Mall
- kedai jeruk madu pak ali
- restoran pak hussin tomyam
- Nasi kandar beratur
- Nasi kandar immigration

NEGERI SEMBILAN


- port Dickson
- ulu bendul
- pantai blue lagoon
- PD mini zoo
- jeram toi
- wet worl air panas pedas
- kuala pilah

MELAKA

- Kota A famosa
- A Famosa wonderland
- Melaka wonderland
- menara taming sari
- mahkota parade
- A famosa waterfall
- Bandar hilir
- ikan bakar umbai
- makam pahlawan Melaka
- perigi hang Li Po
- perkuburan belanda
- taman budaya Melaka
- zoo Melaka
- taman mini Malaysia
- dataran pahlawan
- taman burung

JOHOR


- puteri harbour
- legoland
- danga bay
- zoo johor
- gunung ledang
- desaru
- air terjun kota tinggi
- bazaar karat
- rawa steamboat
- hutan bandar
- mersing
- pulau sibu

SABAH

- poring hot spring
- pedas rafting
- tanjung Simpang mengayau
- gunung kinabalu
- pulau sipadan
- taman bukit tawau
- persisiran trausland
- bukit payong
- kinabalu national park
- kolam air panas ranau
- pulau mabul
- desa cattle (ladang lembu mesilou)
- sepilok
- pulau silingan
- lok kawi
- tagaluanti
- sabah tea





SARAWAK

- kuching
- kampong budaya Sarawak
- sri aman (pesta benak)
- gua niah miri
- taman Negara bako
- jong crocodile farm
- kedai kek lapis dayang salhah
- gua mulu
- taman awam miri
- miri luak esplaned
- the grand old lady



KUALA LUMPUR DAN SELANGOR

- KLCC
- KL tower
- I-city shah alam
- pusat sains Negara
- pavilion
- menara tinjau
- aquatic KLCC
- bukit melawati
- kg. kelip-kelip
- high 5 bread time museum
- batu caves
- sunway lagoon
- taman botani shah alam
- pulau ketam
- bagan lalang
- mine wonderland
- wet world
- sungai gabai, hulu Langat
- gold coast morib resort
- golden palm tree resort
- Jalan tar
- tanjung harapan
- tekala waterfall


Sekadar memberi cadangan untuk tempat melancong untuk anda bagi mengisi masa cuti yang ada, lebih menarik tentang pelancongan boleh lihat disini
 
Joined
Jun 19, 2013
Messages
19
Likes
0
Points
1
Offline
#3
menarik tempat2 yang dikongsi..

Sekadar tambahan kat Selangor ada Farm in the City. Masa sampai memang macam tapak funfair je. tapi bila dah masuk baru seronok. especially untuk anak2..
 
Joined
Jun 25, 2014
Messages
16
Likes
0
Points
0
Offline
#4
Pusat Penerangan Penyu Rantau Abang

Ini pun best,baru2 banyak juga penyu naik di Rantau Abang dan Dungun

Pusat ini mula beroperasi sejak tahun 1985. Pada tahun 1989, Pantai Rantau Abang telah diisytiharkan sebagai Santuari Penyu Rantau Abang. Panjang pantai adalah 14 km dari Kg. Jambu Bongkok hingga Kg.Sungai Kuala Abang. Pantai ini menerima pendaratan penyu belimbing dan penyu agar. Purata pendaratan adalah kira-kira 30 hingga 50 sarang setahun. Terdapat 4 spesies penyu di Malaysia iaitu Penyu Belimbing(Dermochelys coriacea), Penyu Agar (Chelonia mydas), Penyu Karah (Eretmochelys imbricata) dan Penyu Lipas (Lepidochelys olivacea). Di dunia, kini terdapat 7 spesis penyu dan 4 daripadanya mendarat dan bertelur di pantai Malaysia.

Kalau nak tempat menginap berdekatan yang selesa try ni
www.homestaysolehahdungun.com
 
Last edited:
Joined
Jun 14, 2012
Messages
164
Likes
1
Points
0
Offline
#7
Pantai Penarik,pantai rhu sepuluh di setiu dan bukit keluang di besut terengganu menarik jugak untuk dikunjungi.
 
Joined
Mar 28, 2014
Messages
20
Likes
0
Points
1
Offline
#10
macam seronok jer kat SABAH, sgt menarik panorama....pendek kate melancong ler kat dalam Malaysia ..banyak tempat-tempat menarik yg belum di terokai...>:D<
 
Joined
Jul 18, 2012
Messages
19
Likes
1
Points
3
Offline
#12
taman tasik tepng best. wlpn skrg byk pohon2 pokok yg besar dh dipotong. masih tempat yg sesuai nk merehatkan minda
 
Joined
Jan 22, 2015
Messages
146
Likes
15
Points
18
Offline
#17
Bestnyer kalau dapat bercuti kat semua
tempat yang @Pfiza2 kongsikan.
Syok giler.

Agaknya kalau semua tempat tu dapat sampai
boleh jadi saya puas cuti-cuti Malaysia dan merancang
bercuti kat luar negara pulak. Keliling dunia.

Mungkin ada sesiapa lepas ni boleh kongsi pengalaman
bercuti mereka.
 
Joined
Feb 17, 2015
Messages
6
Likes
0
Points
1
Offline
#19
wah terimakasih atas rekomendasinya, sekarang saya tahu tempat tujuan wisata terbaik di sana
 
Top