Tempat iklan

Joined
Apr 25, 2006
Messages
107
Likes
1
Points
18
Offline
#1
Ada sesiapa yang boleh bantu adalah amat dihargai.

Saya nak tahu mana saya boleh iklankan produk selain dari cari.com. Kalau boleh website itu mesti ada pengunjung yang ramai.

Tq.

jasman
 
Joined
May 7, 2006
Messages
386
Likes
3
Points
18
Age
35
Offline
#2
Pasaran antarabangsa or Malaysia? Kalau tgk pada website jasman ni saya agak pasaran Malaysia la kot. Saya cadangkan guna forum n portal komunity. Forum-forum Malaysia yg ramai orang cam putera.com or webmastermalaysia.com. Portal community cam virtualfriends.net, jiwang.org

Malaysia punya pasaran saya tak berapa tau sangat. :lol: Try tanye Shuth or IM lain yg target pasaran Malaysia sahaja.

Just my seposen.

Bitol
 
Joined
Dec 13, 2005
Messages
2,874
Likes
1
Points
48
Offline
#3
actually... nak iklan kat mana tu.. kena tgk pada produk serta target market jasman.
produk apa? target market siapa?
kalau target market budak2 U... mungkin leh promote kat forum @ komuniti budak2 U.

kalau pasaran remaja.. leh try iklan kat komuniti tempat remaja melepak.

so..kenakenalpasti target market dulu.. saya rasa jasman pun dah tahu benda nie... cuma jasman tak tahu sama ada websit tu popular serta banyak hits ke tak? betul tak?

kalau saya... saya akan buat mcm nie..
1) tetapkan target market dulu... let says budak U
2) cari komuniti2 budak2 U melepak..
3) then.. saya akan tgk secara kasar komuniti/webite tu.. tgk berapa bilangan ahli.. apa tajuk yg sering dibincangkan.. betul ke budak2 U majoriti disitu.. orang kata.. senang kata buat survey la..
4) lepas dah survey.. saya akan check ranking web tu dalam alexa... nk tahu sama ada betul atau tidak web tu popular dan mempunyi hits yang tinggi.. (saya tahu mungkin ada yang tak setuju dan mengatakan chart alexa ini boleh tipu.. tapi bagi saya.. itulah cara yang paling mudah nak tahu web tu famous ke tidak)

then.. saya iklan lah kat web tu.. :D

nak iklan nie pun ada tips....
for starting.. better ambik tempoh iklan yang minimum dulu...
kalau ok.. baru leh sambung tempoh.. why?
sebab. kalao ambik iklan yg tempoh pajang terus.. then kalao iklan anda tak menjadi.. anda dah rugi.. sekali dah buat iklan.. anda dah tak boleh nak ubah2...

lain lah kalo ambik pendek2.. anda boleh ubah format iklan anda kalo cubaan yg pertama tak berkesan..

:wink:
 
Joined
May 3, 2006
Messages
939
Likes
2
Points
18
Offline
#5
Kalau nak iklankan di portal2 Malaysia pun boleh cthnya macam portal Bluehyppo.com. Kalau nak daftar kat Bluehyppo.com kena jumpa dgn reseller dia. Kat TM Point memang takde, hanya reseller yg dilesenkan sahaja yg boleh jual portal Bluehyppo.com.

Kalau nak daftar directory perniagaan utk setahun yurannya RM48.00. Kalau nak pakej korporat siap dgn buat website sekali 2 page setahun RM380.00. Kalau berminat boleh mesej kat saya sebab saya salah seorang reseller Bluehyppo.com utk kawasan Kota Tinggi/Johor Bahru. :lol: Kalau kawasan2 lain boleh semak dekat sini http://www.bluehyppo.com pegi kat bahagian "Business Directory Listing" pastu pegi kat "Click here for Business Directory registration". Nanti akan muncullah senarai nama2 reseller di kawasan yg berdekatan dengan anda.
 
Top