teknologi medikal 2020

catwang90

junior
Joined
Aug 29, 2011
Messages
162
Points
18
TM mmg ada kemampuan utk provide infra utk telco lain bagi buat Network 5G...Korang ada dengar kata tak TM nak buat 5G standalone?
Mesti buat Stand Alone, sbb dulu sudah stand alone, dan byk Telco depend kat TM baru ada line...
 

catwang90

junior
Joined
Aug 29, 2011
Messages
162
Points
18
bila tm buat 5g ni confirm2 la line dia yg paling laju...kira cepat dgn efisen mmg sesuai la kalau nak guna untuk masa2 akan datang kot ade invention apa2 ke...
Kos rendah, maksud kita dpt harga yg rendah atau mereka buat 5G dgn kos yg rendah??
 
Last edited:

limtape

junior
Joined
May 28, 2013
Messages
129
Points
18
Benar, 5G ni sangat memberi impak yang sangat besar kepada setiap industri kita.. Benda ni pon boleh menggalakan pertumbuhan ekonomi negara kita juga.
Kalau ni dpt implement, setiap industry dpt kerja sehingga 24 Jam, dan business dpt perkembang dgn cpt
 

limtape

junior
Joined
May 28, 2013
Messages
129
Points
18
Kos rendah, maksud kita dpt harga yg rendah atau mereka buat 5G dgn kos yg rendah??
Mungkin kat 4G sudah implement dan 5G hanya dpt sedikit coding atau technology, dgn kos yg rendah , dan dpt bagi consumer dgn harga yg murah lah
 

meijimeijiji

freshman
Joined
May 11, 2011
Messages
84
Points
6
Semua bahagian boleh.. Yang penting boleh memberi bantuan sewajarnya dekat bahagian-bahagian yg guna 5G ni.. Pakai la TM punya 5G.. coverage dia best.. Lagipon TM ade infra diaorg sndri
Coverage best?? tapi internet speed cpt ke tak, sekarang kat 4G je, tapi 5G bila nak datang ni
 

fiona

freshman
Joined
Dec 11, 2019
Messages
16
Points
1
Age
28
bila tm buat 5g ni confirm2 la line dia yg paling laju...kira cepat dgn efisen mmg sesuai la kalau nak guna untuk masa2 akan datang kot ade invention apa2 ke...
agreed also , because previously i have used Umobile but the line can said quite bad most of the times
After that i switched to 4G TM , Not bad in my p;ace even home based using their unifi also so quite good as wel
Hoping their 5G will be turned as our expectation as well
 
Last edited:

snowsnow

freshman
Joined
Aug 30, 2018
Messages
13
Points
1
Age
29
Kos rendah, maksud kita dpt harga yg rendah atau mereka buat 5G dgn kos yg rendah??
5G standalone membolehkan tm buat network dgn kos yg effektif, jadi kita org pun blh nikmati dgn haraga rendah...dua2 pihak pun nikmati harga rendah...
 

jizuzi

freshman
Joined
Dec 12, 2019
Messages
14
Points
1
Age
29
Coverage best?? tapi internet speed cpt ke tak, sekarang kat 4G je, tapi 5G bila nak datang ni
The speed cant compare to 4G , because 5G is ultra speed.Its has several benefits over 4G actually , the 5g is higher speeds, less latency, capacity for a larger number of connected devices, less interference and better efficiency and not only that its even can used for many apps n system as well to work mre advance as japan country doing now
 

Koretsu

freshman
Joined
Oct 21, 2017
Messages
52
Points
6
Age
22
Kos rendah, maksud kita dpt harga yg rendah atau mereka buat 5G dgn kos yg rendah??
Maksudnya 5G dpt disediakan dgn kos yg lebih rendah sbb TM sudah ada kebanyakan infrastruktur yg diperlukan, hanya perlu upgrade saje, jadi rakyat juga dpt menikmati 5G dgn harga yg lebih rendah.
 

Koretsu

freshman
Joined
Oct 21, 2017
Messages
52
Points
6
Age
22
Coverage best?? tapi internet speed cpt ke tak, sekarang kat 4G je, tapi 5G bila nak datang ni
Mmg coverage TM best berbanding dgn telco yg lain, TM sudah meliputi hampir seluruh rantau Malaysia ni, jadi x hairan 5G akan jadi sama juga, buat pengetahuan anda kelajuan 5G ialah berkali ganda lebih pantas berbanding dgn 4G.
 

Koretsu

freshman
Joined
Oct 21, 2017
Messages
52
Points
6
Age
22
agreed also , because previously i have used Umobile but the line can said quite bad most of the times
After that i switched to 4G TM , Not bad in my p;ace even home based using their unifi also so quite good as wel
Hoping their 5G will be turned as our expectation as well
Actually telco can just cooperate with TM instead of trying to build their own 5G system also, TM had the best chance of succeeding, no need for other telco to try to the same but in the end wasting their time and resources.
 

razah

freshman
Joined
Dec 16, 2019
Messages
8
Points
1
Age
34
Actually telco can just cooperate with TM instead of trying to build their own 5G system also, TM had the best chance of succeeding, no need for other telco to try to the same but in the end wasting their time and resources.
Yes exactly, even Our government has give every telco in Malaysia the 5G connection and now all telco are implement the 5G in trial progress.
Eagerly waiting for the launching from TM & wanted to see how is the 5G speed !!
 

Ptura

freshman
Joined
Dec 11, 2019
Messages
11
Points
1
Age
28
The most i loved TM 5G is doing the demonstration in USJ to test out its 5G connected smart traffic light, smart safety, smart security and smart parking system...Hoping its turned out well
 

sarashanee

freshman
Joined
Feb 6, 2020
Messages
3
Points
1
Age
29
Bagi kita lah teknologi medikal sekarang semakin maju mengikut peredaran zaman kan. Lebih-lebih dengan teknologi 5G ni. Jadi tidak ada yang mustahil untuk bidang perubatan follow setiap rawatan dengan teknologi tinggi yang sudah ada macam di negara luar. Banyak bahagian medical yang boleh digunakan especially dalam bidang pembedahan untuk penyakit yang kritikal. Tidak perlu nak ke luar negara untuk membuat pembedahan. Semuanya dengan hanya menggunakan teknologi tinggi https://www.maraliner.com.my dapat dirawat dengan jayanya.
 
Top