teknologi medikal 2020

kyotoloves

freshman
Joined
Nov 22, 2019
Messages
57
Points
8
Age
28
Mcm apa yg kita tahu skrg, 5G makin meluas serata dunia.. 5G pun laju berbanding current 4G skrg.. Malaysia pun x terkecuali utk ada 5G by 2020 or 2021. So korang rasa bahagian medical yg mana korang nk bagi olahan dgn 5G?
 

bmwloveryo

freshman
Joined
Nov 8, 2019
Messages
43
Points
6
Age
26
Mcm apa yg kita tahu skrg, 5G makin meluas serata dunia.. 5G pun laju berbanding current 4G skrg.. Malaysia pun x terkecuali utk ada 5G by 2020 or 2021. So korang rasa bahagian medical yg mana korang nk bagi olahan dgn 5G?
mampu ke malaysia nak implementkan 5g dalam health department?
 

Dynamo

junior
Joined
Feb 9, 2018
Messages
70
Points
8
Age
30
Entahlah bidang mana, asalkan dpt memberi kebaikan kebaikan kpd rakyat sudah ok lah, sbb skrg ni byk org yg dpt menerima rawatan medikal yg sempurna, harap2 boleh diberi perhatian oleh kerajaan...
 

nyra

freshman
Joined
Nov 30, 2019
Messages
43
Points
6
Age
25
Mcm apa yg kita tahu skrg, 5G makin meluas serata dunia.. 5G pun laju berbanding current 4G skrg.. Malaysia pun x terkecuali utk ada 5G by 2020 or 2021. So korang rasa bahagian medical yg mana korang nk bagi olahan dgn 5G?
Sekarang TM antara yang bertanggungjawab menyediakan perkhidmatan 5G di Malaysia. 5G TM ni tak sama dengan telco-telco yang lain sebab TM stand alone.. Sebab tu dia boleh bagi hasil yg memuaskan smua pihak. Jom klik link ni kalau nak tau pasal TM 5G ni..
https://amanz.my/2019223638/
 

nyra

freshman
Joined
Nov 30, 2019
Messages
43
Points
6
Age
25
Entahlah bidang mana, asalkan dpt memberi kebaikan kebaikan kpd rakyat sudah ok lah, sbb skrg ni byk org yg dpt menerima rawatan medikal yg sempurna, harap2 boleh diberi perhatian oleh kerajaan...
5G ni sangat berguna sebab dia boleh bantu apa-apa bidang sekalipun. yang pasti gunakan perkhidmatan 5G TM sebab dia punya line sangatefisien.
 

nyra

freshman
Joined
Nov 30, 2019
Messages
43
Points
6
Age
25
bukan setakat bidang perubatan je, bidang lain pun akan dapat impak positif
Benar, 5G ni sangat memberi impak yang sangat besar kepada setiap industri kita.. Benda ni pon boleh menggalakan pertumbuhan ekonomi negara kita juga.
 

cik_didi

freshman
Joined
Nov 6, 2019
Messages
57
Points
8
Age
25
Mcm apa yg kita tahu skrg, 5G makin meluas serata dunia.. 5G pun laju berbanding current 4G skrg.. Malaysia pun x terkecuali utk ada 5G by 2020 or 2021. So korang rasa bahagian medical yg mana korang nk bagi olahan dgn 5G?
Semua bahagian boleh.. Yang penting boleh memberi bantuan sewajarnya dekat bahagian-bahagian yg guna 5G ni.. Pakai la TM punya 5G.. coverage dia best.. Lagipon TM ade infra diaorg sndri
 

merriebrownie

freshman
Joined
Jun 11, 2013
Messages
29
Points
8
mampu ke malaysia nak implementkan 5g dalam health department?
jgn underestimate beb. mampu x mampu lain cita, first thing first kena usaha. aku rasa bleh je. cuma kena guna isp yg betul2 bleh provide best 5g utk usahakan semua ni.
 

merriebrownie

freshman
Joined
Jun 11, 2013
Messages
29
Points
8
5G ni sangat berguna sebab dia boleh bantu apa-apa bidang sekalipun. yang pasti gunakan perkhidmatan 5G TM sebab dia punya line sangatefisien.
yelah. ko tgok telco lain, masih guna infra tm. aku gune maxis, toksah cita la. haruuu. tm ada base fibre yg mmg solid dah, tm kena jadi main 5g provider, baru bleh kita rasa betul2 5g mcam mana.
 

Nur Sulehah

freshman
Joined
Aug 28, 2017
Messages
55
Points
6
yelah. ko tgok telco lain, masih guna infra tm. aku gune maxis, toksah cita la. haruuu. tm ada base fibre yg mmg solid dah, tm kena jadi main 5g provider, baru bleh kita rasa betul2 5g mcam mana.
TM mmg ada kemampuan utk provide infra utk telco lain bagi buat Network 5G...Korang ada dengar kata tak TM nak buat 5G standalone?
 

shilea

freshman
Joined
Dec 11, 2019
Messages
19
Points
3
Age
26
TM mmg ada kemampuan utk provide infra utk telco lain bagi buat Network 5G...Korang ada dengar kata tak TM nak buat 5G standalone?
macam ada dengar tapi tak pasti dwng ni ada gabung dengan telko lain ke apa ni ?
Standalone tu aq tak pasti lar cuma aw dwng ni nak ada 5G je...
 

NeoJen

freshman
Joined
Dec 14, 2019
Messages
16
Points
1
Age
31
yes , dia orang ini nak ada 5G , sekarang already started testing demo..
Hopefully as soon as possible they will launch it ,dont worry about the Line and coverage because as far
i read about their news its looks quite stable , and also having own infra
 

Dynamo

junior
Joined
Feb 9, 2018
Messages
70
Points
8
Age
30
yelah. ko tgok telco lain, masih guna infra tm. aku gune maxis, toksah cita la. haruuu. tm ada base fibre yg mmg solid dah, tm kena jadi main 5g provider, baru bleh kita rasa betul2 5g mcam mana.
Byk telco skrg yg hanya sewa guna prasarana yg telah lama disediakan oleh TM saje tanpa buat mrk sendiri punya, jadi x hairanlah mrk ada byk masalah dgn line tersebut.
 
Last edited:

Nur Sulehah

freshman
Joined
Aug 28, 2017
Messages
55
Points
6
macam ada dengar tapi tak pasti dwng ni ada gabung dengan telko lain ke apa ni ?
Standalone tu aq tak pasti lar cuma aw dwng ni nak ada 5G je...
Standalone ni rangkaian yang tak pki infrastruktur 4G. Berbanding dgn 4G, standalone ni lebih cekap, lebih baik Dan blh kurangkan kos peranti...
 

bmwloveryo

freshman
Joined
Nov 8, 2019
Messages
43
Points
6
Age
26
Standalone ni rangkaian yang tak pki infrastruktur 4G. Berbanding dgn 4G, standalone ni lebih cekap, lebih baik Dan blh kurangkan kos peranti...
oh kalau macam tu bagus la stand alone ni kan.. saya sokong la penggunaan nya
 

bmwloveryo

freshman
Joined
Nov 8, 2019
Messages
43
Points
6
Age
26
Byk telco skrg yg hanya sewa guna prasarana yg telah lama disediakan oleh TM saje tanpa buat mrk sendiri punya, jadi x hairanlah mrk ada byk masalah dgn line tersebut.
betul juga tu mungkin memang tm je yang sepatutnya sediakan 5g untuk malaysia
 
Last edited:

snowsnow

freshman
Joined
Aug 30, 2018
Messages
13
Points
1
Age
29
oh kalau macam tu bagus la stand alone ni kan.. saya sokong la penggunaan nya
bila tm buat 5g ni confirm2 la line dia yg paling laju...kira cepat dgn efisen mmg sesuai la kalau nak guna untuk masa2 akan datang kot ade invention apa2 ke...
 
Last edited:
Top