Teknikal, Fundermental ke Teknik 2 Sub kitaran, jom kita labur di Bursa secara ...

dfariz

freshman
Joined
Oct 16, 2014
Messages
8
Likes
0
Points
0
Offline
#1
Teknikal, Fundermental ke Teknik 2 Sub kitaran, jom kita labur di Bursa secara ...


Jom kita melabur tapi sebelum tu ada benda yang saya nak beritahu iaitu. Fundmental teknikal dan 2 sub kitaran.

Analisa Fundmental

mengkaji asas-asas syarikat. Membuat harga sebenar dan mencadangkan "beli" jika harga saham lebih rendah dari harga sebenar. Ia mengkaji keadaan ekonomi, keadaan sektor perniagaan dan syarikat itu sendiri.

Analisa Teknikal


Berdasarkan carta semata-mata. Semua maklumat diketahui oleh pelabur dari berbagai cara termasuk cara pergerahkan pengarah syarikat. Semua maklumat diketahui jadi tak payah membuat analisa ekonomi dan analisa syarikat. Sebaliknya carta harga yang lepas memberi gambaran yang boleh digunakan penganalisa
teknikal.

Teknik 2 sub kitaran


Diambil dari perumpamaan dari surah Yusuf berkenanaan musim baik selama 7 tahun, Kemarau 7 tahun, musim selepas itu manusia dapat memerah (anggur).

Terbahagi kepada 3 fasa

Fasa I, yang gawat. Bermula dari gawat sedikit hingga gawat sangat. Waktu itu kalau buat perniagaan kita akan rugi atau cukup-cukup makan sahaja. Ini diberitahu dalam surah Yusuf bahawa kita hendaklah mengimpan dan membiarkan gandum(duit) di tangkainya. DIberitahu bahawa kewangan masa itu yang tidak stabil. Masa ini tidak boleh berharap kepada perniagaan kita.


Lihatlah apa yang terjadi orang (Yahudi) yang meninggalkan perintah untuk bercuti pada sabbath sabtu, yang dikira 7 tahun. Lihat ayat Al-Quran.


· Dan sesungguhnya kamu telah mengetahui (bagaimana buruknya akibat) orang-orang di antara kamu yang melanggar (larangan) pada Sabtu, lalu Kami berfirman kepada mereka: "Jadilah kamu kera yang hina". (Al-Baqarah 2:65)

Mana tidaknya apabila orang lain tidak berniaga, anda yang mencuri untuk berniaga.


Duit masa itu turun harga. Tapi emas atau emas hitam (petrolium) naik harga. Nak buat simpanan bukan simpan dalam wang atau wang fiat yang turun harganya tetapi sesuatu yang lebih stabil. Pelaburan itu patut dibuat dalam emas dan emas hitam.


Fasa gawat - Menyimpan perburan dalam emas atau emas hitam.

Fasa II, fasa waspada, juga diambil dari surah Yusuf akan berlaku di mana manusia akan takut kalau-kalau rugi seperti zaman gawat dan mereka berhati-hati. Fasa ini fasa waspada dan Fundemental memberikan keputusan yang paling baik. Fasa ini akan lebih tertumpu pada GLC, saham berkaitan indeks, saham amanah, dan blue chip.

Fasa waspada - Melabur gunakan Fundmental.

Fasa III fasa rancak juga sekali lagi dalam surah Yusuf juga adalah rancak. Manusia telah melupakan zaman gawat yang dahulu dan duit jadi seperti air di sungai-sungai yang mengalir. Fasa ini tidak mengedahkan kenaikan harga dan manusia akan melabur duit mereka tanpa menyimpan. Fasa ini kita lihat saham yang satu ringgit lebih dan yang sen sen mendapat dagangan. Dikatakan oleh nabi Yusuf hendahlah disimpan gandum(duit) di tangkainya tetapi musim rancak ini tidak mempedulikannya.

Fasa III anda yang mahir bab analisa teknikal akan lebih menguntungkan. Bukan ada asas sangat teknikal tu, tapi dia siapa yang menggunakan akan dapat untung. Ia beserta dengan asas teknikal yang betul misal dengan cut loss.

Fasa Rancak - Melabur guna analisa Teknikal.

Bila masanya gawat, waspada dan rancak itu?

Dulu kita gawat tahun 1998. Betul tu. Tapi dia bermula pada tahun 1994. Dicampur 7 tahun menjadikan ia tahun 1994 -tahun 2000 itu adalah fasa I, fasa gawat.

Tahun 2001 dalam 10 tahun menjadi tahun 2010 menjadikan ia fasa II, fasa waspada. Waktu ini manusia masih berhati-hati.


Tahun 2011 - tahun yang gawat semula adalah fasa III, fasa gawat. Banggunan pun dibuat merata tempat. Apabila gawat nanti, kita akan tahu apakah perbuatan kita baik atau tidak. Waktu itu ke fasa I, fasa Gawat yang dijadikan apa sahaja di atas bumi itu kering dan tandus (gawat dan free fall)



Sesungguhnya Kami telah jadikan apa yang ada di muka bumi sebagai perhiasan baginya, kerana kami hendak menguji mereka, siapakah di antaranya yang lebih baik amalnya. (Al-Kahfi 18:7)

Dan sesungguhnya Kami akan jadikan apa yang ada di bumi itu (punah-ranah) sebagai tanah yang tandus. (Al-Kahfi 18:8)


Ini pengenalan. Kita akan lanjutkan macammana nak untung dari sama ini, zaman rancak.

Bagi yang hendak mengetahui Dua Sub Kitaran Hayat Ekonomi boleh menghubungi saya.
 

dfariz

freshman
Joined
Oct 16, 2014
Messages
8
Likes
0
Points
0
Offline
#2
Ramai juga panik semalam apabila bursa jatuh dengan banyak. Ramai juga yang pegang kaunter-kaunter speculative.

Pegang kaunter yang cepat turun naik tu bagus, tapi kena tahu main stop-loss. Jangan dah rugi nak jadi jadi investor pulak
Nak hold dulu,tapi kaunternya kaunter cap ayam.

Mungkin musim ini, zaman rancak, saya kata tak pe jadi investor tapi kau peganglah kaunter ni. Jadi jeruk. Tapi kalau boleh pengang lama, pasaran mungkin naik. Tapi bila saya tak tahu. mungkin juga minggu depan.

Di sini ada billish engulfing pada hari setakat 3:50 pm Jumaat 17/10/14(lihat carta). Pada carta harian. Marabuzo ini menunjukkan yang dia nak naik ke atas sekiranya esok ia buka lebih tinggi.

View attachment 18754

Tetapi ia tidak berlaku pada weekly chart.
 

dfariz

freshman
Joined
Oct 16, 2014
Messages
8
Likes
0
Points
0
Offline
#3
Saya biasa menutup weekly tu hari jumaat. Setakat waktu ini saya masih katakan yang weekly trend tiada bullish engulfing.
Saya rasa ia akan naik setara ia akan turun ke 1740 untuk menutup gap disiti.

Hari ini saya recomend Barakah pada 1.14.

View attachment barakah.jpg

Kalau korang ada sistem MK Experience boleh fahamkan carta di atas.
 
Joined
Apr 26, 2012
Messages
40
Likes
0
Points
0
Offline
#4
Perbezaan antara orang yang melabur melalui Fundmental dan teknikal.

1) Perbezaan jika kita beli, harga jatuh.

Fundemental . Beli lagi. Sebab harga sebenarnya lebih tinggi dari harga semesa. Bila kita beli lagi, kita akan dapat harga purata yang baru. Kaunter yang dipilih biasanya kaunter yang baik dan boleh disimpan.

Teknikal. Sangat mementingkan stop loss. Bila harga jatuh dan ia mencapai harga stop loss kita digalakkan jual. Stoploss ini penting dalam analisa teknikal. Harga purata (averaging) cuma dibuat apabila harga meningkat, tidak dilakukan apabila apabila harga turun. Kaunter pula biasanya lebih spakulatif.
 

dfariz

freshman
Joined
Oct 16, 2014
Messages
8
Likes
0
Points
0
Offline
#5
Sekiranya anda mahu masuk kedalam pasaran saham. Salah satu kesilapan para pelabur yang tidak membuat prlaburan dengan teknik yang betul.

Tak kira siapa anda, biasanya anda akan masuk dalam salah satu dari 2 catagori. 1) Fundemental dan 2) teknikal.

Fundmental. Dia kaji saham-saham dari sudut harga sepatutnya ada pada saham itu. Bila turun dia beli lagi dan simpan saham tu sehingga bertahun-tahun. Kaunter dia memang mantap.

Teknikal. Dia pegang jangka pendek kurang dari 6 bulan. Dia biasanya akan ikut cadangan dari geraf dan tanda-tanda pada pergerakan harga. Kadang-kadang secara teknikal boleh memberi salah maklumat dan tersalah memberikan tanda 'beli'. Kaunternya kurang berkualiti dan dianggap saham spekulatif. Sekiranya saham jatuh ke satu paras, maka ia akan menjual sahamnya. Sekiranya saham naik, ia akan letak paras jual yang lebih rendah dari harga saham.

Selain itu ada yang main ikut kepala sendiri dan tidak berdasarkan teknikal atau fundermental. Ia lebih kepada ikut rasa. Selalunya dia bermain kontra. Apa itu kontra? Saya akan beritahu nanti.

Penganalisa Dua Sub Kitaran akan menggunakan salah teknikal atau fundermental mengikut fasa yang mana ia berada. Fundermental untuk fasa Waspada danteknikal untuk fasa rancak.

Yang orang buat silap walau dah lama dia di pasaran saham ialah:-

mereka membeli saham speculatif, yang sesuai dengan teknikal analisis. Tetapi apabila ia saham jatuh dia bertukar menjadi investor dan memegang saham speculatif untuk lebih 6 bulan

Adalah betul, apa yang saya cerita?. Apa pendapat anda.
 

dfariz

freshman
Joined
Oct 16, 2014
Messages
8
Likes
0
Points
0
Offline
#6
Hari ni saya bagi cadangan kaunter teknikal

Perisai s 1.06

Ditulis dalam bentuk [Kaunter] [1.06]

Yang mana tu super short term 1 hari ke dua bulan
tu immediate term a few hingga 7 bulan
[d] itu macam super short term

[1.06] tu trigger price.

Indicator untuk super short term. Mungkin ada yang dijual pada haru yang sama.
Belian secara volume yang banyak.

Misal 100,000 saham sama kita jual harga 1.10.

Untung 1.10 - 1.06 = 0.04 * 100000. (Tak masuk brokerage.)
Sebahgian sahaja
 

dfariz

freshman
Joined
Oct 16, 2014
Messages
8
Likes
0
Points
0
Offline
#7
FBMKLCI dah jatuh lebih 40 mata. Kenaikkan hari ini mungkin teknikal sahaja.

Saya memandang pasaran dalam bentuk teknikal sahaja untuk waktu sekarang. Tak kira anda mendengar dari mentor saham XXX, atau Dr YYY, syarikat zzz yang kata pasaran FBMKLCI akan sampai 1900, saya kata pasaran saham FBMKLCI adalah teruk. Dah empat ke lima minggu dah..

Kita lihat kejatuhan hari itu yang mana ia adalah seperti lilin jepun yang botak. Ia tidaklah botak terus, tapi boleh dikatakan botak sebab panjang badan dia tu terlalu tinggi, dia keihatan botak. Botak ini marubuzo, mereka panggil di Jepun. Jadi a long black marubuzo atau lilin jepun hitam yang tinggi dan botak. Bermakna elok jual saham anda.

Tapi lilin jepun selepasnya adalah lilin putih yang menunjukkan mungkin ada kenaikkan teknikal. Tapi lilin itu terlalu rendah berbanding sebelumnya. Jadi eloklah sekiranya anda jual saham anda.

View attachment klse.jpg

Itulah long black marubuzo diikuti oleh lilin putih yang kecil.
 

dfariz

freshman
Joined
Oct 16, 2014
Messages
8
Likes
0
Points
0
Offline
#8
Oh ya, tertinggal satu perkara.

Dekat carta itu ada bollinger band. Boleh klik pada bollinger band pada kebanyakan software yang ada. Ia masih di bawah garis bawah bollinger band. (Bolinger band ada garis atas dan bawah). Ini memberi makna yang tidak baik. Walaubagaimanapun, ia tidak menjadi apabila ia memotong garis bollinger band yang lepas (16/10/14).
 

dfariz

freshman
Joined
Oct 16, 2014
Messages
8
Likes
0
Points
0
Offline
#9
Sekarang Indeks = 1762 turun 23 points.

Sokongan yang kuat pada level ni. Tetapi saya masih rasa ia akan mencecah 174X.
Saya tidak hiraukan apa yang mentor lain cakap. Masa naik dia kata boleh sampai 1900 atau lebih. Ada yang kaya antara 1790 - 1900. Tapi 1790 pun dah break. Saya lebih kepada pasaran. Dia nak naik atau turun berpandukan pasaran. Kita buat analisa teknikal untuk masa cergas. Buat fundermental masa waspada. Beli emas apabila waktu gawat. Inilah dianya konsep 2 sub kitaran hayat ekonomi.
 
Top