Teknik SEO: Anda tanya saya jawab

Joined
Sep 13, 2014
Messages
68
Likes
15
Points
8
Offline
#1
Salam, Warga Wangcyber sekalian.

Dalam thread saya yang lepas, saya ada menunjukkan case study bagaimana nak ranking dalam Google dan dapatkan trafik melalui SEO, serta dapatkan komisyen $$$.

Website itu masih menjana pendapatan dan akan terus menjana pendapatan selagi ia duduk di ranking tinggi dalam Google. Jadi SEO ini merupakan sumber trafik yang pasif dan mempunyai ROI (Return on Investment) yang sangat tinggi berbanding sumber trafik yang lain.

Boleh baca thread tersebut di sig saya.

Saya dapati banyak yang minat SEO tapi masih belum faham konsep-konsep asas yang diperlukan untuk dapatkan ranking tinggi.
Jadi ini inisiatif saya untuk mencurahkan setakat apa ilmu yang saya ada untuk rakan-rakan IM sama ada newbies atau advanced.

Boleh tanya dalam thread ini apa-apa soalan tentang SEO sama ada untuk blog untuk website dan saya akan cuba sehabis baik untuk menjawabnya.

Selamat berniaga!
 
Joined
Jun 5, 2006
Messages
4,016
Likes
0
Points
38
Offline
#2
salam,

cuma nak tanya, kalau blog niche bahasa inggeris untuk dapatkan teknik penulisan artikel yang bagus untuk blogpost tersebut.mungkin ada tips dari segi:

1.bentuk dan gaya penulisan blogpost blog bahasa inggeris
2.struktur seo bagi sesebuah blogpost (jika ada)
3.source untuk dapatkan artikel yang bagus atau mungkin ada cara free? :D
 
Joined
Sep 13, 2014
Messages
68
Likes
15
Points
8
Offline
#3
Salam,

Soalan yang bagus tu. Setakat pengalaman saya:

1) Bentuk dan gaya penulisan
ini bergantung kepada tujuan blogpost tersebut ditulis. kalau anda nak tulis untuk adsense,
letak keyword dalam title, h1, dan dalam ayat pertama, perenggan pertama, supaya googlebot nampak keyword dahulu dan akan
utamakan blogpost anda untuk ranking yang tinggi. kalau untuk affiliate, lebih baik tulis dengan gaya menjual dan tak perlu
memikirkan seo sangat. so satu landing page untuk menjual produk, dan banyak blogpost untuk seo.

2) struktur seo
http://mygrowthzone.com/12-cara-membuat-on-page-seo-yang-mantap/
Di sini saya ada buat infografik untuk 12 struktur SEO yang boleh memantapkan ranking anda di Google. Mungkin tak semua dapat dilengkapkan untuk
semua post anda, tapi kalau dari 12 teknik tu dapat buat 6-7 pun dah ok.

3) source artikel
Biasanya saya akan buat sendiri. Kalau yang free tu ada tapi tak tahu sempat tuan ambik ke tak: Yahoo Voices telah dibubarkan tahun 2014, maka artikel dalam tu semua dah tak index dalam Google. Jadi dalam mata Google dia dah jadi unique content! saya dapat 10,000 artikel hujung bulan May haritu >:)
 

AzriO

freshman
Joined
Jul 31, 2011
Messages
11
Likes
1
Points
3
Offline
#4
Blur2 lagi tentang SEO.. jap nak bace step by step tu dulu.. hehe
 

razorz18

Super Senior
Joined
Jun 11, 2011
Messages
1,035
Likes
32
Points
48
Offline
#6
Bagaimana nak dapatkan Authority back links yg baik Tuan?
Kalu nak dapatkan authority backlink yg tinggi agak susah kalu baru nak start. pentingnya kita perlu fokus beri content yang bagus dan relevan. Kalu boleh kena reverse engineer and work out dari situ dgn menghubungi owner untuk letak link ada..tapi chance agak kecik sekiranya anda contact big fish. :) oleh itu start wat backlink kat network kecik2 dahulu. bila dah establish lebih senang dapatkan lebih banyak authority domain untuk link ke blog anda
 

fadhil

freshman
Joined
Sep 15, 2014
Messages
12
Likes
0
Points
1
Offline
#7
ok. ilmu seo baru yang menarik untuk dihadamkan. terima kasih tuan.
 
Joined
Sep 13, 2014
Messages
68
Likes
15
Points
8
Offline
#10
Bagaimana nak dapatkan Authority back links yg baik Tuan?
Kalu nak dapatkan authority backlink yg tinggi agak susah kalu baru nak start. pentingnya kita perlu fokus beri content yang bagus dan relevan. Kalu boleh kena reverse engineer and work out dari situ dgn menghubungi owner untuk letak link ada..tapi chance agak kecik sekiranya anda contact big fish. :) oleh itu start wat backlink kat network kecik2 dahulu. bila dah establish lebih senang dapatkan lebih banyak authority domain untuk link ke blog anda
Setuju dengan apa yang tuan razor cakap tu. Memang susah nak dapat link yang authority awal-awal. tapi ada teknik yang bolleh digunakan untuk buat outreach lebih berkesan:

1) Gunakan SEO Tools yang ada untuk cari broken links.
2) Buat content yang lebih baik atau setara dengan broken link tu.
3) Contact owner bagitau ada broken link, dan cadangkan URL anda untuk digantikan dengan broken link tu. Anda akan dapat link yang authority.

Kalau tak clear bagitau saya akan buat PDF dan blog post beserta gambar untuk terangkan. Harap ini membantu.
 
Joined
Jan 8, 2015
Messages
14
Likes
2
Points
3
Offline
#11
Setuju dengan apa yang tuan razor cakap tu. Memang susah nak dapat link yang authority awal-awal. tapi ada teknik yang bolleh digunakan untuk buat outreach lebih berkesan:

1) Gunakan SEO Tools yang ada untuk cari broken links.
2) Buat content yang lebih baik atau setara dengan broken link tu.
3) Contact owner bagitau ada broken link, dan cadangkan URL anda untuk digantikan dengan broken link tu. Anda akan dapat link yang authority.

Kalau tak clear bagitau saya akan buat PDF dan blog post beserta gambar untuk terangkan. Harap ini membantu.
Boleh.. jika tuan sudi buat dalam bentuk PDF... lebih ramai lebih faham...
 
Joined
Sep 13, 2014
Messages
68
Likes
15
Points
8
Offline
#12
Boleh.. jika tuan sudi buat dalam bentuk PDF... lebih ramai lebih faham...
Ok, saya ada siapkan post untuk dapat backlinks dari Wikipedia.

Seronok tak kalau Wikipedia bagi backlink ke website anda? Agak-agak website tu authority tak? Ha soalan bonus tu!

Terimalah:
http://mygrowthzone.com/teknik-dapatkan-authority-backlinks-percuma-episode-1/

Saya dah siapkan satu tutorial bagaimana gunakan teknik "broken links" dalam post saya di atas untuk dapatkan backlinks di Wikipedia. Sila lah baca, komen, dan share!
 
Joined
Sep 13, 2014
Messages
68
Likes
15
Points
8
Offline
#14
SEO antara cabang traffik yang saya gemar..Bleh kita bincang2 nie bro pasal SEO..

Bro gemar SEO LOCAL @ INTERNATIONAL?

Bleh bg pendapat ttg SEO LOCAL @ INTERNATIONAL?

Byk lagi kwn xtahu dengan SEO lagi2 kalo market INTERNATIONAL nie..kenkadang buat kat atas...tau2 esok terus keluar top 50..kenkdg sakit jiwa gak kena mcm nie..

Harap bro sudi kongsi2 ya pandangan kat sini..

TQ!
Ada sahabat tanya soalan ni dalam thread lain. Local SEO atau International? Kalau baru nak start saya cadangkan local dulu.

Local SEO ni pun terbahagi kepada 2:
1) Organic Search
2) Local 7 Packs

Saya bagi gambar la senang nak explain:

Search query: klinik gigi shah alam

View attachment 7 pack.jpg
View attachment organik.jpg

Nak ranking dalam 7 pack tu lain caranya dengan nak ranking organik. Kalau bisnes yang ada alamat, google bagi keutamaan masuk dalam 7 pack.
 
Joined
Sep 13, 2014
Messages
68
Likes
15
Points
8
Offline
#16
Disebabkan adanya demand untuk teknik SEO yang berkesan, saya dah update post saya untuk merancakkan lagi backlinks yang boleh dapat dari Wikipedia.

Step-by-step:

1) Broken link wikipedia tu masukkan dalam Ahrefs. Ahrefs ni software online yang boleh check backlinks untuk mana-mana webpage atau URL.

2) Anda akan tengok lagi link dari website lain yang backlink ke broken link yang sama

3) Check sama ada link tu masih ada

4) Kalau boleh sign up untuk tukar link tu, sign up. Kalau tak, email owner website tu bagitau ada broken link. Pastu cadangkan untuk ganti dengan website anda sendiri.

5) Ulang sampai dapat banyak trafik dan banyak duit

Kalau nak baca lebih terperinci dan banyak gambar, sila pergi ke updated blog post:

Authority Backlinks untuk SEO

Sekian saja untuk hari ni. Selamat berniaga!
 
Joined
May 3, 2008
Messages
2,820
Likes
54
Points
48
Offline
#17
Thanks bro atas info yang diberikan...

Ada seorang sahabat saya minta saya tanya kepada tuan :

Cerita dah mantap tue...apa lagi...jual aa...jual aa..jual apa? jual jek laa..:D
Maaf tuan kalo soalan saya sket provokasi...saya mmg cenggitu orangnya..maklumla...kurang kasih sayang kot..:D

p/s: Nickname ngan info yang diberikan sungguh luar biasa...pasti bakal lejen atau seorang lejen bakal @ telah selamat LAHIR & GRADUATE dari WC..:)
 
Top