teknik pemasaran paling berkesan

hafiz

Newbie
Joined
Apr 3, 2007
Messages
439
Points
18
Assalamualaikum...
Boleh tak korang bagi pandangan berdasarkan pengalaman korang semua tentang teknik pemasaran yang paling berkesan. macam mana korang dapat traffic dan apakah teknik yang paling berjaya yang telah korang digunakan? teknik apa yang berjaya menarik ramai traffic ke web korang semua? harap sesiapa yang berpengalaman dapat kongsi.
 

carllys

freshman
Joined
Dec 18, 2006
Messages
1,674
Points
38
nak pasarkan ape? website untuk jual produk ke atau adsense? penting gak nie.. sebab ada banyak teknik pemasaran..

kalau untuk produk, boleh cuba buat forum marketing. paling bagus carilah forum yang ada kene mengena dengan produk. senang nak dapat targeted buyer.

kalau untuk adsense, cubalah video marketing dengan myspace marketing.

tapi paling aku suka ialah search engine marketing (aku pun masih belajar lagi), SEO paling bagus. sebab pada pendapat aku, trafik yg datang dari search engine lebih targeted, tak kira la ko jual produk ke..adsense ke.. kalo bleh dpt top 10 dlm specific keyword di search engine..huih.. bleh kayo pakcik.. heheheh..


just my 2 cent
 

pakdi

freshman
Joined
Jan 6, 2006
Messages
127
Points
16
soalan ini umum sgt.

marketing ni ada byk cara, dan kena selalu test & measure. ada orang kata SEO adalah cara yang terbaik, ada orang kata buat mailing list etc.

prinsip asas dia, cuba banyak cara tapi mesti test & measure, baru kita tahu kesesuaiannya dgn perniagaan kita.

katakan kita ada 1000 orang dalam maling list, setiap kali kita iklankan produk, daripada 1000 tu berapa ramai agaknya yang convert jadi sales? kalau hanya seorang, itu bermaksud 0.001% sahaja conversion rate.

itu maksudnya ada byk benda perlu dibuat lagi.
 

uzairubiah

Newbie
Joined
Sep 21, 2006
Messages
551
Points
16
Age
36
Ada cara. Kalau nak dapat traffik cepat,guna PPC advertising.SEO untuk jangka panjang.So,kalau website ko baru,ko leh guna social marketing dulu atau PPC.Sambil tu jangan lupa "SEO"-kan page ko tu.

Ape-apehal pun,buat kajian sikit tentang niche website yang ko tu.Kumpulkan keyword-keyword yang xde banyak sangat competition tapi ada banyak search volume(part ni payah sikit),dan gunakan keyword tu jgak dalam kempen adword.Boleh buat press release untuk dapatkan visitor dan backlink.

Tukar2 link dengan blog atau web yang mempunyai niche yang related.Jangan pulak site kita jual karipap tukar pulak dengan link website poker atau ******.memang x kena tu.perlu ada target audience dulu.

Part advertising and promoting ni memang pakai duit sikit,ada yang x pakai langsung macam digg,dan lain-lain yang sewaktu dengannya.banyak lagi nak cerita,tapi bagi yang ni jela dulu.kang pening.buat satu-satu.
 

uzairubiah

Newbie
Joined
Sep 21, 2006
Messages
551
Points
16
Age
36
Ini example untuk website design ko tu.Aku cuba cari berapa banyak search volume dia.


Searches done in March 2007 for "laman web"
Count Search Term
66 laman web lucah
64 hiasan laman web
54 laman web mara
53 laman web
39 berkesan ciri ciri laman web yang
39 darat laman malaysia tentera web
38 ciri laman web
33 laman web polis diraja malaysia
32 laman lukis seni web
27 laman web lucah melayu


so,boleh tengok and buat kajian sendiri.rasanya sikit sangat.dan apa yang aku tengok dalam pakej web hosting ko tu,terlalu mahal for just 30 mb.macamana nak compete.so kena fikir balik.
 

uzairubiah

Newbie
Joined
Sep 21, 2006
Messages
551
Points
16
Age
36
tang laman web dunia perniagaan tu,ko guna adwords.carian untuk keyword tu memang banyak.sepatutnya ko install blog sekali kat domain tu.cerita tentang niche untuk laman web tu.Ia boleh membantu dalam search engine ranking.

Pasal produk tu,aku xnak komen.(i reserve it for myself):rolleyes:
 

reezluv

Senior
Joined
Jun 5, 2006
Messages
4,115
Points
38
Assalamualaikum...
Boleh tak korang bagi pandangan berdasarkan pengalaman korang semua tentang teknik pemasaran yang paling berkesan. macam mana korang dapat traffic dan apakah teknik yang paling berjaya yang telah korang digunakan? teknik apa yang berjaya menarik ramai traffic ke web korang semua? harap sesiapa yang berpengalaman dapat kongsi.
kalau nak tanya pasal trafik..leh tanya kat code7 psal tips 100nya tu..hehehe..baca la kesemua tips kat dalam tu untuk dapatkan trafik..cara paling mudah kalau banyak sen..cam kata Uzairubiah tu..Adword la..memang automatik promote kat related website..tu la cara paling mudah dan senang kalau pakai sen la..cara free..banyak dan panjang nak cite..

aku bagi salah satunya adalah....Dari signature forum

post kat forum seperti warriorforum atau DP ke..atau kat WC ni pun bleh..tapi pastikan jangan wat spam merata-rata..nanti kena kick ngan mod payah gak..so..berforum ngan berhemah..secara la langsung org akan minat nak klik kat signature tu..nak tgk ape ade..so..itulah salah satunya yang popular...:)
 

ramzy0

Senior
Joined
Feb 17, 2007
Messages
1,642
Points
38
Age
29
lagi satu, kalu saudara nak dapat trafik melalui SEO, saudara boleh download free software ni www.webceo.com . Walaupun yg free, tapi banyak yg boleh dipelajari. Amat direkemenkan jika ingin mengoptimizkan page saudara
 
Joined
Feb 12, 2007
Messages
153
Points
18
Tarik traffic nie ada pelbagai cara hafiz. Kalau nak cerita semua banyak tu ;) . Yang lelain biar member lain cerita. Yang paling popular pada pendapat saya adalah menggunakan blog. Hafiz tengok sendiri kesemua IM mempunyai blog masing-masing. Kenapa mereka semua ini mempunyai blog. Adakah untuk suka-suka? :) Tentu tidak.. salah satu sebabnya ialah ingin menarik traffic ke laman web jualan dan mengumpulkan pembaca atau pengikut setia untuk blog mereka. Itu tips pertama dari saya.
 

admiralz

Senior
Joined
Jun 20, 2006
Messages
264
Points
18
Age
46
Emm banyak juga boleh diperkatakan tentang teknik pemasaran internet nih...kalau kat kolej ada paper khas pasal internet marketing jer...

Tips aku yang pertama fahami dulu Psikologi pengguna internet. Mereka tidak nampak siapa penjual atau orang yang mereka berurusan...eemm
 

Labanon

Senior
Joined
Jul 14, 2006
Messages
1,802
Points
38
Blog senjata utama IM :) so buatlah blog anda, kumpulah pembaca setia anda, bina kredibiliti anda dan akhir sekali jualah produk anda...

p/s: Tip simple
 
Joined
Feb 12, 2007
Messages
153
Points
18
Blog senjata utama IM :) so buatlah blog anda, kumpulah pembaca setia anda, bina kredibiliti anda dan akhir sekali jualah produk anda...

p/s: Tip simple
Saya setuju pendapat Labanon. Blog adalah senjata hebat dalam mencari traffic laman web anda.
 

shueqry

freshman
Joined
Aug 25, 2006
Messages
440
Points
18
talk about blog, bukan setakat untuk
menjual dan bina kredibiliti, tapi
untuk bina hubungan dengan pembaca
yang juga merupakan pelanggan mahupun
bakal pembeli. Kat blog tu la diorang
bole tengok attitude kita cemana dan
stail penyampaian kita ni cemana..
kejujuran juga di ukur dari sana..

paling penting, rajin update blog
dan ada niche tersendiri..

well, pe kata member WC yang lain?
 

noorizam

Senior
Joined
May 16, 2006
Messages
703
Points
18
talk about blog, bukan setakat untuk
menjual dan bina kredibiliti, tapi
untuk bina hubungan dengan pembaca
yang juga merupakan pelanggan mahupun
bakal pembeli. Kat blog tu la diorang
bole tengok attitude kita cemana dan
stail penyampaian kita ni cemana..
kejujuran juga di ukur dari sana..

paling penting, rajin update blog
dan ada niche tersendiri..

well, pe kata member WC yang lain?

setuju jugak bab nih...
 

arash82

freshman
Joined
Aug 31, 2006
Messages
75
Points
6
bagi aku banyak teknik yg berkesan untuk tarik traffic ke blog. cara semulajadi dan tak payah repeat promote adalah SEO. kaji pasal SEO ni. dan teknik percuma yang memerlukan kecekalan adalah iklan percuma. percayalah walaupun iklan percuma, kita kena usaha lebih skit. dengan iklan percuma, aku boleh bina list sampai 5000 orang. kat sini ada sumber2 tentang cara2 tarik traffic dan sebagainya

http://infinitytraffic.blogspot.com
 

Sza

freshman
Joined
May 29, 2011
Messages
57
Points
6
Age
42
Kalu melalui google adwords macam mana nak buat? brape kena bayar?
Yes! SEO the bestt.... google adwords juga salah 1 teknik mempercepatkan ranking SEO. kira murah gak lah kosnya. Saya dh praktikkan.
 

khaie

Senior
Joined
Apr 2, 2012
Messages
609
Points
18
Age
38
Assalamualaikum...
Boleh tak korang bagi pandangan berdasarkan pengalaman korang semua tentang teknik pemasaran yang paling berkesan. macam mana korang dapat traffic dan apakah teknik yang paling berjaya yang telah korang digunakan? teknik apa yang berjaya menarik ramai traffic ke web korang semua? harap sesiapa yang berpengalaman dapat kongsi.
teknik pemasaran berkesan,pada pendapat saya,bergantung pada niche & produk.Ada sesuai pakai email / banner / seo / ppc / ppv / video / bookmark dll.Ada 1 blog mat saleh,dia cakap macam ni:

"it is relations that you build that pays you in internet marketing and not the products that you sell"

Apa pun,ni 1 topik yg menarik :)
 
Top