Teknik Affiliate : Jangan Jadi Affiliate bagi web yang sediakan pendaftaran affiliate

Bergunakah Artikel Ini Pada Anda

  • Ya

    Votes: 70 95.9%
  • Belum

    Votes: 3 4.1%

  • Total voters
    73

RajaKamil

Kawan WC Premium
Super Senior
Joined
Jul 10, 2007
Messages
6,833
Points
48
Age
34
Salam hormat;
Ketika ini saya sedang mengreview sebuah ebook berkaitan dengan pemasaran Affiliate oleh seorang member WC ni.

Baru membaca, bahagian pertama, tiba-tiba terlintas di hati saya, dah banyak panduan affiliate yang keluar.

Tapi, ramai yang masih belum dapat menjana apa-apa dengan affiliate ni.

Semua ini, mesti ada penjelasannya, dan apa yang saya fikir, berikut adalah beberapa sebabnya.

1. Kebanyakan IM tempatan menggunakan skrip yang asasnya daripada Post Affiliate. Samada dari Amirol atau Bearned.
Guna skrip ni, kelemahan paling ketara adalah cookies managernya. Potong line sikit je, habis cookies yang kita tanam tu.

Ok, itu punca pertama.

2. Punca kedua pula ada kaitan dengan punca pertama tadi. Iaitu, tak sedikit IM yang paparkan link pendaftaran affiliate di muka utama.

Contoh;


Cuba tgk pada anak panah berwarna merah.

Ok, ini nasihat saya kepada anda yang menyertai mana-mana affiliate, BERHENTI (kurangkan) daripada mempromosikan laman web yang paparkan link pendaftaran affiliate di muka utama (biasanya link tersebut ada di atas dan di bawah)

Reason, disebabkan kebanyakan IM guna skrip Post Affiliate, maka, jika ada link lain, secara automatik, cookies yang baru akan menggantikan cookies kita.

Ini merugikan. Maksud saya ialah, andai orang yang terima link affiliate kita tadi, daftar affiliate (yelah, dah link pendaftaran ada depan mata), secara automatik, link affiliate kita tadi sudah tidak valid, kerana, sudah pasti orang tadi akan membeli daripada linknya sendiri.

Ok, yang ini faham?

Bagi IM yang mempunyai web jualan yang menyediakan program affiliate, ini saranan saya.
1. Jangan paparkan link affiliate di muka utama. Kesian ahli affiliate kita nanti. :)
2. Jadi macam mana nak promosi program affiliate kita?

  • melalui mailing list
  • melalui forum
  • melalui blog
  • email kepada pelanggan
Pesanan ini saya tujukan juga kepada diri saya sendiri...hehe, pernah gak buat kerja jahat ni dulu. hehe :D

Ok, setakat ini sahaja dulu.
Feedback anda amat diharapkan.

PS : Jika anda inginkan 7 Rahsia Pemasaran Affiliate secara percuma, sila dapatkan di Download Percuma
 

perindu

Newbie
Joined
Apr 19, 2008
Messages
892
Points
18
thanks RK info yang berguna.
saya pun tengah mengkaji kelemahan2 sistem lain.
semoga dapat memperhebatkan IM Malaysia!
 

JaMaL

Senior
Joined
Jan 14, 2009
Messages
5,609
Points
38
advice yang bagus...dalam plan saya dah tu..
 

Imabiz

Newbie
Joined
Feb 10, 2009
Messages
13,846
Points
38
haa... tue die... ini salah satu faktor yang imabiz tekankan dalam pemilihan produk affiliate.. so, kepada admin produk yang gune sistem affiliate.. sile ambil perhatian... baik buka affiliate kepada secara tertutup atau kepada pembeli sahaja.... lebih berpeluang untuk mendapatkan jualan kepada para agen affiliate,,, hanya sekadar pandangan dari imabiz yang cetek ilmu nie...
 
Last edited:

SponGY

freshman
Joined
Dec 21, 2009
Messages
159
Points
0
Salam hormat;
Ketika ini saya sedang mengreview sebuah ebook berkaitan dengan pemasaran Affiliate oleh seorang member WC ni.

Baru membaca, bahagian pertama, tiba-tiba terlintas di hati saya, dah banyak panduan affiliate yang keluar.

Tapi, ramai yang masih belum dapat menjana apa-apa dengan affiliate ni.

Semua ini, mesti ada penjelasannya, dan apa yang saya fikir, berikut adalah beberapa sebabnya.

1. Kebanyakan IM tempatan menggunakan skrip yang asasnya daripada Post Affiliate. Samada dari Amirol atau Bearned.
Guna skrip ni, kelemahan paling ketara adalah cookies managernya. Potong line sikit je, habis cookies yang kita tanam tu.

Ok, itu punca pertama.

2. Punca kedua pula ada kaitan dengan punca pertama tadi. Iaitu, tak sedikit IM yang paparkan link pendaftaran affiliate di muka utama.

Contoh;


Cuba tgk pada anak panah berwarna merah.

Ok, ini nasihat saya kepada anda yang menyertai mana-mana affiliate, BERHENTI (kurangkan) daripada mempromosikan laman web yang paparkan link pendaftaran affiliate di muka utama (biasanya link tersebut ada di atas dan di bawah)

Reason, disebabkan kebanyakan IM guna skrip Post Affiliate, maka, jika ada link lain, secara automatik, cookies yang baru akan menggantikan cookies kita.

Ini merugikan. Maksud saya ialah, andai orang yang terima link affiliate kita tadi, daftar affiliate (yelah, dah link pendaftaran ada depan mata), secara automatik, link affiliate kita tadi sudah tidak valid, kerana, sudah pasti orang tadi akan membeli daripada linknya sendiri.

Ok, yang ini faham?

Bagi IM yang mempunyai web jualan yang menyediakan program affiliate, ini saranan saya.
1. Jangan paparkan link affiliate di muka utama. Kesian ahli affiliate kita nanti. :)
2. Jadi macam mana nak promosi program affiliate kita?

  • melalui mailing list
  • melalui forum
  • melalui blog
  • email kepada pelanggan
Pesanan ini saya tujukan juga kepada diri saya sendiri...hehe, pernah gak buat kerja jahat ni dulu. hehe

Ok, setakat ini sahaja dulu.
Feedback anda amat diharapkan.

PS : Jika anda inginkan 7 Rahsia Pemasaran Affiliate secara percuma, sila dapatkan di Download Percuma
great posting.....

yap. bab ni ramai yang lepas pandang rasany..... ter kot...... huhu :D

kalau sapa2 yng bli produk panduan clickbank Mawardee...... dorang akan tahu bab ni. yosh!

then..... bab kalau dia bli dari link affiliate dia sendri... mgkin korang akan fikir gak, yng tak ramai akan wat camtu...... sebab bab2 ip adress cnthnya..... tapi kreatif sikit, dorang bleh wat gak. misalny, a ckp ngan kawan dia b. a akan bli dri link b... and komisen b akan dibahagi smarata ngan a........ hmmmm..........

harap...... im2 malaysian akan notice (kinda berat2 gak) bab2 gini.......



ps - paling special, 1st lancar affiliate tertutup dulu. nmpak macam promosi kita tu sooooooo eksklusif. bab ni, 1 additional dlam bab promosi gak.......... :)
 

RajaKamil

Kawan WC Premium
Super Senior
Joined
Jul 10, 2007
Messages
6,833
Points
48
Age
34
then..... bab kalau dia bli dari link affiliate dia sendri... mgkin korang akan fikir gak, yng tak ramai akan wat camtu...... sebab bab2 ip adress cnthnya..... tapi kreatif sikit, dorang bleh wat gak. misalny, a ckp ngan kawan dia b. a akan bli dri link b... and komisen b akan dibahagi smarata ngan a........ hmmmm..........
Hurm, bagi orang baru, diorang tak tahu boleh atau tak boleh, diorang beli ikut link sendiri. Then, admin dapat tahu, admin delete je lah komisen dia tu :)

Yang untung : admin
Yang rugi sikit : affiliate sebab promosi buat, tapi takde hasil

:)
 

SponGY

freshman
Joined
Dec 21, 2009
Messages
159
Points
0
yap........ that's definitely so right......... :)
 

Muaz Hadi

Senior
Joined
Jul 14, 2008
Messages
1,072
Points
38
logik juga pandangan RK nih. kesimpulannya untuk menjaga 'maslahat' affiliate yang dah ada, buang link daftar affiliate kat page utama.

p/s sedang mengetap bibir sambil mengangguk2 kan kepala :)
 

Razif

Senior
Joined
May 20, 2008
Messages
3,223
Points
38
Salam hormat;
Ketika ini saya sedang mengreview sebuah ebook berkaitan dengan pemasaran Affiliate oleh seorang member WC ni.

Baru membaca, bahagian pertama, tiba-tiba terlintas di hati saya, dah banyak panduan affiliate yang keluar.

Tapi, ramai yang masih belum dapat menjana apa-apa dengan affiliate ni.

Semua ini, mesti ada penjelasannya, dan apa yang saya fikir, berikut adalah beberapa sebabnya.

1. Kebanyakan IM tempatan menggunakan skrip yang asasnya daripada Post Affiliate. Samada dari Amirol atau Bearned.
Guna skrip ni, kelemahan paling ketara adalah cookies managernya. Potong line sikit je, habis cookies yang kita tanam tu.

Ok, itu punca pertama.

2. Punca kedua pula ada kaitan dengan punca pertama tadi. Iaitu, tak sedikit IM yang paparkan link pendaftaran affiliate di muka utama.

Contoh;


Cuba tgk pada anak panah berwarna merah.

Ok, ini nasihat saya kepada anda yang menyertai mana-mana affiliate, BERHENTI (kurangkan) daripada mempromosikan laman web yang paparkan link pendaftaran affiliate di muka utama (biasanya link tersebut ada di atas dan di bawah)

Reason, disebabkan kebanyakan IM guna skrip Post Affiliate, maka, jika ada link lain, secara automatik, cookies yang baru akan menggantikan cookies kita.

Ini merugikan. Maksud saya ialah, andai orang yang terima link affiliate kita tadi, daftar affiliate (yelah, dah link pendaftaran ada depan mata), secara automatik, link affiliate kita tadi sudah tidak valid, kerana, sudah pasti orang tadi akan membeli daripada linknya sendiri.

Ok, yang ini faham?

Bagi IM yang mempunyai web jualan yang menyediakan program affiliate, ini saranan saya.
1. Jangan paparkan link affiliate di muka utama. Kesian ahli affiliate kita nanti.
2. Jadi macam mana nak promosi program affiliate kita?

  • melalui mailing list
  • melalui forum
  • melalui blog
  • email kepada pelanggan
Pesanan ini saya tujukan juga kepada diri saya sendiri...hehe, pernah gak buat kerja jahat ni dulu. hehe :D

Ok, setakat ini sahaja dulu.
Feedback anda amat diharapkan.

PS : Jika anda inginkan 7 Rahsia Pemasaran Affiliate secara percuma, sila dapatkan di Download Percuma
Tq RK.. satu perkongsian yang bagus.. :)

Itulah juga antara salah satu sebab setakat ini affiliate saya dibuat secara tertutup... :)

Ini kerana saya juga amat menghargai rakan affiliate saya.
Moga sukses dengan Affiliate. Thanks RK.
 

RajaKamil

Kawan WC Premium
Super Senior
Joined
Jul 10, 2007
Messages
6,833
Points
48
Age
34
terima kasih semua.....
Komen dan pujian anda, cukup menaikkan semangat saya untuk terus berkongsi
 

Rez

Senior
Joined
Sep 23, 2008
Messages
681
Points
18
Age
26
Patot pown, aq penah jadi org pertama yg pertama promote satu produk tuh. Visitor sampai 2-3 ratus. TApi, x de jualan pown.
 

RajaKamil

Kawan WC Premium
Super Senior
Joined
Jul 10, 2007
Messages
6,833
Points
48
Age
34
Patot pown, aq penah jadi org pertama yg pertama promote satu produk tuh. Visitor sampai 2-3 ratus. TApi, x de jualan pown.
Tgk gak kot, kalau kita dengar, affiliate lain byk dapat sale, tapi, kita je takde sale, mungkin link kita kena 'potong'.

Tapi, kadang2, ada sesetengah website ni, conversion dia rendah, dapat 1000 trafik pun beum tentu dapat sale.
 

Zairi Zaidi

Newbie
Joined
Oct 21, 2008
Messages
2,254
Points
38
Age
27
isu ni memang dah lama berlaku.
so, kepada im2 yg jual produk online,
janganlah letak link affiliate member kat laman utama...
 
Top