Tanam sayur cuaca dingin di tempat panas?

never11never

freshman
Joined
Jun 25, 2011
Messages
17
Points
1
Baru2 ni ada nampak tm buat smart agriculture. Kan ada sayur yg selalu ditanam di tanah tinggi dan cuaca dingin, tak boleh kita nak saje2 tanam kt rumah sebab dgn cuaca panas nye lah apa la, tapi dgn bantuan 5g, boleh der diorang tanam dlm bekas then letak kt parking lot je.. Cuba baca artikel ni. Kalau gini, lagi buat org motivated nak tanam sayur ke buah yg best2 ni hehehe
http://bernama.com/en/news.php?id=1...iDFqEZ9Bsfh6c9MmrmuWzgjUSa838-QZ4WZru2VMRtn24
 

Puspawati

freshman
Joined
Jul 25, 2018
Messages
51
Points
6
Baru2 ni ada nampak tm buat smart agriculture. Kan ada sayur yg selalu ditanam di tanah tinggi dan cuaca dingin, tak boleh kita nak saje2 tanam kt rumah sebab dgn cuaca panas nye lah apa la, tapi dgn bantuan 5g, boleh der diorang tanam dlm bekas then letak kt parking lot je.. Cuba baca artikel ni. Kalau gini, lagi buat org motivated nak tanam sayur ke buah yg best2 ni hehehe
http://bernama.com/en/news.php?id=1...iDFqEZ9Bsfh6c9MmrmuWzgjUSa838-QZ4WZru2VMRtn24
Mmg teknologi 5G ni bagus la, xkira cuaca dingin ke panas, kawasan tinggi ke rendah, dlm tanah ke container, sayur blh tumbuh dgn segar jugak
 

Nur Sulehah

freshman
Joined
Aug 28, 2017
Messages
55
Points
6
Baru2 ni ada nampak tm buat smart agriculture. Kan ada sayur yg selalu ditanam di tanah tinggi dan cuaca dingin, tak boleh kita nak saje2 tanam kt rumah sebab dgn cuaca panas nye lah apa la, tapi dgn bantuan 5g, boleh der diorang tanam dlm bekas then letak kt parking lot je.. Cuba baca artikel ni. Kalau gini, lagi buat org motivated nak tanam sayur ke buah yg best2 ni hehehe
http://bernama.com/en/news.php?id=1...iDFqEZ9Bsfh6c9MmrmuWzgjUSa838-QZ4WZru2VMRtn24
Bagus la tu, TM dh bantu kerajaan utk mengurangkan pengaliran wang ke luar Malaysia dlm import sayur-sayuran
 

Puspawati

freshman
Joined
Jul 25, 2018
Messages
51
Points
6
Bagus la tu, TM dh bantu kerajaan utk mengurangkan pengaliran wang ke luar Malaysia dlm import sayur-sayuran
Yalah, teknologi 5G blh bantu mengawal keadaan tumbuh-tumbuahan semasa tumbuh, jadi pasti subur kalo tanam mengikut teknologi 5G
 

Zati Awanis

freshman
Joined
Sep 1, 2017
Messages
69
Points
6
Age
25
Yalah, teknologi 5G blh bantu mengawal keadaan tumbuh-tumbuahan semasa tumbuh, jadi pasti subur kalo tanam mengikut teknologi 5G
Baiknyaaa...xperlu lah makan sayur yg mahal diimport dari luar lagi, Malaysia jugak blh tanam lah sayur yg xsesuai dgn cuaca panas dan sejuk sepanjang tahun dgn guna teknologi 5G
 

zaqzaq

junior
Joined
Feb 7, 2012
Messages
163
Points
18
Baiknyaaa...xperlu lah makan sayur yg mahal diimport dari luar lagi, Malaysia jugak blh tanam lah sayur yg xsesuai dgn cuaca panas dan sejuk sepanjang tahun dgn guna teknologi 5G
negara maju semua guna 5g dah sekarang malaysia pun boleh ikut jejak negara lain dengan guna tm 5g
 

zaqzaq

junior
Joined
Feb 7, 2012
Messages
163
Points
18
Yalah, teknologi 5G blh bantu mengawal keadaan tumbuh-tumbuahan semasa tumbuh, jadi pasti subur kalo tanam mengikut teknologi 5G
memang banyak benefit dari 5g ni lagi lagi tm 5g adalah stand alone so memang line laju dan efisien
 

limtape

junior
Joined
May 28, 2013
Messages
129
Points
18
Baru2 ni ada nampak tm buat smart agriculture. Kan ada sayur yg selalu ditanam di tanah tinggi dan cuaca dingin, tak boleh kita nak saje2 tanam kt rumah sebab dgn cuaca panas nye lah apa la, tapi dgn bantuan 5g, boleh der diorang tanam dlm bekas then letak kt parking lot je.. Cuba baca artikel ni. Kalau gini, lagi buat org motivated nak tanam sayur ke buah yg best2 ni hehehe
http://bernama.com/en/news.php?id=1...iDFqEZ9Bsfh6c9MmrmuWzgjUSa838-QZ4WZru2VMRtn24
5G ni mempunyai info yg wide, sbb kat 5G ni byk pakar boleh on the spot bagi solution and menambah effective kpd tanaman
 

ahmadalbabxx12

freshman
Joined
Jan 8, 2020
Messages
53
Points
6
Age
26
Baru2 ni ada nampak tm buat smart agriculture. Kan ada sayur yg selalu ditanam di tanah tinggi dan cuaca dingin, tak boleh kita nak saje2 tanam kt rumah sebab dgn cuaca panas nye lah apa la, tapi dgn bantuan 5g, boleh der diorang tanam dlm bekas then letak kt parking lot je.. Cuba baca artikel ni. Kalau gini, lagi buat org motivated nak tanam sayur ke buah yg best2 ni hehehe
http://bernama.com/en/news.php?id=1...iDFqEZ9Bsfh6c9MmrmuWzgjUSa838-QZ4WZru2VMRtn24
uish biar betul, baru saya tahu ada teknologi mcm tu.. baguslah
 

never11never

freshman
Joined
Jun 25, 2011
Messages
17
Points
1
Bagus la tu, TM dh bantu kerajaan utk mengurangkan pengaliran wang ke luar Malaysia dlm import sayur-sayuran
Haa, betul.. Kira ada la effort untuk majukan negara kita dan aku rasa dgn cara ni mungkin negara lain yg akan import sayur-sayuran atau buah-buahan kita masuk ke negara dia..
 

never11never

freshman
Joined
Jun 25, 2011
Messages
17
Points
1
Ya ke?? line mereka bagus ke?? lebih baik daripada TM stand alone ke??
Aku dengar masa collab tu je. Skrg tak tau apa cite. Tapi kalau buat infra sendiri pun x mula2 lagi ke? Nak guna tm punya juga ke mcm mana hahaha!
 
Top